ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Πατριδογνωμόνιο
«Συντροφικά» ύπουλα νιτερέσα

Μπόχα, συκοφαντία, αλλοίωση στοιχείων της πραγματικότητας, ύπουλος ή και φανερός αντικομμουνισμός, τύπου Καψή στη Νίκαια, κλίμα ψυχροπολεμικής κανιβαλιστικής προπαγάνδας. Κινούνται αλά μπρατσέτα με τους δικομματικούς υποψήφιους στους δρόμους και τα κανάλια, μειδιούν σα χαρούμενη παρέα σε κηδεία απρόσμενη για τα ...οικογενειακά και προσωπικά τους συμφέροντα. Είναι γνωστοί, πασίγνωστοι. Οι εντός του συστήματος αντιλαϊκής εξουσίας, τέως γενικώς, νυν απροσδιορίστως και αεί καταγεγραμμένοι στην ιστορία ως «ελίτ της διαφορετικότητας». Συνήθως έτσι αυτοτιτλοφορούν τις επιδιώξεις τους για νομή έστω και υπολείμματος της εξουσίας, αδιάφορο ποιας φύσης εξουσία είν' αυτή.

Σ' αυτό το παιχνίδι «συντροφικών» τάχα μου ύπουλων νιτερέσων που αναδύθηκε ανάγλυφο σ' αυτές τις δημαρχιακές και νομαρχιακές εκλογές αποκρύβησαν όλα τα της αριστερής ταμπακέρας. Οι στόχοι συρρικνώθηκαν σε μάχη γιγάντιων εντυπώσεων, ώστε στο πολυδιαφημισμένο τέλος - αποτέλεσμα της «ήπιας εκλογικής αναμέτρησης» - όπως την εκτιμά ο κ. Π. Τσίμας (!) - να μετατρέπεται ο λαός μαζί με τα προβλήματά του σε ουσιαστικό κομπάρσο. Η γλυκερή προσέγγιση του ΚΚΕ με προσχηματικές ρητορείες από ΝΔ και κυρίως ΠΑΣΟΚ, που «πονάει πιο πολύ απ' ό,τι ο ΚΚΕ το κόμμα του» είναι το μισό κομμάτι. Το άλλο μισό της τωρινής επικοινωνιακής πολιτικής στρατηγικής, είναι η ύπουλη συμφεροντολογική εξυπηρέτηση τεχνητών διλημμάτων από αριστερούς νικητές δεξιών πολιτικών αριβισμών.

Δεν ήταν και δεν είναι ούτε αυτές οι εκλογές ήπια εκλογική αναμέτρηση. Ηταν και είναι βίαιη απώθηση των πραγματικών νιτερέσων - στόχων των κλασικών, των όψιμων και των ...μεταμοντέρνων αντικομμουνιστών.

Κρύφτηκε ο πακτωλός χρημάτων που διοχετεύεται θεσμικά στους δήμους, κατανέμεται επιλεκτικά σε διάφορες ...εταιρίες και εξασφαλίζει τη μόνιμη εξαγορά συνειδήσεων και ψήφων. Κρύφτηκε το δημοτικό ρουσφέτι των διορισμών και των συμβάσεων εργασίας, των βοηθημάτων και των φιλανθρωπιών προς άνεργους ή καταχρεωμένους μικροεμπόρους και βιοτέχνες.

Κρύφτηκε το σχέδιο της ΕΕ και των μεγάλων δήθεν επενδυτών, που θέλουν τις χώρες, όπως η Ελλάδα με την αντιστασιακή παράδοση και ιστορία, τεμαχισμένες σε περιφέρειες, μικροπόλεις, ελεγχόμενου εισοδήματος και αντιλήψεων, αποκομμένες από τη δυνατότητα να αντιδρούν συλλογικά και μαχητικά.

Κρύφτηκε, πάνω και πέρα απ' όλα, η επίδραση του ξένου παράγοντα, τόσο πια χωμένου στην καθημερινή μας ζωή, ώστε να μη γίνεται από πολλούς αισθητή η ιδιότυπη κατοχή.

Γιατί, σύντροφοι, σ' αυτές τις εκλογές δε συζητήθηκε πως μπορεί η κυβέρνηση να χαρίζει τμήμα της καρδιάς του εδάφους της Αθήνας ως οικόπεδο στους Αμερικανούς ή τους χαμένους μεγαλοαστούς. Δε συζητήθηκε πως ο Μίλερ βγήκε να ζητάει αποζημίωση για την TVX, που πρέπει να ξεκουμπιστεί πριν σκοτώσει ολότελα τη Χαλκιδική. Δε λοιδορήθηκε όσο έπρεπε η μετατροπή τόσων και τόσων «προοδευτικών» σαν τον Λαλιώτη σε πλασιέ των αμερικανικών νιτερέσεων, όπως «μη βαδίζετε κατά της πρεσβείας μας please!». Δε συζητήθηκε καν ο εφιάλτης των πρακτόρων και των πρακτορείων που έχει εγκατασταθεί στη χώρα κι όχι απλώς την Αθήνα, με αφορμή κι άλλοθι την Ολυμπιάδα του 2004 κι αιτία την αόρατη επικυρίαρχη παρουσία του μετά.

Σ' αυτές τις εκλογές, τσιμεντώθηκαν σε δήμους και κοινότητες, ακόμα, οι ρίζες της κατοχής της χώρας και οι ελεγκτές φρονήματος. Για την επόμενη σκοτεινή μακρά μέρα. Χρείαν αποδείξεων δεν έχουμε, αφού πιο σφιχτά χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη πάνε πλέον φανερά ...οι επικριτές του, προβάλλοντάς τον τόσο πολύ και τόσο ακριβά, που είναι ν' αναρωτιέσαι πώς και αποφάσισαν να χάσουν τόσα πολλά λεφτά. Ακριβή επένδυση, δυσθεώρητα τα πολιτικά κέρδη. Κι από δίπλα τα συντροφικά νιτερέσα. Πάντα το χρώμα τους ήταν το γκρίζο, κατά το ασματίδιον.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Μεγάλη κατάκτηση η συσπείρωση που επιτεύχτηκε

«

Το ΚΚΕ έγκαιρα και με αποφάσεις της ΚΕ, που επικυρώθηκαν από τις συνελεύσεις των ΚΟΒ, καθόρισε ένα διπλό στόχο για τη μάχη των τοπικών εκλογών: Να θέσει στο επίκεντρο της μάχης τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά προβλήματα που προκύπτουν από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις γενικά και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει εξελιχθεί σε βασικό μοχλό της κεντρικής εξουσίας, για την εφαρμογή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Να δώσει σάρκα και οστά στη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης και συμπαράταξης και στο χώρο της ΤΑ, που θα δράσει στην πορεία με προοπτική». (Από την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα του α' γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών).

Αυτοί οι στόχοι που έθεσε το ΚΚΕ μπροστά στη μάχη των τοπικών εκλογών ήταν και ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ταχτική του σ' αυτή τη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση, έτσι που να υπηρετεί τη γενική του πολιτική, δηλαδή την προοπτική της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Μ' αυτή την ταχτική έδρασε σ' όλη την προεκλογική περίοδο, έχοντας τις εκλογές ως σταθμό για τη συνέχεια και όχι ως αυτοσκοπό. Αλλωστε, για μας τους κομμουνιστές είναι ξεκάθαρο πως η μια πολιτική μάχη διαδέχεται την άλλη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της σημασίας της. Αλλά, ταυτόχρονα μας είναι καθαρό, επίσης, πως για να δρούμε αποτελεσματικά σε όφελος των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, πρέπει η επεξεργασία της ταχτικής, των στόχων, για κάθε μάχη, σε συνδυασμό με τη δουλιά για την οργάνωση συνολικά της κοινωνικοπολιτικής πάλης, να διαβλέπει το πώς θα συγκεντρώνονται οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις που θα συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική της ΟΝΕ και της ιμπεριαλιστικής τάξης, σ' όλα τα μέτωπα πάλης, όπως και τώρα στην Αυτοδιοίκηση και να στοχεύει σ' αυτό το καθήκον. Ετσι, θα οικοδομούμε βήμα το βήμα τις συμμαχίες εκείνες που θα φέρνουν ολοένα και πιο κοντά την υπόθεση του Μετώπου, θα επιδρούμε, ώστε να απεγκλωβίζονται λαϊκές δυνάμεις από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ, από τη λογική των μονόδρομων διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος.

Σ' αυτές τις εκλογές «το ΚΚΕ ανέδειξε την ουσία της αντιπαράθεσης με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα μαζί με τις δυνάμεις που συνεργάστηκε, σε πολλούς δήμους και νομαρχίες, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, τη Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση, αλλά και οικολογικές ομάδες, τοπικές κινήσεις και συσπειρώσεις, προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Προβλήθηκε το νέο στοιχείο, που πρέπει να ωριμάσει και να κυριαρχήσει στη ζωή του τόπου, δηλαδή η αναγκαιότητα αντιπαράθεσης και συσπείρωσης στη βάση των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών, ανάμεσα στην πολιτική που συμφέρει την ολιγαρχία του πλούτου, τις επιλογές της ΟΝΕ και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων από τη μια και στην πολιτική που συμφέρει την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου». (Από την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα).

Σ' αυτή τη βάση, επιδίωξε την οικοδόμηση συνεργασιών που πήραν σάρκα και οστά στους συνδυασμούς της αγωνιστικής συμπαράταξης, που ανέδειξαν μπροστά στο λαό δυο βασικά ζητήματα. Την πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πολιτική της διαχείρισης, της άρχουσας τάξης, από τη μια, και την πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων από την άλλη και ταυτόχρονα τη συμμαχία των δυνάμεων που ως διακριτός πόλος θα αγωνίζεται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτές οι συνεργασίες, με τη δράση τους, μπορούν να δυναμώνουν, να συσπειρώνουν δυνάμεις μέσα από το λαό και να συμβάλουν και αυτές στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης, μπορούν να επιδρούν στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών μαζών με τη δράση τους στο μέτωπο της Αυτοδιοίκησης.

Εχει, λοιπόν, πραγματοποιηθεί ήδη μια σημαντική κατάκτηση, αυτή την περίοδο, και αυτή η κατάκτηση είναι οι συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές νομαρχίες και δήμους, με δυνάμεις με τις οποίες είχαν ήδη γίνει κοινά βήματα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό, σε σημαντικά μέτωπα δράσης όπως είναι το αντιπολεμικό κίνημα κλπ. Οι κομμουνιστές αυτές τις συνεργασίες δεν τις υποτάσσουν συγκυριακά σε μια εκλογική μάχη, ούτε καιροσκοπικά στο κέρδισμα θέσεων στις διοικήσεις των νομών και των δήμων, προκειμένου να διαχειριστούν την υπάρχουσα πραγματικότητα, αλλά να συμβάλουν από το δικό τους μετερίζι στην οργάνωση των λαϊκών διεκδικητικών αγώνων. Στην κοινή δράση με τις άλλες συσπειρώσεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, (ΠΑΜΕ), στη μικρομεσαία αγροτιά, (ΠΑΣΥ), στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα κλπ.

Βεβαίως, αυτή η κατάκτηση, με τη δική μας πρώτ' απ' όλα δουλιά, πρέπει να ενισχύει ολοένα και περισσότερο και πιο σταθερά τις βάσεις, τα θεμέλια, πάνω στα οποία συγκροτήθηκε. Με τη συνέχεια της πάλης κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατά της συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Και όλ' αυτά σε συνδυασμό με την πάλη κατά του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΤΑ, προκειμένου να ορθώνονται εμπόδια στο να λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση ως ο σίγουρος μοχλός του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αυτή η ταχτική και οι συνεργασίες που επιτεύχτηκαν συμβάλλουν στην παραπέρα ανάπτυξη κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αγώνων θα επιδρούν και στις γενικότερες εξελίξεις. Γεγονός που μπορεί να υπονομεύει την κυρίαρχη πολιτική και να ενισχύει την προοπτική συγκρότησης του λαϊκού μετώπου. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους «η επιλογή συνεργασιών του ΚΚΕ συνάντησε την πιο λυσσαλέα αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων εκείνων που δουλεύουν με προοπτική την κεντροαριστερά». (Από την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα). Και για τους ίδιους, επίσης, λόγους «η ΚΕ εκτιμά θετικά τα αποτελέσματα της συσπείρωσης που επιτεύχτηκε».


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ