ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών...

Δεν κερδίζει βέβαια η ΝΔ την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο καλύτερος στρατολόγος της...

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
«Κερδίζει η ΝΔ τα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες», είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα των «αναλυτών» μετά και το β΄ γύρο εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μια μάλλον ρηχή, πρόχειρη προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος, που όμως έχει βαθύτερες «στρατηγικές στοχεύσεις». Ο παραπάνω συλλογισμός πατάει πάνω στο γεγονός ότι ένα τμήμα των λαϊκών μαζών επέλεξε τη ΝΔ για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στην κυβερνητική πολιτική. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η ΝΔ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Δε σημαίνει, πολύ περισσότερο, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «συντηρητικοποίησή» τους. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι που σπρώχνει με κάθε μέσο τα λαϊκά στρώματα στην αγκαλιά της ΝΔ. Ασελγώντας πάνω στα ιδανικά και στους αγώνες της Αριστεράς, επιβάλλοντας τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα του (εκσυγχρονισμένου έστω) σοσιαλισμού, επιδεικνύοντας πυγμή και ωμή βία απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, περιφρονώντας τις τρομακτικές λαϊκές ανάγκες και αγωνίες κ.ο.κ., η κυβέρνηση Σημίτη είναι ο καλύτερος στρατολόγος των νέων ψηφοφόρων της ΝΔ.

Η έκφραση της δυσαρέσκειας ενός τμήματος - ας μην παραβλέπεται το 40% της αποχής, άκυρου, λευκού - των λαϊκών μαζών στη ΝΔ δε σηματοδοτεί βέβαια κάποια συντηρητική τους αναδίπλωση. Οι αγρότες και οι εργάτες που ψήφισαν ΝΔ δεν ασπάζονται τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική της ΝΔ. Δε βλέπουν δηλαδή τη λύση των ασφυκτικών προβλημάτων τους μέσα από το «γαλάζιο» κυβερνητικό πρόγραμμα...

Το πρόβλημα ωστόσο είναι υπαρκτό και πρώτο το διαπίστωσε το ΚΚΕ. Από τη διαπίστωση αυτή όμως μέχρι την «εμβριθή» εκτίμηση ότι τάχα τα λαϊκά στρώματα μοιράζονται πλέον μεταξύ των «δύο μονομάχων» και άρα η Αριστερά (διάβαζε το ΚΚΕ) δεν έχει λόγο ύπαρξης, υπάρχει αβυσσαλέο χάος...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η ΝΔ ...ΤΩΝ ΠΛΗΒΕΙΩΝ: «Το σοβαρότερο ίσως μήνυμα του δεύτερου γύρου ήρθε από τις κατ' εξοχήν εργατικές περιοχές της Β' Αθήνας και του Πειραιά, (...), οι οποίες έδειξαν να αποβάλλουν τις πολιτικές ενοχές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους μέσω της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης. Η φιλελεύθερη ΝΔ δημιουργεί γύρω της ένα "πληβειακό" ρεύμα, ενώ σε αντίθεση, το άλλοτε λαϊκό ΠΑΣΟΚ, συστηματικό κόμμα πια, αντλεί ισχύ από τις ανώτερες τάξεις και συσπειρώνει τα μεσαία στρώματα της μισθωτής εργασίας, αλλά και το πλήθος των ευνοημένων από το κράτος, που απολαμβάνουν κάποιας εργασιακής σταθερότητας». (Από την πρώτη σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: «Η επικύρωση του αποτελέσματος της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης καταδεικνύει ότι τα ισχυρά ερείσματα πλέον στα λαϊκά στρώματα και στις εργατοϋπαλληλικές τάξεις τα διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης... Το πλεονέκτημα αυτό δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χαθεί... Ας το έχει υπόψη της η Ρηγίλλης». (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ)

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΛΕΙΑ! «Η προϊούσα αποσύνθεση του εκλογικού σώματος της Αριστεράς δημιουργεί μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, υποψηφίων προς μετακίνηση, δυνάμει επηρεάσιμη και από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά κατά προτεραιότητα από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, πλέον, κάθε λάθος πολιτικής ενδέχεται να αποβεί μοιραίο». (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΚΑΜΑΡΩΤΗ. «Ξεχάστε τις εθνικές επιδοτήσεις, αφού η χορήγηση πρόσθετων κονδυλίων από εθνικούς πόρους και κάθε παραβίαση των κοινοτικών κανονισμών υπονομεύουν την οικονομία και τα συμφέροντα των αγροτών» (Γ. Δρυς - υπουργός Γεωργίας -ΒΗΜΑ)

ΜΠΟΡΕΙ - ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...«Δεν μπορεί η κυβέρνηση ούτε να παρακάμψει ούτε και να αλλάξει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και αυτό οφείλει να το πει καθαρά στους αγρότες. Μπορεί, όμως, να απλουστεύσει τις διαδικασίες για την πληρωμή των επιδοτήσεων και των οφειλών...» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών - ΚΑΙ 3ος ΓΥΡΟΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΝΟΙXΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 46% Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΝΔ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Απόλυτη η κυριαρχία της ΝΔ - ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ.

ΧΩΡΑ: ΔΕ ΔΙΝΟΥΜΕ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Η ΑΠΟΧΗ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΥΡΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΙΜΩΡΗΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΑ «ΚΑΣΤΡΑ» ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΒΗΝΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ!

ΕΣΤΙΑ: ΔΕΞΙΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 115 ΔΗΜΑΡΧΟΙ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

ΑΥΓΗ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ.

ΕΘΝΟΣ: 4.958 ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το μήνυμα: «Η πορεία της ΝΔ εξαρτάται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Ακροδεξιάς. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από την ικανότητα της κυβερνήσεως Σημίτη να διαβάσει καλά τα μηνύματα που όντως έστειλαν οι ψηφοφόροι και να δράσει αναλόγως στον ενάμιση χρόνο που μένει ως τις βουλευτικές εκλογές. Διότι τίποτε δεν έχει κριθεί» (Στ. Ψυχάρης - ΒΗΜΑ).

Ο πραγματικός κίνδυνος... «Αυτά τα προβλήματα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει, ούτε και να τα κουκουλώσει το ΠΑΣΟΚ, επισείοντας τον ανύπαρκτο μπαμπούλα της ακροδεξιάς. Ακροδεξιός κίνδυνος δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όπου η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ανήκει στην κεντροαριστερά και την Αριστερά. Κίνδυνος υπάρχει από την ανάλγητη, αντιλαϊκή δεξιά εκσυγχρονιστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Κίνδυνος για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, που τα εισοδήματά τους συνεχώς συρρικνώνονται, μαζί με τη συρρίκνωση και του κοινωνικού κράτους» (Βίκτωρ Νέτας -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Κλίμα συν-εταίρων... «Συντεταγμένο άνοιγμα στην Αριστερά, κυρίως στο Συνασπισμό, προγραμματίζει το κυβερνών κόμμα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χώρων μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση» (Β. Σκουρής - ΕΘΝΟΣ).

Φάτε προγράμματα... «Η ουσία λοιπόν είναι ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει χρήματα για να στηρίξει την πολιτική αντεπίθεση που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ στους επόμενους 18 μήνες της θητείας του, και μόνον η προβολή κάποιων αξιόπιστων προγραμμάτων για μικρομεσαίους αγρότες και ανέργους θα μπορούσε να δώσει κάποια προοπτική ελπίδας» (Ν. Νικολάου - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ