ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
29η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Σε όλη την Ελλάδα το ανατρεπτικό του μήνυμα

Πλήθος και οι σχετικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση θα είναι και φέτος ο γιορτασμός της 29ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί στην Αθήνα με τη μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία στις 17 του Νοέμβρη. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο, που θα καταλήξει στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Οι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν από τις επιτροπές φορέων που έχουν συγκροτηθεί για το γιορτασμό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, αγωνιστών της περιόδου της χούντας, εργατικών σωματείων και φορέων του κινήματος ειρήνης. Αντίστοιχες παλλαϊκές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται σε όλη τη χώρα για την Κυριακή 17 του Νοέμβρη και ήδη έχουν οριστεί στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου, και στα Τρίκαλα, στις 5 μ.μ., στην Πλατεία Ηρώων του Πολυτεχνείου.

Η ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Εκδηλώσεις τιμής στην επέτειο του Πολυτεχνείου και ανάδειξης της επικαιρότητας των μηνυμάτων της εξέγερσης ετοιμάζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Σε μια τέτοια εκδήλωση, στη Νομική της Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει την Τετάρτη 13/11 στις 8 μ.μ., ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις, με συζητήσεις, εκθέσεις, προβολή οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, πραγματοποιούν:

  • Σήμερα, Σάββατο:

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις ΤΕΙ Πειραιά και ΣΕΥΠ Αθήνας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Ιλίου, στις 7 μ.μ., στα τοπικά γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Αγ. Νικολάου Αχαρνών, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Καισαριανής, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Ζωγράφου, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στην Ανεμώνη Αγίου Παύλου.

  • Αύριο, Κυριακή:

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις ΣΔΟ, ΣΓΤΚΣ και ΣΤΕΦ - ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Αγ. Αναργύρων - Καματερού, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Αναργύρων.

-- Οι ΟΒ Κυψέλης, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Η ΟΒ Αγ. Βαρβάρας Πατησίων, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος.

-- Οι ΟΒ Βύρωνα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Μπραχαμίου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Παγκρατίου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Νέου Κόσμου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Ελληνικού, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Αλίμου, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Νέας Ιωνίας, στις 7 μ.μ., στο Παλαιό Δημαρχείο.

-- Οι ΟΒ Αμαρουσίου, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής.

-- Η Οργάνωση Αλεξανδρούπολης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην πόλη, με θέμα «Πολυτεχνείο και νέοι εργαζόμενοι».

  • Την Τετάρτη 13/11:

-- Οι Οργανώσεις Ρόδου, στις 6 μ.μ., στο πανεπιστήμιο, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «Χατζηνικολάου».

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ.

-- Η Οργάνωση Δράμας, στις 4.30 μ.μ., στο ΤΕΙ της πόλης.

-- Η Οργάνωση Ξάνθης, στο Πολυτεχνείο της πόλης.

  • Η Οργάνωση Κομοτηνής πραγματοποιεί από την Τετάρτη 13/11 μέχρι την Παρασκευή 15/11 σχετικές εκδηλώσεις στην Παλιά Νομική.
Μαθητικές κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό των σχολείων, και γενικότερα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μαθητές της Κατερίνης.

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Μαθητών Κατερίνης και λίγο πριν τις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο της πόλης. Συμμετείχαν μαζικά μαθητές σχεδόν από όλα τα σχολεία της πόλης. Συγκεκριμένα, από τα 1ο, 3ο, 4ο, Ενιαία Λύκεια, και το συγκρότημα 1ου και 2ου ΤΕΕ. Παρά τις απειλές που εξαπέλυσαν οι διευθυντές προσπαθώντας να αποτρέψουν τη συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση. Με συνθήματα «Αντε γεια, ο νέος ο κανονισμός δεν μπαίνει στα σχολεία», και διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, κατέληξαν στη Νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντινομάρχη και του επέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Λίγο αργότερα οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Κυριακή, στον αγωνιστικό γιορτασμό της 29ης επετείου από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στην Αργυρούπολη

Σε πορεία και κατάληψη των σχολείων τους προχώρησαν χτες οι μαθητές του 3ου ΕΛ, των 1ου και 4ου ΤΕΕ Αργυρούπολης, μετά από απόφαση των Σχολικών Επιτροπών. Οι μαθητές αντιδρούν ενάντια στην εγκατάσταση του Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης στην περιοχή και παράλληλα ζητούν την κατάργηση του μαθητικού κανονισμού που ήδη έχει προωθήσει το υπουργείο Παιδείας.

Στο 4ο ΤΕΕ άνθρωποι του δήμου επιχείρησαν να σπάσουν την αλυσίδα στην εξώπορτα του σχολείου και να σταματήσουν την κατάληψη. Ο διευθυντής του 1ου ΤΕΕ προχώρησε σε απειλές κατά των μαθητών και απέσυρε το πανό της κατάληψης. Ως απάντηση οι μαθητές όχι μόνο των τριών σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, αλλά και από άλλα σχολεία της πόλης, πραγματοποίησαν μεγάλη και δυναμική πορεία που κατέληξε στο δημαρχείο, ενώ προχωράνε σε συντονισμό για νέες κινητοποιήσεις.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες

Σε άθλιες συνθήκες ζουν και κάνουν μάθημα οι μαθητές του Νυχτερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με την αδιαφορία των υπευθύνων, αλλά και αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν δε δοθούν άμεσα λύσεις από την πολιτεία.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του σχολικού έτους δε λειτουργεί κανένα καζανάκι στις τουαλέτες, οι πόρτες και τα παράθυρα είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες που καθιστούν προβληματική την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Οι μαθητές σε ανακοίνωσή τους τονίζουν, πως οι εικόνες που παρατηρούνται στο σχολικό συγκρότημα είναι τουλάχιστον προσβλητικές αλλά και επικίνδυνες για την υγιεινή και των ιδίων αλλά και των καθηγητών τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν «πρίζες επικίνδυνες και γυμνές, ανύπαρκτες εγκαταστάσεις νερού, τουαλέτες τριτοκοσμικές, εγκαταστάσεις θέρμανσης που δε συντηρούνται, βρώμικοι τοίχοι, ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός των τάξεων, ανεπαρκής φωτισμός κ.ά.».

Ακόμα, υπογραμμίζουν «Είναι κρίμα να έχουμε μάθημα πληροφορικής, να διαθέτουμε Η/Υ, αλλά αυτοί να παραμένουν κλειδωμένοι και να μη δίνονται προς χρήση. Το ότι φοιτούμε σε νυχτερινό σχολείο δε σημαίνει ότι είμαστε μαθητές β' κατηγορίας. Εχουμε δικαίωμα στη μάθηση "επί ίσοις όροις" με τους υπόλοιπους μαθητές και αυτό διεκδικούμε αν λάβουμε υπόψη μας ότι στις τάξεις φοιτούν μαθητές από 15 έως 40 χρόνων».

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ανοδικά η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Ανοδική πορεία ακολουθεί η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιούνται στους διδασκαλικούς συλλόγους για εκλογή νέων διοικητικών συμβουλίων. Στο Σύλλογο Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου ψήφισαν 542 από 604 στις προηγούμενες εκλογές, με έγκυρα ψηφοδέλτια 491 από 548, και άκυρα - λευκά 51 από 59. Πήραν ΠΑΣΚ 200 ψήφους και 3 έδρες (είχε 240 ψήφους και 3 έδρες), ΔΑΚΕ 183 και δύο έδρες (είχε 176, 2 έδρες), ΕΣΑΚ - ΔΕΕ 114, 2 έδρες (είχε 102, 1 έδρα), Παρεμβάσεις 45, καμία έδρα (είχε 30 και επίσης καμία έδρα).

Στο Σύλλογο Κορίνθου, ψήφισαν 416 από 431, με έγκυρα ψηφοδέλτια 377 από 389 και άκυρα - λευκά 39 από 42. Πήραν ΠΑΣΚ 168 ψήφους και 3 έδρες (είχε 183, 3 έδρες), ΔΑΚΕ 157, 3 έδρες (είχε 177, 3 έδρες), ΕΣΑΚ - ΔΕΕ 52, 1 έδρα (είχε 31, 1 έδρα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ