ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Πιο δυνατή η φωνή του λαού την επόμενη μέρα

Η συγκέντρωση της ΝΑΣ στην πλατεία Κοραή
Η συγκέντρωση της ΝΑΣ στην πλατεία Κοραή
Μπορεί οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση να μην αλλάζουν κυβερνήσεις. Μπορούν όμως να εκφράσουν τη λαϊκή θέληση για ν' αλλάξει ρότα η σημερινή πολιτική, να δυναμώσουν την αντίσταση και πάλη για καλύτερες μέρες σε όφελος του λαού, να ενισχύσουν την κοινωνικοπολιτική συμπαράταξη στην προοπτική του λαϊκού μετώπου πάλης. Για όλα αυτά ο «Ριζοσπάστης» συζητά σήμερα με τους Θανάση Παφίλη, υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Ηλία Νικολόπουλο, υποψήφιο νομάρχη Αθήνας, και Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια νομάρχη Πειραιά, της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Τα προβλήματα στο επίκεντρο της απόφασης για ψήφο

-- Με ποια κατά τη γνώμη σας κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν οι απλοί άνθρωποι του μόχθου σ' αυτές τις εκλογές; Τι επιλογές έχουν;

-- Θανάσης Παφίλης: Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση δεν ταυτίζονται με τις εθνικές, όμως η ψήφος έχει πολιτικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα επιλέγει νομάρχες και Νομαρχιακά Συμβούλια.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Αυτοδιοίκηση την έχουν μετατρέψει σε ένα όργανο που διαχειρίζεται και υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική. Επομένως, έστω και έτσι, συνδέεται με τα εργασιακά, κοινωνικά, οικονομικά και δημοκρατικά προβλήματα. Συνδέεται, δηλαδή, με το σύνολο της πολιτικής που ασκείται.

Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη
Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη
Συνεπώς τα δύο ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο απλός άνθρωπος του μόχθου με την ψήφο του είναι:

1. Αν είναι ευχαριστημένος ή όχι με την πολιτική που βιώνει και

2. Τι Αυτοδιοίκηση θέλει.

Ενας μεγάλος σκόπελος που πρέπει να αποφύγει είναι η άποψη πως ψηφίζουμε πρόσωπα ικανά. Πρόσωπα ικανά υπάρχουν παντού, το θέμα είναι ποια πολιτική υπηρετούν και ποιο κόμμα τους στηρίζει.

Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η ψήφος δυσαρέσκειας του ανθρώπου του μόχθου πρέπει να είναι ευκρινής, να μη δέχεται παρερμηνείες και να βοηθά στο να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει αυτή η πολιτική και όχι να εφαρμοστεί η ίδια από άλλα πρόσωπα.

Εκτός αυτού, θα πρέπει, με βάση την πείρα του απ' αυτά που βιώνει σήμερα, να πάρει σοβαρά υπόψη τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια τα πρόσωπα και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Δύο, λοιπόν, είναι οι μεγάλες πολιτικές επιλογές που έχει ο απλός άνθρωπος του μόχθου.

Η μία είναι να ψηφίσει τους συνδυασμούς της Γεννηματά, του Τζαννετάκου και του Γλέζου, που οι ίδιοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν ζητούν μια καλύτερη διαχείριση στην Αυτοδιοίκηση.

Η άλλη να ψηφίσουν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» που με συνέπεια αντιπάλεψε και στην Αυτοδιοίκηση αυτή την πολιτική και παλεύει για ανατροπή και όχι διαχείρισή της.

Τα προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος της δουλιάς πρέπει να είναι στο κέντρο της απόφασής του για την ψήφο του.

Τα εισοδήματα και οι συντάξεις - παροχές φτώχειας, το φορολογικό, η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας, η συνεχής χειροτέρευση της θέσης των γυναικών και της νεολαίας, η μείωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η ΝΑΣ θεωρεί ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να βοηθήσει στην κινητοποίηση των εργαζομένων και να συνεργαστεί με το εργατικό κίνημα και τις ταξικές δυνάμεις. Οι άλλοι είτε τα θεωρούν «μη αυτοδιοικητικά προβλήματα» είτε βάζουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας
Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας
Οι ιδιωτικοποιήσεις με τις οποίες ασχολείται και η ΤΑ και αφορούν τομείς μεγάλης σημασίας, όπως νερό, συγκοινωνίες, επικοινωνία, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ., καθώς επίσης και η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.

Η ΝΑΣ αγωνίζεται να μην υλοποιηθούν. Οι υπόλοιποι κατά περίπτωση τις υλοποιούν ή αδιαφορούν.

Η ανεργία και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η αναδιάρθρωση του εργάσιμου χρόνου σε βάρος των ελεύθερου, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της σταθερής και γενικά το καθεστώς υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, τα εργατικά ατυχήματα κλπ.

Η νέα επίθεση που δέχονται οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες από τη συγκέντρωση πλούτου, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Και στις δύο περιπτώσεις η Αυτοδιοίκηση εμπλέκεται και άμεσα και έμμεσα. Οι νομάρχες και δήμαρχοι που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ ευθυγραμμίστηκαν πλήρως ή και πρωτοστάτησαν για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική τα προηγούμενα χρόνια με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τις ιδιωτικοποιήσεις. Εχουν προσφέρει, δε, δημοτική και δημόσια γη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το πρόβλημα της γης, των ελεύθερων χώρων, του πράσινου.

Είναι ένα κεντρικό θέμα γιατί και το προηγούμενο διάστημα και σήμερα και ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων τεράστιες εκτάσεις παραδίδονται στην κερδοσκοπία των μεγάλων συμφερόντων. Απίστευτα κέρδη προσφέρονται στο πιάτο των κατασκευαστικών, εμπορικών και άλλων εταιριών. Πρόκειται για μυθικά ποσά!

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ π.χ. παραδίδουν το άλσος Ριζάρη στην οικογένεια Γουλανδρή. Ο ΣΥΝ διευκολύνει την κυβέρνηση και τη ΝΔ στο άρθρο 24 του Συντάγματος για να παραδοθούν δασικές εκτάσεις σε ιδιώτες. Ελαιώνας, Ελληνικό, Γουδί βγαίνουν στο σφυρί και την ίδια ώρα δε φτάνει δουλιά μιας ζωής για να αγοράσει ένας εργαζόμενος σπίτι.

Η μεγάλη συγκέντρωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στα Προπύλαια
Η μεγάλη συγκέντρωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στα Προπύλαια
Υπάρχουν τέλος και τα γενικότερα προβλήματα της κρατικής καταστολής, των διεθνών εξελίξεων, του πολέμου, που έχουν άμεση σχέση και με τη ζωή των εργαζομένων.

Παίρνοντας υπόψη αυτά τα κριτήρια ο άνθρωπος του μόχθου, θα πρέπει να θυμηθεί και να εκτιμήσει πως οι δυνάμεις που συγκροτούν τη ΝΑΣ ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων κατά της πολιτικής που βιώνει και πως αγωνίζεται για μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι μαζί του και όχι εναντίον του. Συνεπώς, αν ο εργαζόμενος ψηφίσει σύμφωνα με τις ανάγκες και το συμφέρον του, θα επιλέξει «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Αναχώματα στα αντιλαϊκά μέτρα

-- Ποια η εμπειρία σας από την ως τώρα προεκλογική σας δραστηριότητα; Μπορούν αυτές οι εκλογές να δημιουργήσουν συνθήκες για προώθηση λύσεων των λαϊκών προβλημάτων;

-- Ηλίας Νικολόπουλος: Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από την ως τώρα προεκλογική δραστηριότητα είναι θετική και αισιόδοξη, κυρίως από τη μαζική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμά μας να αγωνιστούμε μαζί τους για την οικοδόμηση ενός πλατύτερου λαϊκού μετώπου που θα αποτελέσει ανάχωμα στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων, θα αντιπαλέψει την ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων. Ταυτόχρονα οφείλω να καταγγείλω τον παντελή αποκλεισμό μας από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που αποφεύγουν να ασχοληθούν με τις θέσεις μας απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, προβλήματα που η σήμερα υποταγμένη στην κυβέρνηση Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αδυνατεί να βελτιώσει.

Αντιλαϊκή συμφωνία στην Αυτοδιοίκηση

Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας
Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας
-- Στον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι, σε ποια προβλήματα επικεντρώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση;

-- Ελπίδα Παντελάκη: Εχουμε τοπικές εκλογές χωρίς οι άλλοι συνδυασμοί να μιλούν για τα λαϊκά προβλήματα, ποιοι ευθύνονται, τι έκαναν και τι προτείνουν τελικά, ενώ αφήνουν στη σκιά το κύριο: Οτι συμφωνούν στη γενική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ, του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και βεβαίως στο θεσμικό πλαίσιο της ΤΑ.

Ο συνδυασμός της ΝΔ, που στηρίζει την κ. Τσανάκη, επιδιώκει το αποτέλεσμα να είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, ο συνδυασμός που στηρίζει τον κ. Μίχα θα αξιοποιήσει το αποτέλεσμα για να επιδοκιμαστεί η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και ο συνδυασμός που στηρίζει την κ. Καρακώστα επιδιώκει σε ένα αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να σηκώσει πιο ψηλά τη σημαία των αυταπατών και των συγχύσεων, για μια θέση στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό κεντροαριστερή κυβερνητική εκδοχή. Αυτή είναι η ενότητα της Αριστεράς που επαγγέλλονται.

Η κ. Τσανάκη και ο κ. Μίχας συσκοτίζουν τα πραγματικά κριτήρια ζωής, που είναι ανάγκη ο εργαζόμενος να παίρνει υπόψη του μπροστά στην κάλπη, γιατί αυτά βεβαίως θα καθορίσουν έτσι ή αλλιώς την ψήφο του. Γι' αυτό προσπερνούν το θεσμικό πλαίσιο της ΤΑ, γιατί το ψήφισαν μέχρι κεραίας τα κόμματα που τους στηρίζουν και δεν έχουν αντισταθεί στο ελάχιστο ποτέ και πουθενά. Αντιθέτως στο τελευταίο Συνέδριο της ΕΝΑΕ συμφώνησαν στα πάντα. Εκαναν θετικό απολογισμό της οκταετίας (!) της ΝΑ, δε ζήτησαν τίποτα και επιπλέον έδωσαν και «ρεγάλο» - συμβολή για το πρόγραμμα σύγκλισης!!! «Σιώπησαν» προκλητικά απέναντι στη δολοφονική επίθεση των ναυτεργατών, που έγινε ακριβώς την προηγούμενη μέρα(!!) και συνεχίζουν να τηρούν «σιγή ιχθύος» για την επιστράτευσή τους.

Αρα το ποιο κόμμα στηρίζει τους συνδυασμούς και τα πρόσωπα είναι καθοριστικό για τις εγγυήσεις που δίνει για την πορεία τους, στη συνέχεια, στη ΝΑ.

Η κ. Τσανάκη και ο κ. Μίχας δηλώνουν διαφορετικοί, αλλά εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Μιλούν για την «περιβόητη» ανάπτυξη του Πειραιά, αλλά αυτήν που ωφελεί τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και βάζει στο περιθώριο τα προβλήματα των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, επαγγελματοβιοτεχνών, της νέας γενιάς. Ταυτίζονται απολύτως και σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη. Για παράδειγμα: ξεπούλημα Λιμανιού, κλείσιμο Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλαγή χρήσεων γης προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του μεγάλου κεφαλαίου και, ενόψει της Ολυμπιάδας, απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Ο κ. Μίχας, πρόεδρος του ΕΚΠ και αντιπρόεδρος του ΟΛΠ, τολμά να υπόσχεται ότι ως νομάρχης θα φέρει τον πολίτη στο επίκεντρο, όταν χρόνια τώρα στον Πειραιά λειτουργεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σε ρόλο κυματοθραύστη του λαϊκού κινήματος.

Για ποια ενότητα

-- Στο συνδυασμό σας συσπειρώνονται αγωνιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις από διάφορους χώρους, αλλά την ίδια ώρα και άλλοι συνδυασμοί διατείνονται ότι συσπειρώνουν πλατιές προοδευτικές δυνάμεις, εκφράζουν την ενότητα της Αριστεράς κλπ. Τι λέτε γι' αυτό;

-- Θανάσης Παφίλης: Πράγματι στη ΝΑΣ συσπειρώνονται όχι μόνο αγωνιστικές και πολιτικές δυνάμεις από διάφορους χώρους, αλλά και ευρύτερα προοδευτικοί άνθρωποι που συναντηθήκαμε μαζί τους σε κοινωνικά μέτωπα. Συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτικών δυνάμεων, κοινωνικών κινημάτων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπρόσωποι της νεολαίας, σηματοδοτώντας τη συμπαράταξη κοινωνικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική. Εχουν τις περγαμηνές της πάλης και του αγώνα. Στο ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» συμμετέχουν στελέχη των κομμάτων KKE, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση, που στηρίζουν το συνδυασμό, καθώς και ανένταχτοι αριστεροί. Μια πραγματικά πλατιά αγωνιστική συμμαχία και όχι συγκυριακή λόγω εκλογών, με δυναμική για τη συνέχεια, που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από την κυρίαρχη πολιτική.

Η λαθροχειρία την οποία κάνει ο Μ. Γλέζος και ο Συνασπισμός, επιχειρώντας να παρουσιάσουν το συνδυασμό του ως ενότητα της Αριστεράς, έχει σκοπό να ψαρέψει σε θολά νερά. Γιατί:

Ο Γλέζος είναι υποψήφιος του Συνασπισμού, που είναι τόσο πολύ «αριστερός», ώστε συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στη μισή Ελλάδα και σε πολλούς δήμους της Αθήνας και του Πειραιά.

Είναι π.χ. τόσο πολύ «αριστερά» που στο Πέραμα, που συντρίβεται από την ανεργία, τα εργατικά ατυχήματα, εξαιτίας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ εναντίον του κομμουνιστή δημάρχου. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πετρούπολη και σε εκατοντάδες δήμους.

Είναι τόσο «αριστερά» που ο νομάρχης και οι δήμαρχοί του πρωτοστατούν στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη φορομπηχτική πολιτική και αγωνίστηκαν με σθένος κατά των κινητοποιήσεων που έκανε ο λαός.

Είναι τόσο «αριστεροί» που καλούν τους εργάτες σε ταξική συνεργασία και κοινωνικό διάλογο, ονομάζουν τους αγώνες επαναστατική γυμναστική, υποστηρίζουν το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ και το Ευρώ.

Προσπαθούν να καπηλευτούν την Εθνική Αντίσταση, προβάλλοντας την ιστορία του Μ. Γλέζου για να παρασύρουν τον κόσμο, παραλείπουν όμως να πουν πως ο ίδιος υπηρέτησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως βουλευτής και ευρωβουλευτής του.

Η συνεργασία της «Αριστεράς», την οποία επικαλούνται, ήδη έχει καλλιεργήσει το έδαφος για να μετατραπεί σε συμμετοχή στα σενάρια της κεντροαριστεράς. Ο σημερινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει το δρόμο, μετατρεπόμενος από υποψήφιος του ΣΥΝ σε υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε η «αριστερή» ΑΕΚΑ του Μπίστη που πήγε στο ΠΑΣΟΚ και έπεται συνέχεια...

Πρόκειται, συμπερασματικά, για συνεργασία κατά της Αριστεράς και υπέρ της συνδιαχείρισης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής από την κεντροαριστερά.

Αυτοδιοίκηση απείθαρχη στην κυρίαρχη πολιτική

-- Υπάρχουν περιθώρια σ' αυτές τις πολιτικές συνθήκες να συμβάλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε λύσεις προβλημάτων προς όφελος του λαού και πώς;

-- Ελπίδα Παντελάκη: Με αυτή την πολιτική και την εξουσία που κινείται στον αστερισμό της ΕΕ, της ΟΝΕ, του «Συμφώνου Σταθερότητας», στη λογική του ελάχιστου για τα λαϊκά στρώματα και του μέγιστου για το κεφάλαιο, σε «καθεστώς» γύψου για τις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, όχι μόνο δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όχι μόνο δε λύνονται προβλήματα, αλλά δεν έχουμε ζωή, δεν έχουμε μέλλον.

Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι μόνο με αντίσταση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, μόνο έτσι μπορείς να έχεις κάποιες κατακτήσεις, να δημιουργούνται προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές, που μπορεί να τις επιβάλει ένα πλατύ - μαζικό, πλειοψηφικό, λαϊκό ποτάμι, που θα μπορεί να ανατρέψει και την πολιτική και την εξουσία μερικών εκατοντάδων επιχειρηματιών που νέμονται σήμερα τον ιδρώτα και το μόχθο μας.

Γι' αυτό ακριβώς η ψήφος στη «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι εγγύηση. Θα τη χρησιμοποιήσει για να υποσκάπτει το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, για να οργανώσει ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης σε Νομαρχία και Δήμους, συμπορευόμενο με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), το μαχόμενο λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

-- Θανάσης Παφίλης: Οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι κυρίως η διαχείριση της κυβερνητικής πολιτικής. Επομένως όσοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή αυτοδιοικητική πολιτική στις νομαρχίες με αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, λένε ψέματα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όμως μπορεί, αν έχει κατεύθυνση αντίστασης και σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και άμεση σύνδεση με το λαϊκό κίνημα, να περιορίσει, να αναστείλει και να ματαιώσει με κινητοποιήσεις επιμέρους καταστροφικές για το λαό επιλογές ή και να αποσπάσει προσωρινές, αλλά πολύ επισφαλείς λύσεις σε μικρά προβλήματα.

Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι εκείνοι που του τάζουν ότι θα του ομορφύνουν την καθημερινότητα κάτω απ' αυτές τις πολιτικές συνθήκες λένε ψέματα, γιατί ακόμη και αν αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα, αυτό θα γίνει με κόστος που θα κληθούν να το πληρώσουν οι ίδιοι.

Ισχυρός πόλος αντίστασης και προοπτικής

-- Γιατί οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να εμπιστευτούν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»;

-- Ηλίας Νικολόπουλος: Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα στην Αθήνα πρέπει να εμπιστευτούν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» όχι μόνο για το αγωνιστικό της παρελθόν και τις προγραμματικές της αρχές, αλλά γιατί έχει ως στόχο την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και όχι απλά τη διαχείρισή της. Στο πλαίσιο αυτό θα αγωνιστεί με συμπαραστάτες τους εργαζόμενους, για μια ουσιαστική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα στηρίζεται στην ενεργό λαϊκή συμμετοχή, μέσω της θεσμοθέτησης δημοψηφισμάτων λαϊκών συνελεύσεων, λαϊκών νομαρχιακών πρωτοβουλιών, λαϊκών βέτο ώστε να παρεμποδίσει την εφαρμογή της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι επείγον να σταματήσει η συνεχώς αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος για να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη του κεφαλαίου και η επιταχυνόμενη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Η ενδυνάμωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» μετά τις εκλογές θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες ενάντια στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που περιορίζει δικαιώματα και κατακτήσεις και υποβαθμίζει τους όρους ζωής και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων (ενοικίαση εργαζομένων, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.). Μια ισχυρή «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» θα αποτελέσει ισχυρό πόλο αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής για μια ουσιαστική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

-- Θανάσης Παφίλης: Η ενίσχυση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» σημαίνει για τους εργαζόμενους ενίσχυση της δύναμής τους και στην Αυτοδιοίκηση ώστε να αγωνίζεται για τα λαϊκά συμφέροντα και όχι να υπηρετεί την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Για να ενισχύεται η δύναμη αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική από την επόμενη μέρα, γιατί θα είναι αποφασιστική συμβολή στην προοπτική του λαϊκού μετώπου στα επόμενα χρόνια.

Η ΕΔΗΚ στηρίζει «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) δήλωσε ότι στηρίζει «Παφίλη στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά». Συγκεκριμένα, στο κείμενο, τονίζεται:

«Η Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου υποστήριξε από νωρίς την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των αντιπολιτευόμενων προοδευτικών δυνάμεων ως μόνης εναλλακτικής λύσης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του δικομματισμού. Η ευρύτατη συνεργασία όλων των παραπάνω δυνάμεων δυστυχώς δεν ευοδώθηκε.

Με δεδομένο ότι οι ενωτικές προσπάθειες της ΕΔΗΚ δε βρήκαν την απαιτούμενη ανταπόκριση, πλην περιπτώσεων όπως του Αγάπιου Σαχίνη ή του Γιώργου Ρόκου στη Θεσσαλονίκη, το Κόμμα του Κέντρου αποδέχτηκε την ειλικρινή αγωνιστική πρόταση συνεργασίας που του απηύθυνε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Θανάσης Παφίλης και συντάσσεται με τις άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν, προσβλέποντας στην επαύριο των φετινών εκλογών και στην ανάγκη σύμπνοιας, που το μέλλον επιτάσσει, για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου προοδευτικού πατριωτικού μετώπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ