ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κλιμάκωση των επιχειρήσεων

 

ΜΟΣΧΑ.-

Ρώσοι στρατιώτες 25 χλμ. από το Γκρόζνι

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες 25 χλμ. από το Γκρόζνι
Δώδεκα Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην Τσετσενία, δήλωσε χτες ο υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ. Οι στρατιώτες ανήκαν σε μονάδα αλεξιπτωτιστών που είχαν πέσει στην περιοχή Βέντενο(Νοτιοανατολική Τσετσενία), με στόχο τη συλλογή πληροφοριών και σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης Τσετσένων ανταρτών, δήλωσε ο στρατηγός Μανίλοφ στη ρωσική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Οι στρατιώτες μας υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν μέχρι εσχάτων. Οι 12 από τους 14 σκοτώθηκαν. Οι άλλοι δύο τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Οι αλεξιπτωτιστές μας σκότωσαν περίπου 50-60 συμμορίτες».

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς ενάντια στις μεγαλύτερες πόλεις της Τσετσενίας. Οι Τσετσένοι υποστηρίζουν ότι η πρωτεύουσα Γκρόζνι έχει καταστραφεί κατά 80%. Η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε το τελευταίο 24ωρο περισσότερες από 100 εξόδους. Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε με πυραύλους τύπου Γκραντ τις πόλεις Ουρούς - Μαρτάν και Αργκούν. Περίπου 3.000 Tσετσένοι μαχητές εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις στο Γκρόζνι. Οι Τσετσένοι υποστήριξαν μάλιστα σήμερα ότι ανακατέλαβαν από τους Ρώσους την πόλη Νοϊμπέρα, 50 χλμ.ανατολικά του Γκρόζνι. Την Κυριακή, 28 Νοέμβρη, οι Τσετσένοι είχαν ανακοινώσει την κατάληψη της πόλης Νοβογκροζνέσκι,στα σύνορα με το Νταγκεστάν.

Το θέμα της Τσετσενίας συζήτησε χτες στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ και υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Κνουτ Βόλεμπεκ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ. Ο Βόλεμπεκ αναμένεται να επισκεφθεί επίσης περιοχές της Τσετσενίας με τον Ρώσο ομόλογό του. Μετά τη συνάντηση, ο Ιβανόφ κατέστησε σαφές: «Δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο,το πρόβλημα στο Βόρειο Καύκασο είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας». Η Μόσχα απέκλεισε οποιαδήποτε διεθνή μεσολάβηση για την εκτόνωση της κρίσης.

Από την άλλη μεριά, συνομιλίες με την Μόσχα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Τσετσενία ζήτησε χτες το Γκρόζνι. Ο Τσετσένος Πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ ενέκρινε την πρόταση του τοπικού Κοινοβουλίου για άμεσο διάλογο με την Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. «Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των ρωσοτσετσενικών σχέσεων χωρίς συνομιλίες, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αεροπορίας και του πυροβολικού» τόνισε ο πρόεδρος της τσετσενικής Βουλής, Ρουσλάν Αλιχαντζίεφ. Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την έκκληση του Γκρόζνι για διαπραγματεύσεις,αλλά είχε απορρίψει πάντως ανάλογες προτάσεις στο παρελθόν.

Τέλος, ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί δήλωσε ότι η αρνητική διεθνής αντίδραση στον πόλεμο στην Τσετσενία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δάνεια του ΔΝΤ προς τη Ρωσία. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη χρηματαδότηση, αν ο υπόλοιπος κόσμος δεν το επιθυμεί», δήλωσε ο Καμντεσί στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου επιχειρηματιών στη Μαδρίτη. Η Ρωσία περιμένει από το ΔΝΤ τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου ύψους 640.000.000 δολαρίων από το συνολικό ποσό του δανείου 4,5 δισεκ. δολαρίων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλη

ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Η κουρδική αλληλοσφαγή συνεχίζεται...

 

ΤΟΥΝΤΣΕΛΙ, ΙΖΜΙΤ, ΑΓΚΥΡΑ. - Μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με αντάρτες πεσμεργκά στα βουνά του Βορείου Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της οργάνωσης.

Ο παλιός οπλαρχηγός του ΡΚΚ Ριζά Αλτούν δήλωσε στο κουρδικό δορυφορικό κανάλι «Medya TV», αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι οι άνδρες του Μασούντ Μπαρζάνι έχουν κορυφώσει τις επιθετικές τους ενέργειες κατά των ανδρών του ΡΚΚ στις απομακρυσμένες περιοχές της μεθορίου Ιράκ και Τουρκίας.

«Εχουν εξαπολύσει μια ευρείας ζώνης επιχείρηση... στις περιοχές που επικεντρώνεται, γύρω από τη Μεδίνα, τη Χαφτανίν και τη Ζάκο, διεξάγονται σκληρές μάχες», είπε ο Αλτούν.

Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) του Μπαρζάνι συμμαχεί συχνά με τον τουρκικό στρατό εναντίον του ΡΚΚ και θέλει τους άνδρες του Οτσαλάν «εκτός του Ιράκ». Πάντως, εκπρόσωπος του KDP δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτε για μάχες, αν και οι πεσμεργκά συχνά διεξάγουν επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.

Τουρκικές και κουρδικές εφημερίδες ανέφεραν την περασμένη βδομάδα ότι πάνω από 20.000 Τούρκοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα και επιχειρούν στην περιοχή. Μάλιστα, η εφημερίδα «Cumhurriyet» ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 70 αντάρτες και οι επιχειρήσεις «συνεχίζονται».

Και όλα αυτά τη στιγμή που εκκρεμεί η επικύρωση -ή μη- της θανατικής ποινής Οτσαλάν.

Κι άλλο μωρό νεκρό από φωτιά σε σκηνή...

Κι ενώ ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να ξοδεύει γενναία ποσά για την αντιμετώπιση των «εσωτερικών απειλών», οι σεισμοπαθείς δεινοπαθούν. Χθες ένα μωρό δύο μηνών πέθανε σε μια «σκηνούπολη» έξω από το Ιζμίτ (Νικομήδεια). Το κοριτσάκι, που γεννήθηκε σε αυτή τη σκηνή (όπου οι γονείς της είχαν στεγαστεί μετά το σεισμό του Αυγούστου) πέθανε από φωτιά που ξέσπασε στη σκηνή από ένα γκαζάκι... Είναι το δεύτερο παιδί που χάνεται σε τέτοιο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα. Το γεγονός επισημαίνει το δράμα των σεισμοπαθών, που εξακολουθούν να ζουν χωρίς τα στοιχειώδη το βαρύ χειμώνα της Τουρκίας. Οι στρατηγοί, πάντως, σκέφτονται κι άλλους εξοπλισμούς...

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Νέος Πρόεδρος

 

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Τελικά η μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν ήρθε και ο υποψήφιος του κεντροδεξιού κυβερνητικού κόμματος «Κολοράδο», στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, θα είναι σχεδόν σίγουρα ο νέος Πρόεδρος της Ουρουγουάης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα ο υποψήφιος του «Κολοράδο» Χόρχε Μπάτλιε προηγείται με μεγάλη διαφορά -συγκεντρώνοντας ποσοστό 58,1%, έναντι 36,5%- του αντιπάλου του και υποψηφίου των κεντρο-αριστερών δυνάμεων Ταβάρε Βάσκες. Ενώ η νίκη επισφραγίζεται καθώς ο Βάσκες χτες τα ξημερώματα παραδέχτηκε τη νίκη του αντιπάλου.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών στις 31 Οκτώβρη, η συμπαράταξη της Αριστεράς είχε έρθει πρώτη με 39,6%, έναντι 31,92% του «Κολοράδο» και εξαιτίας αυτής της διαφοράς η μάχη στο δεύτερο γύρο αναμενόταν να κριθεί σε λίγες ψήφους. Πάντως η πόλωση μεταξύ των δύο κομμάτων είχε οδηγήσει σε βίαια επεισόδια τους οπαδούς της Δεξιάς και της Αριστεράς και για να εξασφαλιστεί η ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών, το υπουργείο κινητοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του, περίπου 15.000 άνδρες.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Σκληρό το τίμημα της καπιταλιστικής «ελευθερίας»

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Ακόμη δεν έκανε την αρχή η βαρυχειμωνιά στη μετασοσιαλιστική Πολωνία και ήδη «μαζεύτηκαν» οι πρώτοι 39 νεκροί του πρώτου ψύχους, ανακοίνωσε ο αστυνομικός εκπρόσωπος στη Βαρσοβία. Τα «ελεύθερα» ΜΜΕ πέρασαν την είδηση στα ψιλά και μόνο η «Trynuna» - σοσιαλιστική ημερήσια εφημερίδα, όπως αυτοτιτλοφορείται- τη δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα, εκφράζοντας φόβους επανάληψης της περυσινής τραγωδίας με 400 νεκρούς από το ψύχος. Τα μέτρα του κράτους για τους άστεγους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα και γι' αυτό διάφορα ανθρωπιστικά ιδρύματα κάνουν έκκληση στη «χριστιανική ελεημοσύνη» των συνανθρώπων για βοήθεια στους - προ διετίας - επίσημα εγγεγραμμένους 70.000 αστέγους. Μη κυβερνητικές οργανώσεις αμφισβητούν τον επίσημο αριθμό και κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300.000, αν όχι και 500.000 χωρίς στέγη. Οι τελευταίοι αριθμοί δε θεωρούνται εξογκωμένοι, αν ληφθεί υπόψη ότι με το τελευταίο ενοικιοστάσιο του 1996 πετάχτηκαν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες, που δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια.

Τα μη κρατικά άσυλα αστέγων διαθέτουν γύρω στις 12.000 θέσεις διανυκτέρευσης. Ετσι, αν ξαναχτυπήσει την Πολωνία μεγάλη βαρυχειμωνιά, θα υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί και θα ξαναφανεί ολόγυμνη η αθλιότητα της μετασοσιαλιστικής Πολωνίας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Φόβοι για νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων

 

ΠΡΕΤΟΡΙΑ._

Το φόβο επανάληψης επιθέσεων από ισλαμικές ομάδες, παρόμοιων με την αιματηρή βομβιστική επίθεση που εκδηλώθηκε προχτές σε πιτσαρία του Κέιπ Τάουν, εξέφραζαν χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Θάμπο Μπέκι και κυβερνήτες περιφερειακών κυβερνήσεων σε πολιτείες της χώρας.

Ενας απ' αυτούς ήταν και ο Πίτερ Μαρέ, εκτελών χρέη προέδρου της τοπικής κυβέρνησης στην περιφέρεια του Δυτικού Ακρωτηρίου. Ο Μαρέ εξέφρασε φόβους για επανάληψη τέτοιων βομβιστικών επιθέσεων που θα «προκαλούσαν σοβαρές βλάβες στην τουριστική βιομηχανία» της περιφέρειάς του.. Μάλιστα, η υπεύθυνη για θέματα τουρισμού του Δυτικού Ακρωτηρίου, Σέριλ Οζίνσκι, εξέφρασε φόβους για περιορισμό της τουριστικής κίνησης στην περιοχή «μια που τέτοιες επιθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας σε ξένους ταξιδιώτες, αλλά και Νοτιοαφρικανούς επιχειρηματίες»... Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να δοθεί «δράση εν λευκώ» στην αστυνομία του Κέιπ Τάουν, προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν συντομότατα και να μη διακυβευτεί το μέλλον της οικονομίας της περιοχής.

Η επίθεση σε πιτσαρία του Κέιπ Τάουν εκδηλώθηκε γύρω στις 4.00 το απόγευμα της Κυριακής, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε ένα από τα τραπέζια του εστιατορίου. Μεταξύ των 48 ατόμων που τραυματίστηκαν ήταν και αρκετά παιδιά, εκ των οποίων και ένα τετράχρονο κορίτσι. Η ταυτότητα ή τα κίνητρα των βομβιστών δεν έγιναν αμέσως σαφή. Ωστόσο, επειδή τα χαρακτηριστικά αυτής της επίθεσης θύμισαν στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις άλλες ανάλογες, οι υποψίες στρέφονται κυρίως κατά της μουσουλμανικής οργάνωσης «ΠΑΓΚΑΝΤ» (Λαός κατά Γκάγκστερ και Ναρκωτικών). Ωστόσο, μέλη της οργάνωσης αρνήθηκαν πως ευθύνονται για την επίθεση.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης

 

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Οι δύο φωτογραφιζόμενοι ως «αιώνιοι αντίπαλοι», οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί, συναντήθηκαν σε χαμηλούς τόνους και με έντονα τα σημάδια των συμβιβασμών, σε μια «ιστορική συνεδρίαση» του Κοινοβουλίου για το σχηματισμό της πρώτης πολυκομματικής κυβέρνησης, γεγονός που οι αναλυτές το ερμηνεύουν ως το επόμενο και πιο ουσιαστικό βήμα για ένα ειρηνικό μέλλον της βρετανικής επαρχίας.

Το κλειδί για τη σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΡΑ ότι θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του και η απόφαση των 850 στελεχών του μεγαλύτερου φιλοβρετανικού κόμματος, των Ενωτικών Προτεσταντών, να στηρίξουν τελικά την πρόταση του ηγέτη τους Ντέιβιντ Τριμπλ και να συμμετάσχουν στην πρώτη κυβέρνηση του Ολστερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ