ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σαπουνόφουσκες της αερολογίας

Από τα παλιά και μυθικά χρόνια ο γέρο - Ομηρος προειδοποιούσε σ' ένα στίχο του: «Ποίον σε, έπος, φύγεν έρκος οδόντων» (ποιος λόγος, δηλαδή, ξέφυγε από το φραγμό των δοντιών σου).

Ο στίχος αυτός ως συμβολισμός, μπορεί να παραπέμπει και στις εύκολες προεκλογικές υποσχέσεις των ημερών, που μοιράζονται αφειδώλευτα για την παγίδευση των εκλογέων.

Ετσι, πρόσφατα, ακούστηκε σε δημόσιο λόγο η ακόλουθη αποστροφή:

«... Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι μαχητικοί και διεκδικητικοί και όχι φερέφωνα και "γεσμέν" της κυβέρνησης, γιατί τότε οι πολίτες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δικαίως...» (εφημερίδες 30/9/02).

Αυτό λοιπόν το απόσπασμα λόγου, ανήκει στον πρόεδρο της ΝΔ για την «ιδεολογική, προφανώς, στήριξη κεντρο-νεοφιλελευθερο-σοσιαλιστών» - όσο και αμφισβητούμενων υποψηφίων.

«Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας», συμβούλευε το παλιό ρητό. Και προπαντός μην υποτιμάς τη νοημοσύνη του λαού μας που χρόνια ολόκληρα αντιμετωπίζει την πολιτική παραπλάνηση, κατά την εναλλαγή - στον ίδιο ρόλο - κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε μπορούν, και οι δύο πλευρές να επικαλεστούν το ιστορικό προηγούμενο εκείνου, που ανταποκρινόμενος στην πίεση της ανθρωποθάλασσας της πλατείας Συντάγματος, κατά την απελευθέρωση, είχε πει το: «πιστεύομεν και εις την Λαοκρατίαν», της οποίας από πολύ νωρίς, έσκαβε το λάκκο, από κοινού με τους ξένους «συμμάχους»...

Μην ακούτε, λοιπόν, αυτά τα λόγια - φούσκες. Η απάντηση πρέπει να είναι όπως υπογραμμίζουν το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» «η λαϊκή ψήφος υπέρ των αγωνιστικών συνδυασμών της συμπαράταξης και συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις...».

Μια βδομάδα μας έμεινε και προχωρούμε αγωνιστικά, σπάζοντας με την ψήφο μας τα δόκανα που στήνουν και τη συνέχεια των δεινών που υπόσχονται...


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μετά τις εκλογές τα νέα χαράτσια

Η κυβέρνηση στο όνομα της ανταποδοτικότητας των φόρων και με τις πλάτες των «ενεργών» υποστηρικτών της πολιτικής της μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους και της Εφορίας

Νέα χαράτσια στους δημότες για λογαριασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, οι μεθοδεύσεις αυτές στο όνομα της λεγόμενης ανταποδοτικότητας των φόρων θα γίνουν νομοσχέδιο και θα κατατεθούν στη Βουλή μέσα στο Νοέμβρη, δηλαδή αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Σύμφωνα πάλι με επίσημες δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση δε θέλησε να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο νωρίτερα, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να μη γίνει αντικείμενο «προεκλογικών αντιπαραθέσεων» ενόψει των ερχόμενων εκλογών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και οι ποικιλώνυμοι «ενεργοί» συμπαραστάτες τους έχουν κάθε λόγο που έβαλαν, για την ώρα, στο συρτάρι αυτά τα σχέδια και θα μας τα ξεφουρνίσουν μετά τις εκλογές και για το γεγονός ότι όλοι αυτοί και η ηγεσία του ΣΥΝ μαζί και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) συμφώνησαν σε όλα. Οχι μόνο δε διαφοροποιήθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά συντάσσονται και μαζί της ακόμη και στην προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρούν προκειμένου να υφαρπάξουν λαϊκές ψήφους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι υποτακτικοί της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «ξέχασαν» ακόμη και το τεράστιο ποσό των 1,7 τρισ. δρχ. που χρωστά η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που προέρχεται από φόρους που πλήρωσαν τα εργαζόμενα νοικοκυριά και οι συνταξιούχοι, προσβλέποντας στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στην επιβολή νέων φόρων πάνω στους δημότες που θα εισπράττονται για λογαριασμό των ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής οι προτάσεις της διορισμένης από την κυβέρνηση «επιτροπής Γεωργακόπουλου» έχουν πάρει τη μορφή νομοσχεδίων και έχουν κατατεθεί στη Βουλή κατά το 1/3, ενώ απομένει το τέταρτο και τελευταίο κομμάτι που αφορά τους φόρους για την ακίνητη περιουσία (από τους οποίους έχει μερτικό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση) καθώς και τους άλλους φόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η «φιλοσοφία» της κυβέρνησης βρίσκεται στο να πετσοκόψει μέχρι και να εξαφανίσει την επιχορήγηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μετακυλίσει ένα μεγάλο μέρος της είσπραξης των φόρων στους ίδιους τους δήμους, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν για λογαριασμό της εκάστοτε κυβέρνησης και το πολιτικό κόστος της ακολουθούμενης φορομπηχτικής πολιτικής. Σε αυτή την πολιτική είναι αντίθετοι οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που υποστηρίζει το ΚΚΕ και ευρύτερες αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Οι ΟΤΑ σε αντίθεση με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις θα πρέπει να στηρίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να δοθούν μεγάλες αυξήσεις στα σχετικά κονδύλια ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες, να δοθούν τα 1,7 τρισ. δρχ. που παρακράτησε η κυβέρνηση και τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν ζωτικές ανάγκες των κατοίκων.

Οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ καθώς και του ΣΥΝ, που στη μισή Ελλάδα συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ με κοινούς συνδυασμούς, έβαλαν και εξακολουθούν ακόμη σήμερα, παραμονές εκλογών και παρά τις όποιες ανούσιες κορόνες, να βάζουν πλάτη και να συγκαλύπτουν τα προαποφασισμένα κυβερνητικά μέτρα για το φορολογικό ξεζούμισμα των εργαζομένων και συνταξιούχων μέσω και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει και νέες φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, καταργώντας για παράδειγμα το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), από τον οποίο έχουν μερτικό και οι ΟΤΑ.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους φόρους «υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» προβλέπουν τα εξής:

Επιβάλλεται ένα νέο τοπικό χαράτσι, ο λεγόμενος τοπικός φόρος επιτηδεύματος ή ακόμα και συμπληρωματικός τοπικός φόρος πάνω στην οικονομική δραστηριότητα. Σε πρώτη φάση θα πληρώνεται από τους ΕΒΕ, τις μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και αναφέρουν σαφώς ότι μπορεί να επεκταθεί και στους μισθωτούς και συνταξιούχους με τη μορφή κεφαλικών φόρων σε όλους τους δημότες. Αποκαλυπτικό για τη φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι εξετάζουν τη διαφοροποίηση του συντελεστή φορολόγησης είτε κατά δήμο είτε κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, το 20% των φόρων εισοδήματος κατανέμεται στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, που όμως μένει στα λόγια καθώς αρνούνται να τα καταβάλλουν. Η κυβέρνηση προωθεί την «επανεξέταση του όλου ζητήματος», δηλαδή να τσεκουρώσει τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό και σε αντιστάθμισμα να εκχωρήσει φόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέποντάς την σε μακρύ χέρι του κράτους. Θεσπίζεται ο «ενιαίος φόρος ακινήτων» και σύμφωνα με τις εισηγήσεις θα αποδίδεται στους ΟΤΑ. Αποφάσισαν να καταργήσουν το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) όπως απαίτησαν οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ. Στο όνομα της λεγόμενης ανταποδοτικότητας και με το απίστευτο επιχείρημα ότι η «οι υπηρεσίες που παρέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απολαμβάνονται κυρίως από τα νοικοκυριά και λιγότερο από τις επιχειρήσεις» μεθοδεύουν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, ενώ δρομολογούν και την πλήρη φοροαπαλλαγή για ολόκληρη την ακίνητη περιουσία που έχουν οι βιομηχανίες (!). Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων μέχρι σήμερα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο αποδίδεται κατά 50% στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και κατά 25% στους δευτεροβάθμιους. Στην πράξη η κυβέρνηση δεν αποδίδει και παρακρατεί μεγάλο μέρος και από αυτό το κονδύλι. Με την περικοπή των επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό σκέπτονται να δώσουν αυτό το έσοδο στους ΟΤΑ, αλλά ταυτόχρονα να δώσουν το δικαίωμα στους δημάρχους να επιβάλουν και πρόσθετο χαράτσι μέχρι και 15% πάνω στα εκάστοτε τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την υποτιθέμενη «ποιότητα» των υπηρεσιών που παρέχουν.

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για μια Αυτοδιοίκηση -επιχειρηματία που θα είναι ταυτόχρονα και μοχλός περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής του κράτους μπορεί να αντιπαλευτεί από το λαό από καλύτερες θέσεις και μετά τις δημοτικές εκλογές με το δυνάμωμα των αγωνιστικών ταξικών συνδυασμών.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ