ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη και η διεύρυνση της κοινής δράσης

Αρκετή συζήτηση έγινε στη συνέντευξη Τύπου όσον αφορά τις συνεργασίες που επιτεύχτηκαν στις δημοτικές εκλογές και κατά πόσον αυτές θα εκφραστούν και στις βουλευτικές. Στο θέμα αυτό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Κατ' αρχήν, για να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Και ένας από τους πολλούς λόγους που δεν υπάρχει, είναι το γεγονός ότι, πάνω απ' όλα, εμάς μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη και η διεύρυνση της κοινής δράσης πριν απ' όλα μέσα στους αγώνες. Γιατί ξέρετε εκλογές τι σημαίνει; Είναι μια μέρα, είναι πέντε λεπτά. Η ψήφος εκφράζει ένα επίπεδο - να το πω - συνείδησης, γνώσης που έχει όμως διαμορφωθεί τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν ή τρία ή δύο, ανάλογα τι διάστημα έχουμε.

Επομένως αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει δεν είναι να υπάρχει μια συνεργασία τύπου εκλογικού συνασπισμού για να μοιράζουμε τις καρέκλες και τις θέσεις, χωρίς να λέω ότι αυτό από μόνο του είναι κακό. Αλλά πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει να υπάρχει μία μεγάλη συμμαχία, η οποία βεβαίως να δρα σε όλα τα μέτωπα πάλης και να έχει όλες τις εκφράσεις της.

Η περίοδος μάλλον που περνάμε σήμερα είναι πρόσφορη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία τέτοια κοινωνικοπολιτική συμμαχία. Και επομένως είμαστε ακόμα στη διαμόρφωση, στα ρυάκια, στους χειμάρρους για να γίνει το μεγάλο ποτάμι και αυτό σας διαβεβαιώ ότι θα γίνει.

Αρα μιλάμε για κάτι ακόμα πιο σοβαρό και πιο σημαντικό από μία απλή συνεργασία εκλογική. Οι συσχετισμοί δύναμης, για να αλλάξει το Κοινοβούλιο, πρέπει να αλλάξουν πριν από όλα μέσα στην κοινωνία».

Βασικός στόχος η συσπείρωση δυνάμεων

Ερωτώμενη για το ποιο αποτέλεσμα θα θεωρήσει νίκη το ΚΚΕ, η ομιλήτρια απάντησε: «Εμείς δεν το κρύβουμε, έχουμε στόχους. Μόνο που οι στόχοι δεν είναι ακριβώς όπως γίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το χρονόμετρο. Ποιοι είναι οι στόχοι μας; Συσπείρωση δυνάμεων. Πρέπει να σας πω ότι στον τομέα αυτό έχουμε ήδη μια επιτυχία. Πανελλαδικά τα ψηφοδέλτιά μας είναι ευρύτερα και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το '98 και πολύ περισσότερο με το '94. Αυτό για μας είναι στόχος. Είναι μια πάρα πολύ καλή βάση.

Δεύτερον. Επένδυση πολιτική μέσα στο λαό για το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη δική μας άποψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις γενικότερες εξελίξεις πάνω στα λαϊκά προβλήματα.

Τρίτο ζήτημα. Σαφώς θέλουμε και ψήφους, δεν το συζητάμε. Θέλουμε δηλαδή παντού να είναι ενισχυμένα τα ψηφοδέλτια τα οποία στηρίζει και συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ενισχυμένα και με περισσότερες θέσεις.

Πρέπει επίσης να σας πω και το εξής πράγμα: Από περιοχή σε περιοχή υπάρχουν και καινούρια στοιχεία. Αλλοτε είχες 4 ψηφοδέλτια, σήμερα έχεις 6 και 7. Γι' αυτό σας λέω ότι πρέπει να κρίνει κανείς κατά περιοχή. Επίσης να διαμορφώσει μια σειρά κριτήρια για να πει τι είναι ακριβώς νίκη ή επιτυχία, ή μικρή επιτυχία, ή ενδεχομένως ότι εδώ δεν πήγε καλά».

Είμαστε αισιόδοξοι

«Οπωσδήποτε - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές είναι πάντα ανισόμετρα. Δεν είναι όπως είναι οι βουλευτικές εκλογές που μπορείς να κάνεις μια ευθεία σύγκριση. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνδυασμοί που στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μαζί με τις άλλες δυνάμεις (το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση) θα έχουν άνοδο, πέρα από τα ποιοτικά στοιχεία που σας είπα, της ίδιας της συνεργασίας και της πολιτικής επένδυσης.

Από εκεί και πέρα μπορεί σε ένα δήμο να πας πολύ καλύτερα, σε άλλο να πας λίγο καλύτερα, δεν μπορώ να ξέρω πώς είναι τα αποτελέσματα και ούτε κρίνονται μόνο από τα ποσοστά, αλλά κρίνονται και από τις ψήφους, γιατί έχει να κάνεις με διαφορετική διάταξη δυνάμεων. Αυτά όμως θα είμαστε πιο ώριμοι και θα τα δώσουμε, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αμέσως μετά τις εκλογές.

Υπάρχουν και περιοχές όπου είναι σικέ το παιχνίδι. Υπάρχουν δηλαδή δυο - τρεις συνδυασμοί του ιδίου χώρου, οι οποίοι εμφανίζονται με διαφορετικά πρόσωπα για να μαζεύουν. Υπάρχει και αυτό. Επομένως, εμείς έχουμε πει σε κάθε Οργάνωση ότι θα βγάλει τα συμπεράσματά της, τα οποία θα είναι τα ίδια αυτά που θα πούμε εσωτερικά και αυτά που θα πούμε στους δημοσιογράφους. Δε θα έχουμε δημοσιογραφικές εκτιμήσεις και εσωτερικές εκτιμήσεις. Θα είναι κανονικές.

Εμείς πάντως δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία. Παρά την κατάσταση που υπάρχει, δρούμε σε ένα πολύ καλό κλίμα, υπάρχει νέα συσπείρωση δυνάμεων, υπάρχουν περιοχές με πολύ πιο αυξημένες δυνατότητες ανάλογα. Εκεί που είχαν γίνει αγώνες, οι συγκεντρώσεις που κάνουν οι συνδυασμοί είναι πετυχημένες και βεβαίως θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα εκεί που έχουν προϋπάρξει αγώνες και καλά αποτελέσματα - δε σημαίνει κακά- εκεί που ήταν χαμηλότερο το επίπεδο των αγώνων.

Ξέρετε, το δυνάμωμα των ριζοσπαστικών δυνάμεων αισθητά στην κοινωνία πάει μαζί με την ανάπτυξη των αγώνων. Οπου το κίνημα είναι υψηλό, ανεβαίνει και ο ριζοσπαστισμός, όπου το κίνημα είναι στάσιμο εκεί είναι πιο οριακή η πρόοδός του. Αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία για μας. Κίνημα και εκλογικά αποτελέσματα».

Με αντεπίθεση στη νέα τάξη πραγμάτων αντιμετωπίζονται εθνικισμός και ρατσισμός

Σε ερώτηση σχετική με την εμφάνιση μιας αντιναζιστικής οργάνωσης η οποία τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής, αλλά και με την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής για το θέμα των απεργών εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Είναι βέβαια δύο ξεχωριστά πράγματα. Εχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παραμένει πάρα πολύ επηρεασμένη από την υπόθεση των γαλλικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο με αυτό που επιδιώχτηκε στη Γαλλία, δηλαδή ο λεπενισμός κλπ.

Στην κοινωνία που ζούμε υπάρχει έδαφος και βάση για την ανάπτυξη των ακροδεξιών ή φασιστικών ή ρατσιστικών και εθνικιστικών απόψεων και εμείς δεν το υποτιμάμε αυτό. Αλίμονο όμως εάν το κίνημα πάει πίσω και παλεύουμε με τα συνθήματα της περιόδου της χούντας, για να μην έρθει η χούντα!

Το κίνημα πρέπει να πάει πιο μπροστά με πιο ριζοσπαστικά συνθήματα, να βάλει τα πραγματικά συνθήματα που χρειάζεται ο τόπος για βαθιές αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ας το πω με μια φράση: για αντεπίθεση στη νέα τάξη πραγμάτων, ακριβώς για να μη βρίσκει έδαφος ούτε ο εθνικισμός, ούτε ο ρατσισμός, ούτε όλα τα άλλα.

Δεν αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα ούτε με τις αντιναζιστικές Οργανώσεις. Μάλλον κάνουν διαφήμιση και μάλλον ενδιαφέρονται να κεντρίσουν το ζήτημα αυτό παρά να το αντιμετωπίσουν. Πρέπει να πάμε μπροστά. Δε θα αντιμετωπίσουμε τις μνήμες της χούντας, πηγαίνοντας πίσω. Δεν ξέρω ποιος επιδιώκει αυτό το πράγμα, αλλά θα πέσει στο λάκκο που ανοίγει με αυτό τον τρόπο».

Εμείς δε στηρίζουμε την πολιτική μας στο χτες κανενός

Συμπληρώνοντας επ' αυτού η ομιλήτρια τόνισε: «Είναι επικίνδυνη αυτή η συζήτηση και ακόμη πιο επικίνδυνη όταν γίνεται προεκλογικά. Αλλο πράγμα να συνειδητοποιείς το ότι μπορεί να υπάρχει βάση στην ανάπτυξη τέτοιων αντιλήψεων που τις προκαλεί όμως η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η νέα τάξη πραγμάτων κι άλλο πράγμα να είσαι χωμένος μέσα σε αυτή την πολιτική και να εμφανίζεσαι σαν ο σημαιοφόρος του αντιναζισμού και του αντιφασισμού.

Πάντως έχω καταλάβει κι ένα άλλο: όποιος τελικά υποτάσσεται στο ΠΑΣΟΚ, όποιο κι αν ήταν το παρελθόν του, εξαγνίζεται. Είναι σαν την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ! Θα σας το πω καθαρά: όποιος κι αν είσαι, ό,τι κι αν σε βαραίνει, έτσι και υποταχτείς στην κυβέρνηση και γενικότερα αν υποταχθείς στο σύστημα, εκεί γίνεσαι αγνός. Το παρελθόν έχει φύγει! Ενώ για όλους τους άλλους μπορεί να θυμούνται από τη στιγμή που γεννήθηκαν, αν περπάτησαν στραβά, ή δεν περπάτησαν. Πριν 30 - 40 και 50 χρόνια!

Αν κάνουμε μια τέτοια αναδρομή, χαθήκαμε. Ξέρετε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που θα είχε λόγους να κάνει τέτοιες αναδρομές, δεν τις κάνει αυτές τις αναδρομές, που αν θέλαμε θα μπορούσαμε. Και έχουμε λόγους να μιλάμε για προπατορικά αμαρτήματα.

Ομως δε στηρίζουμε την πολιτική μας στο χτες κανενός. Ούτε στο καλό χτες του ενός και στο κακό χτες του άλλου, ούτε τίποτε. Υπάρχει το σήμερα. `Η, το σύγχρονο και το κοσμογονικό υπάρχει όταν μιλάμε για τα προβλήματα των εργαζομένων και όταν μιλάμε για τη γενική πολιτική, και όχι όταν πάμε πίσω 50 και 60 χρόνια. Τώρα πάμε στη Μικρασιατική καταστροφή και στο 1821!

Είναι επικίνδυνη αυτή η συζήτηση και ο νους μου όλο πάει σε αυτές τις δυνάμεις κρούσης: Οτι θέλουν να οξύνουν τις πολιτικές, εθνικές και θρησκευτικές διαφορές στο εσωτερικό μιας χώρας. Εκεί πάει ο νους μου».

Παίχτηκε παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Είχα πάει στη Θεσσαλονίκη με την απεργία. Νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα: δηλαδή από τη μια μεριά η πολιτική λιτότητας, η ασφυκτική εισοδηματική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων - και εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στο δήμο - το μπαλάκι ανάμεσα στο δήμαρχο και στην κυβέρνηση, οι μεν τους δε, αυτή είναι η κατάσταση. `Η, να γίνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση κυματοθραύστης των λαϊκών αντιδράσεων ή να κάνει την αδιάφορη και να φορτώνει την ευθύνη και το μπαλάκι στο κράτος.

Για μας ευθύνη έχει και η κυβέρνηση και το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι συγκεκριμένες τοπικές αρχές. Αλλά πολλή δημαγωγία έριξε η κυβέρνηση σε αυτό. Διότι έχει κάνει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίδει τη δυνατότητα σε δημάρχους συντηρητικούς ή γενικότερα δημάρχους οι οποίοι είναι υποταγμένοι σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, να οπλίζονται και να μην ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Δημιουργεί δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο, που νομιμοποιεί την αδιαφορία δημάρχων ή την αντεργατική πολιτική και την κρίσιμη ώρα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος φταίει. Επομένως είναι ένα από τα πολλά προβλήματα τα οποία θα συναντήσουμε και από εδώ και μπρος μπροστά μας και όχι πια μόνο στα θέματα των εργατών δήμου, αλλά και σε πάρα πολλά άλλα ζητήματα.

Εδώ οπωσδήποτε εμείς θεωρούμε ότι παίχτηκε ένα παιχνίδι προεκλογικό. Βεβαίως οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν δίκιο. Διότι δεν μπορεί στο όνομα ότι σήμερα έχουμε εκλογές, αύριο έχουμε εκλογές, μεθαύριο είναι έτσι, ή μας εμπαίζει ο δήμαρχος, μας εμπαίζει και η κυβέρνηση, να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους. Καλά κάνουν και τα διεκδικούν, αλλά εδώ πέρα παίχτηκαν πολλά παιχνίδια στις πλάτες τους».

Διαφορετικός ο χαρακτήρας αυτών των εκλογών

Σχετικά με το αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και της προηγούμενης, αλλά και για το θέμα της τηλεοπτικής προβολής των υποψηφίων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Αναμφισβήτητα, ήδη ακροθιγώς έθεσα το ζήτημα και αρχικά, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ή να πούμε ότι οι εκλογές του 2002 είναι μια απλή συνέχεια του 1998. Αυτό που έχει μεσολαβήσει σε μεγάλο βαθμό είναι το ότι έχουν πια αρχίσει και υλοποιούνται στη ζωή οι αλλαγές στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε ένα είδος επιχείρησης με ιδιωτικά χαρακτηριστικά. Και αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί συνθήκες αποξένωσης από το λαό και αποσύνδεσης των καθημερινών του προβλημάτων και με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερο στοιχείο που θα μπορούσα να πω, είναι ακριβώς η όξυνση των προβλημάτων του λαού, που βεβαίως από μια πλευρά δημιουργεί προϋποθέσεις -και υπάρχουν τέτοιες- και γι' αυτό μιλάμε με αισιοδοξία, δημιουργεί προϋποθέσεις απεγκλωβισμού του λαού από τους μονόδρομους.

Αλλά και από την άλλη μεριά αυξάνει και τους παράγοντες εκείνους που οδηγούν στην αναδίπλωση στα προσωπικά προβλήματα, στο συμβιβασμό ή στην υπόκλιση στις δελεαστικές προτάσεις της ρουσφετολογίας ή στην υπόκλιση στον εκβιασμό. Συνυπάρχουν δηλαδή και τα δύο: και διεργασίες μέσα στο λαό, αλλά και δείγματα, ας το πούμε πολλές φορές, υποταγής στους ρουσφετολογικούς εκβιασμούς.

Και επομένως, μέσα από αυτό το αντιπάλεμα των δύο στοιχείων διαμορφώνονται νέες συνθήκες στη μάχη των τοπικών εκλογών. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κοιτάξτε: Γιατί έγινε αυτή η ιστορία, στο Ελληνικό παραδείγματος χάρη, το 1998; Ηταν οι ακτές του Σαρωνικού τώρα ας μη το συζητάμε. Εδώ μπήκαν επιχειρηματίες στη μάχη. Πάτρα - μεγάλα συμφέροντα. Αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας κλπ.

Και επομένως δεν υπάρχει αντιπαράθεση μόνο ανάμεσα στους συνδυασμούς. Υπάρχουν και οι επιχειρηματίες που παίζουν άμεσο ρόλο με διάφορους τρόπους. Και δεν εννοώ αν θα χρηματοδοτήσουν ένα συνδυασμό μόνο. Είναι ότι καθορίζουν και την κοινή γνώμη.

Να σας πω ένα παράδειγμα; Υπάρχει υποψήφιος, στον οποίο ασκήθηκε πίεση από τον εργοδότη του να μην βάλει καν υποψηφιότητα. Εχει μπει και η εργοδοσία στη μάχη σε ορισμένες περιπτώσεις. Και θα σας πω ότι μετά τη μάχη των εκλογών θα έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία, διότι πριν φοβούνται να τα πούνε. Μετά τα λένε, εκ του ασφαλούς».

Περιοδείες της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής, θα περιοδεύσουν στο κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του ΟΣΕ (Καρόλου 1, πλατεία Καραϊσκάκη), σήμερα Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας θα συναντηθούν με εκπροσώπους της διοίκησης του Οργανισμού και θα μιλήσουν σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Επίσης, σήμερα Πέμπτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 7 το βράδυ θα περιοδεύσει στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Ιλιον "Συνεργασία Αλλαγής" Νίκος Τριανταφύλλου», με υποψήφιο δήμαρχο τον Ν. Τριανταφύλλου (οδός Ιδομενέως και Νέστορος).

Μία ώρα μετά, στις 8μ.μ., η Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» Περιστερίου με υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Σοφό (οδός Παν. Τσαλδάρη, πλατεία Δημαρχείου).

Αύριο, Παρασκευή στις 6 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τη Νέα Σμύρνη και το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Νέας Σμύρνης» με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Καρούμπα (Ομήρου και Ελ. Βενιζέλου, κεντρική πλατεία).

Ενώ, στις 7.30 μ.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία - Συνεργαζόμενοι» Καισαριανής, με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο Γιώργο Κατημερτζή. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ