ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Ψηφίζουμε και σήμερα για τα λαϊκά συμφέροντα

Σήμερα μερικά εκατομμύρια ψηφοφόρων αναγκάζονται να προσέλθουν ξανά στις κάλπες και να κάνουν την τελική τους επιλογή. Ενας δεύτερος γύρος εκλογών επιταγή ενός απαράδεκτου εκλογικού συστήματος που συμβάλλει στην ενίσχυση των εκβιαστικών διλημμάτων, τα οποία υποδαύλισαν και συντήρησαν καθ' όλη τη διάρκεια της εκλογικής μάχης οι δυνάμεις του δικομματισμού και τα φερέφωνά τους, για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών συνειδήσεων και την υφαρπαγή της ψήφου του λαού.

Προσερχόμεθα λοιπόν στις κάλπες, έχοντας αφήσει πίσω ένα όργιο ψηφοθηρίας που περιλάμβανε τα πάντα. Από πιέσεις, εκβιασμούς και άκρατη υποσχεσιολογία έως και ανοιχτές προβοκάτσιες σε βάρος του ΚΚΕ και των συνδυασμών που στηρίζει, εξού και οι «φήμες» για «υπόγειες συναλλαγές του με τη ΝΔ», που με τη μορφή ρεπορτάζ καταχωρήθηκαν στο σύνολο του έντυπου, αλλά και του ηλεκτρονικού Τύπου. Ολα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, επιστρατεύτηκαν ώστε να διασφαλιστεί πως ο λαός ούτε ανεπηρέαστα ούτε ελεύθερα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, όπως δημόσια διατείνονται κυβερνητικοί παράγοντες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι δορυφόροι τους.

Στο βρώμικο κλίμα των ημερών η μοναδική ξεκάθαρη φωνή ήταν και παραμένει αυτή του ΚΚΕ. Ευθύς εξαρχής διακήρυξε σε όλους τους τόνους την ανάγκη ο λαός να αδράξει την ευκαιρία που του δίνεται, καταδικάζοντας και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το ίδιο πράττει και τώρα ενόψει του δεύτερου γύρου. Η καταδικαστική ψήφος και στους δύο - αλλά και στις δυνάμεις που με τη στάση τους βοηθούν στο να μην εισπράξει ο δικομματισμός τα επίχειρα της πολιτικής του, όπως ο ΣΥΝ - συνιστά μια βαθιά πολιτική πράξη. Μια πράξη λίγων λεπτών, που όμως μπορεί να δράσει καθοριστικά για μετέπειτα εξελίξεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Μια πράξη - επένδυση στο αύριο των λαϊκών στρωμάτων, που θα αποδώσει καλύτερες θέσεις για το λαό την επομένη των εκλογών.

Μια τέτοια πράξη αποτελεί και η ψήφος εμπιστοσύνης στους μάχιμους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Στη Νίκαια, στην Πετρούπολη, στο Ελληνικό, στο Χαλάνδρι, στο Βύρωνα, στη Μυτιλήνη, στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, στον Τύρναβο... Σε 60 και πλέον δήμους της χώρας. Εκεί ο λαός έχει την επιλογή υπέρ μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αγωνιστικής, διεκδικητικής. Εχει την επιλογή και μπορεί να αναδείξει 62 δημοτικές αρχές που την επομένη των εκλογών θα βρίσκονται στο πλευρό του και όχι απέναντί του και εναντίον του.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η προσέλευση στις κάλπες και η μαζική ρίψη λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων, όπου αναμετρούνται εκπρόσωποι των συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, έχει τεράστια και βαρύνουσα σημασία. Εχει σημασία να βγουν με μειωμένα ποσοστά, να εισπράξουν το μήνυμα της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής, να γνωρίζουν την επομένη των εκλογών πως αυτές οι τοπικές αρχές δε στηρίζονται στην πλειοψηφία, δεν έχουν τη λαϊκή εξουσιοδότηση στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής που δεδομένα θα εφαρμόσουν, ανεξάρτητα αν ο χάρτης βαφτεί πράσινος, γαλάζιος ή ροζ.

Η ψήφος μπορεί και πρέπει να ιδωθεί ως μορφή πάλης και πολύ περισσότερο ως τέτοια να ασκηθεί σε βάρος όσων πρεσβεύουν οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων και των συμμάχων τους. Κρίνονται πολιτικές και με την ψήφο αυτής της Κυριακής. Και όπου αυτές ταυτίζονται σε αντιλαϊκότητα, επιβάλλεται να κατακριθούν, να αποδοκιμαστούν μαζικά και αποφασιστικά. Το ΚΚΕ δεν έκρυψε, απεναντίας από την πρώτη στιγμή τόνισε και πρόβαλε το πολιτικό περιεχόμενο των εκλογών. Εθεσε στο επίκεντρο της συζήτησής του με το λαό τα μεγάλα προβλήματα που τον ταλανίζουν και απορρέουν από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές υπέρ της πλουτοκρατίας, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρει και αυτή για μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μοχλό αποκέντρωσης αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων.

Στη βάση αυτή τοποθετήθηκε και για τον πρώτο και για τον δεύτερο γύρο, σ' αυτήν εδράζει την πρότασή του, το κάλεσμα στον ελληνικό λαό για μαζική καταδίκη και των δύο, αλλά και του ΣΥΝ. Του ΠΑΣΟΚ γιατί φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ανεργία, τα καθηλωμένα εισοδήματα, την εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας, τη συρρίκνωση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις αντιδραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΤΑ. Της ΝΔ γιατί υπερθεμάτισε αυτή την πολιτική, προσέφερε μέγιστες υπηρεσίες στην απρόσκοπτη εφαρμογή της. Του ΣΥΝ για τις γενναίες καταθέσεις του στο ταμείο του δικομματισμού, συμφωνώντας με βασικές του επιλογές και συνεργαζόμενος με τον ένα πόλο του, διαχέοντας αυταπάτες και αποπροσανατολίζοντας το λαό από τα κύρια κάθε φορά ζητήματα, από εκεί που θα έπρεπε να εστιάσει την προσοχή και την πάλη του.

Γι' αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους, ο λαός οφείλει να τους καταδικάσει. Η ψήφος στους συνδυασμούς αυτών των κομμάτων είναι ψήφος φαλκίδευσης των λαϊκών δικαιωμάτων. Το λευκό και το άκυρο είναι ψήφος θετική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, να δώσει παραπέρα ώθηση στη συσπείρωση δυνάμεων που εκφράστηκε σ' αυτές τις εκλογές στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια σαφώς οριοθετούμενη από τις πολιτικές επιλογές υπέρ της ολιγαρχίας του πλούτου. Τέτοια ψήφος αντίστασης και ενίσχυσης της αγωνιστικής συσπείρωσης είναι πολύ περισσότερο αυτή που θα πέσει στους αγωνιστικούς συνδυασμούς όπου αυτοί έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Πού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα ψηφίσει στις 13.00, στο 1549οεκλογικό τμήμα (41ο και 42ο δημοτικό σχολείο, Βαρβάκη 23).

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, θα ψηφίσει στις 10 το πρωί, στο 4641οεκλογικό τμήμα (5ο Λύκειο Χαλανδρίου, Αριστοφάνους και Σαλαμίνος).

Δίνουν τη μάχη του β΄ γύρου

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΣΕΛΙΔΑ

Πολιχνίτου (Λέσβου): Συκάς Γιάννης

Αγ. Παρασκευής (Λέσβου): Ευαγγελινός Αλέκος

Αγ. Κήρυκου (Σάμου): Τέσκος Σπύρος

Ραχών (Σάμου): Καρούτσος Φανούρης

Καλύμνου (Δωδεκανήσου): Ρούσσος Γεώργιος

Στυλίδας (Φθιώτιδας): Μίτης Γεώργιος

Κύμης (Εύβοιας): Θωμάς Δημήτριος

Μελιτειέων (Κέρκυρας): Αρμενιάκος Βασίλης

Πασσαρώνας (Ιωαννίνων): Παπαϊωάννου Θωμάς

Ζίτσας (Ιωαννίνων): Σιαπατόρης Νίκος

Γραβιάς (Φωκίδας): Μπάκας Δημήτριος

Πλαταιών (Βοιωτίας): Σίνης Γιάννης

Δαυλείας (Βοιωτίας): Πραγιάννης Γιάννης

Εγνατίας (Θεσσαλονίκης): Λεβενιώτης Αθανάσιος

Μηχανιώνας (Θεσσαλονίκης): Κούτουκας Κωνσταντίνος

Σοχού (Θεσσαλονίκης): Μαργαρίτης Ευάγγελος

Αμφίπολης (Σερρών): Παπαδόπουλος Δημήτρης

Ανατολικού Ολύμπου (Πιερίας): Κουμουρτζής Δημήτρης

Αξιούπολης (Κιλκίς): Πολυχρονίδης Γιάννης

Γόργιανης (Γρεβενών): Ελευθέρου Γιάννης

Ευρώπου (Κιλκίς): Κουρτσανίδης Ευθύμιος

Κ. Μητρουσίου (Σερρών): Καλαϊτζίδης Δημήτρης

Κασσάνδρας (Χαλκιδικής): Αντωνής Ιωάννης

Μελίτης (Φλώρινας): Τσακμάκης Κωνσταντίνος

Περάσματος (Φλώρινας): Νικολαΐδης Θανάσης

Παλαιοκάστρου (Τρικάλων): Μαγγούτας Βαγγέλης

Εστιαιώτιδας (Τρικάλων): Κολοβός Μπάμπης

Γόμφων (Τρικάλων): Τόλιας Νίκος

Τυμφαίων (Τρικάλων): Κοτούπας Γιώργος

Αιθήκων (Τρικάλων): Κώστας Μπατατόλης

Κόζιακα (Τρικάλων): Καλαμπάκας Χρήστος

Μαλακασίου (Τρικάλων): Μαλακασιώτης Χρήστος

Πολυκάστρου (Κιλκίς): Κουλίνας Δημήτριος

Τιθορέας (Φθιώτιδας): Παπαγεωργίου Λουκάς

Αμβρακικού (Αρτας): Μαυρομάτης Απόστολος

Μεγανησίου (Λευκάδας): Κονιδάρης Θανάσης

Αγ. Γεωργίου (Κέρκυρας): Τριβιζάς Σπύρος

Δελβινακίου (Ιωαννίνων): Μποζιάρης Θανάσης

Ιθώμης (Μεσσηνίας): Γεωργακόπουλος Κώστας

Φιλιατρών (Μεσσηνίας): Ξύγκας Αλκης

Λευκασίου (Αχαΐας): Μπουγιούκος Ανδρέας

Μήθυμνας (Χανίων): Δαράκης Σπύρος

Βιάννου (Ηρακλείου): Κλαδάκης Μανώλης

Αυλώνα (Μεσσηνίας): Γαλάνης Γιώργος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ