ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πανεπιστήμια δημόσια προς όφελος του λαού

Το Πάντειο επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας της «Συμπαράταξης». Το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στου Γκύζη

«Ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων δεν πρέπει να θιγεί. Θα παλέψουμε με τους εργαζόμενους και την πανεπιστημιακή κοινότητα, με όσους θέλουν δημόσιο εκσυγχρονισμένο πανεπιστήμιο που να καλύπτει τις ανάγκες, για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια». Αυτό επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής επισκεπτόμενος χτες το πρωί το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - ανάμεσά τους κι ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και πανεπιστημιακός δάσκαλος Αγ. Παπανεοφύτου - ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές και το διδακτικό προσωπικό, επισκέφτηκε τις διοικητικές υπηρεσίες και συνομίλησε με εργαζόμενους. Σημείωσε ότι το Πάντειο παίζει σημαντικό ρόλο στην Αθήνα, και όχι μόνο. Οτι «είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο εκπαιδεύει φοιτητές για πολλούς τομείς σημαντικούς για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα». Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι πολλά. «Συνεχώς συρρικνώνεται η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης του Παντείου. Διαπιστώσαμε από τις συναντήσεις και την περιοδεία μας ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη διοικητικού προσωπικού», διευκρίνισε.

Τόνισε τη θέση της «Συμπαράταξης» ότι το κράτος, η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να χρηματοδοτούν πανεπιστήμια με βάση το αν πειθαρχούν στην κυβερνητική πολιτική, αλλά να τα αντιμετωπίζουν όλα ισότιμα. Επισήμανε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων δεν πρέπει να θιγεί. «Θα παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους και την πανεπιστημιακή κοινότητα, με όσους θέλουν δημόσιο, εκσυγχρονισμένο πανεπιστήμιο. που να καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Παντείου, Γ. Βαβούρας, σημείωσε το ενδιαφέρον που έδειξε ο Σπ. Χαλβατζής να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που ταλανίζουν πανεπιστημιακούς και ιδρύματα. Επισήμανε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος ήταν ήδη ενημερωμένος για πολλά απ' αυτά. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο Σπ. Χαλβατζής και η «Συμπαράταξη» «θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημόσιου πανεπιστημίου στη χώρα, που τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ οξυμένα». Τέλος, ευχήθηκε στον υποψήφιο δήμαρχο κάθε επιτυχία.

Συγκέντρωση στου Γκύζη

Νωρίς το βράδυ χτες ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε σε συγκέντρωση της «Συμπαράταξης» για το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα στην πλατεία Γκύζη. Μπροστά σε πλήθος Αθηναίων ανέπτυξε τις θέσεις του συνδυασμού, αναφέρθηκε στους πολυμέτωπους αγώνες που έκανε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και τόνισε την ανάγκη υπερψήφισης, προκειμένου η «Συμπαράταξη» να συνεχίσει να αγωνίζεται από καλύτερες θέσεις στην επόμενη τετραετία και πάντα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της περιοχής, που δε διαφέρουν απ' όσα αντιμετωπίζουν τα άλλα έξι Δημοτικά Διαμερίσματα (πυκνοκατοίκηση, έλλειψη ελεύθερων και πράσινων χώρων, υψηλά δημοτικά τέλη, περιβαλλοντική υποβάθμιση). Μίλησε για τις τάσεις μεγαλοπαραγόντων να κερδοσκοπήσουν και με το τελευταίο ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο. Σημείωσε ότι όλα οφείλονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική που ευνοεί το ιδιωτικό συμφέρον σε βάρος του δημόσιου οφέλους. Πολιτική που, όπως επισήμανε, υπηρετείται πιστά από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την ηγεσία του ΣΥΝ.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να απαγκιστρωθούν από τα ψευτοδιλήμματα και να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της «Συμπαράταξης» και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Χαιρετισμό απηύθυναν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης» Αγάπιος Παπανεοφύτου και Λεωνίδας Καραμάνος.

Εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» χαιρετισμό απηύθυνε η υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, καλώντας τους συγκεντρωμένους να συμμετάσχουν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της 3ης του Οκτώβρη, στα Προπύλαια.

  • Σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., ο Σπ. Χαλβατζής θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση της «Συμπαράταξης» στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών. Αύριο, Κυριακή, στις 5 μ.μ., θα παραβρεθεί στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, στη Γλυφάδα.
Αφιέρωμα της «Συμπαράταξης» στην Σ. Μπέλλου

Μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και πολιτισμού διοργανώνει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», σήμερα (9 μ.μ.), στην «ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ», στο Γκάζι (Πειραιώς 100). Τιμώντας τη μνήμη και την καλλιτεχνική προσφορά της Σωτηρίας Μπέλλου, διοργανώνει - με ελεύθερη είσοδο - συναυλία - αφιέρωμα στην αξέχαστη λαϊκή ερμηνεύτρια, με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από το θάνατό της.

Τραγούδια, που η Σ. Μπέλλου σημάδεψε με την ανεπανάληπτη φωνή της θα παρουσιάσουν στη συναυλία η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Αντώνης Παπαϊωάννου και η Χαρούλα. Θα ακουστούν τραγούδια των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Μητσάκη, Καπλάνη, Γαβριήλ, Καλδάρα, Χατζηχρήστου, Περιστέρι, Ροβερτάκη, Κολοκοτρώνη, Μπακάλη, Μπαγιαντέρα, Βασιλειάδη, Ηλία Ανδριόπουλου κ.ά.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής, ενώ για την Σωτηρία Μπέλλου θα μιλήσει ο μελετητής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Νέαρχος Γεωργιάδης. Θα προβληθεί ένα μικρό οδοιπορικό από στιγμές της ζωής και του έργου της Σ. Μπέλλου, με στοιχεία από το προσωπικό της αρχείο. Επίσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» θα παραδώσει στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας μουσικά κειμήλια της Σ. Μπέλλου, λ.χ., τον μπαγλαμά, το ντέφι, την κιθάρα, το μικρόφωνό της, κ.ά., προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενα μιας μόνιμης έκθεσης για τους πολίτες της Αθήνας.

Τους γνωρίζουμε...

Με παχιά λόγια και με πονηρές «λύσεις», που οδηγούν τον πολιτισμό ολοένα και περισσότερο στα χέρια των ιδιωτών, οι δύο μονομάχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το Δήμο της Αθήνας ξεδιπλώνουν τις «ευαισθησίες» και τις «προτάσεις» τους για τον πολιτισμό. Για τον πολιτισμό, που, δέσμιος της πολιτικής των κομμάτων τους, ασφυκτιά, διαστρεβλώνεται, χειραγωγείται.

Είναι οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων, που εδώ και δεκαετίες ενισχύουν προκλητικά τους εγχώριους «μαικήνες», χαρίζοντάς τους δισεκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά, ανοίγοντας, παράλληλα, διάπλατα τις πόρτες στην ασυδοσία του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού και των βιομηχανιών του θεάματος - ακροάματος. Είναι οι υποψήφιοι του δικομματισμού, που, παρά τις χρόνιες υποσχέσεις, δεν αξιώθηκε να προσφέρει στην Αθήνα ούτε ένα κατάλληλο κτίριο Οπερας, με αποτέλεσμα η Αθήνα να είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δε διαθέτει μια φιλόξενη στέγη για το μοναδικό λυρικό μας θέατρο.

Είναι οι υποψήφιοι, που, απ' ό,τι φαίνεται, δεν ενοχλούνται από την ασφυξία και τα πολλά, χρονίζοντα προβλήματα των λιγοστών ορχηστρών και άλλων μουσικών συνόλων της Αθήνας, από την έλλειψη χώρων δημιουργίας και πολιτιστικής έκφρασης, από την ανυπαρξία χώρων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τους δημότες. Είναι αυτοί, που τρέφουν τις πολιτιστικές ανάγκες τους κάπου ανάμεσα σε ευτελείς, χαβαλεδιάρικες διοργανώσεις (τύπου μουσικών βραβείων) και σε απαστράπτοντα γκαλά. Τους γνωρίζουμε καλά και τους δύο, όπως και την πολιτική των κομμάτων τους. Την απάντηση θα τη δώσουμε στις 13 Οκτωβρίου.


Ρ. Σ.

«Κεντροαριστερές» διεκδικήσεις...

Μπροστά στη μοναξιά τους, ο «αριστερός» υποψήφιος δήμαρχος της κεντροαριστεράς του ΣΥΝ στα Γιάννενα Φ. Φίλιος και γυναίκες του συνδυασμού του φαίνεται να προσφεύγουν στο... Θεό για βοήθεια! Επισκέφθηκε, μαθαίνουμε, το Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, αλλά όχι, απλώς, να εκφράσει τα σέβη του... Οπως δήλωσε μετά ο ίδιος «είχαμε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με τον μητροπολίτη, η οποία κινήθηκε γύρω από κοινωνικά θέματα καθώς, επίσης, και θέματα Παιδείας»! Μάλλον για τα θρησκευτικά πρόκειται! Πάντως ο Φ. Φίλιος φέρεται να ζήτησε και την ανέγερση μιας εκκλησίας στο συνοικισμό της Ν. Ζωής που αποδέχτηκε ασμένως ο μητροπολίτης.

Μιλάμε για πολύ... διεκδικητική και σύγχρονη «κεντροαριστερά» που ζητάει τη σταύρωσή της από την Εκκλησία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ