ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκλείουν τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αθήνας - Πειραιά από τα ΜΜΕ

Επιστολή - καταγγελία του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Θ. Παφίλη

Επιστολή - καταγγελία για τον αποκλεισμό του συνδυασμού της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» από τα ΜΜΕ, απέστειλε ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, με κοινοποίηση προς τον υπουργό Χρ. Πρωτόπαππα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και τους διευθυντές των ΕΡΤ, ΜΕΓΚΑ, ΑΛΦΑ, ΣΤΑΡ, ΑΛΤΕΡ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΕΧΤΡΑ καθώς και τους διευθυντές ραδιοφωνικών σταθμών.

Στην επιστολή τονίζεται: «Παρά την οδηγία 5/2002 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που στάλθηκε στα ΜΜΕ, και με την οποία αποφασίζεται η ισότιμη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των συνδυασμών για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 13ης και 20ής Οκτώβρη, ο συνδυασμός για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, του οποίου είμαι επικεφαλής, εξακολουθεί να υφίσταται τον απαράδεκτο αποκλεισμό από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Και συμβαίνει αυτό, την ίδια στιγμή που οι δραστηριότητες όλων των υποψηφίων των άλλων συνδυασμών για την υπερνομαρχία, ιδιαίτερα αυτοί που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπερπροβάλλονται!

Το γεγονός δεν είναι ασφαλώς συμπτωματικό. Εντάσσεται, σε άνωθεν προαποφασισμένους σχεδιασμούς και στην προσπάθεια να κατευθυνθεί η ψήφος του λαού στους συνδυασμούς εκείνους, που διαχειρίζονται την αντιλαϊκή πολιτική στην Αυτοδιοίκηση και όχι στον αγωνιστικό συνδυασμό που εκπροσωπούμε.

Θεωρούμε, ότι η παραπάνω μεθόδευση συνιστά, εκτός των άλλων, και μια ευθεία προσβολή προς τους χιλιάδες ψηφοφόρους σε Αθήνα - Πειραιά του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και τους ανένταχτους αριστερούς που στηρίζουν το συνδυασμό μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θίγουμε έντονα το θέμα του αποκλεισμού μας. Και τούτο, επειδή πρόκειται για ένα κατ' εξακολούθηση γεγονός. Σας υπενθυμίζουμε και πάλι, ότι ο συνδυασμός μας δημιουργήθηκε στα τέλη Μάη και ότι η ίδια τακτική εφαρμόζεται απέναντί μας από τότε.

Υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις ευθύνες της κυβέρνησης για το παραπάνω θέμα και ειδικά του αρμόδιου υπουργού, και αναμένοντας ότι η κατάσταση θ' αλλάξει στις λίγες μέρες που απέμειναν, σας διαβεβαιώνουμε ότι οι αντιδράσεις μας θα συνεχιστούν πιο έντονες, εν εναντία περιπτώσει».


ΒΟΥΛΗ
Ψήφισαν την απαγόρευση της διάδοσης των ιδεών

Η κυβέρνηση πέρασε την τροπολογία που απαγορεύει πολιτικές αφίσες και πανό σε όλο το Δήμο Αθήνας

Α. Σκυλλάκος: Στόχος το χτύπημα των ενοχλητικών φωνών.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, επιχειρείται η παρεμπόδιση της διακίνησης των ιδεών με οπτικά μέσα, όπως η αφίσα και το πανό
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, επιχειρείται η παρεμπόδιση της διακίνησης των ιδεών με οπτικά μέσα, όπως η αφίσα και το πανό
Σε θερινό τμήμα της Βουλής και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση ψήφισε χθες στο τμήμα διακοπών της Βουλής την τροπολογία που απαγορεύει τη διακίνηση των ιδεών μέσω αφισών ή πανό στα όρια του Δήμου Αθήνας.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος κατήγγειλε ότι παραβιάζεται και το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και με τροπολογία άσχετη με το συζητούμενο νομοσχέδιο θίγονται τα ατομικά δικαιώματα, καθώς και τα κόμματα και τα ...ενοχλητικά μαζικά κινήματα.

Ομως, η παραβίαση αυτή του Συντάγματος και του κανονισμού δικαιολογήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, με το επιχείρημα ότι όλοι(!) οι νόμοι άπτονται δικαιωμάτων και άρα ψηφίζονται και στα θερινά τμήματα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιχειρείται η παρεμπόδιση της διακίνησης των ιδεών με οπτικά μέσα, όπως η αφίσα και το πανό. Τόνισε ότι είναι υποκρισία η επίκληση της εμφάνισης της πόλης από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της, το νέφος και τη μόλυνση και κάλεσε την κυβέρνηση, εάν είναι ειλικρινής, να περιορίσει την απαγόρευση μόνο στην εμπορική διαφήμιση και όχι στις αφίσες των κομμάτων ή των φορέων. Θέλετε, είπε χαρακτηριστικά, το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστικοί φορείς να υποταχθούν στις ορέξεις των καναλαρχών, προκειμένου να προβάλλονται από αυτούς. Ολα τα παραπάνω, τόνισε, έρχονται την ίδια στιγμή που στο συρτάρι της κυβέρνησης υπάρχει η απαγόρευση των διαδηλώσεων και ο νέος «τρομονόμος». Ενδεικτικό της αυταρχικότητας των διατάξεων είναι ότι ένας απλός υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ θα μπορεί να στέλνει στο δικαστήριο ακόμα και έναν αρχηγό κόμματος, του οποίου οι αφίσες θα κολληθούν σε κάποιο σημείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις διατάξεις για μία αφίσα θα υπάρχει τιμωρία 100.000 ευρώ.


Ο Ε. Βενιζέλος για να δικαιολογήσει την ψήφιση της τροπολογίας είπε ότι δε θεσπίζεται κάτι καινούριο για τα πολιτικά μηνύματα, αφού αυτά ρυθμίζονται από προηγούμενο νόμο. Η μόνη «αλλαγή» που έκανε και δεν αλλάζει την ουσία είναι ότι με κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζονται ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τα πολιτικά μηνύματα, ενώ για το εξοντωτικό πρόστιμο των 100.000 ευρώ είπε ότι θα είναι μέχρι 100.000.

Η τροπολογία συνάντησε την αντίδραση ακόμα και των βουλευτών της ΝΔ, που ζήτησαν να αποσυρθεί, ενώ από τη συζήτηση απουσίαζε εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Μιλώντας στη συζήτηση και των τελευταίων άρθρων του «αθλητικού νομοσχεδίου», η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ξεπουλάει δημόσια περιουσία, χωρίς να την έχει εξουσιοδοτήσει κανένας γι' αυτό. Αφορμή ήταν διάταξη, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται το Αλσος Ριζάρη στο Ιδρυμα Γουλανδρή, προκειμένου να ανεγερθεί εκεί Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και η Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι η κυβέρνηση παίρνει άλσος και παραδίνει τσιμέντο. Οσο για τη διάταξη περί εθελοντισμού, όπου επιστρατεύονται για να σώσουν την υπόθεση οι στρατευμένοι, η βουλευτής παρατήρησε ότι έχουμε να κάνουμε με «στρατιωτικοποίηση» του εθελοντισμού, ενώ παρακάμπτεται και η νομιμότητα, αφού οι ανυπότακτοι θα απαλλάσσονται από τις κυρώσεις εάν γίνουν «εθελοντές» στην Ολυμπιάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ