ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ

Σε μαζική ψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στις εκλογές για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στο 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μπροστά σε μια παλλόμενη λαοθάλασσα στην Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε η ομιλήτρια, απευθύνεται σ' αυτήν την εκλογική μάχη σε εκείνους που νιώθουν ότι πρέπει να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα από τις παγίδες και τα «δόντια» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σε όλους εκείνους, που ξέρουν ποιοι στάθηκαν στο πλευρό τους και στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Καλεί τους εργαζόμενους, τους ριζοσπάστες και τους αριστερούς να βρουν κοινούς τόπους δράσης στα μεγάλα προβλήματα με μικρές και μεγάλες συσπειρώσεις, αρκεί να βρεθούν στον ίδιο δρόμο, το δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης. Γιατί, όπως υπογράμμισε, «πίσω από αυτήν τη γραμμή, ειδικά σήμερα δεν είναι δυνατόν να ανθίσει αριστερή αντίληψη, αριστερή πρακτική. Η κοινή δράση, η συσπείρωση - συνεργασία να είναι οριοθετημένη από τις επιλογές και την πολιτική γενικότερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, από τις συνταγές που ψάχνουν ένα διαφορετικό μείγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής συμμορφωμένης προς τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».


Στο Φεστιβάλ και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΕΔΗΚ, καθώς και πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε αναλυτικά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα (τα αποσπάσματα που αφορούν στο Παλαιστινιακό και τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ δημοσιεύονται στις σελίδες των «Διεθνών»).


Προσκλητήριο κοινής δράσης και συσπείρωσης στις τοπικές εκλογές

Ανεβαίνοντας στο βήμα του Φεστιβάλ, η Αλέκα Παπαρήγα αφού καλωσόρισε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τους χιλιάδες νέους και νέες, τους επισκέπτες του, σημείωσε εισαγωγικά:

«Ξαναβρισκόμαστε μαζί σ' αυτό το μεγάλο αγωνιστικό και πολιτιστικό αντάμωμα που οργανώνει η ΚΝΕ και ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ, στο Φεστιβάλ, που σήμερα κλείνει 28 χρόνια.

Είμαστε περήφανοι γιατί και φέτος υπάρχουν καινούριοι επισκέπτες και επισκέπτριες. Η ΚΝΕ είναι πιο δυνατή και πιο μεγάλη, νέο αίμα μπήκε στις γραμμές της. Οι αξίες της οργανωμένης κομμουνιστικής δράσης αναζωογονούνται, ύστερα από τις γνωστές πικρές εξελίξεις στις αρχές της 10ετίας. Δίπλα στο ΚΚΕ υπάρχει μια αξιόμαχη δύναμη, που εγγυάται ότι το Κόμμα στο άμεσο μέλλον θα είναι πιο δυνατό, πιο κοντά στα προβλήματα της νέας γενιάς.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές, από τον ανώνυμο - για τους πολλούς - που ίδρωσε για να γίνει αυτό το έργο, που έκανε μέρα - νύχτα περιφρούρηση, ως τους επώνυμους καλλιτέχνες που για άλλη μια χρονιά απέδειξαν ότι ο αγώνας και ο πολιτισμός είναι έννοιες αδιαίρετες μεταξύ τους.

Χαιρόμαστε γιατί χρόνο με το χρόνο νέα ερασιτεχνικά και επαγγελματικά συγκροτήματα κάνουν την εμφάνισή τους, δείχνουν τη δύναμή τους να αντιπαλέψουν τον αγοραίο και εμπορευματοποιημένο πολιτισμό.

Χαιρετίζουμε τις αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και προοδευτικών νεολαιών που παρευρίσκονται, την ΠΟΔΝ, τους εκπροσώπους των κομμουνιστικών κομμάτων που με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν το διεθνιστικό χαρακτήρα της πάλης μας και του ίδιου του Φεστιβάλ».

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερώθηκε στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, όπου διεξοδικά αναλύθηκε η διαφορετική λογική του Κόμματος. Η ομιλήτρια στο σημείο αυτό σημείωσε:

«Για άλλη μια φορά βλέπουμε το ίδιο έργο, τη διαφημιστική μάχη ανάμεσα στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια. Διατίθεται πακτωλός χρημάτων. Εμείς, ακόμα και αν είχαμε τέτοια ποσά, δε θα τα διαθέταμε για το δικαίωμα της πληροφόρησης, που μόνο δωρεάν μπορεί να υπάρξει και πέραν τούτου ουδέν.

Ούτε καν οι τυπικές προεκλογικές συζητήσεις, με τα όποια θετικά και αρνητικά είχαν άλλοτε, δεν έχουν ξεκινήσει από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες δε γνωρίζουμε αν οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 40.000, 100.000, 300.000 ψηφοφόροι.

Οσο προχωρούν τα πράγματα, έτσι όπως προχωρούν, τόσο το δικαίωμα της ψήφου φαλκιδεύεται, όπως άλλωστε και οι δημοκρατικές ελευθερίες του λαού.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν κύλησαν τόσο ήσυχα. Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να διαμορφώνονται οι συνδυασμοί ξεκίνησε ένας ωμός πόλεμος ρουσφετολογίας, εκφοβισμού και εκβιασμών, εξαγοράς, προκειμένου να αποσπαστούν ή να απομακρυνθούν υποψήφιοι από ψηφοδέλτια που δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα, στις αξίες και τις ιδέες του.

Ισως είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ένας παραμηχανισμός χειραγώγησης και υποβολής.

Ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες για τη λειτουργία των αστικών θεσμών και της αστικής δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε περιόδους που φουσκώνει το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας. Να τα βλέπουν αυτά όσοι έχουν ταυτίσει τη δημοκρατία με τις αστικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Οποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς μπορεί να δει ποιο δίκαιο επικρατεί.

Με την ευκαιρία, καταγγέλλουμε την προκλητική απόφαση που βγήκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που με οριακή πλειοψηφία ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και έκρινε αναρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια και αρμόδια μόνο τα γερμανικά για να εκδικάσουν τις υποθέσεις των γερμανικών αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό και στην Ιστορία. Δε διεκδίκησε ουσιαστικά τίποτε από τη Γερμανία, ενώ παρέπεμψε το μείζον αυτό πολιτικό ζήτημα στα δικαστήρια, κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, συμφωνώντας, μάλιστα, με τον αντιδραστικό νόμο της ετεροδικίας».

Η πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ

Στην πολιτική συνεργασιών του Κόμματος αναφέρθηκε αμέσως μετά η Αλ. Παπαρήγα σημειώνοντας:

«Πολύ έγκαιρα, από τον Ιούνη του 2001, η ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα ένα προσκλητήριο συσπείρωσης και συμπαράταξης όλων εκείνων των δυνάμεων που με συνέπεια και σταθερότητα, θέλουν να δώσουν τη μάχη των εκλογών, σε πανελλαδική διάσταση και σε συνεπή αντίθεση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γενικά και απέναντι στο θεσμό που έχει αντιδραστικοποιηθεί.

Η συνεργασία για μας δεν είναι αυτοσκοπός, δεν την καθορίζουμε αποκλειστικά ούτε από τις δυσκολίες ούτε από τις ευκολίες που μπορεί να εμφανίζει η συγκυρία. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, στρατηγικής σημασίας.

Αναμφισβήτητα η συνεργασία για τις τοπικές εκλογές δεν έχει την ίδια ενδεχομένως απαιτητικότητα με άλλου τύπου γενικές πολιτικές και κοινωνικές αναμετρήσεις. Αυτό όμως δε μας οδήγησε να την κάνουμε "λάστιχο". Οι γενικές πολιτικές εξελίξεις, οι εξελίξεις στον ίδιο το θεσμό της ΤΑ απαιτούσαν η συνεργασία να έχει ραχοκοκαλιά, δηλαδή συγκεκριμένη κατεύθυνση, να έχει συνέχεια, να πατάει στην προηγούμενη κοινή δράση των αγώνων στο εργατικό κίνημα, στο κίνημα των ΕΒΕ, της αγροτιάς.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που αρνηθήκαμε προτάσεις, από τη στιγμή που ξέραμε ότι είχαν καιροσκοπικό χαρακτήρα, αποτελούσαν ένα είδος καμουφλάζ. Είπαμε "όχι" σε προτάσεις δυνάμεων που είχαν εκτεθεί χρόνια τώρα στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από θέσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ' αυτήν την εκλογική μάχη το ελάχιστο απαιτητό ήταν η οριοθέτηση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πανελλαδικά.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα κατέβαλλαν προσπάθειες για να εκδηλωθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων.

Συναντηθήκαμε στην εκλογική μάχη με δυνάμεις που είχαμε συνεργαστεί σε προηγούμενες αλλά και στους αγώνες, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση. Η συνεργασία είναι ακόμα πιο πλούσια σε ξεχωριστούς δήμους και περιοχές, καθώς εκεί υπάρχουν στη βάση και άλλες τοπικές δυνάμεις, μεμονωμένες προσωπικότητες, που έχουν προσφέρει με τη δική τους αγωνιστική παρουσία και τις προτάσεις τους.

Την τελευταία 10ετία άλλαξαν προς το χειρότερο πολλά πράγματα στην ΤΑ. Με τους νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, νόμους που αποδέχονται και δεν καταγγέλλουν η ΝΔ και ο ΣΥΝ, (πέρα από επιμέρους παρατηρήσεις), η ΤΑ αναγορεύεται επίσημα σε βασικό κρίκο της κεντρικής εξουσίας και του κρατικού μηχανισμού. Καμία παρέκκλιση προς όφελος του λαού δε νομιμοποιείται.

Μόνο οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ έχουν ανοίξει το θέμα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που ισχύει. Κανένα πρόγραμμα, καμία υπόσχεση δεν μπορεί να υλοποιηθεί θετικά για το λαό, αν θεωρήσεις ως ευαγγέλιο το σημερινό θεσμικό πλαίσιο.

Από αυτό το βήμα, καλούμε τα άλλα κόμματα να ενημερώσουν το λαό για κρίσιμα ζητήματα, να πουν με παρρησία τις θέσεις τους, αντί να στρουθοκαμηλίζουν. Τους συνδυασμούς, επίσης, να ξεκαθαρίσουν σε ποια ζητήματα θα αντισταθούν στην κεντρική εξουσία, όπως πρόθυμα ισχυρίζονται οι περισσότεροι, χωρίς όμως να δίνουν καμία συγκεκριμένη εξήγηση και εγγύηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ