ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ηλεκτροπληξία 18χρονου εργάτη

Ο κατάλογος του θανάτου αριθμεί 74 εργάτες απ' την αρχή του έτους

Τα κορμιά των εργατών θερίζουν καθημερινά η εργοδοτική ασυδοσία και η κυβερνητική αναλγησία, αυξάνοντας με γοργούς ρυθμούς τον αριθμό των εργατών που «δολοφονήθηκαν» στους χώρους δουλιάς από τις αρχές του 2002 σε 74, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα καταγράψει μέχρι σήμερα ο «Ρ».

Χτες έγινε γνωστό ότι ένας ακόμα οικοδόμος, ο μόλις 18 ετών αλβανικής καταγωγής Κιουρί Σκέλκιν, συμπλήρωσε με τη ζωή του το μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργατικής τάξης που παλεύει για το μεροκάματο. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, την ώρα που δούλευε σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής.

Είναι ο 36ος εργάτης που σκοτώνεται φέτος στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, την ώρα της δουλιάς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο στη Θεσσαλονίκη από το Γενάρη του 2002 έως και σήμερα, έχασαν τη ζωή τους ένδεκα εργάτες, θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας. Συνολικά στη Μακεδονία και στη Θράκη σημειώθηκαν 36 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα και 11 σοβαροί τραυματισμοί.

Ο 18χρονος Κιουρί Σκέλκιν έπαθε ηλεκτροπληξία, την ώρα που ο μεταλλικός σωλήνας που κρατούσε ήρθε σε επαφή με παράπλευρο καλώδιο της ΔΕΗ. Ο 18χρονος εργάτης άφησε την τελευταία πνοή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του προς το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών. Ο εργολάβος της οικοδομής συνελήφθη για τη μη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Καθολικό «ΟΧΙ» στις απολύσεις

Κοντά στις εργάτριες που απεργούσαν βρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου της «Συνεργασίας Αλλαγής» Ν. Τριανταφύλλου

«Απαιτούμε λύσεις και όχι απολύσεις», διαδήλωσαν χτες οι εργάτριες
«Απαιτούμε λύσεις και όχι απολύσεις», διαδήλωσαν χτες οι εργάτριες
«Θέλουμε δουλιά και όχι απολύσεις».

Το σύνθημα αυτό αντιλάλησε χτες νωρίς το πρωί έξω από την πύλη του εργοστασίου ιματισμού «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» στο Ιλιον από τις εργάτριες που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, απαιτώντας να ανακληθούν οι 6 απολύσεις της εργοδοσίας που έγιναν στις 30 Σεπτέμβρη και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Δυναμική ήταν και η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του Ιλίου με συνθήματα και μπροστά το πανό που έγραφε «Απεργούμε, απαιτούμε ΟΧΙ στις απολύσεις» η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου.

Η χτεσινή απεργία είχε συμμετοχή 100% των εργατριών - παρά την προσπάθεια μικρής ομάδας ανθρώπων της εργοδοσίας - και δεν ήταν μόνο απαίτηση για την επαναπρόσληψη των έξι απολυμένων, αλλά και ένα μήνυμα προς την εργοδοσία ότι είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν αγωνιστικά το δικαίωμα στην εργασία μετά από χρόνια εκμετάλλευσης. Οτι δε θα δεχτούν να πεταχτούν στο δρόμο μετά από χρόνια εργασίας και αφού πρώτα η εργοδοσία αποκόμισε υπερκέρδη από την υπεραξία τους, τώρα να αναζητεί σε άλλες χώρες των Βαλκανίων φτηνότερα εργατικά χέρια για εκμετάλλευση.

Στο πλευρό των εργατριών βρέθηκαν από το πρωί η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και ο γραμματέας Θύμιος Ευθυμίου καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου της «Συνεργασίας Αλλαγής» Νίκος Τριανταφύλλου.

Μιλώντας στις συγκεντρωμένες εργάτριες η βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους και τόνισε ότι πληρώνουν το κόστος του Συμφώνου Σταθερότητας των Βαλκανίων. Οπως επισήμανε ακόμα, η πολιτική του καπιταλισμού είναι να αναζητεί συνεχώς για φτηνότερα εργατικά χέρια, γι' αυτό οι εργάτριες πρέπει να αντισταθούν και να παλέψουν για να μην κλείνουν εργοστάσια και υποβαθμίζεται η βιομηχανία στη χώρα.

Σε δήλωσή του ο Νίκος Τριανταφύλλου επισήμανε ότι η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι στο πλευρό των εργαζομένων και στον αγώνα τους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για να μην έχουμε πόλεις ανέργων και ό,τι συνεπάγεται αυτό συνολικότερα για την κοινωνία.

ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σικιαρίδειου Ιδρύματος για τη μεθοδευμένη παραπομπή της εργαζόμενης Α. Σταύρου στο άρθρο 15 του ν. 11264. Η Α. Σταύρου είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ.

Η συγκεκριμένη αντισυνδικαλιστική δράση του ΔΣ του Ιδρύματος για απόλυση της συναδέλφου, αναφέρεται στην καταγγελία του Συλλόγου, σηματοδοτεί τη γενικότερη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για επιβολή τρομοκρατικού κλίματος προς τους εργαζόμενους. Ακόμα ο Σύλλογος καταγγέλλει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που εποπτεύουν το Σικιαρίδειο Ιδρυμα, καθώς κρατούν αδιάφορη στάση στο πρόβλημα της συναδέλφου τους και στη γενικότερη κατάσταση εκφοβισμού των υπόλοιπων εργαζομένων, όπως και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Καταλήγοντας ο Σύλλογος Εργαζομένων εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Α. Σταύρου και απαιτεί: Την άμεση ανάκληση της απόφασης της διοίκησης του Ιδρύματος, την ουσιαστική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας στο θέμα αυτό και γενικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα, την άμεση αντίδραση της ΓΣΕΕ με όλα τα νόμιμα μέσα.

Ψεύτικα τα μεγάλα λόγια

Την ανεπάρκεια των τροπολογιών που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου και αφορούν στις συντάξεις των ναυτικών σε σχέση με τα πάγια αιτήματά τους και θέσεις τους, επισημαίνει σε κείμενό του το σωματείο Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μ/ς και Π/Θ κοντινών αποστάσεων «ο Αγιος Σπυρίδων» που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς, κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, το Σωματείο απαιτεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ενώ δηλώνει ότι «οι ναυτικοί της περιοχής μας είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας μας υποσχέθηκαν».

Ειδικότερα, το Σωματείο διαπιστώνει την απουσία από τη νομοθετική ρύθμιση πάγιων θέσεων και διεκδικήσεων των ναυτεργατών για τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια. Οπως, ανυπαρξία της σχετικής τροπολογίας για το επίδομα Κυριακών 22% στην κατηγορία των πορθμείων, ασάφεια, για τη διασφάλιση των αυξήσεων μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων και στις συντάξεις των ναυτεργατών. Τέλος, διαπιστώνει πάγωμα ή και μείωση των συντάξεων των ναυτεργατών στα πορθμεία σε όλες τις ειδικότητες και «σφαγιασμό» στην κυριολεξία των ειδικοτήτων των Πλοιάρχων και Α' Μηχανικών.

Περιοδεία υποψηφίων στο «Μετρό»

Να ψηφίσουν, με κριτήριο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις πολιτικές που τα γεννάνε, στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας αντιπροσωπείας του Κόμματος στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Ηλιούπολη.

Ενώ τόνισε ότι οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ είναι αυτοί που έμπρακτα έχουν αποδείξει με το διαρκή και συνεπή αγώνα τους ότι βρίσκονται στο πλάι των εργαζομένων. Ακόμα αναφερόμενος στα προβλήματα των αλλοδαπών εργαζομένων επισήμανε ότι για το ΚΚΕ η εργατική τάξη είναι ενιαία και ότι οι αλλοδαποί εργάτες πρέπει μέσα από την κοινή τους πάλη με τους Ελληνες συναδέλφους τους να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν ίσα δικαιώματα.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Γ. Πάσσουλας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ο οποίος σημείωσε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη και Χρήστος Παπουτσής, καθώς και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκαν για τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά συμμετείχαν και προώθησαν την εφαρμογή εκείνων των πολιτικών που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Διόρθωση

Στο χτεσινό δημοσίευμα της στήλης «Επωνύμως» (σελ. 4) στην τελευταία παράγραφο επενέβη ο δαίμων του τυπογραφείου και άλλαξε τα εκ. ευρώ σε δισ. ευρώ. «Η μείωση κατά 9 εκατομμύρια ευρώ...» από λάθος γράφτηκε «9 δισ. ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ