ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Υπαρκτή και ανύπαρκτη απειλή

Τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ έχουν καταστραφεί και δε συνιστούν απειλή, εκτιμά πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ. Ο Μπους όμως «ξέρει περισσότερα»...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Ξένιζε, εκ πρώτης όψεως, το πορτρέτο του Σαντάμ Χουσεΐν, έτσι όπως το φιλοτέχνησε προχτές ο Τζ. Μπους: είναι άνθρωπος επικίνδυνος, παράλογος, ικανός να τρελάνει τα Ηνωμένα Εθνη, απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Χρειάστηκε να διαβάσουμε το χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, για να αντιληφθούμε ότι ο πλανητάρχης γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε. Ιδού:

«Το 90% με 95% των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ έχουν καταστραφεί και αυτά που έχουν απομείνει "δε συνιστούν απαραίτητα απειλή», εκτιμά ο Σκοτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, σε βιβλίο του, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα (σ.σ. χτες) η εφημερίδα Guardian. «Αυτό που έχει απομείνει από το ιρακινό οπλοστάσιο δεν αποτελεί ούτε καν πρόγραμμα εξοπλισμών. Είναι διάσπαρτα στοιχεία ενός προγράμματος εξοπλισμών, που στο σύνολό του δεν αποτελεί κάτι σημαντικό, ωστόσο εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο», πρόσθεσε.

Οσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, ο Ρίτερ αναφέρει στο βιβλίο του ότι «οι υποδομές είχαν καταστραφεί κατά 100% το 1998», όταν εγκατέλειψε το Ιράκ μαζί με τους άλλους επιθεωρητές του ΟΗΕ.«Μπορώ να πω χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι η απαραίτητη στο Ιράκ βιομηχανική υποδομή για την κατασκευή πυρηνικών όπλων είχε (τότε) καταστραφεί. Εάν το Ιράκ ήθελε να αποκτήσει εκ νέου τα απαραίτητα μέσα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, θα έπρεπε να κατασκευάσει εγκαταστάσεις εμπλουτισμού(...)».

Οσον αφορά τα χημικά όπλα, ο Σκοτ Ρίτερ δεν αποκλείει το Ιράκ να έχει αποθηκεύσει «μια σημαντική ποσότητα», αλλά τονίζει ότι τα όπλα αυτά δεν είναι πλέον κατάλληλα για χρήση, είναι ακίνδυνα. Οσο για τα βιολογικά όπλα, ο Ρίτερ αναφέρει: «Εάν το Ιράκ θέλει να κατασκευάσει βιολογικά όπλα πρέπει να ανασυγκροτήσει την υποδομή για την κατασκευή αυτών των όπλων».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!

ΜΠΟΥΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ: «Διαπνεόμενος από πολεμικό μένος κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους απαξίωσε για τις διακηρυχθείσες αγαθές προθέσεις του Σαντάμ Χουσεΐν και τον κατηγόρησε ότι "εξαπατά, καθυστερεί και εμπαίζει" τη διεθνή κοινότητα. Για το Λευκό Οίκο η βίαιη ανατροπή του Σαντάμ είναι πλέον μονόδρομος και η επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ δε θα αποτρέψει το σχεδιαζόμενο πόλεμο» («ΒΗΜΑ» - από το βασικό θέμα του).

ΚΑΛΥΤΕΡΑ «ΜΑΖΙ»: «Οι αντιδράσεις που άρχισαν χθες, καθώς η Ρωσία και η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, βιάστηκαν να υιοθετήσουν τον τελευταίο ελιγμό του Σαντάμ Χουσεΐν, θα βάλουν την αμερικανική κυβέρνηση στον πειρασμό να επιστρέψει στη μονομερή της δράση. Ομως, θα πρέπει να αντισταθεί σε αυτόν τον πειρασμό, διότι είναι σαφές ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης Μπους σε σχέση με το Ιράκ μπορούν να επιτευχθούν πολύ πιο εύκολα με τη βοήθεια μιας ευρύτερης συμμαχίας. Η δημιουργία μιας τέτοιας συμμαχίας ίσως χρειαστεί κάποιο χρόνο περισσότερο ενδεχομένως από εκείνο που έχει υπολογίσει ο κ. Μπους» («ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ... ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ: «Πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης, ώστε να βελτιωθεί η μαχητική ετοιμότητα της Συμμαχίας απέναντι στις τρομοκρατικές απειλές, θα ασκήσουν, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ. Οπως αποκάλυψαν οι ίδιες πηγές, η αμερικανική πρόταση θα κατατεθεί από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην ανεπίσημη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στη Βαρσοβία την επόμενη εβδομάδα...» («ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. ΜΠΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΡΑΥΓΗ ΚΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΑΚΕΤΟ SOS ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟ ΧΑΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: Δημόσιο: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): «ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ» ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6-2 Ο ΘΡΥΛΟΣ 4-3 ΟΙ ΕΝΟΡΚΟΙ.

ΑΥΓΗ: ΔΙΣ ΑΘΩΟΣ Ο ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ.

ΧΩΡΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΠΛΕΚΕΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΑ - ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 15 ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ 17Ν ΚΑΡΦΩΣΕ Ο ΣΑΒΒΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΑ ΜΑΓΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΠΑΟΥΛΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΘΗΤΕΙΑ 270 ΗΜΕΡΩΝ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Βία ίσον έγκλημα!: «Στις ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας είναι μια εγκληματική πράξη. Τα πρόσωπα που βρίσκονται στον Κορυδαλλό συνδέονται με δολοφονίες αθώων προσώπων, με ληστείες και άλλα αδικήματα και δεν μπορούν να έχουν πολιτική αναφορά και να επιζητούν πολιτικό διάλογο» (Κ. Λαλιώτης - ΒΗΜΑ).

«Αποϊδεολογικοποίηση»: «Ο κ. Σημίτης δήλωσε (σ.σ. στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ) ότι πρέπει να καθοριστεί η τακτική απέναντι στους κρατούμενους-μέλη της 17 Νοέμβρη, που επιζητούν πολιτικό ρόλο και επιδιώκουν πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Οι πράξεις ένοπλης βίας είναι εγκληματικές ενέργειες, είπε ο κ. Σημίτης και σημείωσε ότι επιβάλλεται η αποϊδεολογικοποίηση της τρομοκρατίας» (Γ. Χρ. Παπαχρήστος - ΤΑ ΝΕΑ).

Χρονοδιάγραμμα συλλήψεων: «Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα νέος κύκλος συλλήψεων στο μέτωπο της τρομοκρατίας, μετέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Ε.Γ. ο κ. Κ. Σημίτης» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Δικαίωση!: «Αθώος για δεύτερη φορά ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, με την ψήφο και πάλι των ενόρκων. Η απόφαση αυτή "δικαιώνει" ουσιαστικά τους συντάκτες του αντιτρομοκρατικού νόμου ως προς τη διάταξη που προβλέπει ότι οι δίκες κατηγορουμένων για τρομοκρατία θα εκδικάζονται μόνο από τακτικούς δικαστές» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Να οργανωθούμε...: «Η ιστορία της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη, με ακρότητες, ανευθυνότητες και υπερβολές. Οσοι επέλεξαν να ασχοληθούν με το θέμα θα συνεχίσουν να παλεύουν με τα καθημερινά διλήμματα που προκύπτουν. Το επάγγελμα έχει εν τω μεταξύ ανάγκη ενός σοβαρού, πρακτικού διαλόγου και από αντεγκλήσεις του τύπου "είσαι πράκτορας", "και εσύ χαφιές", "ναι, και εσύ κολλητός της "17 Νοέμβρη" εδώ και χρόνια"» (Αλέξης Παπαχελάς - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ