ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Τα επαγγελματικά ταμεία η σημαντικότερη πρωτοβουλία

Επιβεβαιώνει τώρα την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την οικονομική αιμορραγία των εργαζομένων με νέες εισφορές που προώθησε η κυβέρνηση με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που ψήφισε

«Και για σύνταξη στο... χρηματιστήριο!» Τον τίτλο αυτό, δικαιώνει απόλυτα η χτεσινή ομιλία του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα σε ημερίδα της «Εμπορικής ASSET MANAGEMENT» με θέμα την «Εφαρμογή Κανόνων Επενδυτικής Πρακτικής Ασφαλιστικών Οργανισμών», ή ποιο απλά, στην εφαρμογή τρόπων για να βάλει και άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο στο χέρι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου -και μιλώντας σε ένα ακροατήριο ειδικών- η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας δεν κρύβουν λόγια.

«Η σημαντικότερη πρωτοβουλία με το Ν. 3029/2002, ίσως αποδειχτεί η θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης Επαγγελματικών Ταμείων τα οποία θα έχουν κεφαλαιοποιητική λειτουργία» ομολογεί ανοιχτά ο υπουργός Εργασίας, στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που καλούνται να διαχειριστούν και να κερδοσκοπήσουν από τις εισφορές των εργαζομένων.

Ρισκάροντας λοιπόν τα ήδη διαθέσιμα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο, αλλά και «αξιοποιώντας» τις νέες εισφορές των εργαζομένων στα επαγγελματικά ταμεία. Να πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει «τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Με αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός πετυχαίνονται δύο στόχοι. Η σημαντική αύξηση των αποθεματικών των ταμείων μέσω αύξησης των εσόδων του συστήματος, όσο και η συγκράτηση των δαπανών. Που σημαίνει ότι το κράτος θα δίνει ακόμα λιγότερα από τον προϋπολογισμό στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και θα μεταθέτει την ευθύνη της σύνταξης στις πλάτες των εργαζομένων.

Πώς όμως τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά και τα αποθεματικά των ταμείων που ήδη υπάρχουν θα αυξήσουν τα έσοδά τους; Και εδώ η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη τη λύση. Το χρηματιστήριο. Και μάλιστα όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και όλες οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Προς ενίσχυση των παραπάνω ισχυρισμών ο υπουργός ανέφερε ότι στην 20ετία 1980-2000 οι τοποθετήσεις σε κινητές αξίες προσέφεραν κατά μέσο όρο ετησιοποιημένες αποδόσεις της τάξεις του 31%. Βέβαια, ο υπουργός δε στάθηκε καθόλου στο γεγονός, ότι αν οι εργαζόμενοι και τα ταμεία, το 1999 υπέκυπταν στη χρηματιστηριακή προπαγάνδα της κυβέρνησης και τοποθετούσαν τα αποθεματικά τους στο ΧΑΑ, σήμερα θα μετρούσαν απώλειες από τα κεφάλαιά τους της τάξης του 75%!

Αλλωστε η επισήμανσή του ότι «η δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στις κεφαλαιαγορές συνέβαλε στην άνθηση του χρηματιστηρίου ως θεσμού», αρκεί για τους εργαζόμενους να κατανοήσουν, ότι τοποθετώντας τις συνταξιοδοτικές τους προσδοκίες στα χρηματιστήρια δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να ενισχύουν την εξουσία και τη δύναμη των εκμεταλλευτών τους.

Περιγράφοντας το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, ο υπουργός έδωσε και το στίγμα των μελλοντικών σχεδίων της κυβέρνησης, ώστε τα κεφάλαια των ασφαλιστικών οργανισμών, οι εισφορές των εργαζομένων δηλαδή, να φτάνουν πιο γρήγορα και εύκολα στα ταμεία των χρηματιστηρίων. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε ο υπουργός, σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει την πλήρη κατάργηση της υποχρέωσης των ταμείων να καταθέτουν υποχρεωτικά στις εμπορικές ή κεντρικές τράπεζες ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης.

Επιπλέον η κυβέρνηση εξετάζει να κάνει ποιο «ευέλικτο» το υπάρχον πλαίσιο όσον αφορά την τοποθέτηση των αποθεματικών ή τα ανώτερα όρια στις τοποθετήσεις σε μετοχές, προαναγγέλλοντας έτσι την κατάργηση και των ελάχιστων «ασφαλιστικών δικλίδων» που ακόμα υπάρχουν.

Ξαναχτύπησαν οι «έμποροι» της αναπηρίας

Την προκήρυξη θέσεων για άτομα ειδικών κατηγοριών μόνο σε προεκλογικές περιόδους καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΑμΕΑ

«Μαζικές προσλήψεις τώρα» απαιτεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
«Μαζικές προσλήψεις τώρα» απαιτεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Δεν έχει τελειωμό ο εμπαιγμός και η ξεδιαντροπιά της κυβέρνησης σε βάρος των αναπήρων. Αφού η ίδια τους έχει οδηγήσει με την πολιτική της στην ανεργία, στην ανέχεια, στην εξαθλίωση, έρχεται τώρα, παραμονές των δημοτικών εκλογών, να κάνει μια ακόμα ρουσφετολογική προκήρυξη για προσλήψεις ατόμων ειδικών κατηγοριών βάσει του νόμου 2643/98, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται μόνο σε προεκλογικές περιόδους.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΚ ΑμΕΑ), υπογραμμίζοντας ότι η παράταξη είχε ξεκαθαρίσει, όταν ψηφιζόταν ο νόμος 2643/98 (προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατ' εξαίρεση - αναγκαστική πρόσληψη των ΑμΕΑ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ότι πρόκειται για έναν ακόμα νόμο που θα λειτουργούσε σαν κυβερνητικός μηχανισμός προς άγραν ψήφων, εξαγοράς συνειδήσεων, ρουσφετολογικών προσλήψεων.

Η ίδια η πράξη εφαρμογής του νόμου επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, αφού ενώ θα έπρεπε, βάση του νόμου, να είχαν γίνει πέντε προκηρύξεις (μία κάθε χρόνο), έχουν γίνει μόνο δύο και πάντα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Η πρώτη προκήρυξη ανακοινώθηκε παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2000 και σήμερα, παραμονές δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ανακοινώθηκε η δεύτερη προκήρυξη. Η ΕΣΚ ΑμΕΑ σημειώνει ότι από την πρώτη προκήρυξη, επί της ουσίας προσλήφθηκαν ελάχιστοι ανάπηροι.

«Οι στόχοι των μηχανισμών της κυβέρνησης είναι καθαροί και στον πιο καλόπιστο», υπογραμμίζει η παράταξη και καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη νόθα διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) για τη βάρβαρη εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των αναπήρων.

Ακόμα, καλεί τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους, να καταδικάσουν και με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές όλους αυτούς που φορούν το κοινωνικό τους προσωπείο ένα μήνα πριν τις εκλογές, τάζοντας τον ουρανό με τ' άστρα, για να συγκαλύψουν τη βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική που εφαρμόζουν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, καλεί τους αναπήρους και τις οικογένειές τους, να ισχυροποιήσουν τα ψηφοδέλτια της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και των αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων.

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Ετοιμάζεται δυναμική αντίδραση για τις απολύσεις

Δυναμικά είναι αποφασισμένες να αντιδράσουν οι εργαζόμενες στην επιχείρηση «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», ενάντια στην εργοδοσία, η οποία προχώρησε σε έξι απολύσεις εργαζομένων, ενώ τρομοκρατεί και εκβιάζει τις εργάτριες με νέες απολύσεις, προκειμένου να μην αντιδράσουν, με το πρόσχημα της πτώσης των παραγγελιών.

Την απόφαση για αγωνιστική αντίδραση εξέφρασαν οι ίδιες οι εργαζόμενες στους συνδικαλιστές εκπροσώπους του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό τους. Ηταν έντονη η απαίτηση των εργαζομένων προς τους συνδικαλιστές να μπουν μπροστά και να οργανώσουν κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν και νέες απολύσεις και ταυτόχρονα να επιβάλουν την επαναπρόσληψη των ήδη απολυμένων. Το συνδικάτο μαζί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος σήμερα θα επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους της επιχείρησης, προκειμένου να απαιτήσει την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθώς και να μην προχωρήσει η επιχείρηση σε νέες απολύσεις.

Να σημειωθεί ότι τις απολύσεις και την εργοδοτική ασυδοσία της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή και το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ».

Νέα συμβούλια επιλογής των διευθυντών γιατρών

Με τρεις αποφάσεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προωθείται η επιλογή και αξιολόγηση των διευθυντών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με το νέο νόμο 2889/2002. Με το νέο τρόπο ενισχύεται ο ασφυκτικός κομματικός υποκειμενισμός στην επιλογή των διευθυντών καθώς αφαιρούνται και οι περιορισμένες δυνατότητες αντίστασης σε άδικες επιλογές.

Η απόφαση για την «Συγκρότηση Συμβουλίων Αξιολόγησης Διευθυντών Ιατρών ΕΣΥ» δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1225 και η «Απόφαση για τη Συγκρότηση Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Ιατρών» δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1226.

Ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των Συμβουλίων Επιλογής και Αξιολόγησης των Διευθυντών Ιατρών του ΕΣΥ ορίστηκε η 30.9.2002 με υπουργική απόφαση του δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1227.

Από τις 30.9.2002 τα Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) σταματούν να έχουν αρμοδιότητες για την επιλογή και αξιολόγηση των διευθυντών γιατρών στα νοσοκομεία. Υποθέσεις για την επιλογή και αξιολόγηση διευθυντών που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 30.9.2002 μεταβιβάζονται στα νεοθεσμοθετημένα Συμβούλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ