ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Παραβιάζεται η εκλογική νομοθεσία!

Ο νόμος ορίζει ότι οι επίσημες ανακηρύξεις πρέπει να γίνουν σήμερα, και μάλιστα σε δημόσιες συνεδριάσεις των Πρωτοδικείων. Ομως, με κυβερνητικές εντολές, έχουν ήδη γίνει σχετικές διαδικασίες, και μάλιστα με απόντες τους ενδιαφερόμενους!

Ωμή παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της διαδικασίας διενέργειας των εκλογών, συνιστά η προτροπή του υπουργείου Εσωτερικών προς τα δικαστήρια να επισπεύσουν την ανακήρυξη των συνδυασμών πριν από την 28η του Σεπτέμβρη, όπως ορίζει ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας. Η ενέργεια αυτή λαμβάνει διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου, δεδομένου ότι καταργείται η εκ του νόμου δυνατότητα των συνδυασμών να υποβάλουν ενστάσεις για το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων άλλων παρατάξεων ή να δικαιολογήσουν τυχόν ελλείψεις δικές τους.

Και εξηγούμαστε: Με βάση το νόμο (άρθρο 57 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα), «τη 15η ημέρα πριν από την ψηφοφορία το πρωτοδικείο, αν πρόκειται για δήμο, και το ειρηνοδικείο αν πρόκειται για κοινότητα, ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίασή του συνδυασμούς που έχουν δηλωθεί έγκυρα». Δηλαδή, εν προκειμένω, οι συνδυασμοί ανακηρύσσονται κανονικά σήμερα, 28 του Σεπτέμβρη, ούτε πριν ούτε μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η σημασία της ανακήρυξης τη συγκεκριμένη ημερομηνία, και μάλιστα σε δημόσια συνεδρίαση, έχει να κάνει με την παροχή εγγυήσεων ότι δε θα ανακηρυχτούν συνδυασμοί που εκ του νόμου δεν πρέπει να μετέχουν στις εκλογές. Συνδυασμοί δηλαδή που ενδεχόμενα να έχουν στο ψηφοδέλτιό τους υποψηφίους που αντιμετωπίζουν εκλογικό κώλυμα, όπως οι προϊστάμενοι δημόσιων οργανισμών, ή έχουν άλλες ελλείψεις. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα ελέγχου του νομίμου περιεχομένου των ψηφοδελτίων από τις ίδιες τις παρατάξεις αλλά και η ευκαιρία να συμπληρωθούν εκείνη τη μέρα τυχόν ελλείψεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνδυασμού στο Νομό Ευρυτανίας, εκπρόσωπος του οποίου πήγε στο πρωτοδικείο την προηγούμενη Τετάρτη για να καταθέσει ένα έγγραφο στο σχετικό φάκελο, για να πάρει την απάντηση ότι... η ανακήρυξη έχει ήδη γίνει! Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να διερευνηθεί γενικότερα η υπόθεση. Ετσι προέκυψε ότι η παραβίαση αυτής της προθεσμίας έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση - και ποιος ξέρει σε πόσες ακόμη - με κυβερνητικές εντολές!

Οι δικαστές κλήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, να παρανομήσουν. Ο τελευταίος με έγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τονίζει: «Παρακαλούμε, όπως δοθούν σχετικές εκ μέρους σας οδηγίες προς τα ανωτέρω δικαστήρια (σ.σ. πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία), προκειμένου να μεριμνήσουν για την επίσπευση της διαδικασίας ανακήρυξης των συνδυασμών πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 28.9.2002, ώστε η υπηρεσία μας να παραδώσει έγκαιρα τις αποφάσεις ανακήρυξης στην εταιρία που έχει αναλάβει τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών και των εκλογών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της 13ης Οκτώβρη 2002 για να προβεί στην προετοιμασία και επεξεργασία των στοιχείων».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα:

  • Ποιος εγγυάται ότι οι συνδυασμοί που ανακηρύχτηκαν δεν είναι παράνομοι;
  • Ποιος εγγυάται ότι αυτοί που κρίθηκαν παράνομοι, όντως ήταν;
  • Με ποιο δικαίωμα στερούνται συνδυασμοί την κάθοδο στις εκλογές, όταν δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να συμπληρώσουν την επίσημη μέρα της ανακήρυξης τυχόν ελλείψεις, όπως ο νόμος προβλέπει;
  • Με ποιο δικαίωμα στερούνται οι συνδυασμοί τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων;
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΝΙΚΑΙΑΣ
Αγωνιστικό ψηφοδέλτιο αντάξιο της ηρωικής Κοκκινιάς!

Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος
Το «ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής» για την ηρωική Κοκκινιά έδωσε στη δημοσιότητα η «Δημοκρατική Ενότητα» Νίκαιας με υποψήφιο δήμαρχο το Στέλιο Μπενετάτο.

Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο συσπείρωσης των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας, με εκπροσώπους όλων των αγωνιστικών γενιών της Κοκκινιάς, από την Εθνική Αντίσταση, τους Λαμπράκηδες και τη γενιά του Πολυτεχνείου, ως τη σημερινή εργαζόμενη νεολαία.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που το αποτελούν με την τίμια και συνεπή στάση ζωής, με τους αγώνες τους στα συνδικάτα, στις επαγγελματικές ενώσεις, στον καλλιτεχνικό χώρο, στην Παιδεία, στην Υγεία και στον αθλητισμό, καταθέτουν και την προσωπική τους εγγύηση για τη συνέπεια λόγων και έργων της «Δημοκρατικής Ενότητας». Στηριγμένοι στην πλούσια εμπειρία της δημοτικής κίνησης, στην έντονη και συνεχή παρουσία της στην κοινωνία της Νίκαιας, θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να ανοίξει μια άλλη προοπτική για την πόλη μας. Παιδιά της Κοκκινιάς και οι ίδιοι, είναι δεσμευμένοι μόνο από τα συμφέροντα του λαού αυτής της πόλης. Γι' αυτό και με σιγουριά επιμένουν σε μια πορεία νίκης: «Με το λαό μπροστά, για την πόλη που αγαπάμε!».

Το ψηφοδέλτιο αποτελούν οι: Αγγελινιάδης Ιωάννης, Αμανατίδης Χριστόδουλος, Αννίνου Χρυσούλα, Αργυρόπουλος Δημήτριος, Βασιλάκης Ευστάθιος, Γάτη Μαρία, Γιαπιτζάκη - Κουτετέ Δάφνη, Γρηγοριάδης Σωτήριος, Ευστρατίου Κυπριανός, Ζεϊμπέκογλου - Ζαγοραίου Μαρία, Ζεϊμπέκογλου - Ρεμαντά Σοφία, Ηλιοπούλου - Ξένου Γεωργία, Ιωαννίδης Σπυρίδων, Καραγιαννοπούλου Ειρήνη, Καρυδάς Ιωάννης, Κασσωμένος Νικόλαος, Κονταξιδάκη Παναγιώτα, Κορομπίλης Σταύρος, Κροκίδης Χριστόφορος, Κυζίλης Κλεάνθης, Κυριακόπουλος Πρόδρομος, Λαγουμτζής Μιχαήλ, Λιόλιος Γεώργιος, Μαργιώλα Μαρία, Μιχαηλίδης Παναγιώτης, Μίχας Αθανάσιος, Μίχος Ευάγγελος, Μπαλλά Αφροδίτη, Μπλάζου - Μαραβέλια Στυλιανή, Μπούτρης Στυλιανός, Ντάκας Κωνσταντίνος, Οικονομίδου Ευαγγελία, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαχριστόδουλος Περικλής, Πετράκη Γεωργία, Ποσατζίδου Πανδώρα, Σαράντος Σαράντης, Σεϊτανίδης Δημήτριος, Σταματιάδης Χρήστος, Σταυροπούλου Χρυσούλα, Στρίγκος Αντώνιος, Συμεωνάκη Στυλιανή, Τσιρτσιρίδης Ελευθέριος, Χαλβατζάρας Ευθύμιος, Χατζόγλου Σωτήριος και Ψαράκου Δήμητρα.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ
Διεκδικούμε αναπτυξιακή συνέχεια

Οι δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη είναι μια σημαντική στιγμή και για την Πετρούπολη. Στις εκλογές αυτές θα κριθεί η συνέχιση με αυτόν ή άλλον τρόπο της αναπτυξιακής πορείας της πόλης, αφού θα επιλεγούν προγράμματα, πολιτικές και άνθρωποι για να τις υλοποιήσουν. Είναι εύκολο για ορισμένους να υπόσχονται ότι θα λύσουν κάθε πρόβλημα του Δήμου με απλό τρόπο, εύκολα και σύντομα. Αυτό που δε λέει κανείς είναι ο αγώνας και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους για να πετύχουμε και το παραμικρό. Αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τους άλλους.

Η «Δημοκρατική Συνεργασία» θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται ενάντια στην παραίτηση και τη μοιρολατρία, στο πλάι όλων των κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων που αγωνίζονται για καλύτερες μέρες και κοινωνία δικαιότερη. Σε όλη μας τη ζωή πορευτήκαμε και συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο φως με διαφάνεια, έκθετοι στην κριτική όλων, άλλα όχι ένθετοι ή βολεμένοι από «φίλους» και υψηλά ιστάμενους προστάτες. Δεν κρύβουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις και δεν καμωνόμαστε τους δήθεν ανεξάρτητους και «απολιτικούς», για να ψαρέψουμε σε θολά νερά αφελείς ψηφοφόρους. Μαζί μας συντάσσονται και πολίτες με διαφορετικές πολιτικές απόψεις, που όμως συμφωνούν μαζί μας στην αγωνιστική υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων της Πετρούπολης.

Εχθρός μας δεν είναι οι Πετρουπουλιώτες με διαφορετικές απόψεις, αλλά τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες. Δεν τάξαμε ποτέ «εξυπηρετήσεις», ρουσφέτια ή υποσχέσεις που δεν τηρήσαμε, αλλά δεσμευτήκαμε και κάνουμε συνεχώς πράξη την έντιμη συμπεριφορά και τη δίκαιη μεταχείριση όλων των δημοτών. Το έργο της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» δε χρειάζεται καμία διαφήμιση. Το βλέπουν καθημερινά, περπατώντας στους δρόμους της Πετρούπολης, το χαίρονται στις ευκαιρίες που προσφέρονται στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, το αξιοποιούν καθημερινά στις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν, το αναγνωρίζουν στην καθαρότερη πόλη της Αθήνας, το διαπιστώνουν στις συγκρίσεις της Πετρούπολης με τους άλλους δήμους.

Η δημοτική αρχή της Πετρούπολης δεν προέκυψε ευκαιριακά ή από πολιτική παρθενογένεση, μακριά από κόμματα και πολιτικούς χώρους, αλλά υπερασπιστήκαμε από νεαρή ηλικία και με προσωπικό κόστος μέσα από τις τάξεις της Αριστεράς, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού μας. Δε σκοπεύουμε να καλύψουμε τα νώτα καμιάς κεντρικής εξουσίας, αλλά να διεκδικήσουμε ακόμα καλύτερες μέρες για το Δήμο μας. Θα αγωνιζόμαστε καθημερινά χωρίς εξάρτηση από καμία κυβέρνηση ή άλλα συμφέροντα, στο πλευρό του λαού της Πετρούπολης.


Του Γιώργου ΓΙΩΓΟΥ
Δημάρχου Πετροούπολης και εκ΄νέου υποψηφίου με την «Δημοκρατική Συνεργασία»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ