ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή επίθεση

Η πρώτη ισραηλινή αντίδραση μετά την δολοφονική επίθεση, ήταν να στηθούν μπλόκα και να επιβληθεί, εκ νέου, απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τζενίν, από όπου είχε αρχίσει μια μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων την Κυριακή

Associated Press

Η πρώτη ισραηλινή αντίδραση μετά την δολοφονική επίθεση, ήταν να στηθούν μπλόκα και να επιβληθεί, εκ νέου, απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τζενίν, από όπου είχε αρχίσει μια μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων την Κυριακή
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τη «μετρημένη» στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση ενόπλου σε κιμπούτζ του βορείου Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε 5 πολίτες, επρόκειτο να εξετάσουν, αργά χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τον νέο του υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ. Την ίδια στιγμή, ο νέος ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ζητούσε την εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ και του «τρομοκρατικού καθεστώτος» του. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε την επίθεση και δεσμεύτηκε για διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας και τιμωρία των ενόχων, καθώς έντονη είναι η αίσθηση ότι η πολύνεκρη επίθεση, της οποίας την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσά», αποτελεί απόπειρα να πληγούν οι μυστικές συνομιλίες που φαίνεται ότι έχει η «Φατάχ» με τη «Χαμάς», στο Κάιρο, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή πολιτική γραμμή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ισραηλινή προεκλογική περίοδος για τις πρόωρες εκλογές που ορίστηκαν για τις 28 του Γενάρη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ένας ένοπλος Παλαιστίνιος παρεισέφρησε στο κιμπούτζ Μέτζερ (συνεταιριστική δομή που είθισται να κατοικείται από Ισραηλινούς φιλειρηνιστές και αριστερούς), όπου άνοιξε πυρ εναντίον των σπιτιών με αποτέλεσμα να σκοτώσει 5 Ισραηλινούς, ανάμεσα στους οποίους μία μητέρα και τα δύο της παιδιά, 4 και 5 ετών. Ο ένοπλος κατάφερε να διαφύγει προς τη Δυτική Οχθη. Λίγο νωρίτερα, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ανατινάχτηκε, για άγνωστη αιτία, το αυτοκίνητό τους, πολύ κοντά στο συγκεκριμένο κιμπούτζ, οδηγώντας τις ισραηλινές αρχές στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας». Είναι η πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, που γίνεται επίθεση εναντίον κιμπούτζ.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσά», τονίζοντας ότι πρόκειται για εκδίκηση για τη δολοφονία, το Σάββατο, του στρατιωτικού υπευθύνου της Τζιχάντ στη Δ. Οχθη, Ιγιάντ Σαουαλχά, και ότι «θα συνεχιστούν τέτοιες επιθέσεις μέχρις ότου να τερματιστεί η κατοχή». Επίσης, εκπρόσωπος της οργάνωσης φέρεται να δήλωσε ότι επρόκειτο και για ένα «πλήγμα» κατά της «Φατάχ» και του νέου υπουργού Εσωτερικών και Ασφαλείας, Χάνι αλ Χάσαν, επειδή «αγνόησε» την οργάνωση στις προσπάθειες προσέγγισης που έχει δρομολογήσει με τη «Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επισκέφθηκαν, χτες, το κιμπούτζ. Ο Μοφάζ δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά και να συλλάβουμε τους δολοφόνους». Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή και τόνισε ότι «η ισραηλινή αντίδραση θα είναι ανάλογη των αντιδράσεων των τελευταίων μηνών», στέλνοντας, εμμέσως, καθησυχαστικό μήνυμα και προς τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, που έφθασε χτες το Ισραήλ, σε μια νέα προσπάθεια να προωθήσει τις νέες αμερικανικές «ειρηνευτικές προτάσεις» στο πλαίσιο των αμερικανικών προετοιμασιών για στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ.

Σκληρές, όμως, ήταν οι δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ζήτησε την «εκδίωξη του τρομοκρατικού καθεστώτος του Γ. Αραφάτ». Ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι «το Ισραήλ θα βρει την κατάλληλη ευκαιρία να το πράξει» με κριτήριο, πάντα, «τις διεθνείς εξελίξεις της παρούσας φάσης», αναφερόμενος, επίσης, στο επικείμενο αμερικανικό πλήγμα κατά του Ιράκ. Προς το παρόν, πάντως, η πρώτη ισραηλινή αντίδραση ήταν να επιβληθεί, εκ νέου, απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τζενίν, από όπου είχε αρχίσει μια μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων την Κυριακή, και να γίνει επίθεση με πυραύλους από στρατιωτικά ελικόπτερα εναντίον μεταλλουργείου στην πόλη της Γάζας.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ισχυρή ραδιενέργεια απ' τα ΝΑΤΟικά βλήματα δείχνουν νέες μετρήσεις...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Ισχυρές ενδείξεις ραδιενέργειας σε τουλάχιστον δύο περιοχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που είχαν βομβαρδιστεί το 1995 απ' το ΝΑΤΟ με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, εντόπισαν νέες μετρήσεις 14μελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που ερεύνησε 12 περιοχές της Βοσνίας για περισσότερο από ένα μήνα, εντόπισε ως βαριά μολυσμένες (από ραδιενέργεια) δύο περιοχές του προαστίου Χαντζίτσι του Σεράγεβο και της περιοχής Χαν Πιζεσάκ της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στις περιοχές Χαντζίτσι και Χαν Πιζεσάκ», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ, Πέκα Χααβίστο, καλώντας τις τοπικές αρχές να ενημερώσουν άμεσα τον ντόπιο πληθυσμό για τους κινδύνους... Η τελική έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ