ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑμερικανοΝΑΤΟική αρμάδα στα Χανιά

Προετοιμασίες ενόψει επίθεσης στο Ιράκ;

Από παλιότερη κινητοποίηση του χανιώτικου λαού ενάντια στον αμερικανικό στόλο
Από παλιότερη κινητοποίηση του χανιώτικου λαού ενάντια στον αμερικανικό στόλο
ΧΑΝΙΑ (Ανταπόκριση).-

Σε ΝΑΤΟικό κλοιό βρίσκεται για ακόμη μια φορά το λιμάνι της Σούδας αφού τις τελευταίες μέρες ΝΑΤΟική δύναμη ναρκαλιευτικών της Νότιας Ευρώπης έχει καταπλεύσει στο λιμάνι.

Η δύναμη αποτελείται από οκτώ ναρκαλιευτικά πλοία και η παραμονή τους στα Χανιά δικαιολογήθηκε με το πρόσχημα της «γνωριμίας» των πληρωμάτων με το τοπικό στοιχείο!

Ωστόσο, ο χανιώτικος λαός, όπως γενικότερα ο ελληνικός λαός, κάθε άλλο παρά ησυχάζει ενώ τέτοιες δικαιολογίες αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση και δεν πείθουν. Κι αυτό γιατί τέτοιες επισκέψεις, όταν τα αμερικανοΝΑΤΟικά γεράκια είναι έτοιμα να αιματοκυλήσουν το λαό του Ιράκ με την αξιοποίηση και της βάσης της Σούδας, δεν μπορεί να είναι άσχετες με όσα σκοπεύουν. Αλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο με την εγκληματική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και, πρόσφατα, με την ισοπέδωση του Αφγανιστάν για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Ετσι, δεν πείθουν ότι η επίσκεψη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας γίνεται για τη σύσφιξη σχέσεων των πληρωμάτων των πολεμικών τους με το χανιώτικο λαό.

Η αντίσταση και οι αγώνες του λαού μας ενάντια στους δολοφόνους και τρομοκράτες των λαών, αντίθετα, είναι η καλύτερη απάντηση στα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα που φυσικά είναι ανεπιθύμητα καθώς εκπροσωπούν τη δολοφονική ιμπεριαλιστική δύναμη. Οπως τόνιζαν παράγοντες των Χανίων που έχουν πείρα από τέτοιες επισκέψεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, μια απάντηση έχει μόνον ο λαός της περιοχής, όλος ο κρητικός λαός, ο ελληνικός λαός συνολικά: Λέει ΟΧΙ στο νέο αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού. Επιτέλους, να σταματήσει η χώρα μας να αποτελεί στρατιωτικό διάδρομο για τα στρατεύματα των δολοφόνων ιμπεριαλιστών. Και καλεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να αποσύρει τους Ελληνες στρατιώτες από τα πολεμικά πεδία των Αμερικανών σε ξένες χώρες. Και, βέβαια, σε καμιά περίπτωση και με κανένα τρόπο να μη συμμετέχει στον πόλεμο που ετοιμάζει ο Μπους στο Ιράκ.

Ο ελληνικός λαός θα κινητοποιηθεί για να μη μετατραπεί η χώρα μας ξανά σε ξέφραγο αμπέλι των τυχοδιωκτισμών των Αμερικανών, για να κλείσει η βάση της Σούδας στα πολεμικά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να χρησιμοποιείται, αποκλειστικά, από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποστράτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο θέατρο «Γκλόρια» απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, Στρατού - Ναυτικού - Αεροπορίας. Κεντρικό θέμα το συνταξιοδοτικό, η μεγάλη αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ συντάξεων και μισθών και ειδικότερα των στελεχών που αποστρατεύτηκαν πριν από την 1η του Ιούλη 2000, καθώς ο βασικός μισθός πάνω στον οποίο υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές είναι χαμηλότερος από 14 έως 50% όλων των άλλων βασικών μισθών των λειτουργών και υπαλλήλων του δημοσίου. Επίσης, όπως τονίζει το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων, στις συντάξιμες αποδοχές δεν περιλαμβάνεται κανένα επίδομα.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι κομμάτων. Ο Β. Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των αποστράτων αξιωματικών, επισήμανε ότι τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων οξύνονται την ίδια στιγμή που στη χώρα μας για στρατιωτικές δαπάνες διατίθεται το 5% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο από τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες. Σημείωσε ακόμα ότι τα προβλήματα, τόσο των εν ενεργεία όσο και των αποστράτων δεν αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση. Ο Β. Καλαματιανός υπενθύμισε τη στάση του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού, όπου, παρόλο που τον καταψήφισε, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αφορμή την κινητοποίηση των αποστράτων, σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) τονίζει:

«Διαμαρτυρόμαστε, όπως όλοι οι συνάδελφοί μας απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για:

- τον συνεχή εμπαιγμό

- την απαξίωση

- την υποβάθμιση

- τις αδικίες

Διαμαρτυρόμαστε γιατί η αντιμετώπιση αυτή συνδέεται με την επτάχρονη δικτατορία. Ενώ πολλοί από την κυβέρνηση ξεχνούν πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπέστησαν τα χείριστα περισσότερο από κάθε άλλο στρώμα επαγγελματιών.

Ζητάμε από την κυβέρνηση τα αυτονόητα, που οι Ενώσεις των αποστράτων προβάλλουν ως δίκαια αιτήματα.

Ζητάμε από τα κόμματα και την κοινωνία να στηρίξουν τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, εν ενεργεία και αποστράτους. Προερχόμαστε από το λαό, είμαστε δίπλα του και όχι απέναντί του, εργαζόμαστε και μοχθούμε για την Εθνική Αμυνα.

Εχουμε δίκιο και το απαιτούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ