ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Επιτυχία», κατά τον Σαρόν, το αιματοκύλισμα

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προκλητικά, δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός σε δράση στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός σε δράση στη Λωρίδα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Επιτυχημένη επιχείρηση», χαρακτήρισε ο Αριέλ Σαρόν το αιματοκύλισμα που προκάλεσε η ισραηλινή εισβολή, τη Δευτέρα, στην πόλη Κχαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, αγνοώντας επιδεικτικά τις σφοδρότατες διεθνείς επικρίσεις που εγέρθηκαν εναντίον του ισραηλινού στρατού ακόμη και από την Ουάσιγκτον. Ο Σαρόν, μάλιστα, έδωσε το στίγμα για μια ευρύτερη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, που, σύμφωνα και με την εφημερίδα «Χααρέτζ», είναι «θέμα χρόνου».

Για «επιτυχία» του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην εισβολή με τανκς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Κχαν Γιούνις, που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους (ο τελευταίος ξεψύχησε χθες) και τραυμάτισε περισσότερους από 80. Ο Σαρόν, παραβλέποντας τις λίστες με τα ονόματα των νεκρών που δόθηκαν στη δημοσιότητα και, σύμφωνα με όλους τους ανταποκριτές, αναφέρονται σε πολίτες και κυρίως παιδιά, επέμεινε ότι οι περισσότεροι νεκροί «ήταν τρομοκράτες» και εξέφρασε λύπη για «τα ελάχιστα αθώα θύματα».

«Ο ισραηλινός στρατός καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει και να πατάξει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας αυτό», υπογράμμισε ο Σαρόν, που συμπλήρωσε ότι «τέτοιου είδους επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν». Την, ήδη, υπάρχουσα εντύπωση ότι επίκειται ευρεία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας ενέτεινε και το χθεσινό δημοσίευμα της «Χααρέτζ», κατά την οποία, επικαλούμενη ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, η εξαπόλυση ευρείας επιχείρησης κατά της συγκεκριμένης περιοχής «είναι μόνο θέμα χρόνου».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι έντονες αντιρρήσεις φέρονται να εκφράζουν στελέχη του ισραηλινού στρατού, που φοβούνται τις πολυάριθμες ισραηλινές απώλειες και τη διεθνή κατακραυγή από το αναπόφευκτο αιματοκύλισμα. Σχολιάζοντας την εμμονή Σαρόν για επιθέσεις στη Γάζα, ο σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, μίλησε για «κήρυξη πολέμου» και ζήτησε «διεθνή δύναμη προστασίας για τους Παλαιστινίους».


Associated Press

Ο Σαρόν προέβη στις προκλητικές του δηλώσεις, παρά τη διεθνή κατακραυγή για την επίθεση της Δευτέρας. Μετά την ΕΕ, τη Ρωσία και τη Γαλλία, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μίλησε για «παραβίαση κάθε έννοιας ανθρωπιστικού δικαίου» και κάλεσε το Ισραήλ «να επανέλθει στην τάξη». Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, που δήλωσε «βαθιά ενοχλημένος» και κάλεσε το Ισραήλ να εκπονήσει «σοβαρές έρευνες για τις συνθήκες των απωλειών αμάχων και να φροντίσει να μην επαναληφθούν», ενώ καταδίκασε την επίθεση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Για «βάρβαρη επίθεση», έκανε λόγο ο Αραβικός Σύνδεσμος, που ζήτησε άμεση διεθνή παρέμβαση, ενώ σφοδρή είναι η καταδίκη του συνόλου του αραβικού κόσμου.

Η βία συνεχίζεται

Ενας έποικος σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν από τα πυρά αγνώστων σε διερχόμενο αυτοκίνητο λίγο έξω από τη Χεβρώνα. Στη συνέχεια, ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας, αφού πρώτα έποικοι πρόλαβαν να διαπράξουν βανδαλισμούς σε παλαιστινιακά αυτοκίνητα και καταστήματα.

Στην πόλη της Γάζας, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη και οπαδούς της «Χαμάς» και Παλαιστίνιους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός από τους 4, τελικά, μαχητές της οργάνωσης, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ανάλογων χθεσινών συγκρούσεων. Τις συγκρούσεις έσπευσε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ραανάν Γκισίν, λέγοντας ότι «μάλλον πρόκειται για απόπειρα των δυνάμεων του Αραφάτ να ελέγξουν τους τρομοκράτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ