ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κριτήριο ψήφου για το λαό η υγεία και η περίθαλψη

Περιοδεία στο νοσοκομείο «Μεταξά» πραγματοποίησε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με κλιμάκιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση»

«Ενα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της ψήφου στις 13 και 20 Οκτώβρη πρέπει να είναι και η κατάσταση στο χώρο της υγείας και της περίθαλψης. Διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, οφείλει και πρέπει να εμπλέκεται στα θέματα, ιδιαίτερα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης». Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά.

Η Αλ. Παπαρήγα συνοδευόταν από τον γραμματέα της ΚΟ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σήφη Κωτσαντή, κλιμάκιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), με επικεφαλής την υποψήφια νομάρχη Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, και κλιμάκιο της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», αποτελούμενο από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Τούσα και Χρήστο Σταυρόπουλο.

Το θέμα της ενημέρωσης και πρόληψης υγείας, σ' ένα οργανωμένο δίκτυο που θα βρίσκεται κοντά στον κόσμο, δηλαδή θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλιάς, αναδείχτηκε από τη συζήτηση που είχε η Αλ. Παπαρήγα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Λεωνίδα Αθανασιάδη και το διοικητή Νικόλαο Τσίτσα. Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα των μεγάλων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων απέναντι στα νοσοκομεία, που θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον με τις αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις που υπαγορεύουν γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της ανεργίας κι άρα λιγότερα έσοδα στα ταμεία. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την ανάγκη ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με αντίστοιχη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στη συνέχεια, περιόδευσε στους χώρους του νοσοκομείου, συνομίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι της επισήμαναν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, που τους οδηγεί -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- να δουλεύουν χωρίς ρεπό σε υπερεντατικούς ρυθμούς. Επίσης, αναδείχτηκε το θέμα της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, που δε φτάνει πια για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Ιδιαίτερα αγανακτισμένοι ήταν οι εργαζόμενοι στο αρχείο του νοσοκομείου για τις συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν, καθώς στοιβάζονται ανάμεσα σε τόνους χαρτιού, που συσσωρεύεται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι φύλαξης και το μέρος έχει μια έντονη μυρωδιά μούχλας. Σύμφωνα με το διοικητή, πάντως, δρομολογείται η μεταφορά του αρχείου σε άλλο χώρο.

«Αναμφισβήτητα εδώ είναι ένα νοσοκομείο το οποίο προσφέρει. Είναι ένα νοσοκομείο σε έναν κρίσιμο τομέα», δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της χθεσινής της περιοδείας και τόνισε: «εμείς εμπιστευόμαστε τα νοσοκομεία και τη λειτουργία τους, αλλά δεν εμπιστευόμαστε την κυβερνητική πολιτική, γενικότερα την πολιτική που ακολουθείται στον τόπο, στον τομέα της υγείας. Διαβλέπουμε προοπτικά κρίση στον τομέα της υγείας εξαιτίας της κακής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, της περικύκλωσης του δημόσιου τομέα, από τα επιχειρηματικά μεγαθήρια».

Αυτή την πολιτική, που εκφράζεται με συγκεκριμένες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και στον τομέα της υγείας, κάλεσε να την καταψηφίσουν στις εκλογές. Συγκεκριμένα είπε ότι: «ψηφίζεις μια ή δυο φορές τον Οκτώβρη, αλλά τα αποτελέσματα της ψήφου μένουν για μια τετραετία. Επομένως για μας είναι κρίσιμη η ψήφος και θεωρούμε ότι δίνεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία στο λαό, στους εργαζόμενους να καταγγείλουν την κυρίαρχη πολιτική και να διασφαλίσουν να έχουν στο πλευρό τους τοπικές αρχές, οι οποίες δε θα περιορίζονται στο ρόλο του υπαλλήλου, δε θα περιορίζονται στο ρόλο του αδιάφορου που ασχολείται με την καθαριότητα και τα σκουπίδια, αλλά θα ενδιαφέρονται για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Και από τα πρώτα είναι το θέμα της υγείας. Πριν από όλα η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς και αδιαμφισβήτητα η κατάσταση των νοσοκομείων. Και η κατάσταση της παιδείας στο χώρο της υγείας. Είναι στην αρμοδιότητα και στην ευθύνη των εκλεγμένων να ασχοληθούν. Δεν το έχουν κάνει στη μεγάλη τους πλειοψηφία μέχρι τώρα».

Μέχρι και τη μέρα των εκλογών οι εγγραφές

Οσοι δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίσουν, αφού πρώτα εφοδιαστούν με πιστοποιητικό από το Δήμο τους ότι είναι γραμμένοι στο Δημοτολόγιο ή το Μητρώο Αρρένων

Θα μπορέσουν τελικά να ψηφίσουν όσοι εκλογείς είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων, αλλά έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους. Αρκεί μέχρι και τις 13 Οκτώβρη να προσέλθουν στο Δήμο τους και να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό ότι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ομόφωνα χθες η Διακομματική Επιτροπή και αναμενόταν από το υπουργείο Εσωτερικών να συνταχθεί η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η Διακομματική Επιτροπή συνεδρίασε χθες μετά από διαβουλεύσεις που ξεκίνησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, με τα υπόλοιπα κόμματα και τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, στην κατεύθυνση της ανάγκης να δοθεί η δυνατότητα στους παραλειφθέντες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τελικά κάμφθηκαν οι αντιδράσεις που είχε εκφράσει πριν δύο μέρες η ΝΔ. Οπως είπε ο εκπρόσωπός της στη Διακομματική Επιτροπή, Βύρων Πολύδωρας, η ΝΔ απέδωσε τη συναίνεσή της στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Κατά συνέπεια όσοι δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν μέχρι και την ημέρα των εκλογών, δηλαδή στις 13 Οκτώβρη, να προσέλθουν στο Δήμο τους και να λάβουν το απαραίτητο πιστοποιητικό. Με αυτό και με την αστυνομική τους ταυτότητα θα προσέλθουν στην κάλπη. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα εγγραφούν σε ειδικούς ξεχωριστούς καταλόγους και θα ψηφίσουν στο πλησιέστερο στην κατοικία τους εκλογικό τμήμα. Μετά τις εκλογές θα τους δοθεί και ο ειδικός εκλογικός αριθμός.

Υπογραμμίζουμε πως όσοι δεν εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και τις 13 Οκτώβρη δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν στην επαναληπτική ψηφοφορία της 20ής Οκτώβρη. Νοείται πως όσοι ψηφίσουν στις 13 θα ψηφίσουν και στις 20 του μήνα.

Την ερχόμενη βδομάδα θα συγκληθεί Διακομματική Επιτροπή στο υπουργείο Μεταφορών που θα εξετάσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έλλειψη θέσεων για όσους ψηφοφόρους πρέπει να ταξιδέψουν την ημέρα των εκλογών στον τόπο όπου ψηφίζουν.

Αύριο στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή στην Πάτρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Σάββατο, 5 του Οκτώβρη.

-- Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με τον υποψήφιο νομάρχη Γ. Ρόκο στο εκλογικό κέντρο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

-- Στις 11.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Αγάπιο Σαχίνη στο εκλογικό κέντρο της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - ΤΩΡΑ».

-- Στις 12.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (Αριστοτέλους 27).

-- Στις 6 μ.μ. θα επισκεφτεί τον Αγιο Παύλο, όπου θα συναντηθεί με τον υποψήφιο δήμαρχο Μιχάλη Μοσχονά και θα χαιρετίσει σε συγκέντρωση της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης».

-- Στις 7 μ.μ. θα επισκεφτεί τους Αμπελόκηπους, όπου θα συναντηθεί με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Νομικό και θα χαιρετίσει σε συγκέντρωση της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης».

Στην Πάτρα

Αύριο, Κυριακή, 6 του Οκτώβρη, η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί την Πάτρα, όπου:

-- Στις 12.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ (Γούναρη 7 και Αγ. Ανδρέου).

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στο EUROPA CENTER (Καρόλου 1 και Οθωνος Αμαλίας), που οργανώνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι γυναίκες στη μάχη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στο πλευρό των αγωνιστικών συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ