ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικά παιχνίδια εξουσίας

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η κριτική Μητσοτάκη κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αγριεύει ο δικομματικός καυγάς για την εξουσία, καθώς οι «δύο μονομάχοι» δε διστάζουν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να επιτύχουν τους μικροκομματικούς στόχους τους. Η νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξέσπασε, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο Κ. Μητσοτάκης κατά του Κ. Στεφανόπουλου, γεγονός που πήρε ευρύτερες διαστάσεις, χωρίς ωστόσο να είναι ορατές, προς το παρόν, οι απώτερες επιδιώξεις των «παικτών».

Η κυβέρνηση είναι ολοφάνερο ότι επιχειρεί να επωφεληθεί, εμφανιζόμενη ως θεματοφύλακας της προεδρίας της Δημοκρατίας στην «κόντρα με τη ΝΔ», ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να οξύνει τις εσωκομματικές αντιθέσεις στη ΝΔ. Η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται αμήχανη, προσπαθώντας να αποκρούσει τις κυβερνητικές απόπειρες, να προκαλέσει εσωκομματικό «ρήγμα», αλλά ταυτόχρονα αποφεύγει να καλύψει τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ. Αγνωστες είναι οι «βουλές» και τα «κίνητρα» του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, αν και οι πάντες συμφωνούν ότι δεν πρόκειται για «αυθόρμητη» και «τυχαία» κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για στημένο παιχνίδι στα δικομματικά πλαίσια, με στόχο και τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού.

Η ιστορία ξεκίνησε από τη Βουλή, όπου ο Κ. Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενος και από τον Ι. Βαρβιτσιώτη, επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί υπέγραψε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τη μαραθώνια διαδρομή, η οποία προβλέπει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, προκειμένου να εκτελεστεί με διαδικασίες - εξπρές το συγκεκριμένο ολυμπιακό έργο. Ο Κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι καμία από τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα για την έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου δεν τηρήθηκε, γεγονός που το απέδωσε ευθέως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η ευθύνη του Προέδρου υπάρχει», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τον σεβόμαστε όλοι, αλλά πρέπει να θυμίσω ότι ο Κ. Καραμανλής είχε καταστήσει σαφές ότι δε θα υπέγραφε αν δεν είχε και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Ελπίζω και είναι και η τελευταία που υπογράφει με εισήγηση της κυβέρνησης και με την αντιπολίτευση αντίθετη».

Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου, που έκανε λόγο για «πρωτοφανή και αήθη επίθεση της ΝΔ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας», καλώντας τον κ. Καραμανλή να διαφοροποιηθεί και του εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Πρωτόπαππα ότι εθελοτυφλεί, γιατί όπως τόνισε, η ΝΔ έχει αποδείξει ότι σέβεται τους θεσμούς, ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τους έχουν απαξιώσει.

Ωστόσο, το θέμα πήρε διαστάσεις όταν αργά το βράδυ της Τετάρτης εκδόθηκε ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία επικαλείται το «γράμμα του νόμου» για να υπερασπιστεί τη στάση που κράτησε. Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «κατά το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό τους όρους του άρθρου 44 αυτού, μπορεί ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Για την έκδοση των Πράξεων αυτών δεν απαιτείται κατά το Σύνταγμα έγκριση της αντιπολιτεύσεως. Η αντιπολίτευση διατυπώνει τις τυχόν αντιρρήσεις της, κατά τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή διά την κύρωσιν της Πράξεως».

Η ανακοίνωση της Προεδρίας προκάλεσε την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, σε απανωτές δηλώσεις του χτες κατηγόρησε τον Κ. Στεφανόπουλο ότι η στάση του «αποτελεί οπισθοδρόμηση» σε σύγκριση με αυτή του Κ.Καραμανλή, που αξίωνε τη σύμφωνη γνώμη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε κατάντημα «να μιλούμε για ανθρώπους υπεράνω κριτικής». Κανείς, πρόσθεσε, δεν είναι υπεράνω κριτικής σε αυτόν τον τόπο.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για πρωτοφανή και αήθη επίθεση κατά των θεσμών, ενώ κάλεσε τον Κ. Καραμανλή «να τοποθετηθεί σαφώς» και μάλιστα να «αποστασιοποιηθεί», γιατί σε αντίθετη περίπτωση «καθίσταται συνυπεύθυνη». Απαντώντας ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που απαξιώνει τους θεσμούς και γι' αυτό να σταματήσει να προκαλεί. Ανέφερε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τον αστείο ρόλο δημιουργίας, δήθεν, εσωκομματικών προβλημάτων στη ΝΔ», αλλά ούτε χτες πήρε θέση επί της ουσίας...

Ευρωπαϊκός θεσμός οι χαφιέδες και οι προβοκάτορες!

Νόμιμος ευρωπαϊκός θεσμός οι χαφιέδες και οι προβοκάτορες. Αυτή ήταν ουσιαστικά η απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 23 Οκτώβρη. Η Ερώτηση έγινε με βάση δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», και αφορούσε εμπιστευτικό έγγραφο της Europol με τίτλο «Ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές για το χειρισμό των πληροφοριοδοτών». Το έγγραφο περιέχει οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικές με το ύψος αμοιβής, καθώς και τις μεθόδους στρατολόγησης και παραχώρησης ασυλίας σε χαφιέδες και προβοκάτορες.

Ο Δανός προεδρεύων του συμβουλίου επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου και - για να μας... καθησυχάσει - παρέθεσε το άρθρο της Σύμβασης Europol, καθώς και τις ημερομηνίες όπου πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του «ευαγούς» αυτού ιδρύματος, γνωστού για τις συγκεντρωτικές και αδιαφανείς διαδικασίες του. Και για να μας... καθησυχάσει ακόμη περισσότερο, μας πληροφόρησε ότι το έγγραφο αυτό αποτελεί πλέον μέρος της κοινοτικής νομοθεσίας, αφού συμπεριλαμβάνεται στο πρωτόκολλο ενσωμάτωσης της Συνθήκης Σένγκεν στο λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο!

Οι κυνικές αυτές ομολογίες πήραν τη δέουσα απάντηση από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος είπε τα εξής:

«Θαυμάζω τη σαφήνεια της απάντησής σας, κάτι στο οποίο δε μας είχατε συνηθίσει. Ταυτόχρονα ανατριχιάζω στη σκέψη ότι περιβαλλόμαστε από ένα δίκτυο χαφιέδων, και αναρωτιέμαι μήπως η σαφήνεια της απάντησής σας αποσκοπούσε στο να μας υπενθυμίσει και να μας προειδοποιήσει ότι η παραμικρή μας παρεκτροπή βρίσκεται κάτω από συνεχή παρακολούθηση. Ετσι όπως φαίνεται ότι θεσμοθετεί τους χαφιέδες η Europol, αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει και κάποια μισθολογική κλίμακα που έχει καθοριστεί, μήπως γίνονται προκηρύξεις δημόσια για τέτοιες θέσεις, έτσι ώστε τουλάχιστον κάποιοι από τους άνεργους νέους μας να μπορέσουν να βρουν απασχόληση!».

O προϋπολογισμός της Βουλής

Ομόφωνα εγκρίθηκε χτες από την αρμόδια επιτροπή της ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2003. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού είναι 120.521.400 ευρώ και σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2002 είναι αυξημένος κατά 8.783.445 ευρώ, δηλαδή κατά 7,86%.

Οσον αφορά την αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, αυτή θα είναι της τάξης του 3% όσο θα κυμανθεί η εισοδηματική πολιτική, ενώ στο ίδιο ύψος θα είναι και η αύξηση που θα πάρουν και οι εργαζόμενοι της Βουλής.

Οι πληρωμές για τις υπηρεσίες αποτελούν το 84,8% του προϋπολογισμού, για προμήθειες αγαθών και εξοπλισμού το 10,3%, για πληρωμές μεταβιβαστικές το 2,9%, για εκτέλεση έργων το 0,5% και για αποθεματικό το 1,5% του συνολικού προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής θα βαρύνει στο σύνολο τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 4,4%.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στο θέμα των αυτοκινήτων των βουλευτών είπε ότι θα προτείνει να αγοράζει η ίδια η Βουλή με λίζινγκ τα αυτοκίνητα των βουλευτών και στη συνέχεια να τα παραχωρεί μόνο για χρήση στους βουλευτές. Εάν ο βουλευτής δεν εκλεγεί τότε το αυτοκίνητο θα παραχωρείται στο νέο βουλευτή.

Εκδήλωση στη Στουτγκάρδη

Αύριο Σάββατο, 9 του Νοέμβρη και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί στη Στουτγκάρδη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ