ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Αφισοκόλληση κόντρα στον αποκλεισμό

Σε αφισοκόλληση πήρε μέρος, χτες, ο Σπ. Χαλβατζής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο που καταργεί τη δυνατότητα διάδοσης ιδεών μέσω της αφίσας, αλλά και για τη μονομερή προβολή των υποψηφίων του δικομματισμού από τα ΜΜΕ

«Οι δυνάμεις του δικομματισμού που έχουν τεράστια οικονομικά μέσα και προβάλλονται σκανδαλωδώς από τα ΜΜΕ, αποφασίζουν και διατάζουν την κατάργηση της δυνατότητας διάδοσης ιδεών. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Θα σπάσει στην πράξη».

Αυτό τόνισε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Χαλβατζής, αναφερόμενος στην αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης να απαγορεύσει (με σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο) τη διάδοση των πολιτικών μηνυμάτων μέσω της οπτικής προπαγάνδας (αφίσες κλπ.) σχεδόν σε όλη την έκταση των ορίων του Δήμου Αθήνας». Γι' αυτό το λόγο, ο υποψήφιος δήμαρχος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πήρε μέρος σε αφισοκόλληση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», που έγινε χτες το πρωί, στο κέντρο της πόλης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο Σπ. Χαλβατζής θύμισε ότι «στη διάρκεια της δικτατορίας γράφαμε συνθήματα στους τοίχους για να προβάλουμε τις ιδέες και την πολιτική μας. Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα συνεχίζουμε με βασικό μέσο διάδοσης των ιδεών μας την αφίσα, την προκήρυξη, το φυλλάδιο, το αεροπανό, τη συζήτηση με τους ανθρώπους πόρτα - πόρτα».

Και συνέχισε: «Οι δυνάμεις του δικομματισμού που έχουν τεράστια οικονομικά μέσα προβάλλονται σκανδαλωδώς απ' τα ΜΜΕ, αποφασίζουν και διατάζουν την κατάργηση της δυνατότητας διάδοσης των ιδεών. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί. Θα σπάσει στην πράξη. Και όχι μόνο από τους κομμουνιστές, από τους αριστερούς, απ' τους ριζοσπάστες, αλλά από όλους εκείνους που δεν υποτάσσονται στη λογική της νέας τάξης πραγμάτων, στη λογική του "Μεγάλου Αδελφού"».

Επισήμανε ότι η «Συμπαράταξη» θα συνεχίσει να προβάλλει τις θέσεις της, όχι μόνο μέχρι τις εκλογές αλλά και την επόμενη μέρα. «Γιατί, τα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της νεολαίας και της εργαζόμενης διανόησης οξύνονται καθημερινά. Θα μας βρίσκουν συμπαραστάτες και σήμερα και αύριο και πάντα», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το «εάν υπάρχει αποκλεισμός των υποψηφίων του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ», ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι τη «Συμπαράταξη» στηρίζουν το ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, δυνάμεις της οικολογίας και ανεξάρτητοι, ανένταχτοι, αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι. «Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό μας στις προηγούμενες εκλογές είναι 10,3%, πολλά ΜΜΕ επιδεικτικά μας αγνοούν. Ακόμη και η κρατική τηλεόραση σε πολλές περιπτώσεις μας ξεχνά. Αυτοί που έχουν τα μέσα, αυτοί που έχουν τις κρατικές προμήθειες και τις δίνουν σε διάφορους, φιλοξενούνται καθημερινά για πολλές ώρες. Εμείς θα επιμείνουμε να διεκδικούμε την ισότιμη προβολή. Την ίδια στιγμή θα αναπτύσσουμε τη μαζική μας δραστηριότητα και θα προβάλλουμε τις ιδέες μας, την πολιτική μας και τις θέσεις που έχουμε για το Δήμο Αθηναίων», κατέληξε.

Η αφισοκόλληση έγινε στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ομονοίας, τις οδούς Αθηνάς και Σταδίου. Αναρτήθηκαν αφίσες της «Συμπαράταξης» και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Πήραν μέρος ο Δ. Αρβανιτάκης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Α. Ζορμπαλά, στέλεχος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, πολλοί -νυν και υποψήφιοι- δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης», πολλοί άλλοι φίλοι του συνδυασμού και μέλη της ΚΝΕ.

Η «Συμπαράταξη» τιμά την Σ. Μπέλλου

Το Σάββατο στις 9 μ.μ. στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τα πέντε χρόνια, από το θάνατο της σπουδαίας ερμηνεύτριας του ελληνικού τραγουδιού Σωτηρίας Μπέλλου, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ερμηνεύτρια που τίμησε με την παρουσία της το ελληνικό τραγούδι καταθέτοντας αξεπέραστες ερμηνείες. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο, στην «ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ», στο Γκάζι (Πειραιώς 100), στις 9.00 το βράδυ, με μια μεγάλη συναυλία με την Χαρούλα Λαμπράκη, τον Αντώνη Παπαϊωάννου και τη Χαρούλα, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια που κατέθεσε με τη δωρική φωνή της η Σωτηρία Μπέλλου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής, ενώ για την Σωτηρία Μπέλλου θα μιλήσει ο Νέαρχος Γεωργιάδης, ο οποίος θα κάνει και μια σύντομη αναφορά στο ρεμπέτικο τραγούδι. Θα προβληθεί ένα μικρό οδοιπορικό από στιγμές της ζωής και του έργου της Σωτηρίας Μπέλλου με στοιχεία από το προσωπικό της αρχείο. Επίσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων.

Ερωτήματα για Γ. Δημαρά

Ερωτηματικά προκαλεί η χτεσινή συνέντευξη του Γ. Δημαρά, υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά. Τέτοια ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί από την πρώτη στιγμή που ο Γ. Δημαράς έθεσε υποψηφιότητα για το Δήμο Αθήνας. Το γεγονός ότι αποφύγαμε μέχρι τώρα να τα επισημάνουμε, δε σημαίνει ότι τέτοια ερωτηματικά δεν υπήρχαν...

Στη χθεσινή συνέντευξη λοιπόν, μεταξύ του ίδιου και της δημοσιογράφου, γίνεται και η παρακάτω στιχομυθία:

«-- Δημοσιογράφος: Αυτή η συναισθηματική φόρτιση από το παλιό ΠΑΣΟΚ, μήπως θα γίνει αφορμή για να ψηφίσετε τη Φώφη Γεννηματά στην υπερνομαρχία στο β' γύρο;

-- Δημαράς: Η ψήφος είναι μυστική. Αλλά πρέπει να σας πω με ειλικρίνεια, ότι εγώ το ΠΑΣΟΚ το αγαπάω. Η κοινωνική, ιδεολογική και πολιτική μου καταγωγή είναι εκεί. Η διαφορά μου έχει να κάνει με τις σημερινές του επιλογές και την πολιτική του ηγεσία».

* * *

1. Πάντως τη διαφωνία του με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Δημαράς δεν την αποδείχνει, άρα δικαιούμαστε να πούμε, ότι δε διαφωνεί με αυτές. Πουθενά, στη συνέντευξή του, δεν κάνει λόγο για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Ούτε στις δημόσιες συγκεντρώσεις ή στις περιοδείες του αναφέρεται στα όσα γίνονται σε αυτή (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία, δημοτική αστυνομία, ξεπούλημα ακτών, εμπορευματοποίηση υγείας, πρόνοιας, παιδείας κλπ). Αναφέρεται απλώς στο πώς ονειρεύεται την Αθήνα. Δεν ξέρει, ωστόσο, ότι το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι τόσο αντιδραστικό, ώστε να... απαγορεύει όνειρα; Αυτό το πλαίσιο (το πιο αντιδραστικό από πριν) το διαμόρφωσαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ και τις... πλάτες του ΣΥΝ!

2. Για έναν υποψήφιο δήμαρχο η ψήφος του δεν μπορεί να είναι μυστική. Η η Φ. Γεννηματά εκφράζει την αντιλαϊκή πολιτική (και την ψηφίζει στη Βουλή και την εφαρμόζει) ή ο Γ. Δημαράς θεωρεί ότι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ συγκρούεται (!) με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες ο Γ. Δημαράς λέει ότι διαφωνεί! Ομως, η Φ. Γεννηματά, κάθε άλλο παρά συγκρούεται. Για κυβερνητικό εκπρόσωπο στη Νομαρχία προορίζει εαυτήν... Για τούτο το λόγο το «η ψήφος είναι μυστική» μεταφράζεται μόνον ως «ψηφίζω Φ. Γεννηματά στο β' γύρο» ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «δεν αποκλείεται και να την ψηφίσω»!!!

3. Κι ενώ το κόμμα του, το ΔΗΚΚΙ, συνεργάζεται με το ΚΚΕ στην υπερνομαρχία, ο Γ. Δημαράς δε βρήκε λέξη να πει, να καλέσει τον κόσμο σε υπερψήφιση του Θ. Παφίλη και του συντρόφου του Δημαρά στο ΔΗΚΚΙ Ηλία Νικολόπουλου, που είναι υποψήφιος νομάρχης Αθήνας! Ούτε λέξη! Ενώ, είπε για τη Φώφη...


Μ.

Σήμερα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη, στα Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου), στις 7.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής. Χαιρετισμό εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» θα απευθύνει ο ηθοποιός και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Καζάκος. Η εκδήλωση θα κλείσει με τραγούδια από τον Μίλτο Πασχαλίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ