ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγαλώνει η φτώχεια στην «ισχυρή Ελλάδα»

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνουν απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης

Ο ορισμός της φτώχειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποκαλύπτει μόνο ένα μέρος του προβλήματος...
Ο ορισμός της φτώχειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποκαλύπτει μόνο ένα μέρος του προβλήματος...
Ηχηρό ράπισμα στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «ισχυρής Ελλάδας» αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό φτωχών στην ΕΕ και από τις χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες. Η έκθεση της Eurostat έχει τίτλο «2002: Η κοινωνική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην ίδια έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζεται με ένα από τα μικρότερα ποσοστά απασχόλησης και σημειώνεται ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν τη μικρότερη αγοραστική δύναμη μεταξύ των εργαζομένων στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στους πίνακες της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζεται με το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών (22% του συνολικού πληθυσμού). Ως φτωχός ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτός που έχει εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Με βάση αυτό τον ορισμό, τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας διαπιστώνονται στη Φινλανδία με 8% και στη Δανία με 9%, ενώ ο μέσος όρος για τα 15 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 18%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ορισμός της φτώχειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποκαλύπτει μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αφού φτωχός ορίζεται αυτός που έχει εισόδημα κάτω από ένα ποσοστό του μέσου εθνικού εισοδήματος και όχι με βάση τις πραγματικές συνθήκες, δηλαδή τη σύγκριση του εισοδήματος σε σχέση με το επίπεδο των τιμών και τις πραγματικές ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, το ποσοστό των φτωχών στην Ελλάδα είναι δραματικό, αν σκεφθούμε ότι περίπου ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι φτωχός. Πολύ μεγάλο είναι και το μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου ο ένας στους πέντε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα ανέρχονται στο 25,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με το ποσοστό αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ των 15 κρατών- μελών της ΕΕ. Τις υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες στην ΕΕ εμφανίζουν η Σουηδία με 32,9% και η Γαλλία με 30,3% και τις χαμηλότερες η Ιρλανδία με 14,7% και η Ισπανία με 20%.

Οσον αφορά στους άλλους δείκτες της κοινωνικής κατάστασης στα κράτη - μέλη της ΕΕ:

  • Η Ιταλία με 53,5%, η Ισπανία με 54,8% και η Ελλάδα με 55,7% είναι οι τρεις χώρες - μέλη με τα μικρότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ. Στους «15» είναι 63,2%.
  • Στην Ιταλία (39,6%), την Ισπανία (40,3%) και την Ελλάδα (41,2%) παρατηρούνται ακόμη τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών στην EE. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 54%.
  • Η Ελλάδα είναι η χώρα - μέλος της ΕΕ με το μικρότερο ποσοστό γυναικών που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο (9%). Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 18%.
  • Στην Ελλάδα η διαφορά στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών φτάνουν κατά μέσο όρο στο 87%. Στην ΕΕ είναι 84%.
  • Η μακροζωία των Ελλήνων είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη μέση κοινοτική (75,5 ετών έναντι 74,6), ενώ αυτή των γυναικών είναι ελαφρώς μικρότερη από τη μέση κοινοτική (80,6 ετών έναντι 80,9).
  • Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του μέσου Ελληνα είναι το μικρότερο στην ΕΕ και αντιστοιχεί στο 69% του μέσου κοινοτικού. Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εμφανίζουν οι Λουξεμβούργιοι με 194% του μέσου κοινοτικού.
  • Η οριακή αύξηση του πληθυσμού στην Ελλάδα οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση, καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη Δανία, την Ιταλία και τη Σουηδία στις χώρες - μέλη, όπου ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τεχνητή εικόνα «σύμπνοιας»

Με επίδειξη μιας τεχνητής εικόνας σύμπνοιας και ενότητας στην «κορυφή» επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να πείσει για την ορθότητα της τακτικής της για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, αλλά και να ξεπεράσει το πρόβλημα συσπείρωσης της εκλογικής βάσης στην υπερνομαρχία Αθηνών.

Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Ρηγίλλης μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν τόσο οι γενικότερες εξελίξεις όσο και η εκλογική τακτική. Ωστόσο, και στη συνεδρίαση του ανώτερου αυτού οργάνου καταγράφηκαν οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των στελεχών και για την τακτική και για την επιλογή Τζαννετάκου. Για τον τελευταίο ειπώθηκε χαρακτηριστικά (Μιχαλολιάκος) ότι είχε διατελέσει «σημιτοφύλακας» και άρα είναι το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο για να ενσαρκώσει το «αντικυβερνητικό» μήνυμα που φιλοδοξεί να στείλει η ΝΔ. Επίσης, δεν έλειψαν αυτοί (Π. Παναγιωτόπουλος) που υπενθύμισαν τη στάση του Τζ. Τζαννετάκου στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, στα Ιμια, στην παράδοση Οτσαλάν, κ.ο.κ, για να υποστηρίξουν ότι δεν μπορεί στο δεύτερο γύρο «να προσδοκά ψήφους από τους αριστερούς».

Η γραμμή που επικράτησε, βέβαια, ήταν ότι μέσα από τις εκλογές πρέπει να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση και, άρα, οι όποιες επιφυλάξεις για τα πρόσωπα των υποψηφίων πρέπει να υποταχτούν στο γενικότερο κομματικό συμφέρον. Την άποψη αυτή εξέφρασε εξερχόμενος ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ έχει κάθε λόγο να πολιτικοποιήσει τις δημοτικές εκλογές, αλλά ταυτόχρονα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του αποτελέσματος στην υπερνομαρχία Αθηνών, λέγοντας ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το σύνολο». Ταυτόχρονα, δεν κατάφερε να αποκρύψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την επιλογή του Γ. Τζαννετάκου, λέγοντας ότι «οι επιλογές που γίνονται σ' αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να έχουν και λάθη», σπεύδοντας να προσθέσει ότι «οι οπαδοί του κόμματος πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους τους οποίους το κόμμα επέλεξε, για να μπορεί να δοθεί αυτό το μήνυμα». Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε «να σταματήσει η εσωστρέφεια και η μουρμούρα» και το κόμμα «να στοιχηθεί με ψηλά τη σημαία στη μάχη». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για το πώς το κόμμα του θα αξιοποιήσει το μήνυμα των δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι ο Κ. Σημίτης «δεν κυβερνά» γιατί...«δεν παίρνει κανένα αντιδημοτικό μέτρο, δεν κάνει διαρθρωτικές αλλαγές».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο κατά του Ιράκ δήλωσε κυνικά ότι «χωρίς καμιά αμφιβολία πηγαίνουμε προς πόλεμο στο Ιράκ», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Μπους θα εξασφαλίσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Στην περίπτωση αυτή - είπε- η Ελλάς βεβαίως θα ακολουθήσει τη γραμμή της Ευρώπης και τη γραμμή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν μπορεί εμείς να είμαστε μόνοι, ξεκάρφωτοι, "καπετάν ένας"».

Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του τόνισε ότι στις 18 μέρες που απομένουν πρέπει να υπάρξει συσπείρωση και κοινός αγώνας και να σταματήσει η εσωστρέφεια. Πάντως, τόσο το γκάλοπ που έχει στη διάθεσή της η Ρηγίλλης όσο και αυτά που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ προκύπτει ότι η υποψηφιότητα Τζαννετάκου «δεν τραβάει», γεγονός που τροποποιεί διαρκώς την τακτική της ηγεσίας της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ