ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο ίδιο έργο θεατές...
  • Μοιρασμένοι οι ψήφοι για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες - κοινωνιστές(CDU/CSU)
  • Η πολύ καλή εκλογική παρουσία των Πρασίνων κάνει τη διαφορά και διατηρεί τον «κοκκινοπράσινο» κυβερνητικό συνασπισμό στην εξουσία

Associated Press

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μια χούφτα ψήφοι, μόλις 8.864, θα διατηρήσουν στην εξουσία, καθώς φαίνεται τον κυβερνητικό «κοκκινοπράσινο» συνασπισμό του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τελικά, καθώς φαίνεται, το γερμανικό κεφάλαιο έδωσε το «πράσινο φως» στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να συνεχίσουν το ίδιο «έργο» και κυρίως να συμβάλουν στην αλλαγή πλεύσης του πολέμου, όπως σωστά σημειώνει και η Washington Post...«o Σρέντερ τώρα που εξασφάλισε την επανεκλογή του θα συγκατατεθεί σίγουρα σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, τουλάχιστον αυτή που έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».

Στο διά ταύτα. Επίσημο τελικό και οριστικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει και θα ανακοινωθεί σε 2 βδομάδες.

Εντούτοις, σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν τελικά, αποτελέσματα, το SPD συγκέντρωσε με διαφορά 8.864 ψήφων, 251 έδρες στην Μπούντεσταγκ έναντι 248 εδρών του CDU/CSU, μολονότι τα δύο κόμματα πέτυχαν ισοδύναμα εκλογικά ποσοστά 38.5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αποτελούν και τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Κοινοβούλιο. Με 603 έδρες η Μπούντεσταγκ αριθμεί πέντε βουλευτές περισσότερους από τον προβλεπόμενο αριθμό, και τούτο επειδή δύο κόμματα εξέλεξαν στα ομόσπονδα κρατίδια περισσότερους βουλευτές με άμεση εκλογή στις εκλογικές περιφέρειες από το ποσοστό που συγκέντρωσαν στην αναλογική. Με τον τρόπο αυτό, το SPD κέρδισε τέσσερις επιπλέον έδρες και το CDU/CSU μία. Οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 55, συνεπώς η συμμαχία αριθμεί συνολικά 306 έδρες, επί συνόλου 603. Δεδομένου ότι η απόλυτη πλειοψηφία ορίζεται στις 302 έδρες, συνεπώς εξασφαλίζει τέσσερις έδρες περισσότερες. Σε σχέση με την αντιπολίτευση της CDU/CSU (248 έδρες) και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP, 47 έδρες), η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία εξασφαλίζει 11 έδρες περισσότερες. Τέλος, παρότι το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το πλαφόν του 5%, καθώς συγκέντρωσε το 3,9% των ψήφων, θα εκπροσωπηθεί στην Μπούντεσταγκ με 2 γυναίκες βουλευτές, που εκλέχθηκαν με άμεση ψηφοφορία στην περιφέρεια του Ανατολικού Βερολίνου. Στο απερχόμενο Κοινοβούλιο είχε 36 έδρες.

«Χάσαμε τις εκλογές, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ», Φρίντριχ Μερτζ. Εξέφρασε, εξάλλου, την εκτίμηση ότι το νέο κοινοβούλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Εντούτοις, ο «ηττημένος» των εκλογών Εντμουντ Στόιμπερ, ως γνήσιος Βαυαρός, δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά...«σε ένα χρόνο θα έχω σχηματίσει εγώ κυβέρνηση»... προδικάζοντας την αστάθεια της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας που εξασφαλίζει ο συνασπισμός SPD - Πρασίνων.

Στο στρατόπεδο των «νικητών» ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, παρότι παραδέχτηκε ότι είναι «οδυνηρές» οι απώλειες του κόμματος, τόνισε προς τους οπαδούς του SPD πως έχουν ακόμη καιρούς δύσκολους μπροστά τους, μετά την έξοδό του από τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, στην έδρα του SPD στο Βερολίνο. «Μια πλειοψηφία είναι μια πλειοψηφία και εάν την έχουμε καλά θα κάνουμε να τη χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε ο Σρέντερ. Από την πλευρά του και ο Γιόσκα Φίσερ τόνισε πως η άψογη συνεργασία των τελευταίων ετών θα συνεχιστεί, ενώ, ερωτώμενος για τις βλέψεις των Πρασίνων, όσον αφορά τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση, έπειτα από το θριαμβευτικό τους εκλογικό αποτέλεσμα 8,6% (είχαν συγκεντρώσει το 6,7% των ψήφων το 1998) δήλωσε: «Θα αρχίσουμε σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», είπε ο Γιόσκα Φίσερ. Ερωτηθείς εάν οι Πράσινοι θα αυξήσουν το «τίμημα» της κυβερνητικής συνεργασίας, απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι πολλοί ήθελαν αυτό τον "αστερισμό". Είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε μετριοπαθείς στη νίκη». «Η άψογη συνεργασία των τελευταίων ετών θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε ο Φίσερ ενώπιον των παραληρούντων από τη χαρά ψηφοφόρων που έδωσαν στους Πράσινους τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία τους, καθιστώντας τους στον καθοριστικό παράγοντα της έκβασης των εκλογών.


Ερχονται δύσκολες ημέρες

Ενθουσιώδης υποδοχή του αποτελέσματος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ οι ΗΠΑ «κροταλίζουν», συνεχίζοντας την πολιτική πίεσης εφ' όλης της ύλης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Εδώ και μερικές εβδομάδες σχεδόν κανείς στη Γερμανία δεν πίστευε ότι ο "κοκκινο-πράσινος" συνασπισμός θα επέστρεφε στην εξουσία μετά τις 22 Σεπτεμβρίου».

Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», χτες, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης που εξελίχθηκε σε θρίλερ. Και απηχεί την πραγματικότητα...

Ομως επανεκλέχτηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι και οι πρωθυπουργοί των Σουηδίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Γαλλίας και Βρετανίας ήταν από τους πρώτους που προσέτρεξαν να χαιρετίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαιρέτισε τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στις εκλογές, αλλά και συνεχάρη το «φίλο» του Εντμουντ Στόιμπερ για «το εξαίρετο εκλογικό αποτέλεσμα» που είχε.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να είναι ενοχλημένη από τη στάση, δηλαδή την αντίδρασή του στον πόλεμο, που επέδειξε πρόσφατα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τήρησε σκόπιμα σιγή όσον αφορά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν χτες στη Γερμανία. «Θα θέλαμε να μη δηλώσουμε τίποτε προς το παρόν, αυτές είναι οι εντολές», δήλωσε υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αναγνώρισε ότι αυτού του είδους η σιωπή είναι ασυνήθιστη, καθώς η Ουάσιγκτον εκφράζει αμέσως τα συγχαρητήριά της στους νικητές δημοκρατικών εκλογών.

Εντούτοις, παρά την επίσημη σιωπή οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων είναι καταιγιστικές, ενώ σύμφωνα με την «Washington Post», ένας από τους μακροβιότερους γερουσιαστές και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Τζέσι Χελμς, την παραμονή των εκλογών όχι μόνο δήλωσε στη Γερουσία ότι ο Γερμανός καγκελάριος «τραυμάτισε τις σχέσεις των δύο χωρών, σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι μπορούν να επουλωθούν εύκολα», αλλά πρότεινε κιόλας στο Κογκρέσο να συζητήσει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Γερμανία, σε περίπτωση που ο Σρέντερ επανεκλεγεί και η Γερμανία συνεχίσει να μη συμμετάσχει στην «εποικοδομητική συζήτηση», που γίνεται για το Ιράκ.

Αναλόγως και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατηγόρησε χτες στη Βαρσοβία έπειτα από συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι «δηλητηρίασε τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν εν πολλοίς την επιθετική πολιτική που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ απέναντι στη Γερμανία. Επίθεση που κορυφώθηκε και με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμέλιν - η οποία παρεμπιπτόντως δεν εκλέχθηκε εκ νέου - που λίγο πολύ παρομοίασε τον Τζορτζ Μπους με τον Χίτλερ. Σύμφωνα με τους «New York Times», η πολιτική αυτή συνίσταται σε δύο πόλους: ασφυκτικές πιέσεις και προοπτικά διεθνής απομόνωση για τη Γερμανία.

Πέραν όμως των διεθνών σχέσεων, η επιστροφή του Καγκελάριου Σρέντερ έχει ήδη δημιουργήσει ανησυχία σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, η ηχώ των οποίων φτάνει ως το χρηματιστήριο, κυρίως ως προς την ισχνή πλειοψηφία την οποία διαθέτει στο Κοινοβούλιο. Οι επενδυτές βέβαια έχουν κι άλλους λόγους να είναι ενοχλημένοι. Μεταξύ αυτών, το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street και η συνέχιση της ανόδου της τιμής του πετρελαίου λόγω του επαπειλούμενου πολέμου με το Ιράκ. Στη Φραγκφούρτη, αρχικά ο DAX ταλαντεύτηκε, για να πέσει στη συνέχεια κάτω από τις 3.000 μονάδες, γύρω στο χαμηλότερο ποσό πεντέμισι χρόνων.

Αν αφήσουμε στην άκρη τις σημερινές αντιδράσεις, που αποτελούν μείγμα ενός γενικότερου αρνητικού κλίματος, η νεοεκλεγείσα γερμανική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη στο οικονομικό πεδίο με δύο κεντρικά ζητήματα εξαιτίας των οποίων παρά λίγο να χάσει τις εκλογές: την αύξηση της ανεργίας και την επιβραδυνόμενη ανάκαμψη, αναφέρεται σε ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg και τονίζονται οι φόβοι της αγοράς ότι ο Σρέντερ θα φρενάρει την απορύθμιση για τις απολύσεις των εργαζομένων ή για τον περιορισμό των επιδομάτων ανεργίας. Από την άλλη πλευρά, ο στόχος του να ενισχύσει τις δαπάνες ή να περιορίσει τη φορολογία περιορίζεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ