ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχή με την «Ελένη» του Ρίτσου

Την εκπληκτική παράσταση με το έργο «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζει από αύριο και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μέχρι την 1η του Δεκέμβρη, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, στο «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν», στο Υπόγειο.

Η «Ελένη» - μια παραγωγή της ΕΤ-1 με το Πανεπιστήμιο Αθηνών - παρουσιάστηκε πέρσι στην Αθήνα μόνο για οκτώ παραστάσεις και στη συνέχεια στα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Λάρισας και στο Κέντρο Αρχιτεκτόνων Μεσογείου. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Παπαβασιλείου, τα σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Μεταλλινού και οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Μαζί του ο Νίκος Σακαλίδης.

Οπως σημειώνει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, «το σχέδιο της "Ελένης" έχει τις ρίζες του στη θεατρική βραδιά που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1999, στην Πνύκα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τίτλο "Ο κύριος Γιάννης Ρίτσος". Αυτή η βραδιά ήταν η αφορμή για κάποιες πιο συγκεκριμένες σκέψεις για τον ποιητή γενικά και για το χαρακτήρα, την υφή, την εμβέλεια των θεατρικών του κειμένων ειδικότερα. Το θέατρο του Ρίτσου είναι ένα θέατρο γλώσσας και ιδεών. Το ανθρώπινο πάθος, είτε τη "γυναικεία" ψυχή αφορά είτε την "ανδρική", φωτίζεται στοργικά και συνάμα ανελέητα ως έρμαιο μιας υπέρτερης διαπλοκής δυνάμεων, που φέρουν τα ωραία ονόματα Πόθος, Δόξα, Ομορφιά και συνθέτουν το δίχτυ της Μοίρας μας».

Πολιτική γελοιογραφία στη Ρόδο

Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου
Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου
«Πολιτικές Υποσχέσεις» είναι ο τίτλος της συνάντησης γελοιογράφων από όλο τον κόσμο, που παρουσιάζουν τη δουλιά τους, από τις 25 του Οκτώβρη μέχρι τις 5 του Νοέμβρη, στο νησί των ιπποτών. Οι συμμετοχές έχουν ήδη φτάσει τα 600 έργα από 43 χώρες. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων.

Στην έκθεση μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 203 γελοιογράφοι από τις εξής χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεγ. Βρετανία, Μεξικό, Μογγολία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ\Fyrom, Πολωνία, Πουέρτο Ρίκο, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Φινλανδία.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Παναγιώτη Γράβαλο, Αννα Μενδρινού, Σπύρο Ορνεράκη, Βαγγέλη Παυλίδη, Δημήτρη Σαπρανίδη.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν: Ακοκαλίδης, Βλάχος Κώστας, Γερούλιας Γιάννης, Δερβενιώτης Σπύρος, Δερμεντζόγλου Γιάννης, Κουντούρης Μιχάλης («Απογευματινή»), Μαραγκός Παναγιώτης («Εθνος»), Μητρόπουλος Βασίλης («Αδέσμευτος Τύπος»), Παπαγεωργίου Βασίλης («Ριζοσπάστης»), Σταυρόπουλος Στάθης («Ελευθεροτυπία»), Αναστασίου Τάσος («Τα Νέα»), Χαντζόπουλος Δημήτρης («Τα Νέα»), Χασσάνδρας Νεκτάριος, Χερουβείμ Βαγγέλης («Αυγή»). Επίσης, τα μέλη της κριτικής επιτροπής - εκτός συναγωνισμού: Ορνεράκης Σπύρος («Τα Νέα»), Παυλίδης Βαγγέλης («Το Βήμα»).

Εκτός συμμετοχής εκθέτουν τιμητικά: ΚΥΡ, Κώστας Μητρόπουλος, Βασίλης Χριστοδούλου.

Εργο - ντοκουμέντο

«Το Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, από την Παρασκευή μέχρι και τις 12 του Δεκέμβρη, από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο». «Το Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» είναι ένα έργο-ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Οπως είναι γνωστό, το έργο βασίζεται στην αληθινή ιστορία της μικρής Εβραιοπούλας Αννας Φρανκ. Η Αννα είχε μια όμορφη παιδική ηλικία μέχρι που τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ολλανδία. Η οικογένεια Φρανκ κρύφτηκε στη σοφίτα ενός σπιτιού για δύο ολόκληρα χρόνια. Σε αυτή τη σοφίτα, η Αννα Φρανκ καταγράφει στο ημερολόγιό της τις σκέψεις της για την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία...

Η σκηνοθεσία είναι του Κωστή Τσώνου. Τη μετάφραση του έργου των Φράνσις Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ έχει κάνει ο Μάριος Πλωρίτης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Αφροδίτη Κουτσουδάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Τάκης Βουλαλάς, Γιώργος Ζωγράφος, Μιχάλης Καλαμπόκης, Κώστας Μπάσης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Πόπη Πελτεκοπούλου, Γρηγόρης Σταμούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιόλα Χατζή και Μαρία Μαλταμπέ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Οι εκδόσεις «Α.Α. Λιβάνη», χτες παρουσίασε (στο καφε-βιβλιοπωλείο «Βοξ», Αραχώβης και Θεμιστοκλέους) το βιβλίο του Δ. Καραγκούνη «Μπουκανιέροι, οι αδελφοί της ακτής».
  • Οι εκδόσεις «Σάκκουλα» σήμερα, 12μ, στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσουν τη μελέτη της καθηγήτριας Πηνελόπης Φουντεδάκη «Το τουρκικό πολίτευμα. Το χωλό δημοκρατικό πρότυπο και οι θεσπισμένες παρεκκλίσεις του».
  • Οι εκδόσεις «Γκοβόστη», αύριο (7.30μμ), στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσουν τα βιβλία της Πηνελόπης Φράγκου «Το έκτακτο περιστατικό» και του Κωνσταντίνου Φράγκου «Πιρούνια και σπιρούνια».
  • Το Ιδρυμα «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας», στις 24/10, 8.30μμ, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22) θα παρουσιάσει σε cd-rom τα «Απαντα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
  • Οι εκδόσεις «Φιλίστωρ» στις 30/10, 12μ, στη «Στοά του Βιβλίου», θα παρουσιάσουν τη σπουδαία ιστορικο-δημοσιογραφική μαρτυρία του Αυστραλού δημοσιογράφου Μπερτ Μπερτλς «Εξόριστοι στο Αιγαίο» (το έχει παρουσιάσει ο «Ρ»).
Εκτός των συνόρων

Τρία ρεσιτάλ στη Ν. Υόρκη θα δώσει το κιθαριστικό ντουέτο Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος, αύριο, στις 27 και 30 του Οκτώβρη. Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα Μπαχ, Σκαρλάτι, Κουπρέν, Σολέρ, Αλμπένιθ και Κόσκιν, καθώς επίσης - σε πρώτη εκτέλεση- και το έργο «Μουσικός περίπατος» που έγραψε ειδικά γι' αυτούς ο Αμερικανός συνθέτης Τέρι Τσάμπλιν. Παράλληλα, θα διδάξουν σε σεμινάρια που διοργανώνουν τα πανεπιστήμια «Stony Brook» και «Vassar» καθώς και το «Mannes College of Music». Στις παραπάνω μουσικές σχολές το ζεύγος των Ελλήνων κιθαριστών, που επισκέπτεται την Αμερική για 18η φορά, έχει διδάξει κατ' επανάληψη.

Τρεις συναυλίες στο Βέλγιο και την Ολλανδία θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Ξυδάκης, συνοδευόμενος από την Κλαούντια Ντελμέρ στο τραγούδι και πέντε μουσικούς. Αύριο εμφανίζεται στη Γάνδη, την Πέμπτη στην Αμβέρσα και την παρασκευή στο Αμστερνταμ.

  • Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας θα δώσει συναυλία η Σαβίνα Γιαννάτου μαζί με τους «Primavera en Salonico», στις 27 του Οκτώβρη. Πρόκειται για μια ακόμα εμφάνιση της τραγουδίστριας στο εξωτερικό, συναυλίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Βέλγιο, στην Κύπρο και τη Γαλλία.
Σεμινάρια πεζογραφίας

Σε εκπαιδευτικούς, φιλότεχνους και γενικά σε όσους ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία και τις σύγχρονες προσεγγίσεις της, απευθύνεται το σεμινάριο με τίτλο «Σταθμοί στη νεοελληνική πεζογραφία», που διοργανώνει το Μουσείο Φρυσίρα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Σολωμός - Γυναίκα Ζάκυθος: Ενα μοντέρνο κείμενο» (30/10). «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Αγιος ή εωσφόρος;» (6/11). «Γεώργιος Βιζυηνός: Ηθογραφία ή αστυνομικό αίνιγμα;» (13/11). «Εμμανουήλ Ροΐδης: "Πάπισσα Ιωάννα". Ο βαθμός μηδέν της γραφής» (20/11). «Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης - Γιάννης Σκαρίμπας: Στις παρυφές ενός εσωτερικού μονολόγου» (27/11). «Γιώργος Χειμωνάς: Το σύμπτωμα της γλώσσας» (4/12).

Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Αριστηνός. Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.1234.675, 010.3316.027.

Ο Ευρωπαϊκός Ομιλος Εκδοτών Εκπαιδευτικών Βιβλίων στη φετινή Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης απένειμε τον πρώτο έπαινο στο βιβλίο της εκπαιδευτικού Βίβιαν Δημητράτου «Τα παιδιά δημιουργούν και εκφράζονται», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μέχρι τις 25/10 θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους οι ενδιαφερόμενοι για το master class τραγουδιού για όπερα και ληντ, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-9 Νοεμβρίου, στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας, με τη διάσημη μεσόφωνο Κρίστα Λούντβιχ και τον σκηνοθέτη Πολ Εμίλ Ντεμπέρ. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 010-7293.820.

Ο βραβευμένος Ιάπωνας μαέστρος Κιγιοτάκα Τεραόκα θα διευθύνει την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, σε έργα Ντεμπισί, Στραβίνσκι και Τσαϊκόφσκι. Σολίστ, η Ρωσίδα πιανίστα Κατερίνα Λέμπεντεβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ