ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεύρυνση και ενίσχυση του ριζοσπαστικού πόλου

Η ομιλία του Π. Μαντά, μέλους της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ

Ο Π. Μαντάς, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ
Ο Π. Μαντάς, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ
Εξαίροντας την πρωτοβουλία της εκδήλωσης άρχισε την ομιλία του ο Π. Μαντάς λέγοντας σχετικά με αυτή: «Πιστεύουμε πως η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει στη μεταφορά παρατηρήσεων αλλά και μιας πλούσιας πείρας, θα βοηθήσει μάλιστα ακόμα πιο πολύ τους ανένταχτους αγωνιστές και τα ευρύτερα μεμονωμένα κοινωνικά στελέχη, τα οποία δε συμμετέχουν σε κάποιον από τους πολιτικούς φορείς οι οποίοι συμπαρατάχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά θα μπορούν μέσα από τέτοιες συζητήσεις να παρέμβουν και να δώσουν τις δικές τους παρατηρήσεις, θέσεις και ειδικότερες προτάσεις. Η όλη συζήτηση για τις εκτιμήσεις που έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί, είναι χρήσιμη αλλά και αναγκαία για τη χάραξη της καλύτερης δυνατής τακτικής και στρατηγικής μπροστά στους επερχόμενους κοινωνικούς αγώνες, μπροστά στα νέα οξυμένα προβλήματα και τις πιθανές κοινωνικές εκρήξεις που αναφέρθηκαν και από την προηγούμενη ομιλήτρια».

Θετικά βήματα που κυοφορούν μια νέα δυναμική

Σχολιάζοντας τα της πρόσφατης εκλογικής μάχης υπογράμμισε: «Με βάση τις εκτιμήσεις από την πρόσφατη εκλογική μάχη και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του κοινωνικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας, ολοκληρώνουν και αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους με στόχο τη συνολική πλέον εγκαθίδρυση του νεοφιλελεύθερου μεσαίωνα και της νεοταξικής βαρβαρότητας στη χώρα.

Το ΔΗΚΚΙ με αποφάσεις των οργάνων του από τον Νοέμβριο του 1997 έθεσε σαν πρόταση στρατηγικού χαρακτήρα για την ελληνική κοινωνία, τη συγκρότηση του προοδευτικού πατριωτικού αντινεοφιλελεύθερου κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα αποτελούσε το δεύτερο ισχυρό πόλο στην πολιτική ζωή, το αντίπαλο δέος απέναντι στο δικομματισμό και τη συσπείρωση των κατεστημένων κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων που εμφανίστηκε μετά τις μεγάλες παγκόσμιες αλλαγές της προηγούμενης δεκαετίας. Στην κατεύθυνση αυτή, αφού ξεπεράστηκαν δυσκολίες και σημαντικά εμπόδια, έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια ορισμένα θετικά βήματα, κυρίως στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στους αγώνες για την υπεράσπιση της ειρήνης και την υπεράσπιση των λαών από τις επιθέσεις της εγκληματικής νέας τάξης στην περιοχή μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη.


Πρόσφατα, στις εκλογές για την ΤΑ έγινε κατορθωτό σε ένα μεγάλο μέρος δήμων και νομών να υπάρξει ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα στην προηγούμενη κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό, το γεγονός της συγκρότησης ευρύτερων αριστερών προοδευτικών αγωνιστικών ψηφοδελτίων από μόνο του είναι ένα σημαντικό θετικό σημείο και κυοφορεί μια νέα δυναμική για το μέλλον. Αλλωστε οι ξαναζεσταμένες ψευδεπίγραφες προτάσεις περί κεντροαριστεράς που εξελίσσονται, δεν αποτελούν παρά την απάντηση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων απέναντι σ' αυτή την προοπτική, την ελπίδα, τη δυναμική».

Κυριάρχησε ο ανούσιος δικομματικός καβγάς

«Είναι γνωστό - συνέχισε ο Π. Μαντάς - ότι οι πρόσφατες εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε ένα ισχυρό διπολικό κλίμα, αντίστοιχο θα έλεγε κανείς των βουλευτικών εκλογών του 2000, ένα κλίμα που αποτελούσε επέκταση αυτής της νέας κατάστασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και λιγότερο μπορούν να συγκριθούν με τις τοπικοαυτοδιοικητικές εκλογές του 1998. Αλλωστε, αυτός ο διπολισμός εκτόπισε κάθε ουσιαστική πολιτική συζήτηση, έφερε μία ιδιότυπη κομματικοποίηση, χωρίς όμως να γίνεται και μάλιστα με το να αποκλείεται κάθε συζήτηση επάνω σε πολιτικές θέσεις και προτάσεις, είχαμε την κυριαρχία μέσα και από την εξουσία των ΜΜΕ ενός σκηνικού που αποτελείται από ένα ανούσιο και κενό περιεχομένου δικομματικό καβγά».

Η προσπάθεια να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του τόνισε: «Το ΔΗΚΚΙ εκτιμά πως τα αποτελέσματα για τους ενωτικούς προοδευτικούς συνδυασμούς είναι θετικά. Οι συνδυασμοί αυτοί κατάφεραν να απαντήσουν στα συγκεντρωμένα πυρά του δικομματισμού και να δώσουν μάλιστα και ένα ευρύτερο μήνυμα για παραπέρα πορεία. Χρειάζεται επομένως η όλη προσπάθεια να συνεχιστεί, να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά. Το ΔΗΚΚΙ βρίσκεται και αυτό σε μια συζήτηση με βάση τα αποτελέσματα, την πολιτική συγκυρία και τη συνολικότερη στρατηγική του. Αυτή η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του προς το τέλος του μήνα αρχές του επόμενου και από κει θα έχουμε οπωσδήποτε και πιο λεπτομερειακές προτάσεις. Χρειάζεται επομένως η όλη προσπάθεια να ενισχυθεί και να συνεχιστεί. Χρειάζεται ταυτόχρονα και να διευρυνθεί με δυνάμεις που έμπρακτα όμως ανταγωνίζονται το δικομματισμό και που προβληματίζονται για μια άλλη ριζικά διαφορετική πορεία του τόπου».

Καταλήγοντας επισήμανε την ανάγκη «οι ίδιοι οι συνδυασμοί και οι αγωνιστές που συσπειρώθηκαν γύρω απ' αυτούς, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ακόμα πιο επιτυχημένη σύνδεση με τους τοπικούς κοινωνικούς αγώνες αλλά και με τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού, με τα ζητήματα της ειρήνης, του πολέμου, της οικονομίας, του εργασιακού και άλλα καυτά θέματα που θα ανοίξουν. Χρειάζεται τέλος, οι ίδιοι οι συνδυασμοί να δώσουν τη μεγαλύτερη σημασία και προσοχή στη διεύρυνση και στελέχωσή τους, στο να ηγηθούν και να μπουν μέσα σ' αυτούς οι πιο πετυχημένοι αγωνιστές που μπορούν πραγματικά να διευρύνουν αυτή την υπόθεση μέσα στις τοπικές κοινωνίες».

«Με την ευχή και την ελπίδα πως θα είμαστε μαζί σε νέα πιο ενισχυμένα μετερίζια και πως θα είμαστε πάντα στο ύψος που πρέπει και μπροστά στους αγώνες που έρχονται, θεωρούμε ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει όλους μας σε μια καλύτερη αποτίμηση των γεγονότων, σε καλύτερες εκτιμήσεις για το μέλλον».


Και αύριο μαζί στους αγώνες

Η παρέμβαση του Κ. Διάκου από την «Πράσινη Πολιτική»

Ο Κ. Διάκος από την «Πράσινη Πολιτική»
Ο Κ. Διάκος από την «Πράσινη Πολιτική»
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Κ. Διάκος εξέφρασε την ελπίδα ότι αποτελεί την απαρχή μιας προσπάθειας για τη συνέχιση και την παραπέρα ποιοτική αναβάθμιση του αντιπαγκοσμιοποιητικού πόλου αντίθετου στο δικομματισμό.

Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε, τονίζοντας: «Κατ' αρχάς περνάμε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσχερή για το χώρο της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Ο λόγος είναι σαφής. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιες διαδικασίες, όπου τα κεκτημένα της δημοκρατίας βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επιχείρησης της λεγόμενης ασφάλειας του διεθνούς κεφαλαίου, που οδηγεί σε διάφορους πολέμους, σε μια προσπάθεια ιδεολογικής απαξίας του αριστερού πολιτισμού, της αριστερής ιδεολογίας και της ιστορικής διαδρομής που έχει διαμορφώσει μια συναισθηματική ακόμα ακόμα επικοινωνία ανάμεσα στον απλό πολίτη, ανεξάρτητα αν δεν είναι αριστερός, και σ' αυτό που λέμε αριστερά».

Αναγκαία η διαμόρφωση του ριζοσπαστικού πόλου

«Στα πλαίσια αυτά - σημείωσε - είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός πόλου της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας και στα πλαίσια αυτά εδώ και τρία χρόνια κάναμε προσπάθειες και σε επίπεδο κοινωνικο-πολιτικό, αλλά και σε ειδικό τοπικό επίπεδο, να έχουμε επικοινωνία με όλους εκείνους τους φορείς, πολιτικούς και κοινωνικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η προσπάθεια αυτή σε πάρα πολλά σημεία απέδωσε, σε κάποια άλλα δεν προχώρησε. Αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα, όταν έχουμε μια πολιτική διαδικασία. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της ιδεολογίας της αριστεράς, η οποία λέει ότι η ιστορία προχωρά με ζιγκ - ζαγκ.

Τι εκτιμούμε ότι προέκυψε απ' αυτές τις εκλογές: Το πρώτο, και είναι γενικό φαινόμενο, είναι το ότι ο πολίτης ψηφοφόρος δεν αντιμετωπίστηκε καν ως πολίτης, αλλά ως προϊόν παραπληροφόρησης. Το βασικό στοιχείο είναι ότι όταν ο πολίτης πήγε να ψηφίσει δεν πήγε να ψηφίσει για τα καθημερινά του προβλήματα, για τα προβλήματα που έχει στην περιοχή του, δηλαδή το ρόλο για τον οποίο εκαλείτο να ψηφίσει, αλλά ψήφισε για κάποια παραφθαρμένα και παραπληροφορημένα γενικά πολιτικά ζητήματα, τα οποία βόλευαν το δικομματισμό. Κι εκεί υπάρχει μια ευθύνη της αριστεράς, υπό την έννοια ότι δε διαμόρφωσε την αντίθετη άποψη. Με λίγα λόγια, η αριστερά έπαιξε στο γήπεδο που διαμόρφωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της τακτικής και της επικοινωνιακής του λογικής, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που έχει η δημοκρατία μας με έναν κλασικά καπιταλιστικό τρόπο, οικονομίστικο τρόπο, διαμόρφωσε τους όρους ενός γενικότερου πολιτικού παιχνιδιού, το οποίο τον βόλευε. Διότι, αν καθόμαστε να συζητήσουμε για τα καθημερινά προβλήματα που έχει ο κάθε πολίτης, εκεί πραγματικά δεν είχε τίποτα να πει, είτε αυτά αφορούσαν τις τοπικές κοινωνίες, είτε τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα, Υγεία, Παιδεία, ανεργία κ.ά.

Αυτό νομίζω το στοιχείο το αποδέχτηκε η ΝΔ, γιατί ακριβώς κι αυτή τη βόλευε, με βάση ότι αυτές οι δύο δυνάμεις δε διαφέρουν σε τίποτα ως προς τις διακηρύξεις, η μια είναι η συντηρητική διαχείριση του νεοφιλελευθερισμού, η άλλη η σοσιαλδημοκρατική. Επομένως, το παιχνίδι ήταν πλέον δικό τους».

ΟΧΙ ευκαιριακές συμμαχίες

Ακολούθως, ο ομιλητής συμπλήρωσε: «Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στο χώρο της αριστεράς υπήρξαν κάποιες κινήσεις, οι οποίες ήταν σχετικά βεβιασμένες. Οταν κάνουμε κάποιες συμμαχίες, κατά τη γνώμη μου, αυτές πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός κοινωνικού αγώνα κι όχι ευκαιριακά. Κι αυτό ισχύει ειδικότερα για την αριστερά, γιατί τέτοιου είδους ευκαιριακές θεσμικές συμμαχίες τις κάνει ο δικομματισμός γιατί έχει την εξουσία στα χέρια του και έχει την ευχέρεια να τις κάνει. Η αριστερά, που είναι χώρος κινήματος, χώρος που απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, είναι προφανές ότι απαιτεί προηγουμένως κίνημα. Επομένως, οποιαδήποτε συμμαχία πρέπει να έχει προφανώς και την απήχηση την κινηματική σε βάθος χρόνου. Κι όχι ευκαιριακά.

Εμείς συμμετείχαμε στη Συμπαράταξη κι οφείλω να κάνω μια συγκεκριμένη τοποθέτηση. Συμμετείχαμε απαρχής και τη θεωρούμε μια από τις πλέον επιτυχημένες προσπάθειες μετωπικής παρέμβασης σε τοπικά θέματα. Κι επενδύσαμε σ' αυτήν. Οχι μόνο, διότι βόλευε τον πολιτικό μας φορέα όντας μικρός, που θα είχε μια δυνατότητα να πει δυο κουβέντες παραπάνω, ούτε γιατί μας δόθηκε η δυνατότητα να βγούμε πιο έξω από το καβούκι μας, αλλά γιατί πιστεύαμε ότι αυτός ο τρόπος της παρέμβασης στο Δήμο της Αθήνας είχε τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία απαιτούσαν οι συνθήκες και κατάφερε να τα έχει και γι' αυτό και χτυπήθηκε τόσο σκληρά από κάθε πλευρά. Είχε πολυμορφία, είχε σεβασμό της ιδιαιτερότητας, είχε αποδοχή του κυρίαρχου ρόλου του κεντρικού πολιτικού φορέα, αλλά και παράλληλα αποδοχή του ρόλου που είχαν οι μικροί φορείς και της ιδιαιτερότητάς τους. Εδωσε μάχες στα καθημερινά προβλήματα που υπάρχουν στην Αθήνα και κατά συνέπεια είχε ένα θετικό αποτέλεσμα. Εκτιμήσαμε ότι οι επιλογές που γίνανε από τους βασικούς πολιτικούς φορείς της Συμπαράταξης, χωρίς να έχουν σχέση με τα πρόσωπα, οι επιλογές που έγιναν ως προς τον τρόπο που θα γινόταν η πολιτική αντιπαράθεση, δε θα βοηθούσαν τη Συμπαράταξη προς την κατεύθυνση που θέλαμε. Κατά συνέπεια, είχαμε έναν προβληματισμό, στο κατά πόσο θα είμαστε μέσα ή όχι. Κι όμως, εκτιμώντας τον πολύ μεγάλο χαρακτήρα και την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε η Συμπαράταξη και που πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει, παραμείναμε, προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να τη στηρίξουμε, με όποιες δυνατότητες είχαμε, στα πλαίσια μιας διαφορετικής εξ αντικειμένου αντίληψης των πραγμάτων. Και πιστεύουμε και θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει η Συμπαράταξη και να συνεχίσει το μεγάλο δημοτικό αγώνα που έδωσε την προηγούμενη τριετία. Κι εκτιμούμε ότι κι ο εκπρόσωπος που εκπροσωπεί τη Συμπαράταξη στο Δήμο της Αθήνας θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η ιστορία μπορεί να προχωρήσει».

«Σε κάποιες άλλες περιοχές - συμπλήρωσε - που εμείς συνεργαστήκαμε με τη ριζοσπαστική αριστερά είχαμε πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα, π.χ. διπλασιάσαμε τις δυνάμεις στη Βούλα. Στηρίξαμε τον Χρ. Κορτζίδη, νομίζουμε ότι πήγε πάρα πολύ καλά, κι αν ο Χρ. Κορτζίδης δεν πήγε καλά στο Ελληνικό, ήταν γιατί υπήρχε μια συγκεκριμένη επιλογή του συστήματος για τις Ολυμπιακές πόλεις, για να μπορεί να ελέγχεται το μπάτζεντ του δήμου. Αυτό έγινε στις περισσότερες Ολυμπιακές πόλεις, πλην της Νίκαιας, όπου υπήρχε μια διαφορετική επιλογή του κόσμου, συσπειρώθηκε πολύ καλύτερα ο κόσμος και δεν πέρασε η επιλογή τους αυτή που επίσης θέλανε να κάνουν και είναι γνωστό τι έκαναν στη Νίκαια, αλλά ήταν ώριμα τα πράγματα μέσα από ένα κίνημα τόσων χρόνων πριν, ώστε ο δήμαρχος που είχε μοιράσει λεφτά και υποσχέσεις δεν κατάφερε να βγει. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι οι συμμαχίες πρέπει να έχουν κι ένα βάθος χρόνου και να εκφράζονται στους θεσμούς ως ένας σταθμός, με στόχο να συνεχιστεί και παραπέρα αυτή η συμμαχία».

ΟΧΙ στην κεντροαριστερά

Ο Κ. Διάκος ρητά και κατηγορηματικά υπογράμμισε: «Μακράν ημών οποιεσδήποτε επιλογές κεντροαριστεράς», μια και, όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι έχει στόχο να αποτελέσει δεκανίκι στην επιδίωξή τους, στην αντιπαράθεσή τους με τη ΝΔ. Κατά συνέπεια, εμείς δε συμφωνούμε σ' αυτήν την κατεύθυνση. Οι όποιες συμμαχίες, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να έχουν το διεθνιστικό χαρακτήρα της αριστεράς. Είναι άλλο πράγμα η αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης με την επίκληση της εθνικής επιλογής στην οικονομία - που αυτό είναι θέμα συζήτησης - και άλλο πράγμα να λέμε ότι μπορεί κανείς να έχει τις ίδιες απόψεις με δυνάμεις, οι οποίες πολλές φορές συντάσσονται με εθνικιστικές επιλογές.

Επειδή πολλά ειπώθηκαν ότι ο Συνασπισμός πήγε καλά, η εκτίμησή μου είναι ότι ο Συνασπισμός δεν πήγε καλά. Ο Συνασπισμός κατάφερε να επιβιώσει όπου συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ, όπου εφαρμόστηκε η εξουσιαστική λογική της κεντροαριστεράς. Επομένως, όταν αύριο μεθαύριο θα υπάρχουν τα προβλήματα της σύγκρουσης ανάμεσα στο αριστερό κίνημα και στις δυνάμεις που διαχειρίζονται την εξουσία, είναι προφανές ότι ο Συνασπισμός οφείλει να επιλέξει, ή θα πάει ως δεκανίκι σ' αυτές ή θα πάει με το κίνημα. Κι επειδή εκτιμώ ότι κυριαρχούν οι δυνάμεις σήμερα στο Συνασπισμό που επιθυμούν το δεκανίκι, φοβούμαι ότι όλη αυτή η εξέλιξη των δημοτικών εκλογών είναι μια δέσμευση του Συνασπισμού προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί όπου βγήκε, υπήρξε η σύμπλευσή του με το ΠΑΣΟΚ. Αρα, λοιπόν, υπήρξε ένας τακτικίστικος ελιγμός σ' αυτές τις εκλογές, που του δίνει τη δυνατότητα να επικαλείται ότι είναι κερδισμένος, όπως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ».

Καταλήγοντας, ο Κ. Διάκος υπογράμμισε ότι έρχονται δύσκολοι καιροί και «πρέπει να βρεθούμε σε συγκρουσιακές διαδικασίες - είναι δεδομένες οι συγκρουσιακές διαδικασίες - δεν το παίρνει το διεθνές κεφάλαιο να διατηρήσει αυτές τις φαινομενικές και βιτρινάτες επιλογές δημοκρατίας, εκεί πια θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι. Εκεί πια εκτιμούμε ότι οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας έχουν λόγο συνύπαρξης, διαλόγου, κοινής δράσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, εμείς θα παλέψουμε και σε επίπεδο τοπικό και σε επίπεδο γενικό. Και εκτιμούμε ότι πολλοί από δω σήμερα θα είναι μαζί μας και στους καθημερινούς αγώνες, αλλά και στις γενικότερες επιλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ