ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Η «επιστροφή» του μαύρου...

Μαυρίζει ολοένα και περισσότερο το τοπίο είτε μέσω των παρεμβάσεων της Εκκλησίας στην πολιτική ζωή είτε με τις απόπειρες κατασκευής ενός ακροδεξιού κόμματος...

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Ελάχιστη σημασία έχει η «χλιαρή» διάψευση από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου των όσων φέρεται να είπε για τους ψηφοφόρους του Γ. Καρατζαφέρη που είναι «καλοί χριστιανοί». Το ζήτημα είναι ότι θα μπορούσε άριστα να τα έχει πει, ακριβώς γιατί Χριστόδουλος και Καρατζαφέρης πάνε χέρι χέρι. Το ζήτημα είναι ότι η Εκκλησία παρεμβαίνει διαρκώς στα πολιτικά πράγματα και διαπλέκεται με συγκεκριμένα κόμματα, προκειμένου να εξυπηρετήσει και ιδιοτελή της συμφέροντα.

Το ζήτημα, σε τελευταία ανάλυση, είναι ότι μαυρίζει ολοένα και περισσότερο το τοπίο είτε μέσω των παρεμβάσεων της Εκκλησίας στην πολιτική ζωή είτε με τις απόπειρες κατασκευής ενός ακροδεξιού κόμματος. Χριστόδουλος και Καρατζαφέρης μιλούν την ίδια γλώσσα και κινούνται για την επιτυχία των ίδιων στόχων. Και οι δύο εμφανίζονται κατά της «παγκοσμιοποίησης», τα βάζουν (στα λόγια) με την «υπερδύναμη» ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εμφανίζονται θεματοφύλακες των «ιερών και οσίων» της εθνικοφροσύνης...

Η αντικαπιταλιστική ρητορεία - χαρακτηριστικό γνώρισμα ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων - στοχεύει να τους καταστήσει «συμπαθείς» στα λαϊκά στρώματα, που δοκιμάζονται καίρια από την κρίση του συστήματος και αναζητούν εναγωνίως «αποκούμπια». Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρούν να εθίσουν τις λαϊκές μάζες με το «όπιο» της θρησκείας, αλλά και να τις δηλητηριάσουν με τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, κ.ο.κ.

Αυτή είναι η κυριότερη αποστολή και συνεισφορά τους στο σύστημα: Να εκτονώσουν σε ανώδυνες και βολικές για το σύστημα κατευθύνσεις τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και, τελικά, να βοηθήσουν στη μακροημέρευση του συστήματος. Μπορεί τα «μεγάλα αφεντικά» να μην πετύχουν να στήσουν ακροδεξιό κόμμα μέσω του Καρατζαφέρη σήμερα. Το βέβαιο είναι ότι το έχουν θέσει ως προτεραιότητα και είναι θέμα χρόνου να το πετύχουν, αν δεν αντιδράσει αποφασιστικά το λαϊκό κίνημα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η ΙΔΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ: «Σε ό,τι αφορά την Αριστερά όσο δικαιολογημένη και είναι ορισμένες φορές η πικρία από την κακή εμπειρία του παρελθόντος και όσο και αν ακούγεται βολικό το σύνθημα ότι δε στηρίζει της δυνάμεις του "δικομματισμού", θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το αποτέλεσμα της τακτικής της είναι η ανάδειξη συντηρητικών υποψηφίων σε πολλούς Δήμους και Νομαρχίες. Αλλά και ο εγκλωβισμός της σε μία αμυντική πολιτική που περιθωριοποιεί την υπαρκτή απήχησή της σε ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων». (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΕΝΙΑΙΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: «Οι όποιες προσεγγίσεις (σ.σ. μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) θα πρέπει να γίνουν μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και μονιμότερης συνεργασίας σ' όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να γίνει το ταχύτερο δυνατό πραγματικότητα η συγκρότηση μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς, η οποία θα αποτελέσει και τη βασική πολιτική δύναμη για τα χρόνια που έρχονται» (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).

Ο ΜΟΝΟΣ(;) ΟΡΟΣ: «Στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει και πάλι την αυτοδυναμία με το γνωστό δίλημμα προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους: "Εμείς ή η Δεξιά". Και βεβαίως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Αριστερά. Αν το ήθελε, έγκαιρα θα είχε αλλάξει τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, με τον οποίο ληστεύονται τα μικρά κόμματα» (Βίκτορας Νέτας - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ... «Η ΝΔ διατηρώντας την εικόνα ενός κόμματος του μεσαίου χώρου (και εδώ βοήθησε η πλήρης διαφοροποίηση από τον κ. Καρατζαφέρη) έχει δυνατότητα να κερδίσει το μεγαλύτερο τμήμα της αριστερόστροφης ψήφου, που, λογικά, θα πάρει αντικυβερνητική χροιά» (Γ. Λούλης - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ Β' ΓΥΡΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΝΙΚΗ ΝΔ, ΚΕΡΔΗ ΠΑΣΟΚ - Τα παράδοξα της εκλογικής Κυριακής.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ.

ΤΑ ΝΕΑ: Η κάλπη έβγαλε γκρίνια στη ΝΔ - ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟ «ΑΥΤΟΓΚΟΛ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

ΕΘΝΟΣ: ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΕ 10 ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ 32 ΔΗΜΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΦΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΛΩΡΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ 30 ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 7 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΑΝΩ Η ΝΔ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΕΜΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ.

ΧΩΡΑ: ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙ-ΠΑΣΟΚ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: (ΝΔ) ΤΩΡΑ ΝΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΦΩΦΗ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ!..

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ.

ΑΥΓΗ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ολα παίζονται...«Οσο όμως είναι απολύτως βέβαιο πως το 14% σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί εκλογική δύναμη της Ακροδεξιάς, άλλο τόσο είναι αδύνατο να αποκλειστεί η κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές ακροδεξιού κόμματος και η απόσπαση από αυτό ενός ποσοστού, το οποίο ακόμη και αν είναι εξωκοινοβουλευτικό, της τάξης του 2-2,5% ενδέχεται να αποβεί αύριο μοιραίο για τις κυβερνητικές βλέψεις της ΝΔ». (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

«Υπαρκτή δύναμη»...«Η ακροδεξιά στην Ελλάδα είναι υπαρκτή πολιτική δύναμη, η οποία άλλοτε έδινε εν πολλοίς τον τόνο στο ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα... Η πολιτική παρουσία της Ακρας Δεξιάς (μέσα στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος και εν συνεχεία του Ελληνικού Συναγερμού, της ΕΡΕ και της ΝΔ) ήταν λοιπόν υπαρκτή κατά παράδοση, έστω και θολή» (Σταύρος Ψυχάρης -ΒΗΜΑ)

Εθελοτυφλία;...«Οχι μόνο δε συμμερίζομαι, αλλά και δεν καταλαβαίνω την άποψη ότι είναι κακό για τον τόπο, υπονομευτικό για τη Δημοκρατία και επικίνδυνο για τη χώρα να δημιουργηθεί ακροδεξιό κόμμα... Δε βλέπω, για παράδειγμα, τι κακό έπαθαν χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα» (Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος -ΕΘΝΟΣ)

Στα δεξιά της ΝΔ... «Σημασία δεν έχει εάν θα χαρακτηριστεί ο Καρατζαφέρης δεξιός, λαϊκιστής ή ακόμη και ακροδεξιός παρά τις διαμαρτυρίες του αλλά εάν θα υπάρξει τελικά ένα μικρό κόμμα που θα κινείται στα δεξιά της ΝΔ». (Γ. Κύρτσος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ