ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Ψήφος - βόλι στην αντιλαϊκή πολιτική

Μέρα της κάλπης σήμερα. Μέρα που η ευχή «καλό βόλι» μιλά μεταφορικά για τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, δείχνοντάς τους πως πάνε σε μάχη. Ναι, σε μάχη δική τους και γιορτή, αφού στο νου και την καρδιά τους βρίσκεται η απόφαση για την επόμενη μέρα. Αν θα την κάνουν δική τους ως εφαλτήριο για τους λαϊκούς κοινωνικοπολιτικούς αγώνες που σίγουρα έρχονται. Και χρειάζονται γι' αυτό ταμπούρια και οχυρά και τέτοια πρέπει να 'ναι οι δήμοι και οι νομαρχίες. Στο νου και στο χέρι τους είναι να γίνει η σημερινή ψήφος πραγματικό βόλι κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι κάλπες έχουν τώρα αρχίσει να δέχονται τις πρώτες ψήφους. Τις πρώτες βουβές φωνές της απόφασης των απλών ανθρώπων του μόχθου. Αν και η σκέψη φαίνεται κατασταλαγμένη, έστω και την τελευταία στιγμή καθένας, καθεμιά, θυμάται το χτες, το σήμερα και αποφασίζει για το αύριο. Μόνο που η απόφαση θα καταγραφεί με την ψήφο τους μέσα στην κάλπη. Και για να δώσουν δύναμη στη συνέχεια του αγώνα τους, οι λαϊκοί άνθρωποι ψηφίζουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς της συμπαράταξης σε δήμους και νομούς. Να ενισχύσουν αυτή την κατάκτηση της αγωνιστικής συνεργασίας. Γιατί τότε μόνο η ψήφος τους θα 'ναι αντίστοιχη στη δική τους θέληση. Οι δηλώσεις των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων που ακολουθούν αφορούν ακριβώς αυτό. Να δείξει ο λαός με την ψήφο τη θέλησή του ν' αγωνιστεί για τη δική του υπόθεση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Αγωνιστική ανάταση και λαϊκή αντεπίθεση

Οι εργαζόμενοι κοιτώντας κατάματα τη ζωή τους, που σε καθημερινή βάση γίνεται χειρότερη, και παίρνοντας υπόψη τους ότι ετοιμάζονται νέα μέτρα την επομένη των εκλογών, θα πρέπει με το κεφάλι ψηλά να στείλουν το δικό τους μήνυμα, το οποίο καταγράφεται στο ψηφοδέλτιο της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Το ψηφοδέλτιο που αποτελεί εγγύηση για μια Αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται στο πλευρό τους και όχι εναντίον τους. Το ψηφοδέλτιο που αποτελεί και την ελπίδα για μια αγωνιστική ανάταση και λαϊκή αντεπίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος στην προοπτική μιας άλλης, φιλολαϊκής λύσης για τον τόπο.

ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Να απορριφθεί η υποταγμένη Αυτοδιοίκηση

Σήμερα ζητάμε να καταψηφιστούν οι νομαρχιακοί συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, γιατί τα κόμματα αυτά συναίνεσαν στην υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψηφίζοντας ένα απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο, που μετέτρεψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε διοικητική υπηρεσία εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να εξοντώσουν την Αυτοδιοίκηση οικονομικά, τη μετέβαλαν σε φοροεισπράκτορα, ώστε για να επιβιώσει, να επιβάλει δημοτικούς φόρους, ενώ η κεντρική εξουσία σκόπιμα τής περιορίζει τους πόρους που δικαιούται από αυτήν.

Η μαζική υπερψήφιση και το δυνάμωμα της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» θα σημάνει την απόρριψη της σημερινής υποταγμένης Αυτοδιοίκησης στην κεντρική εξουσία και θα τη μετατρέψει σε θεσμό πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται σήμερα.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, μαχητική

Ηδη έχουν ανοίξει οι κάλπες. Η «Συμπαράταξη» έδωσε έναν πολύ σκληρό, αλλά και πολύ ωραίο αγώνα. Ηρθαμε σε επαφή με χιλιάδες εργάτες, υπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, με ανθρώπους από την εργαζόμενη διανόηση, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, και πάνω από όλα συζητήσαμε με χιλιάδες νέους. Βρήκαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανταπόκριση θα εκφραστεί με θετική ψήφο από πολλές δεκάδες χιλιάδες νέους αγωνιστές, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, μαχητική, στο πλευρό των εργαζομένων, μαζί με το λαό, για την προάσπιση των συμφερόντων του.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Στο πλευρό του λαού για τις μεγάλες μάχες

Η ΝΑΣ έχει κάνει μια καλή προσπάθεια συσπείρωσης και το κυριότερο, στο ψηφοδέλτιό της βρίσκονται άνθρωποι που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν στο πλευρό του λαού στις μεγάλες μάχες, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας κλέβει τη σύνταξη, τα μεροκάματα, τη δωρεάν περίθαλψη, την παιδεία. Ολοι οι υπόλοιποι που, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του λαού αλλά και στους αγώνες του, σφύριζαν αδιάφορα, πρέπει να καταψηφιστούν σήμερα.

Οσοι δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα το βήμα, να το κάνουν σήμερα «μαυρίζοντας» τους συνδυασμούς που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κι όλους όσοι σιγοντάρουν στους ίδιους αντιλαϊκούς ρυθμούς. Είναι καιρός να ψηφίσουμε αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας, τα προβλήματα, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Ψηφίσουμε για μας. Ψηφίζουμε τη ΝΑΣ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΚΟΣ
Για Νομαρχία επιτελείο λαϊκών αγώνων

Motion Team

Σήμερα το λόγο έχει ο λαός. Η ΝΑΣΥ διατύπωσε την πρότασή της για μια Νομαρχία - επιτελείο λαϊκών αγώνων. Σκιαγράφησε το περίγραμμα μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης - θεσμού λαϊκής παρέμβασης και όχι επιχείρησης. Κάλεσε το λαό σε καταδίκη του δικομματισμού που οξύνει τα προβλήματα. Σε αντίσταση στο όργιο ρουσφετιού και εκβιασμού, το ύστατο όπλο του, που αποκάλυψε το αποκρουστικό του πρόσωπο.

Ελπίζουμε ότι οι πολίτες δε θα θυσιάσουν άλλη μια ευκαιρία. Θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο που απευθύνουμε.

Εμείς, όσοι πολιτικοί φορείς και απλοί πολίτες βρεθήκαμε στη ΝΑΣΥ, θα βρισκόμαστε από αύριο πάλι μαζί στον αγώνα για τα προβλήματα των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων, της νεολαίας. Για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία του τόπου μας.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΓΚΑΚΟΣ
Για το αύριο της ελπίδας και της πάλης

Στην ψήφο της Κυριακής αλλά και στην αποφασιστική στήριξη όλου του λαού του Βύρωνα εδώ και πολλές δεκαετίες, σμίγουν:

-- Το χτες της Αντίστασης, της Προσφοράς και του Αγώνα.

-- Το σήμερα της Δημιουργίας του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Προσφοράς, της Αλληλεγγύης και των ΕΡΓΩΝ.

-- Το αύριο της Ελπίδας, των πιο ανθρώπινων κοινωνικών αρχών και της ανυποχώρητης Πάλης, για να 'ρθουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

Η «Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση», αποτελεί τον πολιτικό - κοινωνικό φορέα της πόλης μας, που ενώνει όλες εκείνες τις προσωπικότητες, που χωρίς πολιτικές προτιμήσεις και πεποιθήσεις δε βλέπουν τη συμμετοχή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν μέσον επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά αποκλειστικά ως τρόπο προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Πιο απλά όπως λέει ο λαός μας: «Ο άνθρωπος να υπηρετεί τη θέση και όχι η θέση τον άνθρωπο».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Στους αγώνες για το ψωμί και το δίκιο

Ο λαός του Νομού Καρδίτσας μάς γνωρίζει από τη συμμετοχή μας σ' όλους τους αγώνες για το ψωμί και για το δίκιο και γι' αυτό μας εκτιμά. Αισιοδοξούμε, λοιπόν, ότι θα μας τιμήσει με την ψήφο του για τρεις, κυρίως, λόγους:

Πρώτον, γιατί ποτέ δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη του, σταθήκαμε, πάντα και παντού, στο πλευρό του, χωρίς να κιοτέψουμε μπροστά στη δύναμη της εξουσίας, ή να παρασυρθούμε από τις «σειρήνες» της.

Δεύτερον, επειδή δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την ψήφο του για ίδιον όφελος, ή για εξυπηρέτηση «αλλότριων σκοπών».

Τρίτον, διότι θέλει να μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων του και την ανάπτυξη του νομού μας.

ΑΓΑΠΙΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ
Να γυρίσει σελίδα ο δήμος

Motion Team

Σήμερα η Θεσσαλονίκη ψηφίζει τη δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα», ψηφίζει συνέπεια, διεκδίκηση, αγωνιστικότητα. Ψηφίζει ένα συνδυασμό που κατάφερε να συσπειρώσει ένα τεράστιο δυναμικό από το χώρο της Παραγωγής, των Γραμμάτων, του Πολιτισμού και της Δημιουργίας που διαθέτει αυτή η πόλη. Ενα σχήμα που διεκδικεί ένα αποτέλεσμα που θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Καλούμε έστω και την τελευταία αυτή στιγμή όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που μοιράζονται την αγωνία, τους προβληματισμούς και τη σκέψη μας, να υπερψηφίσουν την παράταξη για μια Θεσσαλονίκη που όλοι έχουμε ανάγκη και αγαπάμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ
Για τη συνέχεια της αγωνιστικής πρακτικής

Οι Καρδιτσιώτες θ' ανανεώσουν την εκλογική εντολή τους στο συνδυασμό μας, συνεκτιμώντας:

Πρώτον, το σημαντικό έργο που επιτελέσαμε σ' όλους τους τομείς, στην πόλη και στα πέντε δημοτικά διαμερίσματα.

Δεύτερον, την αγωνιστική αντίληψη και πρακτική που μας διέπει και εγγυάται τη συνέχιση του έργου μας για να γίνει πραγματικότητα το όραμα μιας ΝΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Τρίτον, τη δημοκρατική και, ταυτόχρονα, αποτελεσματική λειτουργία του δήμου, που διευκολύνει την ενεργοποίηση των συμπολιτών μας, δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης της δημιουργικής προσφοράς τους.

Εμείς είμαστε έτοιμοι, από την επομένη των εκλογών, ν'ανταποκριθούμε στη νέα λαϊκή εντολή.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ
Στην όχθη του κάματου και της δουλιάς

Σήμερα ψηφίζουμε. Ολοι εμείς της απέναντι όχθης. Της όχθης του κάματου και της δουλιάς που κλέβεται και δεν πληρώνεται. Ολοι εμείς δεν έχουμε άλλη λύση. Ψηφίζουμε «Πειραιάς - Αναγέννηση».

Κάθε κάτοικος του Πειραιά που επειδή δε διαθέτει βίλα στα δασωμένα προάστια ασφυκτιά στο χάος της πόλης σκιάχτρο, ψηφίζει «Πειραιάς - Αναγέννηση». Κάθε δημότης που συνειδητοποιώντας ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει χάσει κάθε ίχνος δημοκρατικότητας και έχει εκφυλιστεί σε συμμέτοχο και διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής και θέλει ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση, ψηφίζει «Πειραιάς - Αναγέννηση».

Σήμερα ψηφίζουμε. Κάθε νεολαίος, κάθε εργαζόμενος, κάθε άνεργος, κάθε συνταξιούχος, κάθε επαγγελματοβιοτέχνης, όλοι αυτοί που για πάνω από 20 χρόνια μας έχουν δει δίπλα τους, συμπαραστάτες τους και συναγωνιστές τους ψηφίζουν «Πειραιάς - Αναγέννηση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ
Ωθηση στην πάλη των Περαματιωτών

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι κρισιμότατη για την πόλη μας. Ο περαματιώτικος λαός πρέπει με την ψήφο του να καταδικάσει αυτή την πολιτική που εκτινάζει την ανεργία στα ύψη, χτυπάει εργασιακά δικαιώματα, ξεθεμελιώνει κάθε κοινωνικοασφαλιστική κατάκτηση και παραδίδει τα αγαθά της παιδείας και της υγείας στα ιδιωτικά χέρια. Οι Περαματιώτες χρειάζονται δημοτική αρχή αποφασιστική, που θα συγκρουστεί και θα ανατρέψει τα σχέδια των πολυεθνικών για τη μετατροπή της πόλης σε αποθήκη κοντέινερς, θα εμποδίζει την πολιτική που αποσκοπεί στη διάλυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και συνολικά στην ερήμωση του Περάματος. Η επανεκλογή της σημερινής αγωνιστικής αρχής, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του συνδυασμού «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» έχει καθοριστική σημασία. Θα δώσει μία ώθηση στην πάλη των Περαματιωτών για τη διασφάλιση και επέκταση των κατακτήσεών τους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Καταδίκη της συναλλαγής και της εξαπάτησης

Ψηφίζουμε για δήμαρχο που θα αγωνίζεται για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε αυτές τις εκλογές θα αντιπαρατεθούν δύο διαφορετικές λογικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μια που πρεσβεύουμε εμείς και η άλλη που είναι των συνδυασμών Καράβολα και Φλωράτου. Τρίτη εναλλακτική λύση δεν υπάρχει.

Απέναντι στην επιχείρηση εξαπάτησης που έχει στήσει ο δικομματισμός και στην υπόγεια συναλλαγή μεταξύ Φλωράτου και Καράβολα, που φτάνει στα όρια του γελοίου και της πολιτικής εξαπάτησης, ο λαός της Πάτρας πρέπει να καταδικάσει και τους δύο, να ρίξει στην κάλπη το ενωτικό - αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της παράταξης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» που στηρίζεται από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ και αποτελεί τη μοναδική επιλογή του λαού της Πάτρας. Εχουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής με ομαλή συνεργασία όλων των τοπικών παραγόντων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΓΟΣ
Διεκδικούμε γιατί δε βολευόμαστε

Σε αυτές τις εκλογές μπαίνει το ερώτημα γιατί, και πάλι, «Δημοκρατική Συνεργασία» στην Πετρούπολη;

Γιατί δεν καταθέσαμε τις σημαίες του αγώνα, πολύ δε περισσότερο δεν κιοτέψαμε, για να πάμε με τους ισχυρούς, από συμφέρον ή βόλεμα. Αγωνιζόμαστε, γιατί αυτό μάθαμε να κάνουμε σε όλη μας τη ζωή. Αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν τα όνειρα και οι ελπίδες των ανθρώπων. Αγωνιζόμαστε γιατί τίποτα δεν προχωρά χωρίς αγώνα. Και ο αγώνας μας έχει σημαντικά αποτελέσματα:

-- Το διαπιστώνει κανείς στις δωρεάν ευκαιρίες που προσφέρονται για όλους στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και στο ευρύ δίκτυο υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

-- Το αναγνωρίζει κανείς στην καθαρότερη πόλη του Λεκανοπεδίου, με το ασφαλές οδικό δίκτυο και τις καλές οικιστικές συνθήκες.

-- Το διαπιστώνει στις συγκρίσεις της Πετρούπολης με άλλους δήμους.

Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε. Γι' αυτό το λόγο δε ζητάμε μόνο την ψήφο των Πετροπουλιωτών, τους ζητάμε να σταθούν στο πλάι μας και μετά τις δημοτικές εκλογές στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των καταχτήσεών μας.

ΑΓΙΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Για τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου

Τώρα που οι δήμοι μετατρέπονται σε «μέσο» διοχέτευσης κι εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών κι, επομένως, σε κανάλια μεταφοράς των συνεπειών της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη Δημοτικών Αρχών που θ' αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική οποιασδήποτε κυβέρνησης και θα διεκδικούν, μαζί με τους δημότες, λύσεις στα προβλήματα της πόλης.

Η παράταξή μας έχει διεκδικητική αντίληψη και πρακτική, διαθέτει ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό κι αξιόπιστο πρόγραμμα. Εχουν, λοιπόν, οι Λαρισαίοι την ευκαιρία να εκλέξουν μια Δημοτική Αρχή που θα εργάζεται και θ' αγωνίζεται για το συμφέρον των δημοτών και της πόλης.

Ελπίζουμε να την εκμεταλλευτούν κι αισιοδοξούμε ότι θα επανέλθουμε στη δημοτική εξουσία για να ξαναδώσουμε στη Λάρισα το κύρος και την αίγλη που είχε και της αξίζει!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗΣ
Με σιγουριά για την επόμενη μέρα

Κυριακή σήμερα, 13 Οκτώβρη, ημέρα εκλογικής μάχης. Η παράταξη, η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία - Συνεργαζόμενοι», της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, έχει μια δυναμική παρουσία εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά από μια οκταετή διακοπή, μια παρουσία που εκτίμησε θετικά ο καισαριανιώτικος λαός και αυτό φάνηκε, τον τελευταίο τουλάχιστον μήνα, με τις συχνές επαφές που είχαμε με τον κόσμο, από το πώς μας αγκάλιασε, μας εμψύχωσε και μας έδωσε την ελπίδα πως θα μας στηρίξει για να συνεχίσουμε το φιλολαϊκό έργο που ξεκινήσαμε, εκτιμώντας οι ίδιοι οι δημότες ότι οι προτεραιότητές μας ήταν και σωστές και φίλα προσκείμενες στα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα. Η αισιοδοξία μας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και πάμε με σιγουριά για τη νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ