ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιώργος Ζαφείρης
Γιώργος Ζαφείρης
Φωτ.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ! 21 Οκτώβρη 2001. Μια ημερομηνία σαν όλες τις άλλες και συνάμα τόσο διαφορετική. Ηταν η τελευταία μέρα, που και με την παρουσία σου μας έλεγες πως τίποτε δε χαρίζεται, αλλά, αντίθετα, με αγώνες και θυσίες καταχτιέται.

Αυτό το έπραξες και με το θάνατό σου. Πάλεψες χωρίς να χάνεις το κουράγιο σου και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ποτέ να χάνεις την αξιοπρέπεια, μα και κυρίως χωρίς να σκέπτεσαι και τους άλλους. Πράγμα το οποίο σε έκανε να ξεχωρίζεις, ιδιαίτερα στους καιρούς μας.

Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε και να πούμε για τους πολύχρονους αγώνες σου στην Ελλάδα και στη Γερμανία, μα ξέροντας πως ποτέ δεν αισθανόσουν άνετα αν κάποιος προσπαθούσε να παρουσιάσει την πολύτιμη και σταθερή προσφορά σου στους αγώνες των εργαζόμενων, πιστός στα ιδανικά του Κόμματος και της ιδεολογίας μας, θα σταματήσουμε εδώ! Δίνοντας υπόσχεση να συνεχίσουμε την πάλη για έναν καλύτερο κόσμο, έχοντας ως παρακαταθήκη τους αγώνες σου και την ανιδιοτελή προσφορά σου.

Στη μνήμη του Τηλέμαχου Γαβριηλίδη, η συντρόφισσά του Ελένη, τα παιδιά του Γίτσα, Βάσω, Αννέτα, ο γαμπρός του Μανώλης και ο εγγονός του Τηλέμαχος προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γερμανίας, 300 ευρώ.

  • Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του φίλου και συντρόφου μας Τηλέμαχου Γαβριηλίδη, Γραμματέα της ΚΟ Γερμανίας, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες του για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στη Γερμανία και τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

Γιώργος Αποστολίδης
Γιώργος Αποστολίδης
Θάνος, Βίκυ, Ειρήνη, Στέφανος

  • Στη μνήμη του πολυαγαπημένου αδελφού και συντρόφου μας Τηλέμαχου Γαβριηλίδη, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου με συνέπεια αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Τα αδέρφια του Σούλα, Ολγα, Κώστας

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μήτσος Παπέλης πρόσφερε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη των γονιών του ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - και των αγωνιστών αδελφών του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΕΛΗ, ο οποίος εκτελέστηκε με απόφαση του Στρατοδικείου Λαμίας το 1948, ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΕΛΗ, που πέθανε πρόωρα από τις κακουχίες της πολύχρονης φυλάκισής του, της αδελφής του ΕΥΘΥΜΙΑΣ και του συζύγου της ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Στη μνήμη του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 25 Γενάρη 1997, καθώς επίσης στη μνήμη του άξιου στελέχους του ΚΚΕ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, προσφέρουμε 200 ευρώ στη ΝΑΣ και 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

***

Φωτ.

Στις 24 Οκτώβρη συμπληρώνονται 3 μήνες από το θάνατο της ΝΙΝΑΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΟΥ. Από έφηβη ακόμη, στην Κατοχή, εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Μετά την Απελευθέρωση, καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δράση της αυτή. Με την αναθεώρηση της δίκης της, μετριάστηκε η ποινή της και αφέθηκε ελεύθερη.

Γιάννης Χριστογιώργος
Γιάννης Χριστογιώργος
Το 1963 μετανάστευσε στη Γερμανία. Ηταν δραστήριο μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα και της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας. Ολη η αγωνιστική ζωή της Νίκης Σαλονικίδου αποτελεί παράδειγμα για τις επόμενες γενιές των κομμουνιστών.

Στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσάς μας, η ΚΟΒ Κολωνίας, που όλα αυτά τα χρόνια που ζούσε στην Κολωνία ήταν αγαπητό και δραστήριο μέλος της, προσφέρει 300 ευρώ, μέσω ΚΟ Γερμανίας, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πλήρης ημερών «έφυγε» πριν από ένα χρόνο ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΟΥΤΣΟΣ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 80 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 12 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τον ξαφνικό θάνατο του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΚΑΠΡΙΝΙΩΤΗ. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια κτηνοτρόφων και από μικρός αναγκάστηκε να ριχτεί στη βιοπάλη. Η προσφορά του στο Κόμμα ήταν μόνιμη και σταθερή. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διατέλεσε γραμματέας της ΚΟΒ Ζίτσας.

Στη μνήμη του, τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ στη Ζίτσα προσφέρουν 600 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων.

* * *

Φωτ.

Στις 28 Οκτώβρη κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ. Καταγόταν από το χωριό Φύλλο Καρδίτσας.

Μίχας Νικολαϊδης
Μίχας Νικολαϊδης
Στη μνήμη του, ο αδελφός του Βαγγέλης πρόσφερε στη ΔΑΣ Αγίου Δημητρίου 100 ευρώ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΡΑΛΛΗ από τα Αμισιανά Καβάλας.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Απόστολος - Βούλα προσφέρουν στη ΝΕ Καβάλας 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτώβρη 2001, γεννήθηκε το 1922 στα Αργυρία Φθιώτιδας από γονείς φτωχούς βιοπαλαιστές. Οταν τελείωσε το Δημοτικό, έμαθε την τέχνη του ράφτη και ρίχτηκε στον αγώνα για την επιβίωση. Εφηβος στην Κατοχή, έζησε τη στέρηση και την εξαθλίωση και, μαζί με τα δυο αδέρφια του, οργανώθηκε στο ΕΑΜ, το Γενάρη του 1943. Μετά τη θυσία των αδελφών του, στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, εξακολουθεί να αγωνίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Το Μάρτη του 1944, περνάει στον ΕΛΑΣ και από τις γραμμές του πολεμάει ενάντια στους κατακτητές.

Μετά την Απελευθέρωση, οι συνεχείς διώξεις τον ανάγκασαν, το Φλεβάρη του 1947, να καταφύγει στο ΔΣΕ, στα τμήματα της 2ης Μεραρχίας του Διαμαντή, στο Αρχηγείο Ρούμελης.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, δημιούργησε οικογένεια και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Επέστρεψε στην πατρίδα, έπειτα από 35 χρόνια, το 1985.

Γιώργος Κουρτίδης
Γιώργος Κουρτίδης
Στη μνήμη του, η σύζυγός του Κωνσταντινιά Φασουλά και τα παιδιά του τελούν, στις 26 Οκτώβρη, το μνημόσυνό του και προσφέρουν στην εφημερίδα του, το «Ριζοσπάστη», 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 16 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, γιατρού.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 15 ευρώ.

Τα εξαδέλφια του Ελένη Λιναρδή και Παναγιώτης Καλφακάκος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΓΙΩΡΓΟΥ από τους Ραφταναίους Ιωαννίνων, ο οποίος από τη νεαρή ηλικία του προσχώρησε στο λαϊκό κίνημα, πήρε δραστήριο μέρος στο κίνημα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και έμεινε, ως το τέλος της ζωής του, πιστός οπαδός και ένθερμος υποστηριχτής του ΚΚΕ, η γυναίκα του Μαρία, που δεν τον ξεχνά ούτε στιγμή, προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης ΜΑΡΙΓΟΥΛΑΣ Μπακοβασίλη - ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω 150 ευρώ στο Παράρτημα Ειρήνης Πατησίων.

Ειρήνη Παπαγεωργίου

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου εξαδέλφου μου ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, ο οποίος από πολύ νέος εντάχθηκε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης στο Χαροκόπου και «έφυγε» για πάντα στις 12 Οκτώβρη 2002, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Γιώργος Γούτσος
Γιώργος Γούτσος
Ιωάννα Καρατζαφέρη

* * *

Φωτ.

Στον ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟ, στον άνθρωπο, στον επιστήμονα, στον αγωνιστή!

«Εφυγες» και άφησες απεριόριστη πίκρα σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να σε γνωρίσουμε. Ευγενικός, σεμνός, καλόκαρδος, μας έδινες απλόχερα τη φιλική συμβουλή σου όποτε τη ζητούσαμε.

Με αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια, αντιμετώπισες τις διώξεις, τις κακουχίες, τα βασανιστήρια στη Μακρόνησο και έμεινες πιστός στα πανανθρώπινα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ολη η ζωή σου, ένας αγώνας ενάντια στην αδικία, στην καθυστέρηση, στο σκοταδισμό. Ενάντια στον άπληστο καπιταλισμό, που, όπως έλεγες, είναι υπεύθυνος για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας.

Παρά την κλονισμένη υγεία σου, δεν έπαψες να μας εμψυχώνεις και πολλές φορές με το μαντολίνο σου να μας ψυχαγωγείς.

Θα σε θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη σου, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 90 ευρώ.

Οι φίλοι και σύντροφοί σου: Καλλιόπη Αντωνολουκά, Δήμος Πάκιας, Νίκος Παπαϊωάννου, Γιάννης Λιναρδάκης, Μαρίκα Γιατζιτζόγλου, Τάσος Μυλωνάς, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Κεφαλόπουλος και Ιωάννης Μότσος

* * *

Η Δέσποινα Σούραλη προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 100 ευρώ στη μνήμη των γονιών της, του συζύγου της και του εξαδέρφου της ΤΑΣΟΥ ΚΟΓΙΩΝΗ, προέδρου του Παραρτήματος Σερβίων της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, μητέρας του συντρόφου μου Γεράσιμου Γαλιατσάτου, στελέχους του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, η οποία πέθανε πρόσφατα, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αργοστολίου.

Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και μέλος της ΝΕ του ΚΚΕ

* * *

Στην άσβηστη μνήμη των ΧΡΗΣΤΟΥ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΝΤΟΜΟΡΑ και του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ, πρόσφερα 100 ευρώ στο Συνδυασμό Δημοτικής Κίνησης Νέας Χαλκηδόνας, με επικεφαλής τον Σταύρο Πολίτη, για τον ωραίο αγώνα που έδωσε στις δημοτικές εκλογές για την προώθηση των θέσεων του ΚΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Αφροδίτη Ντομόρα

* * *

Φωτ.

Πέθανε και κηδεύτηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο 98χρονος παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΝ ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ταξίαρχος του Οικονομικού Σώματος Αεροπορίας ε.α., μέλος του ΚΚΕ. Για τη συμμετοχή και τη δράση του στον πόλεμο 1940-'41, τιμήθηκε με Πολεμικό Σταυρό. Ηταν αγωνιστής της Αντίστασης και των κατοπινών αγώνων του λαού για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του, καθαιρέθηκε από το Σώμα και χρειάστηκε να περάσουν περίπου 30 χρόνια για να αποκατασταθεί στο βαθμό του ταξιάρχου. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Παραρτήματος Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης για τον εκλογικό αγώνα και εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Βασίλης Σακέτας

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης και σεβαστής θείας μας ΜΑΡΙΑΣ Μιχάλη ΚΑΛΟΔΙΚΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Τα ανίψια της: Ασπα Μανδηλαρά, Νίκος - Βασιλική Καλοδίκη, Μαίρη - Ηλίας Βλαβιανού, Τζένη - Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Πολύβιος - Μαριάννα Κοντού, Νίκος - Βάσω Καλοδίκη, Γιάννης - Μάρω Παϊσίου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ από την Κρυόβρυση Πτολεμα?δας, ο οποίος πέθανε στις 15 Οκτώβρη 1994, η σύζυγός του Κυριακή Αποστολίδη προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμα?δας.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΤΙΔΗ και του αδελφού μας ΜΙΧΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα 50 ευρώ.

Χιονία Κουρτίδου και Γιανκούλης Νικολα?δης


Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Βενετσάνης Βενετσανόπουλος

Νίνα Σαλονικίδου
Νίνα Σαλονικίδου

Μαριγούλα Αντωνοπούλου
Μαριγούλα Αντωνοπούλου

Νίκος Καπρινιώτης
Νίκος Καπρινιώτης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ