ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
61 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ
Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ στο Πεδίον του Αρεως

Αύριο, Παρασκευή, 27 Σεπτέμβρη, στις 6.00 το απόγευμα

Με συγκέντρωση - εκδήλωση στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα της Αθηνάς), αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, ώρα 6 μ.μ., θα γιορταστεί η 61η επέτειος της ίδρυσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - ΕΑΜ.

Εχουν περάσει 61 χρόνια από τότε που με πρωτοβουλία και επιμονή του ΚΚΕ -σε συνθήκες τριπλής φασιστικής κατοχής κι ενώ τα αστικά κόμματα και η ολιγαρχία του πλούτου συμβιβάζονταν και κρατούσαν στάση αναμονής, αποχής και αδιαφορίας μπροστά στο δράμα του λαού- στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο -ΕΑΜ που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές. Σ' αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ πήρε τη μεγάλη πρωτοβουλία για την οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, με την ίδρυση, πρώτα, της Εθνικής Αλληλεγγύης και του Εργατικού ΕΑΜ και, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Η ιδρυτική σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή, εκτός του ΚΚΕ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΣΚΕ), της Ενωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας(ΑΚΕ).

Μετά την υπογραφή του ιδρυτικού, προσχώρησαν στο ΕΑΜ και η Σοσιαλιστική Ενωση, οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και η Δημοκρατική Ενωση.

Το ΕΑΜ με την ίδρυση και του ΕΛΑΣ εμπνέοντας με τα ιδανικά και τα οράματα της απελευθέρωσης και της κοινωνικής προκοπής, με τη μοναδική συνεισφορά του ΚΚΕ στον αγώνα συσπείρωσε στις γραμμές του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ, που διοργανώνει την εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ, καλεί όλους τους αντιστασιακούς και κάθε Ελληνα πατριώτη, να πάρουν μέρος στο γιορτασμό και να τιμήσουν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ.

  • Πούλμαν για το Π. Αρεως, εκτός άλλων, δρομολογεί και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά στις 5 μ.μ. μπροστά από το Δημαρχείο.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Μ. ΓΛΕΖΟΥ ΚΑΙ «ΑΥΓΗΣ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Το σχόλιο της «Αυγής» και μια οφειλόμενη απάντηση

Επιστολή - απάντηση του Γ. Κακουλίδη στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ»

Ο γνωστός ποιητής και συγγραφέας, συνεργάτης του «Ρ», Γιώργος Κακουλίδης, μας κοινοποίησε επιστολή, την οποία έστειλε από την περασμένη Δευτέρα στον διευθυντή της εφημερίδας «ΑΥΓΗ», με την οποία απαντούσε σε σχόλιο της ως άνω εφημερίδας, δημοσιευμένο στις 20 Σεπτέμβρη. Η «ΑΥΓΗ» μέχρι και το χτεσινό φύλλο δεν είχε δημοσιεύσει την επιστολή αυτή. Για την ενημέρωση των αναγνωστών του ο «Ρ» αναδημοσιεύει σήμερα το σχετικό σχόλιο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» και την απάντηση του Γιώργου Κακουλίδη.

Το σχόλιο της ΑΥΓΗΣ

Ολόκληρο το σχόλιο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ», όπως δημοσιεύτηκε στις 20/9/2002, με τίτλο «Υβρις» και υπογραφή Κ. Που., έχει ως εξής:

«Σε τηλεοπτική εκπομπή του "902" την Τρίτη (σ.σ. 13/9/2002) ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται από τον "Ριζοσπάστη". Χτες η εφημερίδα επιχείρησε να τον διαψεύσει. "Οι αναγνώστες του Ριζοσπάστη - και όχι μόνον αυτοί - γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιες μέθοδοι είναι απολύτως ξένες με την εφημερίδα του ΚΚΕ. Οπως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κριτική μας προς τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΝ υποψήφιο υπερνομάρχη της Αθήνας και του Πειραιά βρίσκεται σε απολύτως πολιτικά πλαίσια και στηρίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα», γράφει (σ.σ. ο Ριζοσπάστης). Για την αποκατάσταση της αλήθειας ανατρέξαμε στο φύλλο της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου. «Ο Θανάσης (σ.σ. Παφίλης) της πράξης απέναντί του σ' αυτόν τον αγώνα έχει έναν αξιοθρήνητο, δυστυχώς, Μανώλη Γλέζο, που δεν ξέρει τι να κάνει για να υπάρξει» (άρθρο του Γιώργου Κακουλίδη με τίτλο «Παφίλειον γέλιο»). Τα συμπεράσματα δικά σας. Κ.Που.».

Η επιστολή του Γ. Κακουλίδη

Ολόκληρη η επιστολή - απάντηση του Γ. Κακουλίδη η οποία απευθύνεται προς τον κ. Φίλη διευθυντή της «ΑΥΓΗΣ» - και η οποία δεν είχε δημοσιευτεί ακόμη από την «ΑΥΓΗ» μέχρι χτες τουλάχιστον - είναι η παρακάτω:

«Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της Αυγής της 20ής Σεπτεμβρίου και σ' ένα άρθρο με τον τίτλο «Υβρις» ένας συνεργάτης σας που υπογράφει με μισό όνομα αναφέρθηκε σ' ένα κείμενό μου για να τεκμηριώσει την υποτιθέμενη επίθεση του Ριζοσπάστη εναντίον του Μανώλη Γλέζου.

Δυστυχώς για σας δεν είμαι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και φυσικά δε χαράζω εγώ τη γραμμή του. Αρθρογραφώ στον Ριζοσπάστη και - πιστέψτε με - πολλές φορές οι σύντροφοί μου διαφωνούν με τα κείμενα μου, αλλά ακολουθώντας τη μεγάλη τους παράδοση δε λογοκρίνουν ποτέ. Η προσπάθεια που κάνατε απομονώνοντας μια φράση μου από ένα κείμενο τριακοσίων λέξεων δε με εξέπληξε. Στην κατάσταση που έχετε περιέλθει έχετε ανάγκη από ένα συγκινησιακό τρικ επιπέδου Τράγκα, απαραίτητο για τα πολιτικά σας κέρδη.

Οσο για μένα, ο τρόπος που πλησιάζω τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και ως εκ τούτου τον Μανώλη Γλέζο είναι ακριβώς όπως του Μακρυγιάννη μπροστά στα εικονίσματα: αγάπη, μίσος, φοβέρες και, πάνω απ' όλα, πάθος, που εσείς για λόγους που γνωρίζετε το πνίξατε. Γι' αυτό και λογοκρίνατε τη φράση που ακολουθούσε και όπου έλεγα: «Σκληρός δεν είμαι εγώ, ανελέητοι είναι εκείνοι που τον χρησιμοποιούν και κρύβονται πίσω από ένα όνομα».

Ο κ. Γλέζος είναι όμηρός σας. Τον κοιτάτε παντού εκτός από εκεί όπου πρέπει: τα μάτια. Αυτό είναι ύβρις, κύριε Διευθυντά. Η αλήθεια σας είναι μισή αλήθεια, όπως το όνομα του αρθρογράφου σας που επιχείρησε να εκτοξεύσει τη λάσπη.

Μετά τιμής

Γιώργος Κακουλίδης».

28 χρόνια νόμιμης επανέκδοσης του «Ρ»

Με μια σεμνή συγκινητική εκδήλωση, οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη», Διεύθυνση, Συντακτική Επιτροπή, το δημοσιογραφικό και όλο το προσωπικό της εφημερίδας γιόρτασαν την επέτειο της νόμιμης επανέκδοσης του «Ρ», την 25η Σεπτέμβρη 1974. Αναφορά έγινε στη μεγάλη, ηρωική, μοναδική ιστορική πορεία, που καμιά άλλη ελληνική εφημερίδα δεν έχει. Αλλά και στην ανάγκη, σήμερα, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» πιο αποφασιστικά, με την προσπάθεια όλων μας, να ανταποκριθεί στον αναντικατάστατο ρόλο του σαν όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, για την προώθηση της φιλολαϊκής πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ, για τη στήριξη των αγώνων και των αιτημάτων της εργατικής τάξης.

Η Αλέκα Παπαρήγα στον «ΑΛΦΑ»

Σήμερα, Πέμπτη, στις 8.25 το πρωί, η Αλέκα Παπαρήγα θα συζητήσει για την πολιτική κατάσταση με τον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομέα («ΑΛΦΑ») στην εκπομπή «ΠΑΝΟΡΑΜΑ».

Στο Αγρίνιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει το Αγρίνιο αύριο, Παρασκευή, 7 του Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Στις 10.30 επίσκεψη στη βιομηχανία Ιματισμού (Καμένος).
  • Στις 11.30 επίσκεψη στο Καινούριο Τριχωνίδας, όπου θα έχει συνάντηση με τον αγροτικό Σύλλογο και το Συνεταιρισμό.
  • Στις 13.00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο του Αγρινίου.
  • Στις 20.00 η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ