ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρία χρόνια απουσίας

Ο Μίνως Βολανάκης
Ο Μίνως Βολανάκης
Συμπληρώθηκαν χθες τρία χρόνια από τότε (15/11/1999), που ο σπουδαίος σκηνοθέτης και μεταφραστής Μίνως Βολανάκης έφυγε από τη ζωή τόσο απρόσμενα. Γεννημένος το 1925, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και μετέφρασε κυρίως έργα του αμερικάνικου ρεπερτορίου («Η ζωή με τον πατέρα», «Η μικρή μας πόλη» κ.ά.). Ως το 1960 σπούδασε σε Αγγλία και ΗΠΑ, όπου και ανέβασε τραγωδία και κωμωδία με δικές του μεταφράσεις στα αγγλικά.

Οι πρώτες του σκηνοθεσίες στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στο ΚΘΒΕ («Περιμένοντας τον Γκοντό» και άλλες επιτυχίες), ενώ παράλληλα συνεργάστηκε και με ιδιωτικούς θιάσους. Από το 1975 ως το 1978 διατέλεσε γενικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, όπου ανέβασε, μεταξύ άλλων, Μπρεχτ, Πίντερ, την «Ηλέκτρα» με την Αννα Συνοδινού, τη «Μήδεια» με τη Μελίνα Μερκούρη και άλλα. Το 1982 είναι ο πρώτος που ουσιαστικά δημιουργεί τις Γιορτές των Βράχων (σε νταμάρια της Αττικής), ενώ την ίδια εποχή ανεβάζει τον «Οιδίποδα Τύραννο», με τον Νίκο Κούρκουλο. Και βέβαια είχε συνεργαστεί με πολλούς εμπορικούς θιάσους, αλλά και τα κρατικά θέατρα σε σημαντικές παραστάσεις, «κλέβοντας» την απεριόριστη εκτίμηση και το θαυμασμό των συνεργατών του και του θεατρόφιλου κοινού.

Μουσικές προσκλήσεις

Στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Συγγρού 143, 210.9316.101-4), ο Νίκος Ξυδάκης «συνταξιδεύει» με τους Παντελή Θαλασσινό (φωτό) και Κλαούντια Ντελμέρ, μέχρι τη Δευτέρα. Συμμετέχουν: οι Ανδρέας Καρακότας, Κατερίνα Νικηφοράκη.

  • Τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη, και σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
  • Με τον Σταύρο Λογαρίδη ξεκίνησε το χειμερινό πρόγραμμα του «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου). «Μια βουτιά στην αγάπη» και παλιότερα τραγούδια του θ' ακουστούν και στη σημερινή του εμφάνιση, με τη φιλική συμμετοχή των Νίκου Πορτοκάλογλου, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Μανώλη Φάμελλου, Κώστα Λειβαδά και των «Υπόγειων Ρευμάτων».
  • Τζαζ - σόουλ συγκινήσεις από την Cynthia Utterbach, που τραγουδά μέχρι την Πέμπτη, στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς).
  • Συριακή μουσική από το δεξιοτέχνη στο ούτι και τραγουδιστή Ziad Rajab, σήμερα (10.30 μ.μ.), στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).
  • Ο Ινδός δεξιοτέχνης των τάμπλας Shankar Lal συμπράττει με Ελληνες μουσικούς, και σήμερα στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος).
  • Ρεμπέτικα και λαϊκά από τους «Παίδες εν Καμίνω» απόψε, στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).
  • Η μπάντα «Blues Bug» εμφανίζεται σήμερα, στο «Mike's Irish Bar» (Σινώπης 6, Αμπελόκηποι).
  • Οι «Domenica» ξεκίνησαν χτες τα μελωδικά τους τριήμερα, στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2 και Κυψέλης), με δικά τους τραγούδια και επιτυχίες της ελληνικής και ξένης ροκ.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Πατάκης: «Νεκρά γράμματα; (οι κλασικές σπουδές στον 21ο αιώνα)» (συλλογικό έργο Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών καθηγητών. Επιμέλεια Αντώνης Ρεγκάκος. Αικατερίνη Τσοτάκου - Καρβέλη «Εικονογραφημένο Λεξικό της Ελληνικής Μυθολογίας για παιδιά)» (το λεξικό περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα λήμματα και τα παρουσιάζει με σύντομο και κατανοητό για τα παιδιά τρόπο). Ζωρζ Σαρρή «Ο κύριός μου» (εξαιρετικά συγκινητικό και διδακτικό μυθιστόρημα για παιδιά, με κεντρικούς ήρωες ένα μαθητή και ένα δάσκαλο). Ισίδωρος Ζουργός «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού» (μυθιστόρημα). Ελένη Γ. Ζαχαριάδου «Η προίκα της Αμαλίας» (μυθιστόρημα). Αντρέα Καμιλέρι «Η φωνή του βιολιού (μια υπόθεση για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο)» (μετάφραση Φωτεινή Ζερβού, μυθιστόρημα). Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου «Η φωνή των ζώων» (παραμύθι για νήπια. Εικονογράφηση Ναταλία Καπατσουλιά).

- «Κέδρος»: Κωστής Γκιμοσούλης «Βρέχει φως» (βιογραφικό μυθιστόρημα για την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, τον Κώστα Καρυωτάκη και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της εποχής τους). Νίνος Φένεκ - Μικελίδης «Ερωτικός Μάης» (ποιητική συλλογή του γνωστού κριτικού κινηματογράφου). Αννα Ζέγκερς «Εκείνο ακριβώς το μπλε» (μυθιστόρημα της κορυφαίας αντιφασίστριας Γερμανίδας συγγραφέα. Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας, επίμετρο Ελέν Ρουσέλ).

- «Ενάλιος»: Γκάρι Γκρίνμπεργκ «101 Μύθοι της Βίβλου (πώς οι αρχαίοι γραφείς επινόησαν την ιστορία της Βίβλου)» (μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη, ιστορικό δοκίμιο). Λόρενς Μ. Γουίλς «Η αναζήτηση του ιστορικού Ευαγγελίου (Ο Μάρκος, ο Ιωάννης και η γέννηση των ευαγγελίων)» (μετάφραση Θεοδώρα Δαρβίρη, θρησκειολογική μελέτη). Κάρμεν Ποσάδας «Η ωραία Οτερό» (μετάφραση Στέλλα Δούκα, βιογραφικό μυθιστόρημα για την περίφημη χορεύτρια των «Φολί Μπερζέρ» και ακριβοπληρωμένη εταίρα Καρολίνα Οτερό).

- Εκδοτική Αλφα (Ρεθύμνου 5, Αθήνα ΤΚ 10682, τηλ. 210 8222.529): Σπύρος Αθ. Κανίντας «Ελευθερία. Οι πολιορκίες και η έξοδος του Μεσολογγίου σε ευρωπαϊκά ποιητικά, πεζά και μουσικά έργα» (το τρίτο βιβλίο της σειράς «Μεσολόγγι» το οποίο αποτελεί καρπό πολύχρονης έρευνας και περιλαμβάνει ντοκουμέντα για 34 πεζά, ποιητικά και μουσικά έργα, τα οποία δόθηκαν αμέσως μετά την Εξοδο του Μεσολογγίου (10/4/1826). Στην τετράτομη παιδική σειρά «Ανακαλύπτω τα επαγγέλματα για μικρά παιδιά» κυκλοφόρησαν τα - χιουμοριστικά εικονογραφημένα από τον Παναγιώτη Λύρη - βιβλία «Καλλιτεχνικά επαγγέλματα» και «Επαγγέλματα ασφαλείας».

- Δημήτρης Ράιος (αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). «Η Μέλισσα και ο Λυκάνθρωπος (Μια αλληγορία της πολιτικής σύγκρουσης στα χρόνια του Νέρωνα)» (μελέτη, η οποία μέσα από λογοτεχνικά κείμενα Λατίνων συγγραφέων και κυρίως την ιστορία του Πετρώνιου «Μέλισσα και Λυκάνθρωπος» εξετάζει τη ζωή του Νέρωνα). «Κ.Π. Καβάφη "Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου, ποιητή εν Κομμαγηνή, 595 μ.Χ."» (ερμηνευτική προσέγγιση του σύντομου ποιήματος του Κ. Καβάφη, αυτοβιογραφικού χαρακτήρα και αυτό ειρωνικής γραφής, αφού ο Ιάσων Κλεάνδρου είναι φανταστικό πρόσωπο. Ενα ποίημα, το οποίο είχε μείνει στο περιθώριο των καβαφικών μελετών. Τα δύο βιβλία εκδόθηκαν στα Ιωάννινα. Κεντρική διάθεση βιβλιοπωλείο Δ.Ν. Παπαδήμα, Ιπποκράτους 8).

- «Ιωλκός»: Γιώργος Λ. Χιωτάκης - Γιάννης Κορίδης «Νικηφόρος Μανδηλαράς (Η δολοφονία ενός αγωνιστή)» (η ιστορία της στυγερής δολοφονίας του αγωνιστή δικηγόρου Ν. Μανδηλαρά από τη χούντα). Αντώνιος Κ. Δρούγκας («Μήλιος») «Τριοβασαλινοί εσπερινοί» (ποίηση).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Αγγελου Σικελιανού «Ιερουσαλήμ (Ανέκδοτο Ημερολόγιο. Απρίλιος - Μάιος 1921)» (με επιμέλεια και σχόλια της μελετήτριας του Α. Σικελιανού Ρίτσας Φράγκου - Κικίλια). Παρουσιάζεται ένα άγνωστο έως τώρα κείμενο του ποιητή, «ομόλογο» με το εκδομένο ημερολόγιό του από το ταξίδι που είχε κάνει με τον Ν. Καζαντζάκη στο Αγιον Ορος). Μενέλαος Χριστόπουλος «Μυθικά θέματα με δραματικό προσωπείο (Μελέτες για την τραγωδία και την κωμωδία)» (στη σειρά «Η τέχνη του θεάματος». Ζωή Θ. Σπυροπούλου «Τραγούδια για άντρες...» (σπονδυλωτό θεατρικό έργο). Στην καινούρια σειρά «Γράμματα για σένα» κυκλοφόρησαν τα εξής βιβλία: Σώτη Τριανταφύλλου «Γράμμα από την Αλάσκα», Αρης Μαραγκόπουλος «Τα δεδομένα της ζωής μας». Αλέξης Σταμάτης «Σκορπιός στο συρτάκι». Λεωνίδας Χατζηνικολάου «Ο θαυματουργός ψίθυρος του Ερμή» (μυθιστόρημα).

Ροκ στο «City»

Τρεις ροκ βραδιές, με τραγούδια της 30χρονης πορείας τους θα προσφέρουν οι «City» (16-19/11, 10.30μ.μ.), στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή, τηλ. 210 3217678). Το συγκρότημα, που γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία (πρωτοονομάστηκε «City Band Berlin») και τα τραγούδια του έγιναν πασίγνωστα διεθνώς προσφέροντας μεγάλες συγκινήσεις, έχει στο ενεργητικό του πλέον των 3.000 συναυλιών. Τη σμιλεμένη με βιολιά ροκ δημιουργία τους, που δίνει την αίσθηση του μοναδικού «χειροποίητου» έργου, την έχουν γευτεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια ακροατές. Ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού.

Να σημειωθεί πως η μεγάλη, διαχρονική επιτυχία τους «Am Fenster» («στο παράθυρο») έχει παιχτεί συνολικά πάνω από 5.000 ώρες, ενώ αν κάποιος προσέθετε τα χιλιόμετρα που έχει κάνει το συγκρότημα στις περιοδείες του θα έβγαζε 50 φορές το γύρο της Γης. Στις συναυλίες τους στην Αθήνα οι «City» θα παρουσιάσουν το νέο τους έργο «Am Fenster 2» και φυσικά παλιά κομμάτια τους.

Η αρχαιολογική Βρετανική Σχολή Αθηνών και οι εκδόσεις «Ωκεανίδα» στις 26/11 (7μμ) στη Βιβλιοθήκη της σχολής (Σουηδίας 52, Κολωνάκι) οργανώνουν διάλεξη του καθηγητή Τζ. Α. Μακ Γκίλβρεϊ, με την ευκαιρία της έκδοσης του έργου του «Μινώταυρος: Ο Αρθουρ Εβανς και η αρχαιολογία του μινωικού μύθου».

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ έγινε χτες βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή του ΚΚΕ, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργου Χουρμουζιάδη «Ο γυρολόγος - πεζολογήματα της μοναξιάς». Για το βιβλίο μίλησαν η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο γνωστός, πολύ καλός Θεσσαλονικιός ποιητής Πρόδρομος Μάρκογλου. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Κώστας Χαλκιάς.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της «Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων» (ΑΠΕΛ-Σ) καλεί τους λογοτέχνες - μέλη και τους φίλους της - να συμμετάσχουν στην τακτική εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της παράταξης, που θα γίνει στις 20/11, 5 μ.μ., στην αίθουσα της Εθνικής Αντίστασης (Πειραιώς 6, 4ος όροφος). Θα γίνει απολογισμός δράσης της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής και εκλογές για την ανάδειξη νέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ