ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία και ακόμα πιο εντυπωσιακή - σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά και τις αντίστοιχες περσινές - συμμετοχή του κόσμου, και ιδιαίτερα των νέων, συνεχίστηκαν και χτες, 3η μέρα, οι εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Με τις δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους να δίνουν καθημερινά το δικό τους «παρών» στο μεγάλο και μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός.

Με τις χιλιάδες των εργαζομένων, που έρχονται με δίψα ν' ακούσουν τη φωνή του δικού τους κόμματος, του ΚΚΕ.

Με τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που καθεμία δίνει τα δικά της ξεχωριστά ερεθίσματα στις καρδιές και στο μυαλό των επισκεπτών.

Η χτεσινή μέρα, όμως, είχε κάτι το ιδιαίτερο. Ηταν αποκλειστικά αφιερωμένη στη νέα γενιά, που ήρθε για μια ξεχωριστή συνάντηση με την ΚΝΕ. Ηταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην ΚΝΕ.

Στο βήμα της κεντρικής εξέδρας ο Γραμματέας της Οργάνωσης, Θ. Γκιώνης, να μιλάει με τη γλώσσα των προβλημάτων, με τις λέξεις της αγωνίας, με τις φράσεις των οραμάτων της νεολαίας. Κι από κάτω χιλιάδες κοπέλες και παιδιά, νέες και νέοι, που ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια αλλά που ξέρουν να ονειρεύονται και να απαιτούν. Ολα ένα παλλόμενο σύνολο, ένα ορμητικό ποτάμι, μια νεανική ανθρωποθάλασσα.

Τίποτα δεν άφησε έξω από το λόγο του οΓραμματέας της ΚΝΕ. Μπροστά σ' ένα μαχητικό ακροατήριο, που έπνιγε συνεχώς το λόγο του στα συνθήματα, μίλησε για τον κίνδυνο του πολέμου και για την ανάγκη να μπει φραγμός στα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Μίλησε για τα καθημερινά προβλήματα των νέων στο σχολείο, στη δουλιά, στον ελεύθερο χρόνο. Μίλησε, τέλος, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καλώντας τη νεολαία να ψηφίσει τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που προτείνουν το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Απηύθυνε κάλεσα ενότητας και αγώνα για τις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως το τέλος της Ιστορίας δεν ήρθε ακόμα, πως το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στο σοσιαλισμό.

ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΜΗ ΓΚΙΩΝΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στο πλάι του λαού με όραμα το σοσιαλισμό

«Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν και πολύμορφα να χειραγωγήσουν τον ίδιο το ριζοσπαστισμό της νεολαίας», υπογράμμισε χτες από το βήμα του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφερόμενος στην επίθεση των κυρίαρχων δυνάμεων ενάντια στη νεολαία, και συνέχισε: «Από τη μια μεριά, γιατί βολεύονται να εκτονώνεται (σ.σ. η νεολαία) σε καμιά βιτρίνα, κυρίως όμως επειδή τη θέλουν χαρωπή και ευχαριστημένη να τραβά και να πολεμά, όπου της σφυρίξουν, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ. Τη θέλουν να χορεύει στης Γιάννας Αγγελοπούλου το χαβά, να επιβιώνει ενθουσιασμένα στις σύγχρονα οργανωμένες "φάρμες των ζώων" και να ψηφίζει τον καλύτερο από το σταρ-σίστεμ των πολιτικάντηδων, που με μεγάλη επιμέλεια "γράφουν" στα παλιά τους τα παπούτσια τα λαϊκά αιτήματα. Τη θέλουν να μαθαίνει, πάνω απ' όλα, να γυμνάζεται, σφίγγοντας το ζωνάρι κι εθελοντικά να μοιράζει την ανεργία της. Με λίγα λόγια, να πιστεύει ακράδαντα πως η πολιτεία και η δημοκρατία των αφεντάδων, το κέρδος και η δημοκρατία των εφοπλιστάδων είναι το συμφέρον της, το συμφέρον όλης της κοινωνίας».

Παραπέρα, ο Θ. Γκιώνης μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα κάθε νέος, μαθητής, φοιτητής, «καταρτιζόμενος», εργαζόμενος, άνεργος, αλλά και τις αιτίες και τον ένοχο όλων αυτών των προβλημάτων, που δεν είναι άλλος από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και των «ευρω»-συνοδοιπόρων του, που «αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο παρόν και στο μέλλον των νέων ανθρώπων».

Γνώμονας οι ανάγκες

Κάλεσε, λοιπόν, σε σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες λαού και νεολαίας, ξεχωρίζοντας:

  • «Τώρα που τα γεράκια του πολέμου ξύνουν ξανά τα νύχια τους, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Να δώσουμε ηχηρή απάντηση στους αρχιτρομοκράτες των λαών. Να στήσουμε την κυβέρνηση και τους ουραγούς της στο εδώλιο για κάθε εμπλοκή τους στα σχέδια του θανάτου. Να ξηλώσουμε τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Να απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων από τα Βαλκάνια. Να απορρίψουμε τον μισθοφορικό στρατό και τους καλοπληρωμένους δολοφόνους. Να αποκαλύψουμε πλατιά, σε όσους στέκουν ακόμα ανυποψίαστα, τα πραγματικά εγκλήματα πολέμου.
  • Τώρα που οι σχολικές τσάντες πέφτουν βαριές - αν και άδειες σε γνώση - στον οικογενειακό προϋπολογισμό, είναι ώρα να κατονομάσουμε τους υπεύθυνους. Να αγωνιστούμε ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της εξόντωσης, των ταξικών φραγμών και των αντιδραστικών εσωτερικών κανονισμών. Να απαιτήσουμε ουσιαστική γνώση και μόρφωση, ένα ενιαίο σχολείο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θα παρέχει εφόδια να αντιμετωπίσεις τη ζωή.

Να αγωνιστούμε για μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση ανοιχτή για τα παιδιά του λαού, ταγμένη στο συμφέρον του. Θέλουμε την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του επιστήμονα και της επιστήμης του.

  • Κανείς δεν μπορεί να σωπάσει μπροστά στα τόσα και τόσα εργατικά ατυχήματα. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων, η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η μεγιστοποίηση του κέρδους, είναι οι βασικοί υπεύθυνοι αυτών των ατυχημάτων.

Ο αγώνας ενάντια στις παραπέρα αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος.

Να ριχτούμε, λοιπόν, μαζικά στη μάχη για δουλιά με δικαιώματα, ασφάλιση, ανθρώπινο ωράριο, κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα των πλέον στρατηγικών παραγωγικών μονάδων. Η οργάνωση της νεολαίας στα σωματεία και στα συνδικάτα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να βρουν απάντηση οι συμβιβασμένες ηγεσίες και να γίνει γνωστός σε πλατύτερα στρώματα ο ρόλος και η δυναμική του ΠΑΜΕ».

Τα άμεσα «ραντεβού»

«Θέλουμε να ζήσουμε τη δική μας ζωή με τις δυσκολίες και τις ομορφιές, το πάθος και τη συγκίνηση που μόνο ο αγώνας, η γνώση, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να μας προσφέρουν. Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος και θα τον περπατήσουμε για μια ακόμα χρονιά μαζί με τη νεολαία», είπε ο Θ. Γκιώνης, δίνοντας άμεσα ραντεβού στους δρόμους του αγώνα:

«Δίνουμε το πρώτο ραντεβού με τη μαθητιώσα νεολαία κόντρα στους εσωτερικούς κανονισμούς της χειραγώγησης και της σιωπηρής ομοιομορφίας, κόντρα στη λαιμητόμο της αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων και των μαθητών.

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό μας "παρών" ενάντια στην καπιταλιστική τάξη πραγμάτων και στην παγκοσμιοποίησή της τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη στο πλάι του εργατικού λαϊκού κινήματος, εκεί όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για το μέλλον μας. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε ότι δε μας έχουνε στο τσεπάκι τους. Μπορούμε να φτάσουμε στον Ιούνη του 2003 με μεγαλύτερη εμπειρία από τους αγώνες μας, με όρους μαζικού κινήματος.

Θέλουμε και μπορούμε οι διαδηλώσεις στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη να στείλουν μήνυμα σε όλο τον κόσμο με τη μαζικότητα, την οργάνωση και την αποφασιστικότητά τους. Θέλουμε και μπορούμε να τους χαλάσουμε την εικόνα. Οι κόκκινες ζώνες που θα χαράξουν γύρω από το συνεδριακό τους κέντρο θα είναι ανίσχυρες μπροστά στα ποτάμια λαού και νεολαίας που θα διαδηλώνουν ότι αυτοί οι κύριοι και οι επιλογές τους είναι ανεπιθύμητοι».

Για το Μέτωπο και το σοσιαλισμό

Στην επίθεση που δέχονται τα κομμουνιστικά ιδανικά από διάφορους παραχαράκτες της Ιστορίας αναφέρθηκε σε άλλο κομμάτι της ομιλίας του, λέγοντας: «Ιδίως σήμερα θέλουν να καταργήσουν την αλήθεια του σοσιαλισμού και να αλλάξουν τις έννοιες των λέξεων για να δικαιολογήσουν τη δική τους βαρβαρότητα. Οσο όμως αυτοί θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παραχάραξη της Ιστορίας και τη χειραγώγηση του μέλλοντός μας, τόσο η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τόσο θα υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και τη ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού».

«Τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας - είπε - δε θα πάψουμε να προπαγανδίζουμε και να "μολύνουμε" (κατά πολλούς) τη νέα γενιά με το όραμα του σοσιαλισμού μέσα από την καθημερινή μας πάλη και τους αγώνες μας.

Αυτό είναι υπόσχεση αλλά και απειλή σε όλους τους εντιμότατους φίλους και εχθρούς. Υπόσχεση που παίρνει σάρκα και οστά, βήμα βήμα με τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, που χτίζεται μέρα τη μέρα, μέσα από τους αγώνες για το μεροκάματο, τη γνώση, την υγεία, την ασφάλεια, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο, του μετώπου όλων όσοι πλήττονται από την κυριαρχία του κεφαλαίου και πιστεύουν ότι οι αγώνες δεν είναι μάταιοι. Το μέτωπο αυτό θα αφυπνίζει και θα συσπειρώνει μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μας».

«Εχουν βάλει στο μάτι την ψήφο μας»

Κάλεσμα προς τους νέους να πάρουν ανοιχτά θέση στήριξης των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μπροστά στην πολιτική μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. «Η αλήθεια που δε θα σου πουν - τόνισε - είναι ότι έχουν βάλει στο μάτι την ψήφο σου προκειμένου να λένε μετά την καταμέτρηση ότι δικαιώνονται οι πολιτικές τους επιλογές. Και η αλήθεια είναι ότι εμείς θα τους έχουμε δώσει αυτό το δικαίωμα». Αντίθετα, μπορούμε, είπε, «να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής στα επιτελεία της άρχουσας τάξης, να καταδικάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική, να εκφράσουμε αποτελεσματικά τη διαμαρτυρία μας. Εχουμε μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αυτοδιοίκηση που δε θα είναι το μακρύ χέρι της ισχύουσας πολιτικής», υπογράμμισε ο Θ. Γκιώνης.

«Το δικό μας ενδιαφέρον το ξέρετε, δεν είναι προεκλογικό. Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι εδώ και μετά τις εκλογές, για τα δίκαια αιτήματά μας», τόνισε. «Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια πολιτική αναμέτρηση, κρίνονται πολιτικές και αυτοί που τις υπηρετούν. Να μην τσιμπήσουμε από τους όμορφους λόγους όσων τάζουν ένα καλύτερο μέλλον για μας, χωρίς εμάς. Να μην τσιμπήσουμε από τους όμορφους λόγους όσων μιλάνε για ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε τούτες τις εκλογές πρέπει να είναι ξεκάθαρη η επιλογή της νεολαίας να στηρίξει συνδυασμούς και πρόσωπα που θα αντέχουν σε κάποια σοβαρά ερωτήματα:

- Υπηρετείς την πολιτική που ισχύει με διάθεση συναίνεσης και υποταγής; Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς;! Δε μας κάνεις, είσαι ύποπτος.

- Οταν ο μαθητής, ο φοιτητής, ο εργάτης, ο αγρότης διεκδικούσαν τη ζωή τους, τη γνώση, το μεροκάματο, εσύ πού ήσουν; Λούφαζες; Δε μας κάνεις, είσαι λίγος.

- Οταν οι μεγάλοι της Γης έσφαζαν λαούς, έστηναν δίκες, έφτιαχναν λευκά κελιά, μοίραζαν ναρκωτικά και θάνατο, εσύ τι έκανες; Δεν ήξερες; Δε μας κάνεις, είσαι ψεύτης.

- Οταν αύριο θα σου απαιτήσουν να γίνεις φοροεισπράκτορας και λακές της κεντρικής εξουσίας για να φτιάξεις κάτι στο δήμο, εσύ τι θα κάνεις; Δε δίνεις σαφή απάντηση; Δε μας κάνεις, είσαι δειλός.

Οι δικοί μας συνδυασμοί σε δήμους και νομαρχίες που στηρίζει το ΚΚΕ αντέχουν σε ένα τέτοιο απαιτητικό "φέις κοντρόλ". Και θα το κάνετε γιατί οι νεανικές καρδιές δε χωράνε το άδικο. Γιατί τα δύσκολα μας τα έχουν για μετά και εμείς πρέπει να έχουμε πιο τολμηρά, πιο αγωνιστικά, πιο δυνατά νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, που θα μπορούν να γίνουν κυματοθραύστες στα σχέδιά τους».

Τρομοκρατική η δημοκρατία τους

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα της «τρομοκρατίας», τονίζοντας ότι «κάτω από τις κουκούλες, πίσω από τις ανθρώπινες μάσκες, θα βρει κανείς τους μηχανισμούς του απάνθρωπου συστήματος, που ευθύνεται για ό,τι πιο βρώμικο, ύποπτο και εγκληματικό στην ιστορία της χώρας μας και ολόκληρης της ανθρωπότητας». Υπογράμμισε ότι «ο γνήσιος επαναστάτης, ο λαϊκός αγωνιστής βρίσκεται πάντα μαζί με το λαό μέσα στους αγώνες του. Δεν είναι εργολάβος λύσεων στα προβλήματά του ούτε αλλάζει εργολαβικά την κοινωνία, γιατί δεν είναι τα άτομα, αλλά τα πλήθη είναι που γράφουν την ιστορία».

«Σήμερα -είπε- προσεκτικά και ύπουλα επιχειρούν να ταυτίσουν στη συνείδηση της νεολαίας τη δράση δολοφόνων -ύποπτων για τη σχέση τους και τις συναλλαγές τους με μηχανισμούς του συστήματος- να ταυτίσουν αυτή τη δράση των λεγόμενων τρομοκρατών με τη σοσιαλιστική επανάσταση, με τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, με την οργάνωση και την ιδεολογία του εργατικού κινήματος, με το ΚΚΕ, για να μας πείσουν σιγά - σιγά ότι η δημοκρατία, η ασφάλεια και η τάξη του φτωχού λαού μας απαιτεί το ξερίζωμα και τον αφανισμό μας.

Εμείς ξέρουμε ότι η δημοκρατία τους, που θέλουν να θωρακίσουμε, είναι η τρομοκρατία του ΕΣΕΛΟΝ και της ΣΕΝΓΚΕΝ, των τρομονόμων, της παραγωγής χαφιέδων σε όλη την Ευρώπη. Είναι η τρομοκρατία των "μαθητοδικείων" και των "βουλκανιζατέρ". Είναι η καθημερινή τρομοκρατία του μεροκάματου, του φόβου για τους απανταχού εργαζόμενους στις ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ όλου του κόσμου. Είναι η τρομοκρατία της ανασφάλειας, της φτώχειας και της ακρίβειας. Είναι η τρομοκρατία της ναρκω-κουλτούρας. Είναι η τρομοκρατία των τηλεοπτικών παραθύρων. Είναι η τρομοκρατία των εφικτών λύσεων. Είναι η τρομοκρατία του δικομματισμού. Είναι η τρομοκρατία του ανύπαρκτου ελεύθερου χρόνου και της πολιτιστικής ένδειας. Είναι η δημοκρατία τους, που μας τρομοκρατεί χρόνια τώρα».

Σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στο 28ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σήμερα Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην Κεντρική Εξέδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ