ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατεδαφίζουν την ειρήνη
  • Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν 10 κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα πλην του γραφείου του Αραφάτ, που κρατούν πολιορκημένο
  • Εισβολή στη Γάζα και επανεπιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περισσότερες παλαιστινιακές πόλεις
  • Οι ΗΠΑ ενοχλούνται για το ότι η νέα ανάφλεξη «χαλάει» την προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης για τον σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ...

Η πολιορκία...

Associated Press

Η πολιορκία...
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΪΡΟ.--

Σε σωρούς συντριμμιών μετέτρεψε χτες σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα - κατέστρεψε 10 κτίρια, με την εξαίρεση του γραφείου του υπό νέα πολιορκία Γιάσερ Αραφάτ - ο ισραηλινός στρατός, στη συνέχιση της αδιανόητης (και παράνομης, όλως παρεμπιπτόντως) τακτικής του βίαιου «περιορισμού» του Παλαιστίνιου ηγέτη. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στη Γάζα ανοίγοντας το δρόμο του με τα πολυβόλα και σπέρνοντας θάνατο και απόγνωση...

Ο καπνός από τις εκρήξεις στο αρχηγείο του Αραφάτ, που υψώθηκε πάνω από τη Ραμάλα, όπου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε ισχυρά εκρηκτικά και εκσκαφείς για να καταστρέψει τα κτίρια που στέγαζαν υπηρεσίες της Παλαιστινιακής Αρχής, σηματοδότησε την επανάληψη της ισραηλινής τακτικής της πολιορκίας των Παλαιστίνιων και της καταστροφής κάθε υποδομής της πολιτικής ηγεσίας και των δομών ασφαλείας, που η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν ονομάζει «τρομοκρατική». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Γιάσερ Αραφάτ εξακολουθούσε να βρίσκεται στο γραφείο του, σώος, ωστόσο οι ελεύθεροι σκοπευτές που βρίσκονται ακροβολισμένοι γύρω από το κτίριο σκότωσαν έναν από τους σωματοφύλακές του.

Επίσης χτες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους - έναν άνδρα με ειδικές ανάγκες και μια γυναίκα - ενώ ένα μικρό αγόρι σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα σε μάχη κοντά στα σύνορα των κατ' όνομα (αφού με τις διαρκείς εισβολές ο ισραηλινός στρατός ουσιαστικά τα κατέχει στρατιωτικά) αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών με την Αίγυπτο, στη Γάζα...

Associated Press

Η νέα ανάφλεξη στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ την Τετάρτη και χτες και στη συνέχεια με τη νέα εισβολή στη Ραμάλα και στη Γάζα, δεν απασχολεί τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά σε τέτοιες «λεπτομέρειες», αλλά απλούστατα επειδή της χαλάει την αραβική συναίνεση για το πλήγμα στο Ιράκ που σχεδιάζει. Ετσι, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνισε κατά τα ειωθότα πως «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του από την τρομοκρατία αλλά θα πρέπει να υπολογίζει τις συνέπειες της δράσης του» (Το νόημα είναι σαφές). Ωστόσο, αξιοσημείωτα, μόνον η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε ανοιχτά την ισραηλινή επίθεση χτες, ενώ οι υπόλοιπες αραβικές χώρες έμειναν σε «συγκρατημένες» διακηρύξεις, με τον Χόσνι Μουμπάρακ να λέει, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αραφάτ, ότι η κατάσταση «ενδέχεται να προκαλέσει μια έκρηξη» της βίας. Ο Φλάισερ πάντως είχε μια κουβέντα να πει και για τους Παλαιστίνιους: «Πρέπει να σταματήσουν οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια».

Κατά τα άλλα ο Φλάισερ αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέση του Μεσανατολικού με το Ιράκ: «Οι δύο υποθέσεις δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους». Πείστηκαν όλοι...

...και η καταστροφή

Associated Press

...και η καταστροφή
Το φαρσικό στοιχείο της μεσανατολικής τραγωδίας είναι πως η κυβέρνηση Μπους κι η κυβέρνηση Σαρόν επιμένουν να μιλούν για ανάγκη «μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής» και «επιβολής ασφάλειας», την ώρα που εντέλλεται ο ισραηλινός στρατός να κρατά τον Αραφάτ «απομονωμένο», ανήμπορο να βγει από το γραφείο του - πόσο μάλλον να ασκήσει πολιτική - και να πυροβολεί όποιον Παλαιστίνιο αστυνομικό ή πολίτη βρίσκει μπροστά του.

Η προσπάθεια του ισραηλινού στρατού να «συλλάβει τρομοκράτες» που «κρύβονταν» στο αρχηγείο του Αραφάτ απέβη σε μια μεγαλοπρεπή τρύπα στο νερό, αφού οι 20 που συνέλαβε ήταν απλώς μέλη της παλαιστινιακής ασφάλειας.

Το χτεσινό κύριο άρθρο της Τζερούσαλεμ Ποστ πάντως αντανακλούσε άριστα τις προθέσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου: Τιτλοφορούνταν «Γονατίστε τον Αραφάτ»...

Σε κλίμα ζοφερό

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: Της απεσταλμένης μας, (ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗ).--

«Υπό άλλες συνθήκες, θα σου έλεγα ότι θα καταφέρουμε τελικά να τα πούμε όταν θα υπάρξουν καλύτερες μέρες. Δυστυχώς, νομίζω ότι δε θα έρθουν καλύτερες μέρες». Με αυτά τα λόγια, με αποχαιρέτησε τηλεφωνικώς ένας καλός Παλαιστίνιος φίλος από τη Ραμάλα. Για άλλη μια φορά, η απόσταση κάποιων μέτρων που μας χώριζε, αυτός στη Ραμάλα και εγώ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Για άλλη μια φορά, τα ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν ασφυκτικά το αρχηγείο του Παλαιστινίου ηγέτη και βάλλουν εναντίον του. Για άλλη μια φορά, η «διαμεσολάβηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγες ώρες πριν τη νέα σοβαρή κλιμάκωση, δεν «κατάφερε» να διασφαλίσει την είσοδο 19 Ευρωπαίων δημοσιογράφων στην παλαιστινιακή πόλη, προκειμένου να συναντηθούν με τον Γιάσερ Αραφάτ.

«Λυπάμαι που αναγκάζομαι να το πω, αλλά οι Παλαιστίνιοι για τη διεθνή κοινότητα, για τις ηγεσίες του πλανήτη, και, εξαιτίας των συμφερόντων που εκφράζει μια ισχυρή πλειοψηφία ΜΜΕ, υπάρχουν μόνο όταν γίνεται μια επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ», μάς είπε ένας άλλος Παλαιστίνιος φίλος. Και δεν ήταν ο μόνος. Η απογοήτευση του παλαιστινιακού λαού από τη, χωρίς τέλος, αναλγησία αυτής της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» απέναντι στις διαρκείς, εντεινόμενες και κατάφωρες παραβιάσεις κάθε έννοιας όχι μόνο διεθνούς δικαίου, αλλά και των στοιχειωδών, έστω, κανόνων ανθρωπισμού από την ισραηλινή ηγεσία βαραίνει ακόμη περισσότερο την, ήδη, μαρτυρική καθημερινότητά τους.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρι τέλους. Αφού, όπως άλλωστε λένε, δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά μόνο να αντισταθούν με όποιο τρόπο έχουν για να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει, όχι από τη ζωή τους που έχει πλήρως ισοπεδωθεί κάτω από τις ισραηλινές ερπύστριες, αλλά τουλάχιστον από την αξιοπρέπειά τους. Το σημείο εκείνο, ακριβώς, που η ισραηλινή ηγεσία πλήττει με λύσσα, εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία διεθνούς αντίδρασης.

Οι πόλεις της Δυτικής Οχθης είναι πλέον πόλεις -φαντάσματα. Τίποτε δεν κινείται, τίποτε δε λειτουργεί. Στη χειρότερη μοίρα οι Νάμπλους και Τζενίν, όπου, όπως μας διαβεβαίωναν, τηλεφωνικώς πάντα, κάτοικοί τους αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πλησιάζει αισίως τους 3 συνεχόμενους μήνες. Για λίγες ώρες την ημέρα, οι Παλαιστίνιοι, μέσα στις ίδιες τις πόλεις τους, έχουν την «άδεια» να βγουν από τα σπίτια τους, για να ψωνίσουν τα απαραίτητα: αυτά που δεν υπάρχουν λόγω του αποκλεισμού, με λεφτά που δεν έχουν λόγω της ανυπαρξίας της οποιασδήποτε εργασιακής δραστηριότητας.

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βυθίζεται σε ολοένα και μεγαλύτερη φτώχεια, εξαθλίωση και απόγνωση, οι καθημερινές εισβολές, οι νεκροί, οι τραυματίες διαμορφώνουν κλίμα γενικευμένης επέλασης του ισραηλινού στρατού. Παλαιστίνιοι συνάδελφοι, μας εκμυστηρεύονταν ότι, όπως «όλα δείχνουν» η ισραηλινή ολοκληρωτική εισβολή στη Γάζα είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών. Το «σύνθημα», εκτιμούν οι πάντες, θα το δώσει η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Το βλέμμα όλων, από την πολυπληθέστερη, στον πλανήτη, προσφυγούπολη του Τζαμπάλιγιε στο βορρά μέχρι την ημιδιαλυμμένη Ράφα στο νότο, είναι στραμμένο στα δορυφορικά δίκτυα. Η αντίστροφη μέτρηση, υποστηρίζουν, έχει ήδη αρχίσει. Οχι μόνο για το Ιράκ, αλλά και για τους ίδιους.

«Αν σήμερα, οι διεθνείς ηγεσίες υπό την κηδεμονία της Ουάσιγκτον κλείνουν τα μάτια στους όρους γενοκτονίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μας, όταν θα βομβαρδίζεται η Βαγδάτη; Οταν οι ΗΠΑ θα εδραιώνουν την κυριαρχία τους στην πολύτιμη περιοχή του Κόλπου; Οταν ο Σαρόν βρει την ευκαιρία να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση;» αναρωτιούνται εύλογα. Τα χέρια της ισραηλινής ηγεσίας, τότε, θα είναι ελεύθερα να διαμορφώσει τα σύνορα που έχει, ήδη, σχεδιάσει, και προωθεί, ανενόχλητη, εδώ και πολύ καιρό. Περιφρονώντας φυσικά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συνθήκες της Γενεύης, το διεθνές δίκαιο, ό,τι, τέλος πάντων, υποτίθεται ότι υπάρχει για να διαφυλάττονται στοιχειωδώς οι λαοί του κόσμου από το μένος των ισχυρών συμφερόντων.

«Η ειρηνευτική διαδικασία εμπεριείχε στην ίδια της τη στοιχειοθέτηση την αποτυχία», μας είπε ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Ερυθρού Σταυρού, Χαγιάντ Αμπντέλ Σάφι. «Δεν εξασφάλιζε, μετά βεβαιότητας, τίποτε στους Παλαιστινίους. Εκτοτε, τα πράγματα απλώς χειροτερεύουν. Δε θέλω να ακουστώ απογοητευμένος. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Δεν τηρούνται, όχι τα συμφωνημένα, αλλά οι αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Ιράκ, κάποιες άλλες αποφάσεις γίνονται πρόσχημα για στρατιωτικές επεμβάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες. Δε νομίζω ότι υπάρχει τίποτε πιο αρνητικό και ανησυχητικό για το μέλλον, όχι μόνο των Παλαιστινίων, αλλά των λαών ολόκληρου του κόσμου».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Σκέψεις Τζίντζιτς για επανεξέταση συνόρων...

BIENNH.--

Ζήτημα «αναθεώρησης» των συνόρων στα Βαλκάνια φέρεται να έθεσε προχτές βράδυ κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ του Σάλτσμπουργκ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων «HINA», που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο Σέρβος πρωθυπουργός διερωτήθηκε για την ανεξαρτησία και την αυτοκυριαρχία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνδέοντας τα «τρέχοντα προβλήματα», όπως είπε, του Σαράγεβο με εκείνα του Κοσσυφοπεδίου. Η τοποθέτηση του Τζίντζιτς και δη η προσπάθειά του να διασυνδέσει τα ανοιχτά ζητήματα της Βοσνίας με εκείνα του Κοσσυφοπεδίου, φέρεται πως προκάλεσε έντονη όχληση στον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ζλάτκο Λαγκουμντζίγια και τον Πρόεδρο της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, που ήταν παρόντες την ώρα ομιλίας του Σέρβου πρωθυπουργού...

ΠΓΔΜ
Αγωγή κατά του Μπόσκοφσκι

ΣΚΟΠΙΑ.- Αγωγή κατά του υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, κατέθεσαν χτες ομάδα «πολιτών» και νομικοί εκπρόσωποι (υποκινούμενοι απ' τις ΗΠΑ και όχι μόνον) «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που δρουν στα Σκόπια, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες του υπουργού για εκλογική νοθεία επιτηδευμένης μορφής σε περίπου 480.000 ψηφοδέλτια και τις προχτεσινές έρευνες αστυνομικών στα γραφεία του επικεφαλής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής...

Μεταξύ των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που κατέθεσαν αγωγή κατά του Μπόσκοφσκι, είναι το «Ιδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας» του γνωστού κροίσου - και όχι μόνον... - Τζορτζ Σόρος και το «Φόρουμ Κέντρο Στρατηγικής Ερευνας και Τεκμηρίωσης».

Μεταξύ των μελών της «ομάδας πολιτών» είναι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής των Σκοπίων, Λιούμπομιρ Φρτσκόσκι, που δήλωσε πως η αγωγή για εγκληματικές ευθύνες έναντι του Μπόσκοφσκι κατατίθεται «στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μη βρίσκουν στο μέλλον ασυλία όσοι υποκινούν ή καταφεύγουν στη βία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ