ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνοι δήλωσαν, προχτές, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα φορολογικά μέτρα, τη διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού, την ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, κλπ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η γλώσσα που εκφράζουν τα δυο κόμματα (σ.σ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) είναι πολύ κοντά σε αυτά που λέμε εμείς. Σχεδόν ταυτίζονται». Βέβαια, δεν είναι οι μόνοι που συμφωνούν. Το ίδιο κάνει συστηματικά και η ηγεσία του ΣΕΒ, η οποία μονίμως εκτιμά ότι οι θέσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και «κοινωνικοί εταίροι» δηλώνουν ικανοποιημένοι και ότι όλα πηγαίνουν μια χαρά. Αν συμφωνείτε, μπορείτε να τους δικαιώσετε και να τους δώσετε τη δύναμη, να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και δύναμη, ψηφίζοντας τους εκλεκτούς της κυβέρνησης στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη. Αν όχι, μπορείτε και πρέπει να μαυρίσετε τους κυβερνητικούς υποψήφιους και με τα δυο σας χέρια. Οπως μπορείτε και πρέπει, επίσης, να εκδηλώσετε πολύμορφα τη διαφωνία σας αυτή, πρώτα και κύρια, με την ενεργό συμμετοχή σας στις αγωνιστικές συσπειρώσεις και κινητοποιήσεις των συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων.

... και τι θα κάνετε;

Προσέξτε, πάντως, γιατί η καταψήφιση και μόνο των εκλεκτών της κυβέρνησης -έστω και με τα δυο χέρια- δε συνεπάγεται από μόνη της και την αποφασιστική καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών και πρακτικών. Δε συνεπάγεται αυτόματα την ενίσχυση της τόσο αναγκαίας σήμερα λαϊκής αντίστασης στην αντεργατική επέλαση κυβέρνησης και μεγάλων επιχειρήσεων. Υπαρκτές είναι, άλλωστε και οι σχετικές εμπειρίες. Πόσες φορές, στο παρελθόν, η ψήφος του λαού καταδίκασε μια πολιτική και της έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα, για να τη φέρει, όμως, από το παράθυρο, με άλλο όνομα και φορεσιά;

Η καταδίκης της κυβέρνησης και της πολιτικής της είναι αναποτελεσματική και λειψή, όταν δε συνοδεύεται από την εξίσου αποφασιστική καταδίκη της ΝΔ. Καταδίκη απόλυτα δικαιολογημένη και αναγκαία, αφού έχει την ίδια ουσιαστικά πολιτική με την κυβέρνηση και η πρακτική της φέρει τη σφραγίδα της συμπολίτευσης και όχι της αντιπολίτευσης. Αν θέλετε, η ψήφος σας να μετρήσει και να ενισχύσει ξεκάθαρα, ουσιαστικά και αποφασιστικά, για την ενίσχυση της λαϊκής αντίστασης μία και μόνη επιλογή έχετε: την υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών, που στηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις. Σε άλλη περίπτωση κινδυνεύετε, να ψηφίζετε δήθεν αντίσταση και ...αντάρτικες κορόνες την Κυριακή και τη Δευτέρα, να βρεθείτε -με τον ένα ή άλλο τρόπο- στο στρατόπεδο των χειροκροτητών του δικομματισμού και της πολιτικής του.

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

Ισως, δεν αντέχει τον πολιτικό διάλογο και κριτική. Ισως, δεν είχε τι άλλο να πει, για όσα σχετικά έχουμε γράψει. Ισως, να οφείλεται σε κάτι άλλο. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Προχτές, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του «902» ο Μ. Γλέζος κατάγγειλε τον «Ριζοσπάστη» ότι τον βρίζει καθημερινά..!

Οι αναγνώστες του «Ρ» -και όχι μόνον αυτοί- γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιες μέθοδοι είναι απολύτως ξένες με την εφημερίδα του ΚΚΕ. Οπως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κριτική μας, προς τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΝ υποψήφιο υπερνομάρχη της Αθήνας και του Πειραιά, βρίσκεται σε απολύτως πολιτικά πλαίσια και στηρίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, πάντως, να σημειώσουμε και το εξής κι ελπίζουμε να μη θεωρηθεί κι αυτό βρισιά: Η τακτική τού «άλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε» και του ψαρέματος στα θολά νερά, ποτέ δε χαρακτήριζε την Αριστερά.


Αντε, χάσου!

Ο λαός πλέον

ζητιάνος,

ο λαός πλέον

επαίτης

και κορδώνεται

ο σουλτάνος

κι εμφανίζεται

ως ηγέτης

λες και έχει

καταφέρει

τίποτ' άλλο

απ' το «χέρι»!

***

Βγαίνει πάνω

στο μπαλκόνι

και τους «άθλους» του

εκθειάζει

κι ανεργία

που σκοτώνει

από πίσω του

καγχάζει,

αμολάει

κούφια λόγια

κι η ακρίβεια

δέκα μπόγια!

***

Ο λαός έχει

λυγίσει

απ' την «κούρα»

και τα βάρη

δεν περνάει

πια η «πλύση»,

άντε χάσου

κατεργάρη!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Το 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έφτασε χτες στον τελικό του προορισμό, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, έπειτα από ένα μακρύ και επιτυχημένο ταξίδι σε κάθε γωνιά της χώρας, όπου τα μηνύματά του αντάμωσαν με χιλιάδες νέους. Η κόκκινη πολιτεία, που υψώθηκε με το μεράκι και την εθελοντική δουλιά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, άνοιξε χτες τις πύλες της έτοιμη να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, να τους ψυχαγωγήσει με μουσική, θέατρο, κινηματογράφο. Να τους καλωσορίσει σε χώρους αφιερωμένους στους φοιτητές - σπουδαστές, στους μαθητές, στους νέους εργαζόμενους, στον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο, στη διεθνούπολη όπου «φιλοξενούνται» δεκάδες ξένες νεολαιίστικες οργανώσεις. Να τους προβληματίσει στις συζητήσεις για ζητήματα που απασχολούν την ελληνική αλλά και διεθνή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Μα, το κυριότερο, να τους καταθέσει την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον κόσμο που αξίζει στους νέους, όπου τα όνειρά τους μπορούν να πραγματωθούν, τη σοσιαλιστική κοινωνία και το δρόμο που οδηγεί ως εκεί.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός, καθιερωμένο στις νεολαιίστικες συνειδήσεις. Ενα γεγονός που μαγνητίζει όσους δεν υποτάσσονται και επιμένουν να αγωνίζονται, να διεκδικούν. Να μαγνητίζει όσους είναι «Πρωταγωνιστές στη ζωή, όχι εθελοντές στην υποταγή». Η συμμετοχή κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα, αλλά και η ανταπόκριση που το Φεστιβάλ βρήκε ταξιδεύοντας στην Ελλάδα ολόκληρο το καλοκαίρι, υπογραμμίζουν την ελπιδοφόρα πεποίθηση πως η ΚΝΕ και τα όσα πρεσβεύει, το ΚΚΕ με τις θέσεις και τις προτάσεις του, βρίσκουν απήχηση στους νέους. Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που είτε μέσα από τις γραμμές τους είτε συμπορευόμενοι παίρνουν τη θέση τους στο κίνημα της αντίστασης και της αντεπίθεσης.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι γιορτή ζωής, αγωνιστικής ανάτασης, αισιοδοξίας για το αύριο, μπολιασμένη με μηνύματα συλλογικότητας, αλληλεγγύης. Κορυφαίες στιγμές στα πλαίσιά του η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμη Γκιώνη, την Παρασκευή στις 9.30μ.μ. και της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα το Σάββατο, στις 9μ.μ. Ας είμαστε όλοι εκεί, δυναμικά παρόντες. Τα παιδιά της ΚΝΕ απευθύνουν προσκλητήριο συμμετοχής και συστράτευσης στον αγώνα που δίνουν στο πλευρό του ΚΚΕ. Προσκλητήριο συσπείρωσης και πάλης μπροστά στις εκλογές, αλλά και στον κίνδυνο που διατρέχει πάλι η παγκόσμια ειρήνη από την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που κινδυνεύουν, την κατάκτηση νέων, για να τεθούν οι προϋποθέσεις συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου πάλης του οποίου η νεολαία θα αποτελεί βασική συνιστώσα, στο πλευρό του εργατικού και του λαϊκού κινήματος.

Το Φεστιβάλ περιμένει όλους όσοι δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό. Ας ανταμώσουμε όλοι εκεί μετατρέποντάς το σε μια μεγάλη διαδήλωση, που θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα: Είμαστε εμείς πρωταγωνιστές της ζωής, μπορούμε και θα γράψουμε τη συνέχεια και το τέλος του «έργου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ