ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ερχονται άγρια, νεοφιλελεύθερα μέτρα

Για την ανάγκη ενίσχυσης των λαϊκών δυνάμεων μέσα και από τις εκλογές μίλησε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αφού ψήφισε στο 41ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην περιοχή του Γκύζη.

«Πιστεύω - είπε η Αλ. Παπαρήγα - πως η ψήφος πρέπει να δοθεί με κριτήριο την επόμενη μέρα, τα άγρια, νεοφιλελεύθερα μέτρα που έρχονται. Επομένως, χρειάζεται ενίσχυση της αγωνιστικής συμπαράταξης δυνάμεων που έχει ραχοκοκαλιά, δε λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες και είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όποια μπόρα κι αν υπάρξει στο επόμενο διάστημα».

Την Αλ. Παπαρήγα συνόδευε ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κι άλλα στελέχη και μέλη του Κόμματος, ενώ πολύς κόσμος έσπευσε να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον άδικο χαμό του συντρόφου της Θανάση Παπαρήγα.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Πολιτική η σημασία των εκλογών

Για την πολτική σημασία των εκλογών μίλησε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 5ο Λύκειο Χαλανδρίου, στις 10 χθες το πρωί. Είπε συγκεκριμένα ο Χαρ. Φλωράκης:

«Αυτά είναι παραμύθια, που λενε ότι οι εκλογές δεν έχουν πολιτική σημασία. Πολιτικότατη σημασία έχουν. Και ρωτάω εγώ, το ψηφοδέλτιο το δημοτικό, δεν το είδαν τα υπεύθυνα κομματικά όργανα του κάθε κόμματος; Για να μην πάω στους νομάρχες που είναι κατεξοχήν πολιτικά πρόσωπα... Λοιπόν ποιον πάνε να ξεγελάσουν;». Και κατάληξε: «Εχουν πολιτική σημασία και πρέπει να περιμένουμε πολιτικές συνέπειες και εξελίξεις».

Τον Χαρ. Φλωράκη, που συνοδευόταν από στελέχη του ΚΚΕ, υποδέχτηκε στο εκλογικό κέντρο ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου Χ. Γυφτόπουλος, ενώ τον χαιρετούσαν εγκάρδια άνθρωποι που βρίσκονταν επίσης εκεί για να ψηφίσουν.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Και αύριο σταθερά στους αγώνες

«Την επόμενη μέρα θα είμαστε σταθερά παρόντες στους αγώνες για τα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού και του τόπου». Μ' αυτήν τη φράση, έκλεισε τη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Σπύρος Χαλβατζής, κατά την έξοδό του από το 3606 εκλογικό τμήμα, όπου ψήφισε. Είπε συγκεκριμένα:

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη. Περάσαμε από τις συμπληγάδες. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια, ορατά και αόρατα. Θα στείλουν μήνυμα καταδίκης του δικομματισμού και της πολιτικής που τους καταπιέζει και τους τυραννά. Είμαστε σίγουροι ότι η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" θα κάνει ένα σημαντικό βήμα. Είμαστε σίγουροι και περιμένουμε. Αλλωστε, έτσι κι αλλιώς, την επόμενη μέρα, θα είμαστε σταθερά παρόντες στους αγώνες για τα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού και του τόπου».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Στην πρώτη γραμμή και την επομένη των εκλογών

Ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, ψήφισε στο 407 εκλογικό τμήμα, 5ο Γυμνάσιο στα Εξάρχεια, στις 10.30 π.μ. Με δήλωσή του στους δημοσιογράφους αμέσως μετά, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε:

«Η δημιουργία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" είναι ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο βήμα για το λαό. Ο νέος πόλος συσπείρωσης αγωνιστικών δυνάμεων και στην Αυτοδιοίκηση, δημιουργεί καλύτερη προοπτική για την απόκρουση της επερχόμενης νέας αντιλαϊκής επιδρομής. Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", πιο ισχυρή και από καλύτερη θέση, θα συνεχίσει συνεπής στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και την επόμενη των εκλογών».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ηθελε «πιο ηχηρό μήνυμα»...

Κλίμα «σαρωτικής νίκης» υπέρ του κόμματός του επιχείρησε να καλλιεργήσει από νωρίς χτες το πρωί ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη.

Ενα τέτοιο κλίμα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τα στελέχη της ΝΔ καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Η κατήφεια και ο προβληματισμός γιατί το «μήνυμα» δεν εστάλη, όπως ήθελε η Ρηγίλλης, ήρθαν λίγο μετά τα πρώτα «έξιτ πολς»... Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε «πιο ηχηρό μήνυμα» στη βάση της δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση. «Οι Ελληνες κρίνουν, με βάση την καθημερινότητα και τα προβλήματα που βιώνουν», είπε, ενώ εκτίμησε ότι «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα γυρίσουν την πλάτη στα κηρύγματα διχασμού και στις κραυγές μισαλλοδοξίας». Παράλληλα, επέμεινε να παρουσιάζει τους «γαλάζιους» υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες ως ανεξάρτητους και διεκδικητές. Οι πολίτες, είπε, ψηφίζουν για δήμαρχό τους, για νομάρχη τους, εκείνους που μπορούν να εγγυηθούν μια ισχυρή, ανεξάρτητη, πραγματικά διεκδικητική Αυτοδιοίκηση. Για να έχει και λόγο και ρόλο η τοπική κοινωνία. Με την Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο, με τους πολίτες στη γωνία, δεν κερδίζεται το μέλλον.

ΠΑΣΟΚ
Επέμεναν ... αυτοδιοικητικά

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη είναι το κυρίαρχο ζήτημα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωσε στο εκλογικό τμήμα όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.

«Ψηφίζουμε εκείνους που έχουν σχέδιο, ικανότητες, να διαμορφώσουν αυτήν την Αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο Κ. Σημίτης, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να προωθήσουν την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή. Να κάνουμε την Αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή».

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και αφού είχαν γίνει γνωστά τα προγνωστικά των exit polls δήλωσε: «Στην αυτόνομη και ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση με την ψήφο των πολιτών μπορούν να λάμπουν όλα τα χρώματα εκτός από το μαύρο και από το γκρίζο. Πιστεύω ότι σήμερα στις τηλεοράσεις, αλλά και στις εφημερίδες αύριο, δεν πρέπει να υψωθούν μονόχρωμα σημαιάκια, γιατί αυτά τα μονόχρωμα σημαιάκια, πράσινα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, δεν αντιστοιχούν στα πολύχρωμα αισθήματα, τις πολύχρωμες επιλογές των πολιτών».

Ο Κ. Λαλιώτης παραδέχτηκε ότι υπήρξε πόλωση, λέγοντας «ότι η μάχη ήταν και είναι κρίσιμη, αυτοδιοικητική και πολιτική μάχη», και πρόσθεσε ότι σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες αναδεικνύουν νομάρχες και δημάρχους και όχι «κυβερνήσεις, κόμματα, παρατάξεις και πρωθυπουργούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ