ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Με τα τρακτέρ στο δρόμο!

Αύριο, στις 10 π.μ., οι αγρότες του Τυρνάβου, παρατάσσουν τα τρακτέρ τους απέναντι από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο

Αύριο, βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους, ξεκινούν τις νέες κινητοποιήσεις τους οι παγετόπληκτοι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, που συνεχίζουν τον αγώνα διεκδίκησης δίκαιων και άμεσων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου χειμώνα. Οι αγρότες του Τυρνάβου, όπως αποφασίστηκε στη συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή αύριο θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους απέναντι από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, όπου και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, στις 10 το πρωί. Οι νέες κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ύστερα και από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Παγετόπληκτων της επαρχίας με τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος εμμένοντας στην κυβερνητική επιχείρηση κοροϊδίας σε βάρος τους, τους έδωσε νέες ψευτοϋποσχέσεις.

Οι αγρότες του Τυρνάβου είναι ακόμα πιο οργισμένοι και αγανακτισμένοι με τη στάση της κυβέρνησης, η οποία εδώ κι ένα χρόνο, από τότε, δηλαδή, που χτύπησε ο παγετός τις καλλιέργειές τους τους δίνει συνεχώς υποσχέσεις, αλλά, ακόμα, δεν πήραν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Και της διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους, απαιτώντας αποζημιώσεις που να καλύπτουν στο 100% τις ζημιές.

Πάντως, για τους νέους αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους γενικότερα οι αγρότες του Νομού Λάρισας, με εξορμήσεις ενημέρωσης σε χωριά, δήμους και επαρχίες, που αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Ενημερωτικές συγκεντρώσεις, συσκέψεις κι άλλες δραστηριότητες, με στόχο την οργάνωση του αγώνα κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, γίνονται και στην Καρδίτσα, όπως αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
«Ισχυροποίηση» της λιτότητας στη σκιά της ύφεσης

Κατατίθεται σήμερα ο νέος προϋπολογισμός, που προβλέπει παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών - συντάξεων και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης κοινοτικών - ολυμπιακών έργων και δημόσιου χρέους

Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας υπό τη σκιά της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας έτσι την εμμονή της σε μια πολιτική που αποτελεί μονόδρομο προς το αδιέξοδο. Το τελευταίο, είναι και το νέο, αρνητικό στοιχείο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει επιβραδυντικά στο ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, ο ρυθμός ανάπτυξης στις οικονομίες της ΕΕ για το 2003, μειώνεται στο 1,9% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,9%. Αλλά και ο νέος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί δυσμενέστερα, κάτι άλλωστε που έγινε με τις οικονομικές προβλέψεις για το τρέχον έτος, οι οποίες προσγειώθηκαν τελικά μόλις στο 0,4%. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο παράγοντας «διεθνές περιβάλλον» θα είναι και πάλι αρνητικός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο της εκδήλωσης ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά του Ιράκ.

Για την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί στο διεθνές περιβάλλον, παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, αρμόδιοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, εκτιμούν ότι άμεσα δεν προβλέπεται να επηρεάσει την ελληνική οικονομία λόγω του μικρού ειδικού βάρους των εξαγωγών (αλλά και των εισαγωγών) στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι οι βασικοί παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και για το 2003, παραμένουν οι δημόσιες επενδύσεις (ρυθμός αύξησης 13%) αλλά και άλλα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού. Πρόκειται για μια ανάπτυξη «εσωστρεφή», όπως την αποκαλούν. Αλλοι όμως εκφράζουν προβληματισμό, κατά πόσο μια παράταση της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη, θα επηρεάσει ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός. Κοινή όμως είναι η εκτίμηση ότι μια συνέχιση της οικονομικής ύφεσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αργά ή γρήγορα θα έχει τον αρνητικό της αντίκτυπο και στην Ελλάδα.

Ως προς τις άλλες παραμέτρους του νέου προϋπολογισμού, τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά:

  • Η λεόντεια χρηματοδότηση με περίπου 31 δισ. ευρώ των πιστωτών του δημόσιου - εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι και χρεολύσια) - σε ένα σύνολο δαπανών (τακτικού και προγράμματος δημοσίων επενδύσεων) 69 δισ. ευρώ.
  • Το μεγάλο ύψος των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ανέρχεται στα 8,9 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, αλλά και τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Περίπου το 50% των δαπανών αυτών, θα προέλθουν από δημόσιο δανεισμό.
  • Η συμπίεση των κοινωνικών δαπανών και λόγω της γενικότερης φιλοσοφίας που διαπνέει την κυβέρνηση για κατάρτιση προϋπολογισμών λιτότητας, αλλά και λόγω της ανάγκης της αυξημένης χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και του ΠΔΕ, μέσω της υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων του προϋπολογισμού.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ - ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Κινητοποιούνται για τις ταμειακές

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να κατέλθουν οι βενζινοπώλες όλης της χώρας, αλλά και οι πωλητές λαϊκών αγορών, με επίκεντρο τις ταμειακές μηχανές.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για το θέμα των ταμειακών μηχανών, δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΒΕ, «η συνάντηση απέτυχε πλήρως, λόγω της άρνησης του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κανελλόπουλου, να αποδεχτεί τη θετική πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου, μέχρις ότου επιτροπή που όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάσει πλήρως την όλη διακίνηση των καυσίμων στην αγορά».

Πρόσφατα, οι βενζινοπώλες είχαν πάρει απόφαση για το κλείσιμο των πρατηρίων τους στις 11 Νοέμβρη, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέλαβε πρωτοβουλία ...υπέρ των αιτημάτων των βενζινοπωλών, που, απ' ό,τι φάνηκε, ήταν μια προσπάθεια για την αναστολή της απεργίας. Χθες όμως, οι βενζινοπώλες ήρθαν αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να διαπιστώσουν ότι οι «θετικές προτάσεις» ενός υπουργού δεν έχουν αντίκρισμα. Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στη χρήση αποδείξεων για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν φοροφυγάδες και λαθρέμποροι, αφού ο όγκος του καυσίμου στις δεξαμενές μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Γι' αυτό, προτείνουν, οι δεξαμενές να σφραγίζονται από τις εταιρίες εμπορίας, ώστε να είναι αυτές που θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο (όγκο και ποιότητα) της δεξαμενής. Μετά από την ...αποτυχημένη παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε το ΔΣ της ΟΒΕ, με εισήγηση για την πραγματοποίηση πανελλαδικής απεργίας.

Προς απεργία για τις 2 Δεκέμβρη προσανατολίζονται οι πωλητές και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, που αντιδρούν στην επιβολή ταμειακών μηχανών στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα που πωλούνται σ' αυτές.


ΛΕΣΒΟΣ
Εξόρμηση ενημέρωσης της αγροτιάς

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους πατατοπαραγωγούς του νησιού

Εξόρμηση ενημέρωσης της αγροτιάς του νησιού ξεκινά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών Λέσβου.

Αυτό αποφασίστηκε μετά από συνεδρίαση των μελών της ΣΕΑ Λέσβου, όπου συζητήθηκε η ζοφερή κατάσταση, που βιώνει σήμερα το σύνολο της αγροτιάς του νησιού (ελαιοκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, πατατοπαραγωγοί, ψαράδες κλπ.) και εκτιμήθηκε ότι αυτό οφείλεται, στη βαθιά αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προωθεί η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων εκείνων των κομμάτων, που ταυτίζονται στον ένα ή στον άλλο βαθμό με αυτή την πολιτική. Η εξόρμηση πλατιάς ενημέρωσης των αγροτών θα περιλαμβάνει, επαφές, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά, αλλά και συγκέντρωση υπογραφών σε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, που θα αποτελέσει το πρώτο αγωνιστικό βήμα στην κατεύθυνση διεκδίκησης λύσης των προβλημάτων. Στη συνέχεια η ΣΕΑ θα ξανασυνεδριάσει και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα και τη μορφή που θα λάβει η αγωνιστική διεκδίκηση της αγροτιάς.

Μέσα σε όλα τα προβλήματα, οι πατατοπαραγωγοί της Λέσβου έχουν και ένα επιπλέον, αφού η παραγωγή τους καταστράφηκε σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%, από τις συχνές βροχοπτώσεις των προηγουμένων μηνών και τη μεγάλη υγρασία που προκλήθηκε στο έδαφος. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Καλλονής, όπου για πολλούς παραγωγούς η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Για το θέμα αυτό κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Αγ. Τζέκης και ερωτάται ο υπουργός Γεωργίας εάν θα πάρει άμεσα μέτρα, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες πατατοπαραγωγοί του Ν. Λέσβου, που στο σύνολό τους είναι μικροί και μεσαίοι αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ