ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΕΡΑΜΑ
Η πλαγιά με τις παράγκες που έγινε πόλη

Τρανό παράδειγμα αγωνιστικής δράσης από μια δημοτική αρχή που επέλεξε να στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζομένων

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Ο Γιάννης Πατσιλινάκος, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Η εργατούπολη του Περάματος εδώ και 12 χρόνια επιμένει πεισματικά να είναι μετερίζι δυναμικών αγώνων. Δώδεκα χρόνια τώρα ρίχνει στο κενό κάθε επιχείρηση αποπροσανατολισμού, γυρίζει την πλάτη στις ψεύτικες υποσχέσεις και τα ταξίματα, αποκρούει κάθε είδους εκβιασμών και επιλέγει να παραδίδει το τιμόνι της δημοτικής αρχής στον αγωνιστικό συνδυασμό «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη», να αναδεικνύει δήμαρχο τον Γιάννη Πατσιλινάκο, επιλέγοντας έτσι ταυτόχρονα το δρόμο του αγώνα, της αντίστασης και της διεκδίκησης. Ο περαματιώτικος λαός και η δημοτική του αρχή επί 12 χρόνια υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αντιπαρατάσσουν το όπλο του ενωμένου και ανυποχώρητου αγώνα απέναντι στα μεγαλοσυμφέροντα που ορέγονται τη γη τους, όπως είναι οι εταιρίες των πετρελαιοειδών και ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Δημοτική αρχή και πολίτες κατάφεραν με το κοινό τους μαχητικό μέτωπο να μετατρέψουν το Πέραμα από πόλη συνώνυμη της παράγκας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, σε πόλη με πλούσιο κατάλογο πρωτοποριακών κατακτήσεων.

Οπου υπάρχει αγωνιστική δημοτική αρχή

Ο Δήμος Περάματος αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα για τα οφέλη που έχει ο λαός όταν επιλέγει αγωνιστική δημοτική αρχή, όταν επιλέγει συνδυασμούς που παλεύουν για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που πρωτοστατεί στους αγώνες των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλιά, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, υγεία και παιδεία. Ετσι απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που θέλει τη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις που να πουλάνε πανάκριβα τις υπηρεσίες στους δημότες και σε τοποτηρητές της αντεργατικής πολιτικής, ο Δήμος Περάματος δίνει τη δική του απάντηση. Κατόρθωσε σε πανελλαδικό επίπεδο να έχει τη μικρότερη αύξηση στα δημοτικά τέλη και σε επίπεδο περιφέρειας Πειραιά τα χαμηλότερα! Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ στο Πέραμα οι δημότες πληρώνουν για γενική χρήση ανά τετραγωνικό μέτρο 2,11 ευρώ, ενώ οι δημότες του Πειραιά πληρώνουν 4,77 ευρώ, της Δραπετσώνας 3,48 ευρώ, του Κερατσινίου 3,69 ευρώ, της Νίκαιας 3,51 και του Κορυδαλλού πληρώνουν 3,43 ευρώ!

Από την άλλη ο Δήμος Περάματος αύξησε δραστικά τα τέλη σε βάρος των εταιριών πετρελαιοειδών, ενώ με δυναμικούς αγώνες και προσφυγές στη δικαιοσύνη κατάφερε να επιβάλει σε βάρος του ΟΛΠ επιβολή ειδικού τέλους και έτσι σε πρώτη φάση ο Οργανισμός καλείται να αποδώσει στο δήμο 380 εκατ. δρχ., ενώ ετησίως θα καταβάλει 580 εκατ. δραχμές!

Πλούσιος ο κατάλογος των κατακτήσεων

Στα θέματα της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού τα κατορθώματα του δήμου μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο πρωτοποριακά. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι είναι από τους λίγους δήμους της Αττικής που έχει όλα τα σχολεία ιδιόκτητα και οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο πάντα πρωί, ενώ εξυπηρετεί κτιριακές ανάγκες και των γύρω περιοχών. Και βέβαια οι κατασκευές σχολικών κτιρίων (νηπιαγωγεία, λύκειο, γυμνάσιο και άλλα) συνεχίζονται.

Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, στο Δήμο Περάματος λειτουργούν εφτά Αθλητικές Ακαδημίες όπου συμμετέχουν πάνω από 500 παιδιά, ενώ 80 γυναίκες συμμετέχουν στα προγράμματα «Αθλητισμός και Γυναίκα». Με μάχη ο δήμος κατάφερε και απέσπασε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα απαραίτητα κονδύλια για την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους και κολυμβητηρίου, το οποίο έχει ολυμπιακές προδιαγραφές! Ακόμα δημιουργήθηκε και λειτουργεί κλειστό γυμναστήριο πυγμαχίας, το οποίο θεωρείται από τα πιο σύγχρονα και εξοπλισμένα σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ έχει παραχωρήσει χώρο στην Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Μπιλιάρδου όπου φιλοξενούνται όλοι οι τελικοί των πανελλήνιων πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες. Ηδη υπάρχει και συνεχώς εκσυγχρονίζεται γήπεδο ποδοσφαίρου και ετοιμάζεται και δεύτερο, γήπεδα μπάσκετ και πάει λέγοντας.

Πάνω από 2.500 παιδιά συμμετέχουν σε πολιτιστικά και επιμορφωτικά προγράμματα του δήμου (από θεατρικά σχήματα και μουσικά όργανα μέχρι ξυλογλυπτική, αγιογραφία, οργανοποιία, φωτογραφία, χορό, κεραμική και ο κατάλογος συνεχίζεται), όπου απασχολούνται 55 επιμορφωτές. Εχει κατασκευαστεί και λειτουργεί Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και ξεκινούν τα έργα για το Καταφύγιο Παραδοσιακών Σκαφών καθώς και το Κέντρο Ναυτικού Μοντελισμού. Ο δήμος λειτουργεί θερινό κινηματογράφο σε έναν υπέροχο χώρο, ενώ τώρα έχει «μπει μπροστά» η δημιουργία και χειμερινού κινηματογράφου. Ακόμα έχουν ξεκινήσει τα έργα για τη δημιουργία Εκθετηρίου και Εργαστηρίου Ερευνας και Αναγέννησης της Παράδοσης του Ρεμπέτικου Τραγουδιού.

Ομως μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις που έχει καταφέρει ο Δήμος Περάματος είναι ότι αποτελεί το μοναδικό δήμο σε όλη την Ελλάδα που παραχώρησε γη στους δημότες του, κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα για ιδιόκτητη κατοικία για 1.200 εργατικές οικογένειες. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτής της κατάκτησης, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι 1.200 οικογένειες αποκτούν δικό τους οικόπεδο καταβάλλοντας όχι απλώς συμβολικό τίμημα, αλλά ποσό ανάλογο με αυτό που καταβάλλεται για την τοποθέτηση ενός μετρητή της ΕΥΔΑΠ!

Στη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους

Ενα από τα κύρια μέτωπα του δήμου είναι να προστατέψει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από τον αργό θάνατο που την έχουν καταδικάσει η κυβέρνηση, ο ΟΛΠ και όλοι όσοι, όπως η ΝΔ, έχουν αναγάγει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε ιερό και όσιο. Η δημοτική αρχή του Περάματος όχι απλώς αντιστέκεται, αλλά πρωτοστατεί στη διοργάνωση δυναμικών αγώνων των εργατών της Ζώνης. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» οι μεταλλεργάτες συμμετέχουν με τουλάχιστον δύο αντιπροσώπους τους.

Αμεσα συνδεδεμένος με την ύπαρξη της Ζώνης είναι ο αγώνας που δίνει ο δήμος ενάντια στην επεκτατική πολιτική της εταιρίας ΟΛΠ ΑΕ, η οποία επιδιώκει την κατασκευή προβλήτας εναπόθεσης των εμπορευματοκιβωτίων στην παραλία του Περάματος, χώρο που στη συνέχεια, όπως έχει αποκαλυφθεί, θα ξεπουλήσει στις πολυεθνικές!

Οι Περαματιώτες έχουν δήμαρχο

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στις 13 Οκτώβρη κρίνονται θα κριθούν πολλά. Με την ψήφο τους οι Περαματιώτες καλούνται να διαφυλάξουν όσα κατάκτησαν όλα αυτά τα χρόνια και να βάλουν πλώρη για νέες κατακτήσεις. Ο περαματιώτικος λαός γνωρίζει ότι οι άλλοι συνδυασμοί, του Γιάννη Γλύκα και του Γιάννη Λαγουδάκου, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και τη ΝΔ αντίστοιχα, έχουν επιλέξει το δρόμο του χαρατσώματος των εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δημοτικών παροχών και υπηρεσιών και αυτό γιατί έχουν υιοθετήσει και προωθούν την πολιτική που θέλει τους δήμους επιχειρήσεις και τους δημότες πελάτες.

Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί τα όσα ανέφερε ο υποψήφιος του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Γλύκας σε ημερίδα που έγινε στις 18 Φλεβάρη 2001 στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Περάματος, μπροστά σε ...«εκλεκτό κοινό», δηλαδή εκπροσώπους του ΟΛΠ, της κυβέρνησης, λιμενικών και κάποιων επιχειρηματιών. Ο Γ. Γλύκας έκανε καθαρό ότι συμφωνεί με την κατασκευή της προβλήτας του ΟΛΠ στο Πέραμα, τη διάλυση των τμημάτων της Ζώνης στη Κυνοσούρα Σαλαμίνας και στο Μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι! Ενώ έκανε λόγο για τη δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων «με πολλούς μετόχους μέσα από εναλλακτικά σχήματα»...

Ο σημερινός και υποψήφιος δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος μιλώντας στο «Ρ» απηύθυνε αγωνιστικό προσκλητήριο τους δημότες του Περάματος και υπογράμμισε: «Η δημοτική αρχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες των κατοίκων αυτής της πόλης για μια καλύτερη ζωή. Αυτό το μέτωπο δράσης είναι η κύρια αιτία για όσα έχουμε πετύχει ώστε σήμερα πια να είμαστε περήφανοι για το Πέραμα. Καλούμε τους δημότες της πόλης μας να δώσουν με την ψήφο τους ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον αγωνιστικό μας συνδυασμό για να κλιμακώσει τη μάχη. Να κλείσουν το δρόμο σε αυτούς που σχεδιάζουν την ερήμωση της πόλης και την αφαίμαξη των δημοτών της. Καλούμε τους Περαματιώτες να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τον αγωνιστικό τους δρόμο, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι στο πλευρό όλων εκείνων που είναι θύματα της αυταρχικής και αντιλαϊκής πολιτικής, που παράγει την ανεργία, τη λιτότητα, την κατάργηση των κοινωνικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να δώσουν με την ψήφο τους και τους αγώνες τους τη δική τους απάντηση, στην αντεργατική πολιτική, στην πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, σε αυτούς που τώρα ψηφοθηρικά παίζουν με την αγωνία τους για το μεροκάματο, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια».


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ