ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς

Στις 3 και 4 του Οκτώβρη η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Νέα συνάντηση είχαν χτες το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση ήταν η τελευταία πριν από τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, στις 3 και 4 Οκτώβρη, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συνέχισαν τη συζήτηση της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού.

Κι αυτή η συνάντηση έγινε παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» ο Ραούφ Ντενκτάς ετοίμασε το έγγραφο που κατέθεσε στις απευθείας συνομιλίες στις 11 Σεπτέμβρη, αφού μελέτησε τα προεδρικά συστήματα της Ελβετίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ. Η εφημερίδα γράφει ότι στην εισήγησή του ο Ρ. Ντενκτάς για τις μεν εξωτερικές υποθέσεις βασίστηκε στο βελγικό μοντέλο για τις δε εσωτερικές υποθέσεις στο ελβετικό μοντέλο.

Αναφέρει ακόμα ότι στο νέο έγγραφο Ντενκτάς τα τέσσερα υπουργεία τα οποία αποκαλούσε «γραμματείες», αυξάνονται σε δέκα και αποκαλούνται «υπουργεία». Με το ίδιο έγγραφο ο Ρ. Ντενκτάς απαιτεί αλληλοαναγνώριση των «δύο κρατών», τουλάχιστον 24 ώρες πριν ιδρυθεί το «κοινό κράτος», κατά την έκφρασή του. Η «Κίπρις» δημοσιεύει την ανταπόκριση του πρακτορείου «Ανατολή» υπό τον τίτλο «Τριεπίπεδη κυριαρχία».

Η Τουρκία στηρίζει τον Ντενκτάς

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε δηλώσεις στο Λονδίνο, που μετέδωσε ο τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός «Μπαϊράκ», υποστήριξε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δε θα πρέπει να κατηγορείται για αδιαλλαξία, αφού, όπως είπε, είναι αυτός που πρωτοστάτησε για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Ο Τούρκος υπουργός μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο Σουκρού Γκιουρέλ είπε ακόμη ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί ποτέ οι Τουρκοκύπριοι να καταλήξουν να είναι ένας ανύπαρκτος, κατά την έκφραση του, λαός σε ένα ανύπαρκτο κράτος, υπονοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, είπε ότι η Αγκυρα προσδοκά πως σύντομα θα αρχίσουν οι συνομιλίες για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είπε ακόμη ότι ο Βρετανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπλερ θα συνεχιστούν.

Ο Γκιουρέλ είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντησή του με τον Τζακ Στρο έγινε σύγκριση απόψεων σε ό,τι αφορά την επίτευξη μιας πιθανής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο Τζ. Στρο εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι σημαντική για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συνάντηση Ντενκτάς - Φινλανδού αντιπροσώπου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε στα Κατεχόμενα συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Φινλανδίας στο Κυπριακό Πέκο Κορπενχέιμο. Οπως αναφέρεται στον τουρκοκυπρικό Τύπο, στη συνάντηση ήταν παρόντες και ο επικεφαλής του γραφείου Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών Χέλι Κανέρβα και οι σύμβουλοι του Ρ. Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν και Χακί Μουφτουζατέ.

Με το Φινλανδό αξιωματούχο συναντήθηκε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι «το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους». Ο Μ. Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι «η καλύτερη λύση θα ήταν η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ». Είπε ότι «αυτό ίσως να φαίνεται απίθανο, αλλά μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να χαραχτούν τα πλαίσια λύσης». Διαφορετικά, ανέφερε, «θα υπάρξουν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θα ενταχθούν στην ΕΕ και τη μεγαλύτερη ζημιά θα κληθούν να καταβάλουν οι Τουρκοκύπριοι.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σύγχυση από δηλώσεις του Ι. Κασουλίδη

Σύγχυση έχουν δημιουργήσει στο εκλογικό σκηνικό φερόμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και διάψευση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για το ίδιο θέμα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε, δε διέψευσε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι σε συνάντησή του με τον κ. Μαρκίδη συζήτησε για το θέμα των προεδρικών εκλογών, λέγοντας μόνο ότι «είναι δικαίωμα και των δύο να συζητούν οποιοδήποτε θέμα επιθυμούν».

Ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν, πάντως, κατηγορηματικός στη διάψευσή του ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη θέματα που άπτονται των προσεχών προεδρικών εκλογών. Είπε, επίσης, ότι δεν μπορεί να έχει δηλώσει κάτι τέτοιο ο κ. Κασουλίδης, γιατί στη συνάντηση που είχαν, συζήτησαν μόνο υπηρεσιακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι και οι δύο είχαν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και μάλιστα εξασφάλισαν υψηλά ποσοστά σε δημοσκοπήσεις. Ισως για το λόγο αυτό οι πληροφορίες ότι οι δύο συζήτησαν για τις εκλογές έδωσε το έναυσμα για δηλώσεις από τους δύο μέχρι τώρα υποψηφίους, τον Τάσο Παπαδόπουλο και τον Γιαννάκη Ομήρου.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του δεν εξαρτάται από το ποιος θα είναι ανθυποψήφιός του. Θα είμαι υποψήφιος, είπε, ακόμη και αν ο Αλέκος Μαρκίδης αποφασίσει να υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Κίνησης Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας υπό τον πρόεδρό της Τίμη Ευθυμίου, που αν και προέρχεται από το χώρο του ΔΗΣΥ, εξέφρασε υποστήριξη προς τον κ. Παπαδόπουλο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας δεν επηρεάζεται από τις εσωκομματικές διαδικασίες οποιουδήποτε άλλου κόμματος.

Ο κ. Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από το χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού που φέρουν τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, να διαβουλεύονται για το θέμα τον προεδρικών εκλογών, τόνισε ότι το κόμμα του προχωρεί με ορμή και σιγουριά προς το Φεβρουάριο. Αυτή είναι η απόφασή μας -τόνισε- και σε αυτή εμμένουμε. Ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι το ΚΙΣΟΣ έχει καταθέσει τη δική του υποψηφιότητα και τη δική του πρόταση, η οποία δεν είναι υπό την επιφύλαξη ή υπό την αίρεση ή υπό την προϋπόθεση στήριξης από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Ερωτηθείς αν οι εσωκομματικές διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτελούν πλήγμα για την υποψηφιότητά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι ευελπιστεί και προσδοκά ότι θα τύχει στήριξης και η υποψηφιότητά του και η πρότασή του και βέβαια με την πρόσκληση να υπάρχουν προτάσεις και απόψεις που θα εμπλουτίσουν την ολοκληρωμένη κυβερνητική του πρόταση.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ασ' τα τα μαλλάκια σου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
Κι όμως είναι αλήθεια: έρχεται από τα βάθη του αρχείου του Ραδιοφώνου και αφορά την ιστορία μας. Οταν ο εκφωνητής ανακοίνωσε πως «σήμερα, τις πρωινές ώρες, εκτελέστηκε ο κομμουνιστής Νίκος Μπελογιάννης» αμέσως μετά ακούστηκε το τραγουδάκι «Ασ' τα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα».

Ποιος μπορεί μετά από μια τέτοια είδηση να διάλεξε αυτό το τραγούδι; Κάποιος φθονερός Δεξιός, ένας αφελής ή ένας κακομοίρης υπάλληλος που εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε τι να κάνει. Νομίζω πως είναι ο τρίτος, γιατί και τώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν ένας ίδιος άνθρωπος, με άλλο όνομα όμως, σαν όμηρος μέσα σ' ένα στούντιο, βάζει πάλι αυτό το τραγουδάκι, αυτή τη φορά όμως σε δική μου διασκευή.

Ακούστε το:

«Ασ'! τα τα μαλλάκια σου, άσε τα μυαλά σου στης Μότορ Οϊλ τα κάγκελα, είναι για καλό σου.

Μη σε νοιάζει και θα 'ρθει ο κύριος Βαρδής να δει αν η κηδεία σου ήτανε καλή.

Ασ' τα τα μαλλάκια σου σαν τους Αγγλους πράκτορες να είναι μπερδεμένα.

Μη σε νοιάζει κι αν φανεί από την Αμερική κι άλλος πράκτορας εδώ ν' ανακατευτεί.

Ασ' τα τα μαλλάκια σου στους Συνασπισμένους, που κοιμούνται στα καφέ σαν τους πεθαμένους.

Ασ' τα τα μαλλάκια σου στον Αρχιεπίσκοπο για να δεις λιγάκι φως όταν θα είσαι ίσκιος.

Μη σε νοιάζει τώρα εδώ ό,τι και να δεις, ό,τι πάθεις μην το πεις, θα αφοριστείς.

Ασ' τα τα μαλλάκια σου στην Αμερική σου, γιατί είσαι εθελοντής μέσ' απ' την ψυχή σου.

Είσαι κιόλας εκλεκτός, ένας τυχερός, που δεν είσαι Αφγανός ή Ιρακινός.

Ασ' τα τα μαλλάκια σου κι έλα τώρα, αγρότη, μες στην τράπεζα να μπεις και να κρεμαστείς.

Μη σε νοιάζει για παιδιά και δισέγγονα σου, σκλάβοι θα 'ναι μια ζωή στην Αγροτική.

Ασ' τα τα μαλλάκια σου κι όλοι τρελαμένοι θα γυρίζουμε αργά στη νεκρή ζωή,

έχοντας στα χέρια μας μια φωτογραφία να θυμίζει κάποτε πως ήμασταν ζωντανοί».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ