ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
29η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Παλλαϊκός αντιιμπεριαλιστικός γιορτασμός

Την Παρασκευή 15/11 ανοίγουν οι πόρτες του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου, για να ξεκινήσει ο τριήμερος γιορτασμός της ηρωικής εξέγερσης του 1973, ο οποίος θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, την Κυριακή 17/11.

Σχετικές αποφάσεις για συμμετοχή στον τριήμερο γιορτασμό έχουν πάρει οι Σύλλογοι Φοιτητών του Φυσικού και του Τμήματος Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθήνας, οι σπουδαστικοί σύλλογοι Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά και Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ πολλές φοιτητικές και σπουδαστικές συνελεύσεις είναι προγραμματισμένες γι' αυτή τη βδομάδα.

Φυσικά, στο γιορτασμό θα συμμετάσχουν, όπως κάθε χρόνο, και αντιστασιακές οργανώσεις της περιόδου, όπως και εργατικά σωματεία, που συμμετέχουν άλλωστε και στην επιτροπή φορέων, η οποία αναμένεται μέσα στη βδομάδα να δώσει στη δημοσιότητα τη διακήρυξη, η οποία θα καθορίζει το περιεχόμενο του φετινού γιορτασμού σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Πολύμορφες εκδηλώσεις

Πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου του Πολυτεχνείου διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Θέματα όπως η επικαιρότητα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, η ζωή και η δράση του Τσε Γκεβάρα, τα δημοκρατικά δικαιώματα που χτυπιούνται βάναυσα και στις μέρες μας, βρίσκονται στη θεματολογία αυτών των εκδηλώσεων. Μάλιστα, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας συμμετέχει και η Προοδευτική Ενωση Κυπρίων Φοιτητών.

Αύριο, σε αντίστοιχη εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στη Νομική Σχολή, θα μιλήσει, στις 8 μ.μ., ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις, με συζητήσεις, εκθέσεις, προβολή οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, πραγματοποιούν:

  • Σήμερα, Τρίτη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Φυσικομαθηματικής, στη 1 μ.μ., στη σχολή.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής, στη 1 μ.μ., στη σχολή.

-- Η Τομεακή Οργάνωση του Πανεπιστημίου Πειραιά ξεκινάει σχετικό τριήμερο εκδηλώσεων και σήμερα, στη 1 μ.μ., θα μιλήσει ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, με θέμα «Κύπρος - Παλαιστίνη».

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο στου «Σαρακάκη».

Αύριο, Τετάρτη:

-- Οι Οργανώσεις Ρόδου, στις 6 μ.μ., στο πανεπιστήμιο, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ του Οικονομικού Νομικής, στη 1 μ.μ., στη σχολή.

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ, στη 1 μ.μ., στη σχολή, για τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα και το Πολυτεχνείο.

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «Χατζηνικολάου».

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ.

-- Οι εργατικές Τομεακές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ στις 8 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Εγνατία 65).

-- Η Οργάνωση Δράμας, στις 4.30 μ.μ., στο ΤΕΙ της πόλης.

-- Η Οργάνωση Ξάνθης, στο Πολυτεχνείο της πόλης.

  • Η Οργάνωση Κομοτηνής πραγματοποιεί από την Τετάρτη 13/11 μέχρι την Παρασκευή 15/11 σχετικές εκδηλώσεις στην Παλιά Νομική.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο

Τη μαζική συμμετοχή τους στον ταξικό αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της 29ης επετείου του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, προετοιμάζουν ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής στην Πλατεία Αριστοτέλους. Από εκεί θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα κατευθυνθεί προς το Αμερικάνικο Προξενείο και θα καταλήξει έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Μεγάλη προσυγκέντρωση στις 5.30μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», και άλλοι φορείς του μαζικού λαϊκού εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος. Μια ώρα νωρίτερα, στις 4.30μ.μ., στον ίδιο χώρο θα γίνει η προσυγκέντρωση των σπουδαστών των ιδιωτικών σχολών και των δημοσίων ΙΕΚ. Την ίδια ώρα, στις 4.30μ.μ. από την Πλατεία Χημείου θα ξεκινήσει και η προσυγκέντρωση της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ και των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Καθημερινά πληθαίνουν οι φορείς που καλούν σε μαζική συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, για να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ και ολοζώντανο στη συνείδηση του λαού και των εργαζομένων.

«Ο αγώνας συνεχίζεται για το δικαίωμά μας στη δημόσια, δωρεάν Παιδεία, για δημόσιες επαγγελματικές σχολές, ελεύθερο συνδικαλισμό μέσα στις σχολές και τα ΙΕΚ, για το δικαίωμά μας στη σταθερή δουλιά, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών ενάντια στη σχεδιαζόμενη επίθεση των ΝΑΤΟαμερικάνων στο Ιράκ», σημειώνουν στο σχετικό ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) και Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ).

«Το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ ν. Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους συνταξιούχους του κλάδου να δώσουν μαζικό και αποφασιστικό "παρών"».

Στο μεταξύ, τη μαζική συμμετοχή του στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία ανακοίνωσε και το Συντονιστικό Μαθητών των Σχολείων Καλαμαριάς.

  • Στο Κιλκίς συγκέντρωση και πορεία οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς. Θα γίνει την Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Ειρήνης της πόλης.
Εχουν γνώση οι φύλακες

Λίγες μέρες μένουν μέχρι την κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων μνήμης και τιμής της λαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 και του Πολυτεχνείου, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στο μισητό σύμβολο της αμερικανικής πρεσβείας. Ομως διάφοροι «καλοθελητές» που θέλουν να μειώσουν και να αλλοιώσουν την επικαιρότητα του μηνύματος του Νοέμβρη έπιασαν εδώ και καιρό δουλιά. Πρώτος έριξε το σύνθημα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, που αξιοποιώντας την «υπόθεση εξάρθρωσης της "17 Νοέμβρη"», πρότεινε φέτος ο γιορτασμός να πάρει χαρακτήρα καταδίκης της τρομοκρατίας και η πορεία να μην καταλήξει στην πρεσβεία. Ο Κ. Λαλιώτης έρχεται να περάσει από το παράθυρο ό,τι πασχίζουν οι κατά καιρούς πρέσβεις των ΗΠΑ στη χώρα μας. Η κυβέρνηση που συναινεί και συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που γίνεται θύτης σε βάρος άλλων λαών και προσφέρει εκδούλευση στην πιο επίσημη κρατική τρομοκρατία, θέλει να ξεμπερδεύει με όσους και σήμερα σηκώνουν το κεφάλι στη νέα βαρβαρότητα. Βέβαια η προσπάθειά της πάει χρόνια και θα πάει και φέτος στο βρόντο, πράγμα που το συνειδητοποιεί και η ίδια.

Ετσι αυτό που κάνει, είναι να βγάζει μπροστά τα διάφορα «παπαγαλάκια» της, για να σπείρουν τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό στοχεύοντας κυρίως στον εκφοβισμό των εργαζομένων. Μια τέτοια παρέμβαση, όχι η μοναδική, ήταν χθες αυτή του γνωστού «εργολάβου» προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής, Ν. Κακαουνάκη. Στα γνωστά ρεπορτάζ του από «πηγές της Ασφάλειας» και «μέσα από τον Κορυδαλλό», έκανε λόγο για δυναμικές κινήσεις που ετοιμάζουν οι έγκλειστοι της «17Ν» μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου και παρουσία «μπλοκ υποστηριχτών τους στην πορεία στην πρεσβεία», ενώ συμπλήρωσε με πνεύμα «ότι στις εκκλήσεις της Ασφάλειας στους φορείς, σημασία έχει πώς θα απαντήσει το ΚΚΕ» και «αν αυτό κατέβει είναι εξασφαλισμένη η περιφρούρηση της πορείας». Με αυτό τον προβοκατόρικο τρόπο παίζει και πάλι το ρόλο του ο εν λόγω κύριος, που εκτός από «ντελάλης νέων συλλήψεων», τώρα προετοιμάζει το κλίμα τρομοκράτησης λαού και νεολαίας. Αυτές οι κινήσεις δεν είναι τυχαίες.

Οσο για το ΚΚΕ που ο Ν. Κακαουνάκης καμώνεται πως δεν ξέρει τι στάση θα κρατήσει, αντί άλλης απάντησης παραθέτουμε απόσπασμα από την πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΓ για το Πολυτεχνείο (δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη στις 3 Νοέμβρη):

«Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν να γίνει ο αγωνιστικός γιορτασμός του Πολυτεχνείου, ακόμη πιο πλατιά υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, των μαζικών φορέων τους σε κάθε χώρο. Το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα να κάνει ένα βήμα μπροστά, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή που σπέρνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις. Με τη μαζική παρουσία του να περιφρουρήσει τις εκδηλώσεις του σε κάθε χώρο, όπως και τη μεγάλη παλλαϊκή πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία».

Οσο για τους μηχανισμούς που επιδιώκεται να στηθούν για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, έχουν γνώση οι φύλακες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ