ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρχίζει σήμερα η Διεθνής Διάσκεψη

Διοργανώνεται από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» με στόχο το συντονισμό των διαδηλώσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2003

Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα στις 10 π.μ. στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η Διεθνής Συνάντηση κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων και προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με σκοπό το συντονισμό της δράσης τους ενόψει των εκδηλώσεων που προετοιμάζει κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με κορύφωση τις μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003.

Οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι, με την έκδοση των συμπερασμάτων. Το απόγευμα, όλοι οι συμμετέχοντες - Ελληνες και ξένοι - θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία για την 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αναμένεται να μπουν επικεφαλής της μεγάλης προσυγκέντρωσης που οργανώνουν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ και θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ. από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Στη Διεθνή Συνάντηση θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων, φορέων κλπ από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Δανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκιόργκι Ντιμιτρόφ», Βουλγάρικη Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κίνηση «Stop the Union Copenhagen 2002», Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Επιτροπή Ειρήνης Γερμανίας, Κόμμα Εργασίας Ιρλανδίας, Κόμμα Εργασίας Βελγίου, Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας κλπ.


Ο Κώστας Δρούτσας εκπρόσωπος της Κίνησης, θα ανοίξει τις εργασίες. Αμέσως μετά ο Στέλιος Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης, θα παρουσιάσει το τι είναι και τι θέλει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

-- Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η φιλοσοφία της Κίνησης και βασικά μέτωπα πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στην ΕΕ - Γραμμή αντιπαράθεσης ενάντια στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση».

-- Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με θέμα: «Το ΠΑΜΕ σαν ταξικό ρεύμα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και σαν συνιστώσα της "Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003"».

-- Θανάση Παφίλη, γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με θέμα: «Το αντιπολεμικό κίνημα ενόψει του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003».

Στο δεύτερο μέρος των εργασιών θα ακολουθήσουν ομιλίες και παρεμβάσεις από τους Ελληνες και ξένους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών, των κομμάτων, των κινημάτων, των φορέων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις του Δανού Ρικ Κάρλσον (Rikke Carlsson) εκπροσώπου της κίνησης «Stop the Union Copenhagen 2002» που διοργανώνει τις εκδηλώσεις - διαδηλώσεις τον Δεκέμβρη κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, καθώς και του Ιρλανδού Τζον Λάουρι (John Lowry) από το Κόμμα Εργασίας για τον αγώνα τους σχετικά με το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη συνθήκη της Νίκαιας.


ΔΙΩΞΗ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Διευρύνεται καθημερινά το κίνημα συμπαράστασης

Ομόφωνο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, συντάσσει τη φωνή του μαζί με τους δεκάδες άλλους φορείς που ζητούν να σταματήσει η δίωξη εναντίον των 6 φιλειρηνιστών, που δικάζονται στις 26 Νοέμβρη στο Κιλκίς, γιατί μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες αντιστάθηκαν πολύμορφα στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά της Γιουγκοσλαβίας και στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι φορείς και συνδικάτα καλούν το λαό να αντισταθεί πολύμορφα στο νέο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, που διώκουν τη φιλειρηνική, αντιπολεμική δράση, και επιχειρούν να βάλουν στο «γύψο» βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Κατηγορούμενοι με τη σαθρή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της πρόκλησης διακεκριμένης φθοράς, είναι οι Κ. Σεϊτανίδης, Ν. Νεδόπουλος, Π. Μακρίδης, Η. Μανουσαρίδης, Θ. Βαρδαλής και Β. Τζήκας. Διώκονται, γιατί, μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές, στις 15 Απρίλη του 1999, έστησαν μπλόκο σε ΝΑΤΟική (γαλλική) φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε οπλισμό μέσω της χώρας μας, στο ύψος της Γέφυρας του Πολυκάστρου στο δρόμο προς το τελωνείο των Ευζώνων.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Τη συμπαράστασή του εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, και σημειώνει: «Οι συντοπίτες μας αξίζουν επαίνου αντί διώξεων, αφού προέταξαν τα στήθη τους στις μηχανοκίνητες πομπές πολεμικού υλικού και στρατιωτών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τα σύνορα και το Κοσσυφοπέδιο». Επίσης αναφέρει: «Επειδή βρισκόμαστε ενόψει νέου πολέμου κατά του Ιράκ, η ανάγκη της έντασης των μαζικών διαμαρτυριών γίνεται πιο επιτακτική, ενώ η στέρηση του δημοκρατικού δικαιώματος της έκφρασης της διαμαρτυρίας μπαίνει στην ημερήσια διάταξη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν μπορεί να σιωπά ή να αδιαφορεί στην περιστολή και δίωξη του δικαιώματος της έκφρασης διαμαρτυρίας».

Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, συμπαραστέκεται σε όλους τους διωκόμενους και ειδικότερα στον συνδικαλιστή εργαζόμενο του Δήμου, Η. Μανουσαρίδη. Οπως αναφέρει: «Ο ΣΕΔΘ καταδίκασε ομόφωνα την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και ο συνάδελφος κινήθηκε στα πλαίσια των παραπάνω κατευθύνσεων.

Συμπαραστεκόμαστε σε όσους διώκονται, διότι υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και το δικαίωμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας να καθορίζει την τύχη του. Δηλώνουμε ότι ο ΣΕΔΘ στάθηκε και θα σταθεί ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Η Επιτροπή Ειρήνης Ευόσμου καταδικάζει τη δίωξη και καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία με τους μηχανισμούς της διώκει πολίτες που αποφάσισαν να βάλουν εμπόδια στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη χώρα μας. «Πιστεύουμε ότι η δίκη δεν είναι τυχαία, έχει σχέση με τον τρομονόμο, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και το χτύπημα του λαϊκού και φιλειρηνικού κινήματος. Με την εμπλοκή της χώρας μας που ετοιμάζεται στον πόλεμο του Ιράκ. Καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς του Ευόσμου σε αγωνιστική συμπαράσταση, για να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις των αγωνιστών της ειρήνης», σημειώνει.

«Οι διώξεις αυτές αποσκοπούν ουσιαστικά στον εκφοβισμό του λαϊκού κινήματος, στη δημιουργία λαού υποτακτικού, που δε θα σηκώνει κεφάλι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων», αναφέρει στο ψήφισμά της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας. Και καταλήγει: «Τα δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες του λαού μας, η αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική του δράση δε δικάζονται και πολύ περισσότερο δε φυλακίζονται».


Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 15.30 θα μεταδοθεί ο αγώνας βόλεϊ γυναικών μεταξύ των ομάδων ΓΣ Πετρούπολης - ΑΟ Ενωση Ιλίου.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» η Αννα Μπαλλή συζητά με τους Γ. Νάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ηλ. Νικολόπουλο μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Γ. Αδαμίδη μέλος της ΠΓ της Κομμουνιστικής Ανανέωσης για τις πολιτικές εξελίξεις και την κυβερνητική πολιτική.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ