ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Οι συνταξιούχοι ψηφίζουν Παφίλη, Χαλβατζή

Σε μια μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ μίλησε χτες ο υποψήφιος υπερνομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από απόμαχους της δουλιάς μίλησε χτες το πρωί ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Ομοσπονδίας ΙΚΑ.

Τον Θ. Παφίλη υποδέχτηκε και ανήγγειλε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι παλεύουν για να ενισχύσουν την «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», την «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αλλά και όλους τους αγωνιστικούς συνδυασμούς.

Παίρνοντας το λόγο ο Θ. Παφίλης, υπογράμμισε ότι ο λαός, οι συνταξιούχοι, όλα τα λαϊκά στρώματα της χώρας, βιώνουν με το χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Την πολιτική αυτή φιλοσοφία, επισήμανε αμέσως μετά, ο Θ. Παφίλης, «που είναι βαθιά ταξική προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, έρχονται να εφαρμόσουν και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι υποψήφιοι των άλλων παρατάξεων. Είναι αυτοί που στηρίζονται από τις πολιτικές δυνάμεις που γκρέμισαν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που καταδικάζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση τη γενιά που ανοικοδόμησε τη χώρα, που νίκησε το φασισμό, που εξακολουθεί όρθια να παλεύει και να θυσιάζεται για τις επόμενες γενιές. Αυτοί που καλούσαν στον κοινωνικό διάλογο και χαρακτήριζαν τους λαϊκούς αγώνες "επαναστατική γυμναστική", είναι αυτοί που σήμερα, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού».

Επιχείρηση εγκλωβισμού των λαϊκών συνειδήσεων

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας επιχειρούν να εμφανιστούν με φιλολαϊκό προφίλ. Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος και με παραδείγματα ανέδειξε την πραγματική ταυτότητα των υπόλοιπων υποψηφίων αλλά και την πολιτική που υπηρετούν. Συγκεκριμένα, τόνισε:

  • «Η κυρία Γεννηματά πριν από λίγες μέρες από το Νοσοκομείο Παίδων έκανε λόγο για "φοβερά προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν". Προχωρούσε χωρίς ίχνος ντροπής σε μια τέτοια δήλωση όταν η ίδια ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει όλους τους προϋπολογισμούς που μειώνουν τις κοινωνικές δαπάνες, που "παγώνουν" τις προσλήψεις».
  • «Ο κ. Τζανετάκος, δηλώνει ότι θα συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία, όταν το κόμμα της ΝΔ που τον στηρίζει, δεν παρέκκλινε ούτε στο ελάχιστο από την εφαρμοζόμενη πολιτική και οι νομάρχες του την έχουν εφαρμόσει στο ακέραιο».
  • «Ο κ. Γλέζος χρησιμοποιώντας τις περγαμηνές του παρελθόντος αναφέρεται συνεχώς και αδιάκοπα στην "ενότητα της Αριστεράς", αν και το μόνο κόμμα που τον στηρίζει είναι ο ΣΥΝ, που ευθυγραμμίζεται στα περισσότερα με την κυβερνητική πολιτική και στις εκλογές προχωρεί με το ΠΑΣΟΚ σε πλήθος Νομαρχιών και δήμων».
Δύο είναι οι πολιτικές επιλογές

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, ότι δύο είναι οι μεγάλες πολιτικές επιλογές. Της συναίνεσης με αυτή τη βάρβαρη πολιτική ή του αγώνα για την ανατροπή της. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από ονόματα, συνθήματα και προεκλογικές ψεύτικες εξαγγελίες. Τελευταία τους ανακάλυψη η περίφημη «Βοήθεια στο σπίτι για μοναχικά άτομα». Μια εξαγγελία, επισήμανε ο Θ. Παφίλης, που προσβάλλει τη νοημοσύνη των συνταξιούχων, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ούτε στα νοσοκομεία δεν μπορούν να τύχουν μιας αξιοπρεπούς και ανθρώπινης μεταχείρισης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Θ. Παφίλης έστειλε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα: «Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να μαυρίσετε αυτούς που μαυρίζουν σε καθημερινή βάση τη ζωή σας. Να δυναμώσετε με την ψήφο σας τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που στάθηκαν και θα σταθούν δίπλα σας στους μεγάλους αγώνες».

Στην εκδήλωση, από τη «Συμπαράταξη» μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μπ. Τενές, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Παλεύουμε για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου μέσα στην ΤΑ για να βάλουμε φρένο στα κέρδη των καπιταλιστών. Αγωνιζόμαστε για μια Αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Αρωγοί της κυβέρνησης...

Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού, ή τοπικός διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού; Το δίλημμα αυτό - στο οποίο, ούτως ή άλλως, θ' απαντήσει ο ψηφοφόρος με την επιλογή του μπροστά στην κάλπη - δεν αφορά τους υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους νομούς και στις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Αυτοί έχουν, προ πολλού, «πάρει θέση» επ' αυτού, τασσόμενοι, αναφανδόν, υπέρ του δεύτερου σκέλους του ερωτήματος. Μάλιστα, έχουν δώσει στην πράξη την απάντηση, στην περασμένη τετραετία, άλλοι από τη θέση του νομάρχη, ή του δημάρχου κι άλλοι από αυτή του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση τους στο θέμα των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων στην περιοχή. Αντί οι νομαρχιακές και οι δημοτικές αρχές, όπου ηγούνταν, να συμπαραταχτούν - ως όφειλαν - με τους εξεγερμένους αγρότες στο σκληρό και μακρόχρονο αγώνα που έδιναν για την επιβίωσή τους και για ένα καλύτερο αύριο της ελληνικής επαρχίας, τάχθηκαν, επί της ουσίας, με την κυβέρνηση, η οποία, όχι μόνο αρνούνταν πεισματικά να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά εξαπέλυσε και μια τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, χρησιμοποιώντας τα ρόπαλα των ΜΑΤ και τα «δρεπάνια» των αγροτοδικείων.

Υπερβάλλοντα ζήλο ως αρωγοί της κυβέρνησης, σ' εκείνες τις δύσκολες γι' αυτήν μέρες, έδειξαν οι δυο νομάρχες της «κεντροαριστεράς» - της Μαγνησίας, Π. Σκοτινιώτης και της Λάρισας, Γ. Φλώρος - οι οποίοι, σε τούτες τις εκλογές, θέτουν υποψηφιότητα για δήμαρχοι. Οι αγρότες θυμούνται τον Π. Σκοτινιώτη να σπεύδει στα μπλόκα για να μεταφέρει τη «φωνή απόγνωσης» των ξενοδόχων και να προσπαθεί, με «μπαγαποντιές» και ύποπτες υποσχέσεις, να διασπάσει τον ενωμένο αγώνα τους. Θυμούνται, επίσης, τις «συμβουλές» του Γ. Φλώρου, να σταματήσουν την κινητοποίηση, την οποία χαρακτήριζε αναποτελεσματική, κατηγορώντας τους πως στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών στρωμάτων.

Επιφυλακτική, έως αρνητική, ήταν η στάση που τήρησαν και οι δήμαρχοι Λάρισας, Κ. Τζανακούλης και Τρικάλων, Γ. Σπαθής, αν και δεν έχασαν την ευκαιρία να περάσουν «μια βόλτα από τα μπλόκα», ελπίζοντας ότι θα το θυμηθούν οι αγρότες την ώρα των εκλογών. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και «αντιπολιτευόμενοι», όπως ο Λ. Κατσαρός, που διεκδικεί τη Νομαρχία Λάρισας, ο Μ. Ταμήλος, υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων, ενώ άφαντος ήταν ο υποψήφιος της «κεντροαριστεράς» στο Δήμο Καρδίτσας, Σ. Κανταρτζής. Ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο καθήκον του και συμπαρατάχτηκε ενεργά στην αγωνιζόμενη αγροτιά, ήταν ο κομμουνιστής δήμαρχος της Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος...

Σήμερα Σάββατο ο Θ. Παφίλης θα περιοδεύσει στο Δήμο Μεταμόρφωσης (πλατεία του Αγ. Κωνσταντίνου), στις 11 π.μ. Στις 5 μ.μ. θα παραβρεθεί στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας με θέμα τη διεκδίκηση βιοτεχνικού πάρκου και στις 7 μ.μ. θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή παροικία στην έδρα της, στου Παπάγου (Βουτσινά 3).

Αύριο Κυριακή θα περιοδεύσει στο Μπουρνάζι στο Περιστέρι (πλατεία Μπουρναζίου στις 12 μ.) και τη Δευτέρα στις 7 π.μ. θα περιοδεύσει στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ Περιστερίου (Σοφοκλή Βενιζέλου 67) στον Αγ. Αντώνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ