ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Για διατάραξη οικιακής γαλήνης»

Πρώτα μας δίκαζαν -και μας καταδίκαζαν ως και με την εσχάτη των ποινών «δι' απόσπασιν όλου, ή μέρους» της επικρατείας». Τώρα αισθάνονται συναινετικά ευχαριστημένοι για το «σχέδιο Ανάν» των 132 σελίδων που αναφέρονται στο μέλλον της Κύπρου.

Τώρα, όμως, μας δικάζουν και καταδικάζουν σε μερικούς μήνες, φυλάκισης προειδοποιητικά και με αναστολή για ...διατάραξη της «οικιακής γαλήνης», ή, με την κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς». Και για όσους δε γνωρίζουν το σκεπτικό, στην πρώτη περίπτωση καταδικάστηκαν σε δύο μήνες φυλάκισης, με αναστολή, εργάτες επιχείρησης που κατέλαβαν τα δύο εργαστήριά της, για να αποτρέψουν την απόλυση όλων των εργαζομένων σ' αυτά και την επαναλειτουργία τους στη βάση της «μαύρης εργασίας».

Στη δεύτερη περίπτωση καταδικάστηκαν σε τέσσερις μήνες φυλάκιση, με αναστολή, εφτά στελέχη και μέλη της ΚΝΕ, επειδή κολλούσαν αφίσες και έγραφαν συνθήματα κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ακου να δεις τα παλιόπαιδα να διαταράσσουν την «οικιακή γαλήνη» του πλανητάρχη εκεί στο οβάλ γραφείο», όπου εκτός από τις σεξουαλικές «γραφικότητες, υπογράφονται οι άλλες εκείνες καταδίκες βομβαρδισμού του ιρακινού λαού, χωρίς μάλιστα ανασταλτικό χαρακτήρα...

Σήμερα, επέτειο του Πολυτεχνείου, πορευόμαστε στους γνώριμους δρόμους του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποκτούν επίκαιρο νόημα οι τρεις εκείνες λέξεις για ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, με τη σύγχρονη εκδοχή των προβλημάτων.

Και δεν αποκλείεται και οι προκαταρκτικές προειδοποιητικές καταδίκες, που πολλαπλασιάζονται αυτόν τον καιρό, να βρουν τη συμπλήρωσή τους με τα προετοιμαζόμενα νομοθετήματα - φίμωτρα των αγωνιστικών διεκδικήσεων και της πληροφόρησης. Ενδεχόμενα, μάλιστα, να διώκονται και όσοι, εκτός από τη διατάραξη της οικιακής γαλήνης και της διακεκριμένης φθοράς, παρενοχλούν την καλή χώνευση των χορτασμένων και των εκμεταλλευτών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Η πολιτική των συμμαχιών και ο ΣΥΝ

Το ζήτημα της πολιτικής των συμμαχιών, ζήτημα στρατηγικής σημασίας για κάθε κόμμα, βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας και της αστικής προπαγάνδας, με ένταση, αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές. Ξεχωρίζει απ' αυτή τη σκοπιά η επιμονή διαφόρων επιτελείων του πολιτικού κατεστημένου, η επικέντρωση στη «συνεργασία των αριστερών δυνάμεων», κόντρα στην πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ - την πολιτική του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης - με βασικό σημείο την προβολή ως μονόδρομου αυτής της συνεργασίας και για το ΚΚΕ, διαφορετικά οδηγείται στην απομόνωση.

Δε θα σταθούμε εδώ στο γεγονός ότι δεν έπιασε κανένας πόνος το κατεστημένο, μήπως συρρικνωθεί η δύναμη του ΚΚΕ, αφού αυτή είναι στρατηγική τους επιδίωξη. Επειδή ακριβώς η πολιτική του είναι που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να συσπειρώνει μαζικά λαϊκές δυνάμεις, στην προοπτική αμφισβήτησης του αστικού πολιτικού συστήματος και πάλης για την ανατροπή του, επιδιώκουν να την υπονομεύσουν, προσανατολίζοντας τις λαϊκές μάζες σε μια προοπτική που βολεύει την άρχουσα τάξη. Θέλουν την πολιτική του ΚΚΕ προσαρμοσμένη στα δικά τους δεδομένα. Και σ' αυτές τις προτροπές του αστικού κατεστημένου έσπευσε ο ΣΥΝ να ανταποκριθεί, απευθύνοντας ανάλογη πρόταση συνεργασίας των «αριστερών δυνάμεων» στο ΚΚΕ.

Η πολιτική συμμαχιών για το ΚΚΕ είναι επίσης στρατηγικής σημασίας ζήτημα, αφού είναι η βάση για τη συγκέντρωση δυνάμεων, προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα και να εγκαθιδρυθεί η λαϊκή εξουσία. Αλλά το ζήτημα μπαίνει έτσι: Ποια συμμαχία χρειάζεται σήμερα, προκειμένου να συσπειρώνεται ο λαός σε μια συνολική γραμμή αντίθεσης με τη σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα στην κατεύθυνση ανατροπής της; Ποιες δυνάμεις με ποιες πρέπει να συμμαχήσουν, ενάντια σε ποιες; Αυτό καθορίζεται από το πρόγραμμα και την πολιτική των κομμάτων, αλλά και την καθημερινή τους δράση. Οι πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα του τόπου κρίνονται από το αν βοηθούν ή δυσκολεύουν την πολιτική συσπείρωσης ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και στην ιμπεριαλιστική πολιτική. Ο ΣΥΝ, η πολιτική του και η δράση του, είναι σ' αυτή την κατεύθυνση; Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από ντοκουμέντα και αποφάσεις με πρωταρχική την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του.

Πρώτ' απ' όλα ο ΣΥΝ εκτιμά ότι είναι αναγκαία, υποχρεωτική και θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κρίνοντας ως θετική την ένταξή μας στην ΟΝΕ. «Για το ΣΥΝ το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Ευρώπης, το χαρακτήρα, το εύρος και την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης... Αναμφισβήτητα η ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση... αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη... η ένταξη στην ΟΝΕ διαμορφώνει ένα πλαίσιο για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων...».

Ετσι προβάλλει τη δυνατότητα φιλολαϊκής διεξόδου, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι με διαχειριστική από τα πάνω πολιτική μπορεί να χαλιναγωγηθεί η επιθετική φύση του χρηματιστικού κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό ο ΣΥΝ κρίνει «θετική εξέλιξη» τη συμμετοχή στην ΟΝΕ, παρ' όλο το ταξικό, σε όφελος των μονοπωλίων, περιεχόμενο των διαβόητων αναδιαρθρώσεων (εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση, εμπορευματοποίηση υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης κλπ.), για τις οποίες φραστικά μπορεί να εκφράζει αντίθεση, αλλά στην ουσία τις στηρίζει.

Ας δούμε πώς:

«Ο ΣΥΝ είναι ξένος προς τις αντιλήψεις του κρατισμού... είναι αντίθετος προς τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα και της θεοποίησης της αγοράς...». Θεωρεί ότι χρειάζεται «αποτελεσματικός δημόσιος τομέας... όπου η παρουσία του θα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και του ιδιωτικού τομέα σε νέα πλαίσια». Ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αναμφισβητήτως πρέπει να είναι κεντρική επιδίωξη όλων των εφαρμοζόμενων πολιτικών... ο ανταγωνισμός ή θα είναι υγιής... ή αγοραίος...».

Εδώ ο ΣΥΝ, αποδέχεται την καπιταλιστική πραγματικότητα. Θεωρεί αναγκαίο τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Ο διαχωρισμός του σε υγιή και αγοραίο, λες και υπάρχει ανταγωνισμός έξω από την αγορά, γίνεται σκόπιμα για να συγκαλύψει την ουσία της πολιτικής του. Αλλά η διεκδίκηση καλύτερης ανταγωνιστικής θέσης στην καπιταλιστική οικονομία σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης, προώθηση αλλαγών για αύξηση των κερδών, της αποσπώμενης υπεραξίας, δηλαδή ακριβώς αυτό που γίνεται σήμερα με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Επίσης ο ανταγωνισμός περιλαμβάνει και τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας, ανάμεσα στους εργάτες, που δυναμώνει με την αύξηση της ανεργίας, με όλα τα σκληρά επακόλουθα.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η τοποθέτηση για τη σχέση ιδιωτικού - δημόσιου τομέα. Θέλει το δημόσιο τομέα να υπηρετεί τον ιδιωτικό, κάτι που, εξάλλου, είναι στη φύση του κρατικού τομέα στις συνθήκες του καπιταλισμού. Η πάλη, βεβαίως, του εργατικού κινήματος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δε σημαίνει αποδοχή και στήριξη του σημερινού δημόσιου τομέα, αλλά αγώνα ενάντια στην αντιδραστική επίθεση που μπορεί σε κάποια σημεία να την αναχαιτίσουν, να την παρεμποδίσουν, να την αμβλύνουν και ταυτόχρονα να αναπτύσσεται η ταξική συνείδηση, να συνειδητοποιούνται οι αιτίες των προβλημάτων, η προοπτική της λύσης τους με τη λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Ο ΣΥΝ συμφωνεί με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη μερική απασχόληση, αφού, διατυπώνοντας το αίτημα για «35ωρη εβδομαδιαία εργασία», δεν αποδέχεται το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο «35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο». Δεν τάσσεται υπέρ ενός δημόσιου, δωρεάν για όλους συστήματος υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας. Προβάλλει τη συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, όπου ο πρώτος θα ενισχύει το δεύτερο. Στήριξε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα (συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικά κεκτημένα, εργασιακές σχέσεις), στο όνομα μιας αμφίβολης αντιμετώπισης της ανεργίας.

Μήπως όλα τα παραπάνω δεν υπηρετούν στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών;

Για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», ο ΣΥΝ, πέρα από την αμέριστη στήριξη της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι για την ένταξη της Κύπρου, που αντικειμενικά υιοθετούσε τη διχοτόμηση, ανάλογη θέση πήρε και για το «σχέδιο Ανάν». Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, τοποθετήθηκε ως εξής: «Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μεγάλη υπόθεση. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί... Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για την ιδανική ή την καλύτερη λύση, εάν όμως αξιοποιηθούν οι δυνατότητες όλων και εξασφαλίσουμε τη μεταξύ μας συνεννόηση, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα... Δεν υπάρχει λόγος να μη βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα και να μη λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, το ζήτημα θα έχει κριθεί και θα είναι ανάλογο και το περιεχόμενο της απόφασης της συνόδου Κορυφής»... Μα αν αυτή η τοποθέτηση δεν είναι «συμφωνία με το σχέδιο και διαπραγμάτευση μ' αυτό», τότε τι είναι; Μόνο που αυτό εξυπηρετεί και την κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους. Αλλωστε το «σχέδιο Ανάν» φέρει την αμερικανοβρετανική σφραγίδα.

Αλλά ακόμη και την υπόθεση της κοινής δράσης στο κίνημα, ο ΣΥΝ, παρ' όλο που την προβάλλει ως επιδίωξή του, με την ταχτική του την ακυρώνει στην πράξη, εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής του, αποφασίζοντας ο ίδιος να μη συμμετέχει στα διάφορα μέτωπα πάλης, λόγω αντίθεσής του στο περιεχόμενο των κινητοποιήσεων και στους στόχους πάλης. Υπονομεύει και μ' αυτή την ταχτική τη λαϊκή πάλη. Ακολουθεί ταχτική αντιπαράθεσης στο ταξικό ρεύμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, (αντιτίθεται στο ΠΑΜΕ συμπορευόμενος με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ, αποδέχεται τον κοινωνικό διάλογο), στο αγροτικό κίνημα, στο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό. (Είναι χαρακτηριστικό το «όχι στον πόλεμο - όχι στην εθνοκάθαρση», για τη Γιουγκοσλαβία, ή το «όχι στον πόλεμο - όχι στην τρομοκρατία», για το Αφγανιστάν, όταν η «εθνοκάθαρση» και η «τρομοκρατία» ήταν τα προσχήματα για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους). Αποδεικνύει έτσι ότι δε στοχεύει στην ανάπτυξη της πάλης του λαού για τα δικά του συμφέροντα.

Υπάρχουν λοιπόν, μετά απ' όλ' αυτά δυνατότητες συνεργασιών με το ΣΥΝ, όταν η πολιτική του στοχεύει στην ενσωμάτωση και την υποταγή των λαϊκών μαζών στην πολιτική της άρχουσας τάξης;


Του Στέφανου ΛΟΥΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ