ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και συλλήψεις

Συλλήψεις Παλαιστινίων

Associated Press

Συλλήψεις Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Με εισβολές και συλλήψεις συνεχίζει τη δράση του στη Δυτική Οχθη αλλά και στην πόλη της Γάζας ο ισραηλινός στρατός ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε εντολή στη Μοσάντ να εξοντώσει τον ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζιχάντ». Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ, άνοιξαν οι κάλπες των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Εργατικό Κόμμα, και σύμφωνα με τα έξιτ πολς σχεδόν βέβαιος νικητής εμφανίζεται ο νυν δήμαρχος της Χάιφα, Αμράμ Μίτζνα, που έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Λίγο πριν τη δύση του ηλίου, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στην Τουλκαρέμ για άλλη μια «επιχείρηση σκούπα κατά τρομοκρατών». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ο ένας έφηβος που σκαρφάλωσε πάνω σε ερπυστριοφόρο όχημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αλλοι 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, στην περίμετρο της πόλης, όταν το αυτοκίνητό τους ξέφυγε από την πορεία του στην προσπάθειά τους να αποφύγουν άλλο ένα ισραηλινό μπλόκο. Στη Νάμπλους, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τόλμησαν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους και να διαδηλώσουν κατά της κατοχής, ενώ ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα.

Νέα εισβολή πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, και στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, από όπου ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις, αργά το βράδυ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα ισραηλινά τανκς εντόπισαν και έβαλαν εναντίον Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να τα αντιμετωπίσουν με ρουκέτες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Παλαιστίνιοι. Νωρίτερα, οι έποικοι του εποικισμού Κφαρ Νταρόμ υποστήριζαν ότι έγινε απόπειρα εισβολής και προκλήθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τουλάχιστον 16 Παλαιστινίους σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης.

Αλλαγή πολιτικών προσώπων και δυσοίωνες ανακοινώσεις

Ο πρώην στρατιωτικός και νυν δήμαρχος της Χάιφα, Αμράμ Μίτζνα, φαίνεται ότι εκλέγεται νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από τις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες. Ο Μίτζνα δήλωνε, ενώ γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός στις πρόωρες εκλογές του Γενάρη, σε μονομερή απομάκρυνση στρατιωτών και εποίκων από το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και ν' αρχίσει συνολικές και άνευ προϋποθέσεων διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Ο Μίτζνα αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην εκλεγεί αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει το Εργατικό Κόμμα με ξεκάθαρες φιλολαϊκές και φιλειρηνικές θέσεις να αναδειχτεί σε μια «ισχυρή αντιπολίτευση». Οι δηλώσεις του Μίτζνα έγιναν δεκτές θετικά από την παλαιστινιακή πλευρά, με το σύμβουλο του Γιάσερ Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, να δηλώνει ότι η Π. Αρχή είναι έτοιμη να συζητήσει με «όποιον Ισραηλινό ηγέτη ακολουθήσει τη γραμμή της ειρήνης».

Την ίδια στιγμή, από τη Γενεύη, ο επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Πίτερ Χάνσεν, ανακοίνωνε ότι το 1/5 των Παλαιστινίων παιδιών υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό χωρίς να υπάρχει καμία φυσική καταστροφή και υποστήριζε ότι το πρόγραμμα της υπηρεσίας του δεν καταφέρνει να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες εξαιτίας των σκληρών μέτρων του ισραηλινού στρατού. Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών οργανώσεων αρωγής, Μουσταφά Μπαργκούτι, ανακοίνωνε ότι το τείχος που ανεγείρεται ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στο Ισραήλ αφήνει σε «νεκρή ζώνη» 11.000 Παλαιστινίους, χωρίζει 26.000 Παλαιστινίους από τις περιουσίες τους και καθιστά «φυλακισμένους» 40.000 άλλους.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Εκκλήσεις» Ανάν πριν την αλλαγή «σκυτάλης» ΟΗΕ - ΕΕ...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κύκλο επαφών και συναντήσεων σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σερβία, Κοσσυφοπέδιο ολοκλήρωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενόψει τερματισμού της αστυνομικής αποστολής του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και της μικρής δύναμης στρατιωτικής επιτήρησης του ΟΗΕ στη διαφιλονικούμενη χερσόνησο Πρεβλάκα (μεθόριο ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και Κροατίας) από τον ερχόμενο Γενάρη και την παράδοση της σκυτάλης σε δύναμη «αστυνόμευσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τη διάρκεια τελετής στο Σαράγεβο, ο Ανάν έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προς τιμή των 275 υπαλλήλων του ΟΗΕ και κυανόκρανων που χάθηκαν κατά τη σύρραξη της προηγούμενης δεκαετίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Είπε ότι το μνημείο θα «ενισχύσει τη δική μας αποφασιστικότητα -- ως ειρηνευτές, πολίτες και μέλη της ανθρωπότητας προκειμένου να φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες για τις επόμενες γενιές». Δεν παρέλειψε να προτρέψει το λαό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να μείνει «προσηλωμένος στην ειρήνη και την ανεκτικότητα και στη δημιουργία μιας κοινωνίας βασισμένης στην έννομη τάξη, τη δικαιοσύνη και τους δημοκρατικούς θεσμούς», ξεχνώντας ίσως πως το πλαίσιο αναφοράς όλων αυτών δεν είναι παρά ένα προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ...

Ο Ανάν μετέβη χτες και στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό, μεταξύ άλλων, να απευθύνει έκκληση για «συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση» όλων των εθνικών κοινοτήτων, όπου αναμένεται να απευθύνει - και εκεί εθιμοτυπικά...- έκκληση για «συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση» μεταξύ Κοσσοβάρων Αλβανών, Σέρβων και άλλων εθνικών κοινοτήτων.

Νωρίτερα, χτες, είχε μεταβεί στο Σεράγεβο και η επικεφαλής των εισαγγελέων του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε για συνάντηση με τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν. Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «είναι αναγκαίο να γίνει πράξη η δυνατότητα των βοσνιακών αρχών να παραπέμψουν σε δίκη κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου με την εκεί εγκαθίδρυση αρμόδιου δικαστηρίου»... Η Ντελ Πόντε δε λησμόνησε τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, επαναλαμβάνοντας πως εκκρεμεί εις βάρος τους ένταλμα σύλληψης και διαβεβαιώνοντας πως «οι πόρτες του δικαστηρίου της Χάγης θα είναι» γι' αυτούς «πάντα ανοιχτές»...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση

ΤΟΚΙΟ.--

Επίθεση με ρουκέτα, μόλις 240 μέτρα μακριά από την αμερικανική στρατιωτική βάση Ζάμα (νότια του Τόκιο) εξαπέλυσαν προχτές αργά το βράδυ άγνωστοι, με αποτέλεσμα ελάχιστες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής αστυνομίας Ναριχίτο Σασάκι, οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από δύο αυτοσχέδιους μεταλλικούς σωλήνες μήκους 55 και διαμέτρου 5,5 χιλιοστών, εκ των οποίων ο ένας βρέθηκε σε παρακείμενο πάρκο. Εως χτες καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, την οποία επιβεβαίωσε χτες και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τίμοθι Μπλερ που έκανε λόγο για τη διενέργεια έρευνας και ενδεχόμενης λήψης επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας...

ΓΑΛΛΙΑ
Με το «φόβο»... των οδηγών.

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με απεργία απειλούν οι οδηγοί φορτηγών, στη Γαλλία, την κυβέρνηση, αν δεν ικανοποιηθούν οι οικονομικές τους απαιτήσεις. Ο πρωθυπουργός Ζ.Π. Ραφαρέν, σε δηλώσεις του υποστήριξε, ότι «η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή στον κοινωνικό διάλογο και πρόθυμη να διαπραγματευτεί τα αιτήματα τους, αρκεί να εξασφαλίσει δέσμευση από μέρους τους, ότι θα κινηθούν με σύνεση και δε θα παραλύσουν τους δρόμους της χώρας, την περίοδο των Χριστουγέννων».

Οι συνομιλίες μεταξύ του συνδικάτου και του υπουργείου Μεταφορών ορίστηκαν για την Τετάρτη. Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου, δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, ενώ ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να φανούν συνεργάσιμες για το καλό όλων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ