ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό και τα στηρίγματά του
  • Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είναι ήδη εκεί
  • Ξεκινούν και οι αποστολές του ΠΑΜΕ, της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και της ΕΕΔΥΕ

Κάπου κοντά στη Φλωρεντία μια ομάδα φιλειρηνιστών ετοιμάζεται

Associated Press

Κάπου κοντά στη Φλωρεντία μια ομάδα φιλειρηνιστών ετοιμάζεται
Αρχισαν, χτες, στη Φλωρεντία οι εκδηλώσεις για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Στα πλαίσια των εκδηλώσεών του αναμένονται να πραγματοποιηθούν -πέρα από ένα μακρύ πρόγραμμα συζητήσεων- μια σειρά διαδηλώσεις, με κορυφαία την αντιπολεμική του Σαββάτου. Παρά τις προσπάθειες της σοσιαλδημοκρατίας να κρατήσει τα πράγματα εντός των τειχών της διαχείρισης, χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα διαδηλώσουν όχι απλά και αόριστα για μια «άλλη», «εφικτή» Ευρώπη ή Ασία ή οτιδήποτε. Αλλά ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τα «κεντροαριστερά» και σοσιαλδημοκρατικά σχήματα διαχείρισης της κρίσης. Εχοντας ξεκάθαρο ότι η καταπίεση αντιμετωπίζεται με πάλη, σταθερή πεισματική και αταλάντευτη.

Το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ξεκίνησε τις εργασίες του χτες το απόγευμα. Την έναρξη κήρυξε η μητέρα του Κάρλο Τζουλιάνι, δολοφονημένου το 2001 στη Γένοβα από αστυνομικό. Αργότερα, διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στη ΝΑΤΟική βάση της Τοσκάνης. Για το διάστημα σύγκλησης του Φόρουμ (6-10/11) η ιταλική κυβέρνηση εφαρμόζει μερική άρση της Συνθήκης Σένγκεν. Οι περισσότεροι διαδηλωτές φέρεται να μπήκαν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στη χώρα, αλλά υποχρεώθηκαν να φέρουν διαβατήριο.

Στην κατάμεστη από αστυνομικούς Φλωρεντία βρίσκεται φυσικά πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Θα συμμετέχει στη διαδήλωση το Σάββατο, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ. Στη Φλωρεντία μεταβαίνουν και μέλη των ΠΑΜΕ, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ΚΝΕ και «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» κ.ά.

Οι Ελληνες κομμουνιστές θα διανείμουν στην Ιταλία 4.000 φύλλα ειδικής αγγλόφωνης τετρασέλιδης έκδοσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», με αναφορές ενάντια στο σχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, για την ανάγκη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους κ.ά. Θα προβάλουν τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και στο ΝΑΤΟ. Θα απευθύνουν κάλεσμα στα ριζοσπαστικά κινήματα να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνη 2003.

Η συμμετοχή στο Φόρουμ των ταξικών εργατικών δυνάμεων έχει μεγάλη σημασία. Η συνάντηση είναι δύσκολη. Πέραν των προβλημάτων που βάζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στη διοργάνωση, στο Φόρουμ πρέπει να αντιμετωπιστούν κι άλλοι ορκισμένοι εχθροί των λαϊκών αγώνων: Δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και των «αριστερών» δεκανικιών της, τα δίκτυα της ΑΤΤΑC, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (το «μακρύ χέρι» της Κομισιόν στο εργατικό κίνημα που συνεπεξεργάστηκε τη «Λευκή Βίβλο», χειροκρότησε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και είναι ο στυλοβάτης της κοινωνικής συναίνεσης στην ΕΕ) κ.ά.

Δυνάμεις που στηρίζουν στην πράξη την κυρίαρχη πολιτική και πασχίζουν για τη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας με «κεντροαριστερά» σχήματα. Ενδεικτικά: αυτές οι δυνάμεις στην τελευταία προπαρασκευαστική συνάντηση του Φόρουμ στη Βαρκελώνη έκριναν «μη αναγκαία» τη συνδιάσκεψη για τις τοπικές συγκρούσεις και την ευθύνη της Ευρώπης (Βαλκάνια και Κυπριακό συμπεριλαμβάνονταν). Απέρριψαν ακόμα και μια ήπια ανακοίνωση για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Δεν έβγαλαν μιλιά για ΝΑΤΟ και Ευρωστρατό.

Παρ' όλα τα αναχώματα, οι Ελληνες κομμουνιστές είναι στη Φλωρεντία. Σε κοινό βηματισμό με άλλους, πολλούς συντρόφους από άλλα μέρη, αντιπαλεύοντας το συμβιβασμό. Με τη συντονισμένη παρέμβασή τους, αντιπαρατίθενται στη συναίνεση. Μάχονται να απελευθερωθούν νέες λαϊκές δυνάμεις από το μετεωρισμό μεταξύ «κεντροαριστεράς» και «κεντροδεξιάς» εκδοχής της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Να βρουν αποκούμπι και σημείο αναφοράς.

«Φλωρεντία ανοιχτή πόλη»;

Προετοιμασίες για τη διαδήλωση

Associated Press

Προετοιμασίες για τη διαδήλωση
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΡΩΜΗ.-

Χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Φλωρεντία, παρά το γεγονός ότι οι πύλες του πρώτου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ άνοιξαν χθες. Τους διαδηλωτές και τους συμμετάσχοντες στις εργασίες του Φόρουμ υποδέχονται οι επιγραφές σε πλείστα καταστήματα, που γράφουν «Φλωρεντία μια πόλη ανοιχτή»...

Η εικόνα όμως αυτή, σε αυτή την πόλη - μουσείο, στην καρδιά της Ιταλίας, είναι ενδεικτική. Παντού νέοι, εργαζόμενοι με σημαίες και πανό αλλά και καραμπινιέροι, το παραστρατιωτικό τμήμα των σωμάτων ασφαλείας, το σώμα αυτό που ευθύνεται για πολλές βιαιοπραγίες, το θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι αλλά και την έφοδο μετά από σχεδιασμένη προβοκάτσια στην έδρα του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Γαλλικό, Γερμανικό πρακτορείο και Ρόιτερς) αλλά επιβεβαιώνονται και από ανεξάρτητες πηγές, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς 6.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να προστατεύσουν την πόλη-μουσείο και τα αναγεννησιακά της μνημεία τέχνης από τυχόν «βανδαλισμούς». Ελικόπτερα της αστυνομίας υπερίπτανται της πόλης, ενώ οι προσόψεις των καταστημάτων Μακντόναλντς, συμβόλων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έχουν καλυφθεί και οι φωτεινές τους επιγραφές αποκαθηλωθεί. Ακόμη υπάρχει ανεξακρίβωτος αριθμός μυστικών πρακτόρων εν δράσει ενώ βατραχάνθρωποι είναι σε διατεταγμένη αποστολή στα ελώδη νερά του Τίβερη!

Πάντως στην πόλη κυκλοφορούν έντονες φήμες για επικείμενα βίαια επεισόδια από την πλευρά «εξτρεμιστικών στοιχείων», ενώ πολλοί από τους μετέχοντες καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ότι ενορχηστρώνει μία εκστρατεία τρόμου, με τον κίνδυνο εκτροπής. Ηδη πολλοί καταστηματάρχες έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, όμως οι περισσότεροι ανθίστανται και με επιγραφή «Φλωρεντία μια πόλη ανοιχτή» υποδέχονται τρόπον τινά τους διαδηλωτές και τους μετέχοντες στις εργασίες και μάλιστα με ειδικές χαμηλότερες τιμές.

Επαίσχυντη η Οριάνα Φαλάτσι

Μπλόκο Ιταλών αστυνομικών στα σύνορα με τη Γαλλία

Associated Press

Μπλόκο Ιταλών αστυνομικών στα σύνορα με τη Γαλλία
Σε αυτό το τρομοκρατικό κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί εδώ και πολλές εβδομάδες με τις αφόρητες πιέσεις που είχαν ασκηθεί προς το δήμαρχο της πόλης να μη φιλοξενήσει το Φόρουμ, μία ανοιχτή επιστολή της πολύ γνωστής δημοσιογράφου και συγγραφέα, Οριάνα Φαλάτσι προς τους κατοίκους της Φλωρεντίας, είναι αποκαλυπτική. Η Φαλάτσι στην επιστολή που δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα η χθεσινή Κοριέρε ντέλα Σέρα καλεί τους συμπολίτες της, αφού και η ίδια κατάγεται από τη Φλωρεντία, να μη μείνουν αδρανείς, αλλά να εκφράσουν την αγανάκτησή τους κλείνοντας την αγορά, καταστήματα τροφίμων, μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους, φαρμακεία. Να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Σε αυτήν την επαίσχυντη επιστολή, αναλόγου ύφους με αυτές που μας έχει συνηθίσει προσφάτως τόσο για την 11η Σεπτεμβρίου, όσο και για την Παλαιστίνη, τους καλεί να κρεμάσουν στα καταστήματα την πινακίδα «κλειστό λόγω πένθους», όπως έγινε στη Ρώμη το 1922, όταν ο Μουσολίνι μπήκε στην πόλη με τους φασίστες! Κατηγορεί τον πρόεδρο της περιφέρειας και το δήμαρχο της πόλης για πολιτική σκοπιμότητα, που έθεσε σε τέτοιο κίνδυνο τη Φλωρεντία παραδίδοντάς τη στα χέρια των «no global», αλλά και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για έλλειψη θάρρους, να απαγορεύσουν την εκδήλωση στη Φλωρεντία που είναι ακατάλληλη να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση. Τέλος καταλήγει ότι παρ' ότι επικοινώνησε και ζήτησε την επέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Ατζέλιο Τσιάμπι, αυτός δεν πήρε καμιά απόφαση... συνεπώς «η Φλωρεντία έμεινε μόνη της να υπερασπιστεί από τους βάρβαρους και γι' αυτό πρέπει να νεκρώσει»!

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται γενικώς αλλά και ειδικώς με τα μέσα να παρουσιάζουν τους διαδηλωτές ως «βαρβάρους» τρόπον τινά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ασκούν ειδικά μέτρα «φιλτραρίσματος», δηλαδή ειδικούς ελέγχους, όπως στους Ελληνες που άρχισαν να καταφθάνουν χθες, αλλά και στους Ιταλούς αφού σταματούν τα τρένα που φθάνουν στη Φλωρεντία, η επίσημη έναρξη του Φόρουμ έγινε χθες το απόγευμα από την Χάιντι Τζουλιάνι, μητέρα του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι ενώ στο βήμα τη διαδέχτηκαν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Ντάριο Φο, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Χθες ήταν προγραμματισμένη να γίνει και η διαδήλωση κατά της Νατοϊκής Βάσης στο Λιβόρνο, Camb Darby, στο δρόμο που συνδέει την Πίζα με τη Φλωρεντία.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εξω πάμε καλά...

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΝ ενόψει της παρουσίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

Ως «πεδίο δόξης λαμπρό» για την ενίσχυση της παρουσίας του στα διεθνή δρώμενα, την οποία ευελπιστεί να εξαργυρώσει εντός των συνόρων, βλέπει ο Συνασπισμός το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και τις εκδηλώσεις του, καταβάλλοντας προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο κατεξοχήν εκφραστής του στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, αν και αντιφατικό και οξύμωρο, ότι την ίδια στιγμή που η παρουσία του είναι από ισχνή έως ανύπαρκτη στις διεργασίες και στους αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος της χώρας μας, υπερβάλλει ως προς την παρουσία και παρέμβασή του στο διεθνές πεδίο.

Ετσι, χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη συνάντηση της Φλωρεντίας υπήρξε λαλίστατος σχετικά με την παρουσία και τη συμβολή του κόμματός του στην πραγματοποίηση της συνάντησης, αλλά και για τις χρόνιες προσπάθειές του για «ανάπτυξη δεσμών, κοινών προβληματισμών και ανίχνευσης κοινών πεδίων δράσης» με τα κινήματα και τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Συνασπισμός, λοιπόν, θα είναι εκεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, συν τοις άλλοις και για «να σχεδιάσουμε μαζί με Ευρωπαίους φίλους και συντρόφους τις προτάσεις για έναν διαφορετικό κόσμο». Πλην όμως, για μια ακόμα φορά, στάθηκε αδύνατον να προσδιορίσει αυτόν τον κόσμο, αρκούμενος να τσαλαβουτά σε θολά νερά.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ) ισχυρίστηκε ότι οι κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα και συνδικάτα που το συγκροτούν θα κάνουν πράξη το σύνθημα «Διεθνής συντονισμός, τοπική δράση» κατά του νεοφιλελευθερισμού. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι τη δράση κατά του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα θα την αναλάβει ο ΣΥΝ, που όμως συνεργάζεται με το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ, η ΓΣΕΕ, που στην ηγεσία της φιγουράρουν πρωτοκλασάτα στελέχη του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ και τα οποία ευθύνονται για τον «παροπλισμό» του συνδικαλιστικού κινήματος, και μια σειρά άλλων φορέων που αποδεδειγμένα μόνο στα λόγια αντιστρατεύονται το νεοφιλελευθερισμό, αποκοιμίζοντας τα λαϊκά στρώματα.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ομολόγησε πως για την ευρωπαϊκή Αριστερά, την Αριστερά της διαχείρισης, είναι μονόδρομος η συνάντηση με τα νέα κοινωνικά κινήματα, καθώς και τον ευσεβή του πόθο τα κινήματα αυτά να χειραγωγηθούν από αυτή την Αριστερά, που στόχο έχει να «βάλει τη σφραγίδα της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Μια Αριστερά που επίσης στάθηκε αδύνατον για τον πρόεδρο του ΣΥΝ να την προσδιορίσει αλλιώς παρά στη βάση του «αντί». Οπως είπε: «Αυτή η μεγάλη Αριστερά δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί παρά μονάχα στη βάση της αντίθεσης προς τον νεοφιλελευθερισμό».

Από μια τέτοια συνέντευξη δε θα μπορούσαν να λείπουν οι όχι και τόσο ευγενικές αναφορές στο ΚΚΕ, τη συκοφάντηση του οποίου έχει αναλάβει εργολαβικά ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι στα πλαίσια του ΕΚΦ ο ΣΥΝ θέλει να είναι «με όλα τα κοινωνικά κινήματα, με όλες τις δυνάμεις της οικολογίας» και υποκριτικά αναρωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η ηγεσία του ΚΚΕ θέλει να είναι μόνη. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλει να κάνει το δικό της»! Βέβαια, δεν είναι και λίγα αυτά που κάνει πως δεν καταλαβαίνει η ηγεσία του ΣΥΝ, όπως, π.χ., κάνει πως δεν καταλαβαίνει το ασυμβίβαστο των πράξεών της και των λόγων της.

Κλείνοντας το «αφιέρωμα» στο ΚΚΕ, του χρέωσε «ακραία συμπτώματα αποκλεισμών», λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνήθηκαν συνδικαλιστές να υπογράψουν μαζί με συνδικαλιστές που ανήκουν στον ΣΥΝ, στην ΚΕΔΑ, στο ΠΑΣΟΚ μια δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον προφυλακισμένο συνδικαλιστή Γ. Σερίφη».

Οσο για τα περί αφορισμών, «με τους οποίους θέλει η ηγεσία του ΚΚΕ διαρκώς να αποκλείει τον ΣΥΝ, την ΚΕΔΑ και κάθε έναν ο οποίος δε συμφωνεί με τη δική της αντίληψη», θα λέγαμε ότι προφανώς ο Ν. Κωνσταντόπουλος εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια.

Τέλος, ερωτώμενος για τις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος εμφάνισε και πάλι αδυναμία άρθρωσης ενός ξεκάθαρου «όχι» στη συνεργασία και στα κεντροαριστερά σενάρια, λέγοντας ότι η άποψη του ΣΥΝ για τη διακυβέρνηση της χώρας διαφέρει από αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από τον τρόπο που αυτή διαχειρίζεται την εξουσία. Η επιλογή των λέξεων έχει τη σημασία της καθώς στο μέλλον πιθανά να κριθεί ότι αυτός «ο τρόπος» άλλαξε και διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις μιας συνολικής συνεργασίας.

Αντιπολεμική εκδήλωση στη Χαλκίδα

Φωνή αντίστασης και καταδίκης εναντίον των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και όσων συμπορεύονται μαζί τους, ύψωσε προχτές το βράδυ ο λαός της Χαλκίδας σε ένα μαχητικό συλλαλητήριο, απαιτώντας το σταμάτημα των πολεμικών προετοιμασιών κατά του Ιράκ, λευτεριά στην Παλαιστίνη - εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζητώντας, παράλληλα, από την ελληνική κυβέρνηση να πει ΟΧΙ στον πόλεμο και να απεμπλακεί από κάθε πολεμική ενέργεια.

Οι φιλειρηνιστές της Χαλκίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων κατά του Πολέμου, στην οποία συμμετέχουν 15 φορείς, διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Δυναμικό «παρών» στη διαδήλωση έδωσε η νέα γενιά των φιλειρηνιστών, που, με τον παλμό, το πάθος και τη νεανική ορμή που τους διέκρινε, έστειλαν μήνυμα ειρήνης και ανυποχώρητου αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, ο εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Επιτροπής (από τη «Νεανική Δράση για την Ειρήνη»), Αντώνης Κούκουρας, στην ομιλία του τόνισε πως «σήμερα όλοι μαζί υψώνουμε τη φωνή μας κατά του πολέμου. Συντονιζόμαστε με τους λαούς και τα κινήματα κατά του νέου εγκλήματος που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές. Ενώνουμε τη φωνή μας και την πάλη μας με όλους τους άλλους λαούς για την ανατροπή της "νέας τάξης πραγμάτων"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ