ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δούλευε αμμοβολιστής στα 69 του χρόνια!

Επεσε νεκρός πάνω στο μεροκάματο. Αλλος ένας νεκρός στην οικοδομή

Δύο ακόμα εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους την εντατικοποίηση της εργασίας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την πλήρη απουσία μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλιάς. Επιπλέον όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ο ένας εργάτης δούλευε ανασφάλιστος και σε ηλικία 69 ετών!!! Ενώ ένας ακόμα εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά.

Στις 17 Σεπτέμβρη 2002, ο 48χρονος οικοδόμος Ποντίνι Βαζίλ του Σωτήρη, αλλοδαπός, πέφτει από την ταράτσα τριώροφης νεοαναγειρόμενης οικοδομής στη Νέα Πεντέλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και τη μέση. Δύο ημέρες μετά ο εργαζόμενος πεθαίνει στο νοσοκομείο. Η αναγγελία του θανατηφόρου, τελικά, ατυχήματος στο αρμόδιο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου γίνεται μία ημέρα μετά το θάνατό του, ενώ θα έπρεπε να γίνει το πολύ 24 ώρες μετά το συμβάν.

Το τελευταίο μεροκάματο ήταν χτες το πρωί για το 69χρονο αμμοβολιστή, Αμιράν Τβιντβλασβίλι, μέλος του συνεργείου αμμοβολών καθαρισμών του Γεωργίου Τσιόμη. Ο εργάτης, που σε αυτή την ηλικία θα έπρεπε να βρίσκεται στο σπίτι απολαμβάνοντας τη σύνταξή του, έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του - είπαν από «ανακοπή καρδιάς» - κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στο πλοίο «ΜΑΣΤΡΟΓΙΩΡΓΗΣ», στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας.

Ο θάνατος του Αμιράν ήρθε για να φέρει στο φως ότι τόσο αυτός όσο και οι άλλοι συνάδελφοί του μέλη αυτού του συνεργείου δούλευαν ανασφάλιστοι. Επίσης, μέσα από αυτό το τραγικό συμβάν αναδείχτηκαν και οι εγκληματικές ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του ΟΛΠ, οι οποίοι επιμένουν να θεωρούν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη πάρεργο, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Οπως καταγγέλλει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών: «Εάν τα πλοία στην Κυνοσούρα είχαν πρόσβαση στη στεριά, ίσως να είχε αποτραπεί η απώλεια μιας ακόμα ανθρώπινης ζωής». Σε ό,τι αφορά το συνεργείο, η Ενωση καταγγέλλει ότι αμέσως μετά το θάνατο του εργάτη «προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες του ο εργολάβος, επιχειρώντας να τον περάσει στην άδεια εργασίας μετά το θάνατό του».

Η Ενωση απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τη μαύρη εργασία και «επιτέλους οι αρμόδιοι να πάψουν να δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις και να υλοποιήσουν μια πολιτική υποδομής και ανάπτυξης στη Ζώνη που να σέβεται και να προστατεύει τη ζωή των εργατών».

Χτες το πρωί σε γιαπί στα Νέα Λιόσια, ο οικοδόμος Τούρκου Γεωργίου πέφτει από τον τρίτο όροφο και ενώ εργαζόταν σε σκαλωσιά. Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν τη σοβαρότητα του τραυματισμού, παρά μόνο ότι διαμετακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου μέχρι αργά το μεσημέρι γινόταν ακόμα έλεγχος για να εξακριβωθεί σε ποια ακριβώς κατάσταση είναι.

Τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη μεγάλη επικινδυνότητα αυτών των κλάδων, με πρώτο αυτόν της οικοδομής, που κάθε χρόνο πληρώνει το μεγαλύτερο φόρο αίματος στην εργοδοτική ασυδοσία και ειδικά τα τελευταία χρόνια που τη ραγδαία αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας δε συνοδεύει και η λήψη των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων. Αντίθετα η εντατικοποίηση της εργασίας και συνακόλουθα η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων που τους οδηγεί στην εξάντληση είναι πλέον γεγονός σε κάθε σχεδόν χώρο εργασίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, με αφορμή το πολύνεκρο εργατικό ατύχημα στη ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ, καταδεικνύοντας ως υπεύθυνους την εργοδοτική ασυδοσία, την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τα εκτελεστικά τους - όπως αναφέρει - στη ΓΣΕΕ και τα άλλα συνδικαλιστικά όργανα για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου, «την εντατικοποίηση της εργασίας, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της ζωής και τους άθλιους μισθούς και μεροκάματα. Αυτά είναι τα πραγματικά αίτια που μαζί με την ανεργία, στέλνουν τους εργάτες και τις εργάτριες στο θάνατο».

Ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Σπ. Χαλβατζής, ύστερα από περιοδεία του στο εργοτάξιο - κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού είχε αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να «παρθούν άμεσα μέτρα για να μη θρηνεί η εργατική τάξη νέα θύματα στο βωμό του κέρδους».

«Κίνδυνος - θάνατος»!

Επικίνδυνο τοξικό υλικό χρησιμοποιεί βιομηχανία στη Λάρισα, διακυβεύοντας την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και μολύνοντας το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής

Ακρως επικίνδυνη για τη ζωή 140 εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι μια τοξική ουσία, σε στερεά μορφή, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών, στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», που βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της οδού Λάρισας - Συκουρίου. Σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν από αρμόδιες υπηρεσίες, πρόκειται για τοξικό δηλητήριο, η χρησιμοποίηση του οποίου ενέχει πολλούς και διάφορους κινδύνους. Παρ' όλα αυτά ο επιχειρηματίας το χρησιμοποιεί - είναι πιο φτηνό από τα άλλα και έτσι μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει τα κέρδη της επιχείρησής του - αδιαφορώντας αν με αυτό τον τρόπο θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων στο εργοστάσιο και των κατοίκων της περιοχής, ιδιαιτέρως του γειτονικού χωριού που είναι το Ομορφοχώρι.

Οπως αναφέρει σχετική πληροφοριακή έκθεση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ο επιχειρηματίας εισάγει μέσω θυγατρικής εταιρίας από την Αλβανία μεγάλες ποσότητες οπτανθράκων πετρελαίου, σε μορφή κοκ, που τις χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη στους φούρνους της βιομηχανίας. Το υλικό αυτό εντοπίστηκε ύστερα από έλεγχο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και στη συνέχεια στάλθηκε δείγμα του για χημική ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), όπου διαπιστώθηκε η επικινδυνότητά του. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΕΘΙΑΓΕ, η περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, βανάβιο, νικέλιο, σίδηρο, χαλκό και χρώμιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υγεία, από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και καρκίνο.

Οπως αναφέρεται στην προαναφερόμενη έκθεση του ΣΔΟΕ μόνο από τις 26 Μάρτη του 2002 μέχρι και τις 31 Ιούλη, η επιχείρηση εισήγαγε πάνω από 11 τόνους αυτού του επικίνδυνου υλικού. Και από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι το διοχετεύει στους φούρνους για την καύση και το σβήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη μαζούτ ή φυσικό αέριο.

Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές της Λάρισας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορεί το πρόβλημα να βγήκε στο φως της δημοσιότητας για ανταγωνιστικούς επιχειρηματικούς λόγους, η χρησιμοποίηση της τοξικής ουσίας στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΕΡΑΛ» αποτελεί εργοδοτικό έγκλημα τόσο σε βάρος των 140 εργαζομένων, που καθημερινά εισπνέουν το τοξικό δηλητήριο και μαυρίζουν τα σωθικά τους, όσο και σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος.

Το περίεργο βεβαίως είναι ότι ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, εντούτοις δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπισή του. Και όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, η λύση είναι να αναγκαστεί ο επιχειρηματίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό το επικίνδυνο υλικό - στη θέση του να χρησιμοποιηθεί φυσικό αέριο ή άλλο ακίνδυνο υλικό - και για να λάβει και όλα τα άλλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Σύσκεψη Λογιστών

Σύσκεψη θα γίνει σήμερα στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) την οποία διοργανώνει η ΚΟΒ Λογιστών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Τα θέματα της σύσκεψης είναι: α) Εκλογές στην ΕΕΛΠ τον ερχόμενο Δεκέμβρη. β) Η συμβολή των λογιστών στην προσπάθεια του Κόμματος για την υπερψήφιση αγωνιστικών συνδυασμών στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ