ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι λαοί αντιστέκονται στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών

Μια σειρά από αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες το βράδυ στο χώρο της Νεανικής Σκηνής, στη συζήτηση που έγινε με θέμα «Ενα χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, τι σημαίνει για τους λαούς η αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών». Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση πήραν μέρος ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και οι σύντροφοι Camilo Hernandez Suarez από το ΚΚ Κούβας και Jaime Cedano Roldan, από το ΚΚ Κολομβίας.

Παίρνοντας το λόγο ο Camilo Hernandez αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού καθεστώτος στην Κούβα, και πιο ειδικά για την εδώ και τέσσερα χρόνια φυλάκιση πέντε Κουβανών πατριωτών στις ΗΠΑ. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πέντε πατριώτες, διεισδύοντας στις αντεπαναστατικές οργανώσεις, προσπάθησαν να προστατέψουν την Κουβανική Επανάσταση από την τρομοκρατική δράση της αντικουβανικής μαφίας και να ενημερώσουν τον κουβανικό λαό». Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους είπε: «Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη διεθνή αλληλεγγύη, και πρώτα και κύρια στην πίεση του αμερικανικού λαού». Και κατέληξε: «Την καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού την έδωσε ο λαός της Κούβας με το πρόσφατο λαϊκό δημοψήφισμα, που συγκέντρωσε το 99,36% του πληθυσμού, αποδεικνύοντας ότι στηρίζει, θέλει και προωθεί την επανάσταση και θεωρεί το σοσιαλισμό αδιαπραγμάτευτο».

Στην κρατική τρομοκρατία και στις δολοφονίες χιλιάδων κομμουνιστών στην Κολομβία αναφέρθηκε ο σύντροφος από την Κολομβία Jaime Cedano: «Η κρατική τρομοκρατία χρησιμοποιείται πλατιά και ασκείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, το Στρατό, παρακρατικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα τη δολοφονία άνω των 4.000 μελών του Κόμματος και χιλιάδων συνδικαλιστών, φοιτητών, αγροτών», είπε. Και συνέχισε: «Ωστόσο, αυτή η καταστολή δεν μπόρεσε να σταματήσει τους αγώνες μας στα συνδικάτα, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους. Δε σταματά την ένοπλη πάλη στα βουνά και στη ζούγκλα της Κολομβίας, που πλησιάζει ολοένα τις πόλεις. Γίνονται μαχητικές απεργίες που παραλύουν τη χώρα. Η κρατική καταστολή είναι αδύνατο να κάμψει τον αγώνα των κομμουνιστών».

Ο Μπ. Αγγουράκης, με τη σειρά του, σημείωσε το σημαντικό ρόλο του ΚΚΕ, το οποίο έχει αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους λαούς που δέχονται τα τρομοκρατικά χτυπήματα των ΗΠΑ, και αναφέρθηκε τόσο στις πολύμορφες δραστηριότητες του Κόμματος, όσο και της ΚΝΕ και άλλων προοδευτικών φορέων, που «αντιστέκονται στην "αντιτρομοκρατική εκστρατεία"».

Από τη συζήτηση, που επεκτάθηκε επίσης στην προσπάθεια επιβολής από τις ΗΠΑ της λεγόμενης Ενωσης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) - της νέας αποικιοκρατίας δηλαδή - στο «Σχέδιο Κολομβία», αναδείχτηκαν οι μαζικοί αγώνες που αναπτύσσουν όλοι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Εγινε αναφορά στο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα που ανέτρεψε ο ίδιος ο λαός. Κυρίως όμως αναδείχτηκε η ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη και του ελληνικού λαού. Με την ενίσχυση της καμπάνιας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΕΔΔΑ και την καθημερινή ισχυροποίηση του αντιπολεμικού κινήματος για την αποτροπή του επερχόμενου πολέμου που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στο Ιράκ.

Συνέχεια στο μουσικό μας ταξίδι

Ο Παντελής Θαλασσινός, ο αγαπημένος τροβαδούρος, σκόρπισε απλόχερα προχτές τραγούδια και συγκινήσεις με ένα μελωδικό ταξίδι στη δημιουργία του και όχι μόνο. Κορφολογώντας τον «ανθό» των τραγουδιών, με τη μοναδική ερμηνεία του «ξενάγησε» σε τοπία της ψυχής, του κόσμου μας. Τραγούδια για την αγάπη, τον ανεκπλήρωτο πόθο, την ίδια τη ζωή με τα μικρά και τα μεγάλα της ήταν το πρόγραμμα που παρουσίασε ενθουσιάζοντας το κοινό. Τραγούδια, απόσταγμα της ψυχής του, άλλοτε φωτεινά και άλλοτε σκοτεινά, πάντα γεμάτα μνήμες, «μίλησαν» για όσα αγαπάμε, για όσα αγαπήσαμε και για όσα θα αγαπήσουμε.

Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Φωνή αντίστασης «ύψωσαν» προχτές το βράδυ οι εκπρόσωποι από την Παλαιστίνη, το Ιράκ, την Κούβα, την Κύπρο και τη Ν. Κορέα κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που χτυπούν με κάθε μέσο τις πατρίδες τους. Ο χώρος της αντιιμπεριαλιστικής δράσης στο Φεστιβάλ μετατράπηκε σε βήμα διαμαρτυρίας αλλά και αποκάλυψης του πραγματικού ενόχου για όλα τα δεινά που ταλανίζουν τις χώρες τους.

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Από πολλές περιοχές αναχωρούν, σήμερα το απόγευμα, πούλμαν για το Φεστιβάλ, που έχουν δρομολογήσει οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ.

Ηλιούπολη από το Δημαρχείο 7 μ.μ.

Μπραχάμι από Ν. Τέρμα 6 μ.μ. και από τον Αγ. Βασίλειο 6.15 μ.μ.

Δάφνη από τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στις 7.30 μ.μ.

Καλλιθέα από την πλατεία Δαβάκη στις 6 μ.μ.

Αιγάλεω από την πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 μ.μ.

Αγία Βαρβάρα από την πλατεία Προφήτη Ηλία στις 6 μ.μ. και από την πλατεία Αγίας Ελεούσας στις 6.30 μ.μ.

Ιλιον από την πλατεία Ιλίου (παλιά Δημαρχία) στις 6 μ.μ. και από τον Αγιο Φανούριο στις 6.10 μ.μ.

Περιστέρι από την πλατεία Δημαρχείου.

Πέραμα από τα γραφεία του ΚΚΕ (Λ. Ειρήνης 73) στις 6 μ.μ.

Ταμπούρια μπροστά από την ΙΟΝΙΚΗ στις 6.15 μ.μ.

Αγία Παρασκευή από τη Σουλίου 56 στις 5.15 μ.μ.

Χολαργό από πλατεία Κύπρου στις 5.30 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 5.40 μ.μ., από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στις 5.50 μ.μ. και από πλατεία Δημοκρατίας στις 6 μ.μ.

Ν. Ερυθραία από το ανθοπωλείο «Πονηράκη»(Λεωφ. Βενιζέλου) στις 5.15 μ.μ.

Κηφισιά από «Πλάτανο» στις 5.30 μ.μ.

Πεύκη από τη 13η Στάση στις 6 μ.μ.

Μαρούσι από το Γυμναστήριο «Σπ. Λούης» (Ηλ. Σταθμός) στις 6 μ.μ. (πληροφορίες στα τηλ.: 80.21.507 και 80.16.977).

Ν. Ιωνία: Στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει από Αλσούπολη (Παναιτώλιο) με δρομολόγιο Καλογρέζα (Εθνική Τράπεζα), σταθμός ηλεκτρικού (6.10 μ.μ.), Περισσός - Σαφράμπολη (Εθνική Τράπεζα στις 6.15) και αμέσως μετά Νεάπολη (πλατεία Τσαλδάρη).


Αφιέρωμα στο λαϊκό - κοινωνικό τραγούδι

Αφιέρωμα στο λαΐκό - κοινωνικό τραγούδι, παρουσίασε στο «Λαΐκό Στέκι» ο Δημήτρης Κοντογιάννης μαζί με τη Σοφία Ασεχίδου. Ρεμπέτικα και λαΐκά, επιλογές του συγγραφέα - ερευνητή Νέαρχου Γεωργιάδη, τραγούδια που αναφέρονται σε κοινωνικά προβλήματα και μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Ανάμεσά τους, το προπολεμικό ρεμπέτικο «Εργάτης τιμημένος», το σατιρικό κλασικό ρεμπέτικο «Η Βαρβάρα», ο «Θερμαστής», το «Οσοι γινούν πρωθυπουργοί» του Βαμβακάρη, το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι»... Ο Δ. Κοντογιάννης ερμήνευσε επίσης, σε πρώτη παρουσίαση, το τραγούδι του «Η μίζα»: «Μίζα, μίζα πάλι μίζα/ κι ο κοσμάκης στη μαρκίζα/ πού θα πάει αυτή η χώρα/ που 'χει πάρει τέτοια φόρα».

Νωρίτερα, το συγκρότημα τα «Παλαϊνα Σεφέρια» μας ταξίδεψαν στα μονοπάτια της παράδοσης με οδηγό τη λύρα, το λαούτο και το μπουλγαρί. Παραδοσιακά κρητικά, αλλά και δικές τους συνθέσεις που αντλούν στοιχεία από την κρητική μουσική παράδοση, τραγούδια της ξενιτιάς, του κεφιού και της λύπης, παρουσίασαν οι: Ζ. Σπυριδάκης, Ειρ. Δερέμπεη, Κ. Κουκλάκης και Αγ. Ξεκαλάκη.

Το σημερινό πρόγραμμα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ:

- 8 μ.μ. Βασίλης Λέκκας

- 9 μ.μ. ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- 9.45 μ.μ. Μαρία Δημητριάδη - Γιάννης Θωμόπουλος

- 11.30 μ.μ. Δημήτρης Μητροπάνος

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

- 7.45 μ.μ. GBS

- 8.15 μ.μ. «Ανάπλους»

- 9.45 μ.μ. «Φιλμ»

- 10.30 μ.μ. «Magic de Spell»

- 11.30 μ.μ. Λάκης Παπαδόπουλος

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ:

-7.30 μ.μ. δημοτικοί χοροί από το Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών - Βαγγελιώ Λύτρα

- 8 μ.μ. Γιώτα Βέη

- 9.45 μ.μ. αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Κώστα Μάτζιο

- 10.30 μ.μ. Λάκης Χαλκιάς

- 12 το βράδυ Βαγγέλης Κορακάκης

ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ:

  • Των μαθητών:

- 7.45 μ.μ. μάθημα εκτός έδρας με τίτλο: «Το μάθημα και τα βιβλία της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής στο δημοτικό»

  • Των νέων εργαζομένων:

- 9.45 μ.μ. μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από την οργάνωση μεταναστών από το Μπαγκλαντές

  • Γαλατικό Χωριό:

- 8 μ.μ. θεατρικό με τίτλο «schoolbrother» από μαθητές του Πειραιά

  • Κινηματογράφος:

- 10.30 μ.μ. η ταινία «Το χρονικό μιας εξαφάνισης»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ