ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Στα 12 χρήση, στα 15 διακοπή σχολείου!

Και μια μέρα σε θεραπευτική κοινότητα, μπορεί να αποβεί αποτελεσματική

Από παλιότερη ενημερωτική εκδήλωση της «Στροφής» ενάντια στα ναρκωτικά
Από παλιότερη ενημερωτική εκδήλωση της «Στροφής» ενάντια στα ναρκωτικά
H δραματική μείωση της ηλικίας έναρξης χρήσης ουσιών από τους εφήβους στην ηλικία των 12 χρόνων, που καταδεικνύει την ανάγκη για την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας για νέους, αλλά και το αισιόδοξο μήνυμα της απτής αποτελεσματικότητας της παρέμβασης σε εφήβους που παρακολούθησαν, έστω και για μια μέρα, το θεραπευτικό πρόγραμμα της «Στροφής» του ΚΕΘΕΑ, αναδείχτηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχτές η θεραπευτική κοινότητα. Στη συνέντευξη, παρουσιάστηκε ο απολογισμός έργου του προγράμματος για το 2001, τα χαρακτηριστικά των 238 εφήβων (190 αγόρια, 48 κορίτσια), που προσέγγισαν το πρόγραμμα, αλλά και έρευνα αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Στροφής», σχεδόν το 90% των εφήβων που προσέγγισαν το πρόγραμμα το 2001 είχαν την πρώτη επαφή τους με τις παράνομες ουσίες έως την ηλικία των 15 ετών. Το 22,7% πρωτοδοκίμασε παράνομες ουσίες μέχρι την ηλικία των 12 ετών, παραπάνω από το 70% ξεκίνησαν τη χρήση με κάνναβη κατά μέσον όρο στα 13,8 έτη. Το 25% των νέων ξεκίνησε τη χρήση με πτητικές ουσίες (κόλλες, διαλύτες, βενζίνη) κατά μέσον όρο στα 12,9 χρόνια του. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης της κύριας ουσίας - το 71% ανέφεραν ως κύρια ουσία χρήσης την ηρωίνη - για τα αγόρια ήταν τα 15,3 χρόνια και για τα κορίτσια τα 15,5.

Η «σκοτεινή» πορεία στη χρήση, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία της «Στροφής», είναι λίγο έως πολύ προκαθορισμένη. Η χρήση ξεκινάει κατά μέσον όρο στα 12,8 χρόνια για τα αγόρια και στα 13,3 για τα κορίτσια, με πτητικές ουσίες. Πολύ σύντομα, ο έφηβος περνάει στη χρήση κάνναβης (13,6 χρόνων τα αγόρια, 13,8 τα κορίτσια) και στα χάπια (14,7 τα αγόρια, 14 χρόνων τα κορίτσια). Στα 15,8 χρόνια αγόρια και κορίτσια διακόπτουν το σχολείο και σχεδόν αυτόματα ξεκινούν τη χρήση ηρωίνης και σε διάστημα ενός χρόνου (στα 16,6 χρόνια τους) την ενέσιμη χρήση. Η έναρξη της θεραπείας γίνεται στην ηλικία των 18 χρόνων κυρίως με την παρότρυνση της οικογένειας, που αποτελεί την κύρια πηγή παραπομπής στη θεραπευτική κοινότητα (39,6%) και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαδικασία της απεξάρτησης.

Τα δυσοίωνα στοιχεία έρχονται να μετριάσουν τα αποτελέσματα έρευνας αποδοτικότητας του προγράμματος, που έγινε για το ΚΕΘΕΑ την περίοδο 1999 - 2001 σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Μελετήθηκαν, πέντε χρόνια μετά, 103 έφηβοι που εισήχθησαν, έστω και για μια μέρα, στην Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα της «Στροφής», το 1994 - 1995. Τα αποτελέσματα καταγράφουν μείωση της χρήσης και της παραβατικής συμπεριφοράς και αύξηση της απασχόλησης και της συστηματικής εκπαίδευσης.

Οι νέοι που έφτασαν στους έξι μήνες του προγράμματος, κατά συντριπτική πλειοψηφία, κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, ενώ ακόμα και όσοι διέκοψαν νωρίς ήρθαν ξανά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Για όσους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα ήταν δραστικά. Η χρήση ηρωίνης μετά την ολοκλήρωση είναι μηδενική (από 68,8%). Η ενέσιμη χρήση μειώνεται από 44,4% σε 5,6%, η χρήση κάνναβης από 100% σε 25%, η χρήση χαπιών και φαρμάκων από 86,7% σε 6,7%, η χρήση κοκαΐνης από 16,7%, μηδενίζεται.

«Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της οικογένειας στο πρόγραμμα, γιατί πάντα υπάρχει σ' αυτήν κάποια μικρή ή μεγάλη προβληματική. Ακόμα πιο καθοριστική είναι η οικογένεια στην επιστροφή κάποιου παιδιού που διακόπτει στο πρόγραμμα. Γι' αυτό και οι γονείς χρειάζονται ενημέρωση», επισήμανε μητέρα, μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Γονιών της «Στροφής».

Τέλος, επισημάνθηκε ότι τα προγράμματα της «Στροφής» υποχρηματοδοτούνται και ότι τα κρατικά κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών συνολικά του ΚΕΘΕΑ. «Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα και τα διεκδικούμε κάθε χρόνο», τόνισε ο Ν. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

* Τα παραπάνω στοιχεία έπρεπε να είχαν δημοσιευτεί στο χτεσινό «Ριζοσπάστη». Ομως, ο ηλεκτρονικός δαίμων των νέων τεχνολογιών τα στέρησε απ' τους αναγνώστες.


ΣΕΛ.  29

XANIA
Σε γιαπί το Δημοτικό Σχολείο Βάμου

Μάθημα στο παλιό γυμναστήριο, στα αποδυτήρια, σε αποθήκες και αίθουσες που βρίσκονται στο δρόμο χωρίς ένα μέτρο αυλή, είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάμου, αφού το σχολείο τους δεν έχει σκεπή.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, μη λειτουργίας του μοναδικού Δημοτικού Σχολείου Βάμου, έχει προκύψει μετά από την παρατεταμένη καθυστέρηση στην ανακατασκευή του κτιρίου, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, λόγω όμως αδιαφορίας των αρμοδίων έφτασε η νέα σχολική χρονιά για να ξεκινήσουν οι εργασίες βρίσκοντας το σχολείο γιαπί.

Για τη σοβαρότητα της κατάστασης του συγκεκριμένου σχολείου, οι γονείς των μικρών μαθητών, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι και προειδοποιούν και με δυναμικές κινητοποιήσεις, έστειλαν επιστολή στον τοπικό Τύπο, ζητώντας να τους δοθούν απαντήσεις από τους ιθύνοντες για: «Τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη για τη συντήρηση και τη στερέωση του κτιρίου και ποια είναι η δαπάνη μιας και τα χρήματα είναι δαπάνη όλων των φορολογούμενων»;

Για την προσωρινή στέγαση των παιδιών σε χώρους που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις οι γονείς υπογραμμίζουν πως: «Η λύση ανάγκης που βρέθηκε, δηλαδή τα αποδυτήρια και οι διάδρομοι του Γυμναστηρίου και οι αποθήκες, δεν έχει σχέση με το ενδιαφέρον κανενός ή τον προβληματισμό εκ των ιθυνόντων;

Για τις αίθουσες που είναι στο δρόμο και δεν έχουν ούτε ένα μέτρο αυλή πρέπει να πεζοδρομείται το κομμάτι αυτό του δρόμου κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου».

Και συνεχίζουν οι γονείς σημειώνοντας πως: «Αν από την 1 Οκτωβρίου δεν παραδοθεί το σχολείο, όπως έχουν ισχυριστεί οι αρμόδιοι, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε την υποτιθέμενη λειτουργία του και ας δουλέψει μόνο το λυόμενο παράπηγμα ως εκλογικό κέντρο».

Για το σοβαρό αυτό πρόβλημα μας μίλησε και ο Διευθυντής του Γυμνασίου - Λυκείου Βάμου και υποψήφιος Δήμαρχος, Μιχάλης Καμαριωτάκης, με τη «Δημοκρατική Ενότητα», τονίζοντας πως «Η προχειρότητα και ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει επί τέσσερα χρόνια τον δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πρωτοφανής. Ενώ θα μπορούσαν οι εργασίες να γίνουν στη διάρκεια του καλοκαιριού που το σχολείο παραμένει κλειστό και υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, δυστυχώς ξεκίνησαν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρεθούν στο δρόμο. Σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε διάφορους χώρους χωρίς να πληρούν στοιχειώδεις όρους υγιεινής. Οι γονείς που δικαιολογημένα είναι ξεσηκωμένοι, μιλούν για δυναμικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ