ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η διαδήλωση του Σαββάτου

Ενα τεράστιο φουσκωμένο ποτάμι η διαδήλωση
Ενα τεράστιο φουσκωμένο ποτάμι η διαδήλωση
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (του απεσταλμένου μας Χρήστου ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).--

Σαφές μήνυμα αντίθεσης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη μεγαλειώδη αντιπολεμική διαδήλωση του Σαββάτου, στη Φλωρεντία.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της πορείας είναι η πολύ μεγάλη πυκνότητα των μπλοκ που την αποτελούσαν. Ακόμα, ότι η κεφαλή της πορείας ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας περίπου στις 11.30 το πρωί, ενώ το τέλος της ξεκίνησε από το ίδιο σημείο περίπου πέντε ώρες μετά. Οσοι μετείχαν και στη διαδήλωση στη Γένοβα μιλούσαν για μια υπερδιπλάσια από εκείνη διαδήλωση.

Τόσο η μεγάλη συμμετοχή όσο, και κύρια, τα συνθήματα αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι στην Ιταλία τάσσονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τα συνθήματα ήταν κύρια τέτοια, όπως επίσης και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ιταλία, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες.

Ρόλο στη μαζικοποίηση του συλλαλητηρίου έπαιξε βέβαια και το γεγονός ότι η γενική συνομοσπονδία των εργαζομένων της Ιταλίας (η CGIL, που ελέγχεται από τη σοσιαλδημοκρατία και ειδικότερα από το κόμμα του Ντ' Αλέμα) που δε μετείχε στη διαδήλωση στη Γένοβα, αυτή τη φορά συμμετείχε. Κι αυτό, γιατί υπάρχει έντονα εκφρασμένη η λαϊκή αγανάκτηση απέναντι στα μέτρα που πάνε να περάσουν, όπως και γενική αγανάκτηση για τον πόλεμο. Η σοσιαλδημοκρατία, όντας στην αντιπολίτευση, θέλει να καρπωθεί πολιτικά αυτό το κίνημα, που έχει μια δυναμική, παράλληλα με την επιδίωξή της να παρεμποδίσει την εμφανή κίνησή του προς αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Και το πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου
Και το πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου
Η CGIL προσπαθούσε να δίνει τον τόνο τόσο στην περιφρούρηση, με 1.800 άτομα ακροβολισμένα, όσο και με άλλα 2.000 που είχαν αναλάβει να προωθούν τα «κατάλληλα» συνθήματα τόσο υπέρ του κοινωνικού φόρουμ όσο και γενικά υπέρ μιας «Ευρώπης της ειρήνης». Σε ανάλογο τόνο κινήθηκαν και οι δυνάμεις της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Παρ' όλα αυτά, ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία διαδήλωνε με καθαρές θέσεις, τόσο ενάντια στον ιμπεριαλισμό όσο και ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου.

Η συμμετοχή του κόσμου δηλώνει την αποδεδειγμένη δυνατότητα για πάλη σε κάθε χώρα ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τη φτώχεια και τον ιμπεριαλισμό καθώς αυτές οι διαθέσεις δεν μπορούν να εκφραστούν από τις κυρίαρχες δυνάμεις που ελέγχουν το Φόρουμ. Τα συνθήματα στη μεγάλη αυτή συγκέντρωση - πορεία έδειξαν ότι η πλειοψηφία των διαδηλωτών είναι προσανατολισμένη -με περισσότερη ή λιγότερη σαφήνεια- ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τα όργανά του.

Ενας προσανατολισμός που είναι ξεκάθαρο ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν -και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν- οι δυνάμεις των σοσιαλδημοκρατών και των τροτσκιστών στο ΕΚΦ, προκειμένου να χειραγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να προωθήσουν την αποδοχή των λογικών διαχείρισης του συστήματος.

Ενας είναι ο εχθρός

Εκεί και η ελληνική αντιπροσωπεία, με το ΚΚΕ μπροστά
Εκεί και η ελληνική αντιπροσωπεία, με το ΚΚΕ μπροστά
Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία των μπλοκ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», τα οποία ήταν από τα πρώτα μπλοκ που έκαναν την εμφάνισή τους στο χώρο από όπου άρχισε η πορεία -βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός». Οι δυνάμεις που συσπειρώνονταν στο μπλοκ του ΚΚΕ ήταν, επίσης, οι μόνες που φώναζαν σ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί». Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το σύνθημα «Μπους - Σαρόν φονιάδες των λαών», ενώ με παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχονταν οι Ιταλοί διαδηλωτές ένα παλιό σύνθημα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που φωναζόταν στη διαδήλωση από το μπλοκ του ΚΚΕ στα ιταλικά. Η ελληνική του απόδοση είναι «δεν υπάρχει κατάκτηση, δεν υπάρχει νίκη, χωρίς ένα μεγάλο κουμμουνιστικό κόμμα».

Το μπλοκ του ΚΚΕ μέσω των συνθημάτων του -που φωνάζονταν στην ελληνική και ιταλική- καλούσε σε συνεχή ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με στόχο την ανατροπή τους και όπως έγραφε το πανό: «Ο σοσιαλισμός είναι η μοναδική απάντηση στον καπιταλισμό».

Κατά τη διάρκεια της πορείας πολλοί ήταν αυτοί, στους οποίους μοιράστηκε ειδική αγγλόφωνη έκδοση του «Ρ», με υλικό για τον πόλεμο ενάντια στο λαό του Ιράκ και για την Παλαιστίνη. Ενώ μοιράστηκε και μεγάλος αριθμός καλεσμάτων στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, το καλοκαίρι του 2003, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει εκεί.

Από τη συμμετοχή της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»
Από τη συμμετοχή της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί το σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό του ΠΑΜΕ που, αναφερόμενο στο ρόλο που παίζει το ΕΚΦ, έλεγε ξεκάθαρα: «Το ΕΚΦ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον καπιταλισμό. Η εργατική τάξη παλεύει για να τον ανατρέψει».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, για αρκετές μέρες πριν την πορεία, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εμποδίσει τη μαζική διαδήλωση διαδηλωτών. Καλλιέργησε κλίμα τρομοκρατίας, ώστε να αποτρέψει τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, αλλά και για να μετατρέψει τη Φλωρεντία σε μια νεκρή πόλη. Προσπάθησε, επίσης, να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές που έρχονταν από διάφορες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, μέσω της παρουσίας ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης, των εξονυχιστικών ελέγχων, των σκόπιμων πολύωρων καθυστερήσεων των μαζικών μέσων που τους μετέφεραν.

Ολα αυτά τα σχέδια, ουσιαστικά, απέτυχαν. Πλήθος κινημάτων, κινήσεων, μικρών και μεγάλων ομάδων, ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών οργανώσεων, συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων έδωσαν βροντερό «παρών».




Αντιπολεμική συνέχεια

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.--

Η αυλαία για τις εργασίες του πρώτου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ δεν ήταν άλλη από συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των οργανώσεων που πήραν μέρος στο επίσημο μέρος του Φόρουμ και οι οποίες - χωρίς να έχει γνωστό πώς και με ποιο τρόπο ή με ποια πλειοψηφία - αποφάσισαν ότι η 15η Φλεβάρη θα είναι Παγκόσμια Μέρα Δράσης Κατά του Πολέμου, ενώ θα προηγηθούν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών της Ευρώπης από τα μέσα Δεκέμβρη έως και τα μέσα Γενάρη. Ειδικά σε περίπτωση έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ, το πρώτο Σάββατο μετά από την επέμβαση, όταν και αν γίνει, θα γίνουν πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις.

Εκτός από το αντιπολεμικό μέρος, σε σχέση με την Παιδεία ειδικά στους κόλπους της ΕΕ, καταλήχτηκε ένα πρώτο σχέδιο κειμένου, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση και επεξεργασία, μάλιστα το ονόμασαν και Χάρτα, και ορίστηκαν και σ' αυτήν την περίπτωση πανευρωπαϊκές μέρες δράσης, μεταξύ των οποίων και κινητοποιήσεις κατά τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα τον Απρίλη του 2003.

Παράλληλα, κατά την τελευταία συνεδρίαση - συνέλευση καταλήχτηκε το εξαιρετικά «σαφές» ...«στο Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 συνεδριάσεις, τα αποτελέσματα και οι προτάσεις των οποίων θα προσπαθήσει η συνέλευση των κινημάτων να καταγράψει»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ