ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
Μια πρόταση...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δυσκολεύεται - έγραφε η «Αυγή» του περασμένου Σαββάτου - να κατανοήσει την κριτική της στήλης στο περιεχόμενο του «σχεδίου έκκλησης κατά του πολέμου», που πρότεινε ο Φ. Κουβέλης στους άλλους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας και, αντί άλλης απάντησης, παρέθετε ένα απόσπασμα από πρόσφατη έκκληση του Ιρακινού ΚΚ (δημοσιεύτηκε στο «Ρ» του Σαββάτου).

Επανερχόμαστε, λοιπόν, και προκειμένου να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί, προτείνουμε στην «Αυγή», στο ΣΥΝ και τον Φ. Κουβέλη, να υιοθετήσουν και να προτείνουν τις παρακάτω θέσεις, ως σχέδιο της κοινής έκκλησης:

1. Ο πόλεμος και η οποιαδήποτε επέμβαση απορρίπτονται κατηγορηματικά και αποφασιστικά, είτε με πρόσχημα την εξάλειψη των όποιων όπλων μαζικής καταστροφής, είτε με αυτό της «αλλαγής καθεστώτος» και της δήθεν αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2. Στα πλαίσια αυτά, καλείται η ελληνική κυβέρνηση να πάρει αντίστοιχη και ξεκάθαρη θέση σε όλα τα διεθνή φόρα και να μη δώσει την παραμικρή διευκόλυνση (εναέριο και θαλάσσιο χώρο, βάση Σούδας, κλπ.) σε οποιαδήποτε πολεμική προετοιμασία και επιδρομή κατά του ιρακινού λαού.

3. Καλούνται τα φιλειρηνικά κινήματα και οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, να εντείνουν τους αγώνες τους, ώστε ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσουν στα παρακάτω μέτρα:

- Την άμεση άρση όλων των απάνθρωπων διεθνών κυρώσεων σε βάρος του ιρακινού λαού.

- Την ένταση της πολιτικής και διπλωματικής απομόνωσης του δικτατορικού καθεστώτος.

- Την εφαρμογή του ψηφίσματος 688 (Απρίλης 1991) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και των σχετικών με την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής αποφάσεων, με την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού και την πίεση στο καθεστώς του Ιράκ, να σταματήσει τις μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων.

... και οι λαθροχειρίες της «Αυγής»

Νομίζουμε πως οι διαφορές της παραπάνω πρότασης και του σχεδίου του Φ. Κουβέλη είναι εξόφθαλμες και κυρίως ουσιαστικές. Πάντως, ανεξάρτητα απ' αυτό και εφόσον ο υποψήφιος του ΣΥΝ στην Αθήνα συμφωνεί με αυτές, δεν έχει παρά να τις προτείνει στους ανθυποψηφίους του, ώστε να πάει ο κάθε κατεργάρης στον μπάγκο του, που λέει και ο λαός μας. Και, μακάρι, να τις αποδεχτούν όλοι τους και όλοι να υπογράψουν ένα τέτοιο σχέδιο έκκλησης. Απ' όλους έχει σήμερα ανάγκη ο αγώνας για την αποτροπή του πολέμου. Δεν έχει ανάγκη, όμως, από υποκρισίες, διγλωσσίες και κατεργαριές, που μόνο σύγχυση και αυταπάτες προσφέρουν.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε και το εξής: Το σχόλιο του «Ρ», της περασμένης Παρασκευής, δεν έκανε κριτική στην ανάγκη συμμόρφωσης του Σ. Χουσεΐν με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ούτε στην εξάντληση των πολιτικών και διπλωματικών μέσων, όπως ισχυρίζεται η «Αυγή» του Σαββάτου, αλλά στο γεγονός πως το σχέδιο του Φ. Κουβέλη «δεν παίρνει σαφή και ξεκάθαρη θέση άρνησης του πολέμου, ακόμη και στην περίπτωση της "εξάντλησης αυτών των μέσων", όπως πιθανά εκτιμήσουν αύριο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τα λάθη...

Πολλά λάθη κάνετε, ρε παιδιά. Πολλά λάθη... Τις προάλλες, το «Βήμα» έγραφε πως στο Λασήθι το ΚΚΕ υποστηρίζει για τη θέση του νομάρχη τον Κ. Ζουράρι και, μάλιστα, μαζί με τη ΝΔ, αντί του Γ. Πάγκαλου, που είναι το σωστό και χωρίς τη ΝΔ. Το Σάββατο, επίσης, η «Απογευματινή» έγραφε για την Καισαριανή: «... Το ΚΚΕ αναμένεται τη δεύτερη Κυριακή να στηρίξει τον υποψήφιο της ΝΔ. Ο νυν δήμαρχος κ. Κατημερτζής στηρίζεται από τον ΣΥΝ». Κι ας υποστηρίζει το ΚΚΕ τον νυν δήμαρχο Γ. Κατημερτζή, που θα 'ναι και στο δεύτερο γύρο, παρά τις προσδοκίες ορισμένων...

Τις δυο προηγούμενες εφημερίδες, όμως, τις ξεπέρασε το «Εθνος». Στο ειδικό ένθετο, που μοιραζόταν μαζί με το κυρίως φύλλο της εφημερίδας, την περασμένη Παρασκευή και υποτίθεται πως περιείχε τους υποψηφίους δημάρχους της Αττικής υπήρχαν τα εξής... λάθη: Από τους 26 δήμους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής παρουσιάζει το ΚΚΕ να στηρίζει μόνον 6 υποψήφιους δημάρχους και όχι 23, όπως είναι η πραγματικότητα, ενώ αποσιωπάται το γεγονός πως 15 εξ αυτών στηρίζονται από κοινού από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ. Και τέλος γράφει ότι στο Δήμο Ζεφυρίου το ΚΚΕ υποστηρίζει τον Στ. Πανάγο, αντί του Τριαντάφυλλου Βαδεβούλη, τον οποίο δεν τον αναφέρει καν ως υποψήφιο. Αυτό κι αν είναι... λάθος!


Πέντε μέρες

Πέντε μέρες

έχουν μείνει,

πες τι απόφαση

έχεις πάρει,

θα ψηφίσεις

πάλι «ζώνη»

ανεργία,

τράκες, βάρη

θα ψηφίσεις,

πες εκείνους,

φουκαρά,

που σ' έχουν γδάρει;

* * *

Πέντε μέρες

απομείναν,

έχει ο χρόνος

πια τελέψει,

μην το κλώθεις

στο μυαλό σου

και σταμάτα

κάθε σκέψη,

όχι ψήφο,

φουκαρά μου,

σ' όσους σ' έχουν

καταστρέψει!

* * *

«Μαύρο» ρίξε

και στους δύο

και με ξάστερο

κεφάλι

δώσ' την ψήφο

φουκαρά μου

στην αντίσταση,

στην πάλη!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αθλιότητες δικομματισμού

Τα μηνύματα για το κυβερνών κόμμα ενόψει των τοπικών εκλογών δεν είναι διόλου αισιόδοξα. Η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από την ακολουθούμενη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, το ΠΑΣΟΚ φοβάται πως θα εκφραστεί και στην κάλπη. Τον ίδιο φόβο μοιράζονται και όσοι απεύχονται να αξιοποιήσει ο λαός αυτή την ευκαιρία για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο επίπεδο καταρχήν της Αυτοδιοίκησης. Οι εταίροι του δικομματισμού κονταροχτυπιούνται για το ποιος από τους δύο θα βγει ενισχυμένος την Κυριακή των εκλογών, τρέμουν όμως το ίδιο και οι δύο μπροστά στο ενδεχόμενο να αποδυναμωθούν εξίσου, να αποδυναμωθεί η πολιτική που πρεσβεύουν, εφαρμόζουν και υπερασπίζουν.

Ακριβώς μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο και διαπιστώνοντας τις διόλου ευνοϊκές γι' αυτούς λαϊκές διαθέσεις, μετέρχονται κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο για να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο, να χειραγωγήσουν το λαό, να τον κρατήσουν εγκλωβισμένο στη μέγκενη του δικομματισμού. Ολα αυτά με την αμέριστη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που αποσιωπούν τη δραστηριότητα και τις θέσεις των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις.

Αφθονο χρήμα ρέει για την προβολή των εκλεκτών τους. Αφθονος τηλεοπτικός χρόνος. Και επειδή αυτά δεν αρκούν, συνοδεύονται από άκρατη υποσχεσιολογία, εκμετάλλευση των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, ρουσφετολογία, άσκηση πολύμορφων πιέσεων και εκβιασμών. Αξιοποίηση ακόμα και του κρατικού μηχανισμού προς όφελος των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Απίστευτα αλισβερίσια, ακόμη και προβοκάτσιες σε βάρος των «ενοχλητικών» φωνών. Ακολουθούν πιο συνηθισμένα μέτρα, όπως σβήσιμο κάθε ίχνους αντιπάλων συνδυασμών και κυρίως αυτών που στηρίζει το ΚΚΕ, οι αφίσες των οποίων εξαφανίζονται πριν καλά καλά αναρτηθούν, τα πανό κατεβαίνουν σε χρόνο ρεκόρ, έτσι ώστε μαζί με την αποσιώπησή τους από τα ΜΜΕ να εμποδίσουν τα μηνύματά τους να φτάσουν πλατιά στο λαό.

Η αθλιότητά τους δε γνωρίζει όρια. Χρόνια στο κουρμπέτι έμαθαν καλά την τέχνη και την ασκούν όπως ακριβώς βολεύει τους στόχους τους. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, που όσο πλησιάζουν οι εκλογές είναι σίγουρο πως θα ενταθεί, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, ολόκληρος ο λαός, οφείλει να αντιδράσει, καταψηφίζοντας τους συνδυασμούς και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τον πρώτο γύρο. Σίγουρα, οι αγωνιστικοί συνδυασμοί θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σπάσουν το τείχος της σιωπής που χτίζεται ειδικά για τη δική τους φωνή. Εχουν τον τρόπο να ρίξουν στο κενό τις αθλιότητες, που δεν είναι άλλος από ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στον ελληνικό λαό, αξιοποιώντας κάθε λεπτό που απομένει έως την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ