ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
«ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Στη μάχη της ψήφου με όλες τις δυνάμεις

Εντείνεται το επόμενο τριήμερο η κινητοποίηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα» με πληθώρα περιοδειών, ομιλιών και εξορμήσεων σ' όλη την πόλη. Στόχος να φτάσει το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου Αγάπιου Σαχίνη και στον τελευταίο δημότη της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα στις 2.30 μ.μ. όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα λάβουν μέρος σε εξόρμηση στη Λεωφόρο Νίκης. Λίγο πιο νωρίς, στις 11 π.μ. υποψήφιοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στις λαϊκές αγορές της οδού Γιαννιτσών, Ανω Τούμπας και Μαρτίου. Αύριο Κυριακή αντιπροσωπεία της παράταξης με επικεφαλής τον Αγ. Σαχίνη θα παρακολουθήσει το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων που γίνεται στις 12 μ. στην Αίθουσα της Εύξεινου Λέσχης.

Το βράδυ στις 8 μ.μ. ο Αγάπιος Σαχίνης και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θ. Κυριακίδης θα παρευρεθούν στο διαγωνισμό ταινιών που γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου είχε συναντήσεις με το ιατρικό, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καλώντας τους συνομιλητές του να υπερψηφίσουν την παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» που σταθερά βρέθηκε δίπλα σε κάθε αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης εκδήλωσαν οι εργαζόμενοι για το πρόγραμμα της παράταξης σχετικά με τα θέματα της Υγείας. Με έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον για τις θέσεις και τη γενικότερη παρουσία της παράταξης, δέχτηκαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας (Αριστοτέλους) την επίσκεψη του Αγάπιου Σαχίνη και των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στις 9 χτες το πρωί.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Πώς κυβέρνησε η Ντόρα Παπουτσή

Την τελευταία δεκαετία στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, και στη δημαρχία της Αθήνας η ΝΔ. Θα υπήρχαν διαφορές, αν τα πράγματα ήταν κατ' όψη ανάποδα; Αν είχαμε ΠΑΣΟΚ στη δημαρχία και ΝΔ στην κυβέρνηση;

Τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τετραετίες, η δημοτική αρχή εφάρμοσε πιστά το νομοθετικό πλαίσιο που έθεσε η κυβέρνηση, για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή:

  • Η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα επιβολής ανταποδοτικών τελών και δημοτικών φόρων, κράτησε σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα τη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον παρακράτησε εκατοντάδες δισ. δρχ., ακόμα κι από αυτούς τους λειψούς πόρους. Η δημοτική αρχή αποδέχτηκε πενιχρή χρηματοδότηση και παρακράτηση, διαμαρτυρήθηκε κάποιες φορές φραστικά και για να βρει χρήματα στράφηκε στην τσέπη του δημότη, επιβάλλοντας διαρκώς υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη.
  • Η κυβέρνηση, με αποφάσεις της, παραχώρησε σειρά ελεύθερων και πράσινων χώρων σε μεγαλοσχήμονες για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Πχ το Πάρκο Ελευθερίας στο Λαμπράκη, το κτήμα Θων στο Βωβό, το Αλσος Ριζάρη στους Γουλανδρήδες, έκταση στο Πάρκο Γουδί στους Βαρδινογιανναίους. Η δημοτική αρχή έβγαλε λίγες εθιμοτυπικές κορόνες. Στην πράξη αποδέχτηκε την τσιμεντοποίηση των πολύτιμων αυτών χώρων.
  • Η κυβέρνηση προωθεί με κάθε τρόπο τις λεγόμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας. Συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι και ανασφάλιστοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ομηροι της κάθε κεντρικής ή τοπικής εξουσίας, που ανάλογα με τη «συμπεριφορά» τους, θα τους ανανεώσει ή όχι τη σύμβαση. Η δημοτική αρχή το αποδέχτηκε και χρησιμοποιεί ωρομίσθιους π.χ. στον ΟΝΑ. Πάντα φραστικά διακηρύσσει τη βούλησή της να πιέσει για να μονιμοποιηθούν όσοι πραγματικά προσφέρουν έργο σε μόνιμη βάση. Στην πράξη η ομηρία και η ανασφάλεια συνεχίζονται. Σε αυτό το πνεύμα, προεκλογικά προωθούνται προσλήψεις καθαριστριών με σύμβαση έργου. Μεροκαματιάρισσες - εργολάβοι δηλαδή...

Η κυβέρνηση έκανε πολλά ακόμα και η δημοτική αρχή τα αποδέχτηκε στην πράξη όλα. Επομένως, έχει σημασία να απαντήσουμε και μερικά ακόμα ερωτήματα: Χρειαζόμαστε κι άλλη απ' αυτήν τη δικομματική σούπα; Μας συμφέρει αυτός ο δικομματικός καβγάς για το πάπλωμα; Διακρίνουμε ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στην κόρη του «Αμερικανού», τον υπουργό του «Σαμίνα» και τις παραφυάδες τους; Θα εφαρμόσουν άλλη πολιτική, απ' αυτήν που ήδη εφαρμόζεται;

Οχι. Υπηρετούν την ίδια πολιτική. Αυτήν που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και του επιτρέπει να κερδοσκοπεί παντοιοτρόπως, ειδικά με τη γη. Την πολιτική που αφήνει την ολιγαρχία να αυξάνει τα υπερκέρδη της και ζητά ολοένα και περισσότερα από τους μη έχοντες, πολλούς.

Απέναντι σ' αυτό το «μαύρο» για το λαό μέτωπο, η μόνη επιλογή είναι η ενίσχυση των ταξικών, αγωνιστικών ψηφοδελτίων. Η ενίσχυση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και σε ευρύτερο γεωγραφικά επίπεδο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Των μόνων δυνάμεων που αταλάντευτα, με κόπο και μαχητικότητα, στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ»
Αύριο συναυλία με τον Χριστ. Κροκίδη

Οταν το ταλέντο και η συνεπής, ποιοτική, καλλιτεχνική κατάθεση συναντά και εκφράζει το δυναμισμό, τους αγώνες και τα όνειρα της νεολαίας για έναν καλύτερο κόσμο, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εκπληκτικό και ελπιδοφόρο.

Μετά τη μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Κατράκειο, η «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας» συνεχίζει την πολιτιστική της πρόταση προς τους νέους και τις νέες της Κοκκινιάς, διοργανώνοντας ανοιχτή συναυλία του Χριστόφορου Κροκίδη, αύριο Κυριακή, 6/10, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) της Νίκαιας. Θα συμμετάσχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και άλλοι φίλοι του μουσικού.

Ο γνωστός και αγαπημένος της νεολαίας μουσικοσυνθέτης, για χρόνια συνεργάτης του Β. Παπακωνσταντίνου και συνεπής αγωνιστής, Χ. Κροκίδης, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό της «Δημοκρατικής Ενότητας».

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Συναυλία αύριο με το Μ. Πασχαλίδη

Με τους ήχους και τις μελωδίες του Μίλτου Πασχαλίδη, θα τραγουδήσει η νεολαία του Πειραιά με τη Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση».

Η κίνηση διοργανώνει μεγάλη συναυλία αύριο Κυριακή στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι και καλεί τους νέους τους Πειραιά, όχι μόνο να διασκεδάσουν με τον γνωστό κι αγαπητό καλλιτέχνη, αλλά και να προβληματιστούν να συζητήσουν για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα δικαιώματα της νέας γενιάς που της τα κλέβουν.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Κώστας Τζατζάνης.

«Μαύρο» στο όραμα των εφοπλιστών

Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι ο καλύτερος δήμαρχος που θα μπορούσε να έχει το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά είναι ο Χρήστος Αγραπίδης. Αυτό όχι μόνο γιατί εφαρμόζει με συνέπεια την κυβερνητική πολιτική, αλλά επειδή σπεύδει να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου πριν ακόμα αυτές εκφραστούν από τους εκπροσώπους του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομιλία του Χρ. Αγραπίδη προς τους εκπροσώπους των «παραγωγικών τάξεων», όπως κατ' ευφημισμό λέγονται αυτοί που πλουτίζουν από την ξένη εργασία.

Το όραμα που τους ανέπτυξε για τον Πειραιά, ήταν μιας πόλης που θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστών. Μιας πόλης που θα υπάρχει για το ξένο κεφάλαιο. Τι για master plan που θα αναδείξει τον Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο είπε, τι για την ανάπτυξη του τουρισμού είπε, τι για αναπλάσεις και γκαράζ μίλησε. Για το μόνο που δεν είπε, είναι για τους κατοίκους αυτής της πόλης, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τους απόμαχους της δουλιάς. Να λοιπόν γιατί όλοι αυτοί πρέπει να «μαυρίσουν» και τον Χρήστο Αγραπίδη, και τον άλλο εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και του εφοπλιστικού κεφαλαίου τον Μανώλη Μπεντενιώτη, αλλά και τους εμφανιζόμενους ως «αριστερούς», απόντες όμως από κάθε λαϊκό αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ