ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δώστε δύναμη σε εκείνους που αγωνίζονται

Θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των εργαζομένων, επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ σε περιοδεία στην ΕΘΕΛ

Από τη χτεσινή συζήτηση στην ΕΘΕΛ
Από τη χτεσινή συζήτηση στην ΕΘΕΛ
Να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς που στηρίζονται από τα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια εκείνων που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Αυτό ήταν το μήνυμα - κάλεσμα που έστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, προς τους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στους χώρους του αμαξοστασίου και των γραφείων, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Στην περιοδεία παραβρέθηκαν ο Γ. Μαυρίκος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας με τη ΝΑΣ, ο Γ. Πάσσουλας και ο Μπ. Σταθόπουλος, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε αρχικά ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της πολιτικής των δημόσιων μαζικών μέσων μεταφοράς. Ενώ, αναφερόμενη, ιδιαίτερα στους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές των δύο μεγάλων κομμάτων που ισχυρίζονται ότι θα λύσουν το κυκλοφοριακό επισήμανε χαρακτηριστικά: «Κοροϊδεύουνε»!

Μια σημαντική διάσταση του κυκλοφοριακού είναι το πρόβλημα των συνθηκών δουλιάς. Βλέπουμε ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία να κυκλοφορούν σε ώρες που θα έπρεπε να εργάζονται. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κόσμος που υποαπασχολείται.

Αν οι άλλοι υποψήφιοι έβαζαν αυτή τη διάσταση, την οποία κρύβουν, έπρεπε να ξεκινήσουν από αυτό που ξεκινάμε εμείς. Από τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δουλιά, το βιοτικό επίπεδο, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να έχουν δικαίωμα πλήρους κανονικής απασχόλησης και ελεύθερου χρόνου.

Αναφερόμενη στις αστικές συγκοινωνίες, σημείωσε ότι οι αγώνες των εργαζομένων ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή τους. Παρ' όλ' αυτά, επισήμανε, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μόνιμο στόχο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στις εκλογές, υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι πηγαίνοντας στην κάλπη πρέπει να σκεφτούνε το μεροκάματο, την Παιδεία, τις ανατιμήσεις, την κατάσταση στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τον πόλεμο. Τη διεθνή κρίση στην καπιταλιστική οικονομία που θα πέσει στις πλάτες τους. Να καταδικάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να στηρίξουνε εκείνους που είναι καθημερινά στους αγώνες. Σε όλη την Ελλάδα, και εδώ, υπάρχουν ψηφοδέλτια αγωνιστικά και ενωτικά. Στα οποία μετέχει το ΚΚΕ μαζί με άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις. Προσπαθήσαμε να συνενωθούμε με ανθρώπους που βρεθήκαμε στους κοινούς αγώνες όχι για να αυξήσουμε τις καρέκλες, αλλά για να συγκεντρώσουμε δύναμη, η οποία θα μας βοηθήσει, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι στο πλευρό των εργαζομένων.

Να αντισταθούμε, είπε, στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ανώνυμες εταιρίες - μέσω του θεσμικού πλαισίου που έφερε με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Να «δώσουμε δύναμη σε εκείνους», που δεν ανέχονται να είναι υπάλληλοι του κράτους, διευθυντές μιας ανώνυμης εταιρίας. Αυτούς που εμείς ως ΚΚΕ στηρίζουμε τους εμπιστευόμαστε, γιατί θα αντισταθούν στη λογική αυτή. Διαφορετικά, ο λαός θα αντιμετωπίσει τα μέτρα από χειρότερες θέσεις.

Σε ερώτηση τι θα κάνει το ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αν οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ απάντησε: Να τους καταψηφίσουμε και τους δύο. Η πολιτική τους είναι ίδια. Αλλωστε, γιατί στο δεύτερο γύρο να μην είναι διαφορετικό το ένα από τα δύο ψηφοδέλτια - όπως αυτό που αντιπροσωπεύουμε εμείς; Μην τους ψηφίσετε από την πρώτη Κυριακή. Αν μέσω των εκλογών δεχτούν ένα χτύπημα τότε θα αισθάνονται πιο φοβισμένοι. Δε θα είναι εύκολο να περάσουν τα μέτρα που θέλουν.

Οι συνδυασμοί που στηρίζουμε εμείς είναι οι μόνοι συνδυασμοί, που αν τους στηρίξεις θα στείλεις πολιτικό μήνυμα καταδίκης και στους δύο. Υπάρχουν, συνέχισε, και άλλα ψηφοδέλτια που λέγονται αριστερά. Οπως αυτό που είναι επικεφαλής ο Μ. Γλέζος. Η βασική δύναμη που το στηρίζει, στη μισή Ελλάδα, συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ. Αρα αδυνατίζει το μήνυμα καταδίκης και στους δύο.

Απαντώντας, επίσης, στον προβοκατόρικο ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν το ΚΚΕ πριμοδότησε σε ορισμένες περιοχές στις προηγούμενες τοπικές εκλογές τη ΝΔ, η Αλ. Παπαρήγα το διέψευσε κατηγορηματικά. Είναι ολέθριο να πούμε στον κόσμο ψήφισε ΝΔ όπως ολέθριο είναι να πούμε ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Είναι ψέματα του ΠΑΣΟΚ, για να κάνει επίθεση στο ΚΚΕ, να κλέβει αριστερούς ψήφους, να χρησιμοποιεί το δεξιό σύνδρομο ως φόβητρο. Αντίθετα, επισήμανε, το φαινόμενο της συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ -έμμεσα ή άμεσα- θα πολλαπλασιαστεί ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα.

Το ΚΚΕ δεν έχει διγλωσσία, κατέληξε. Το εννοούμε: μαύρο και στους δύο. Χειραφέτηση και από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κοινή δράση με τους κομμουνιστές.

Στο τέλος της περιοδείας ο Μπάμπης Σταθόπουλος, υποψήφιος της «Συμπαράταξης» που είναι και από το χώρο των εργαζομένων στα τρόλεϊ, συνδικαλιστής και εκπρόσωπός τους στο ΔΣ της εταιρίας, δήλωσε: «Παλεύουμε για δημόσιες συγκοινωνίες με κοινωνικό ρόλο και χαρακτήρα και όχι όπως θέλουν οι άλλοι συνδυασμοί του Χρ. Παπουτσή και της Ντ. Μπακογιάννη που θέλουν να δουλεύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κόντρα στα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων».

«ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Μαζική και δυναμική συγκέντρωση στην Κ. Τούμπα

Motion Team

«Ας τους δώσουμε την απάντηση που πρέπει. Τώρα πια όλους τους γνωρίζουμε. Και αυτούς που "αναγέννησαν" την πόλη αυξάνοντας τα προβλήματά της και όσους "ξημεροβραδιάζονται" για να δημιουργήσουν κι άλλα. Γι' αυτό όλοι ρίχνουμε στην κάλπη "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα". Γιατί ο Δήμος μάς ανήκει και είμαστε αποφασισμένοι να τον υπερασπιστούμε».

Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης, ολοκλήρωσε την ομιλία του προς τους κατοίκους της Κάτω Τούμπας, χθες βράδυ. Τους κατοίκους που κατέκλυσαν την πλατεία του Αγίου Θεράποντα για να υποδεχτούν το δικό τους υποψήφιο. Τον Αγάπιο που χρόνια τώρα βλέπουν δίπλα τους, να δίνει μαζί τους τη μάχη ενάντια στην υποβάθμιση της περιοχής, να υπερασπίζεται το δικαίωμα μόρφωσης για τα παιδιά τους.

Ηταν μια πρωτόγνωρα μαζική συγκέντρωση. Ομοιά της δεν έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια στην Τούμπα. Ηταν μια συγκέντρωση προμήνυμα της μεγάλης έκπληξης των δημοτικών εκλογών για τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό το μήνυμα δόθηκε με σαφήνεια από τους κατοίκους της Κάτω Τούμπας και κυρίως από τη νεολαία της.

Δίπλα στον Αγάπιο Σαχίνη, στάθηκαν οι υποψήφιοι διαμερισματικοί σύμβουλοι Χρήστος Κυπραίος (Δ' Διαμέρισμα) και Λευτέρης Κωνσταντινίδης (Ε' Διαμέρισμα), και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκη Παζαρέτζου, Βάσω Τερκενλή και Θανάσης Κρουστάλης.

Παρουσιάζοντας τη μεγάλη συσπείρωση της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», ο Αγ. Σαχίνης σημείωσε: «Δεν είμαστε εκλογικός συνδυασμός και μηχανισμός που θα σταματήσουμε τους αγώνες μας μετά τις εκλογές. Θα είμαστε εδώ δίπλα σας είτε από τη θέση της διοίκησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Ομως τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα γι' αυτό λέμε σε όλους τους τόνους πως η ευχάριστη έκπληξη θα είμαστε εμείς».

Αύριο περιοδεία στο «Μεταξά»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει αύριο Παρασκευή στο νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά. Θα συνοδεύεται από την υποψήφια νομάρχη Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Κώστα Τζατζάνη. Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. και θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση, το σωματείο εργαζομένων, καθώς και επίσκεψη στους χώρους του νοσοκομείου και ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ